Social

Cursuri pentru preoți la Mănăstirea Rebra-Parva. Ce teme abordează clericii

Mănăstirea ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rebra-Parva găzduiește zilele acestea a XX-a serie a cursurilor preoțești de duhovnicie pentru clericii din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Luni, 8 aprilie, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a fost deschisă a XX-a serie a cursurilor de îndrumare duhovnicească. Cursurile au început cu un Te Deum, slujba fiind oficiată în biserica așezământului monahal de la Rebra-Parva, potrivit site-ului Mitropoliei.

În continuare, în sala de conferințe a mănăstirii, Părintele Episcop-vicar Benedict le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt de învățătură, sfaturi și îndemnuri duhovnicești.La întâlnirea duhovnicească au mai fost prezenți și au luat cuvântul: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Cornel Coprean, care este coordonatorul cursurilor, starețul Mănăstirii Rebra-Parva – protosinghelul Chiril Zăgrean, protopopul de Năsăud – preotul Ovidiu Sermeșan, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican și protopopul de Beclean – preotul Dragoș Cristian.

La încheierea cursurilor, joi, 11 aprilie, va fi prezent Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care îi va binecuvânta pe cursanți și le va adresa un cuvânt de învățătură.

În cele patru zile de curs, cei 20 de preoți participă la întregul program liturgic al mănăstirii, vor discuta pe diferite subiecte, dintre care amintim: rolul duhovnicul în societatea de astăzi, importanța spovedaniei și pregătirea pentru spovedanie, raportul dintre spovedanie și împărtășanie, spovedania și duhovnicia în cazuri speciale din punct de vedere religios-moral și psihic, moduri de abordare a penitentului în funcție de categoriile social-morale: tânăr, bătrân, familist, șomer, împătimit etc.

În același timp, curanții au parte și de o serie de discuții practice inițiate de diferiți duhovnici, preoți profesori de la școlile teologice clujene și alți invitați speciali. Printre invitați se numără decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca – arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea, care este și cadru universitar al facultății de teologie, duhovnicul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca – arhim. prof. Samuel Cristea și directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – conf. univ. dr. Cătălin Glava, în calitate de invitat special al acestor cursuri de duhovnicie.

Cursurile au loc de două ori pe an și se adresează clericilor din cele nouă protopopiate ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, de pe raza județelor Cluj și Bistrița-Năsăud. Scopul cursurilor de duhovnicie este să construiască un dialog între duhovnici și preoții cursanți pe subiecte de mare importanță pentru misiunea pastorală.

Etichete

2 comentarii

  • Pentru ca unii preoti sunt pe drumuri gresite si doar asa vor reveni pe cele….lumesti, cele cu marcaje pe mijloc, cu borduri si …..circulate mai dens!
    Aceste reuniuni sunt bine venite in campania electorala.

    14
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.