Azi e ziua cea mare în care vom afla, probabil, ce şi cum la nivel naţional. După această zi, care nu e decât alta în care se încaieră săbiile, va trebui să ne uităm cu mai multă atenţie în ograda noastră. Dacă eu aş fi cea în măsură să decidă în privinţa şefimii pedeliste (pesediste sau care ar fi ea) aş face aşa: i-aş destitui pe toţi cei care ţin cu dinţii de scaune, absolut convinşi că în viaţa aceasta nu pot fi decât şefi (directori generali, şef de agenţii, comisari şefi etc.) şi i-aş păstra pe cei care ar veni la mine cu demisia în mână. Pe ultimii i-aş considera demni de a fi păstraţi fiindcă fac parte din categoria celor care au înţeles că, dacă ai venit odată cu guvernarea, pleci odată cu ea. I-aş mai preţui şi pentru modestia de a accepta că există şi alţii mai buni ca ei, pentru bunul simţ de a se da la o parte din proprie iniţiativă. De primii aş scăpa în secunda doi fiindcă e absolut păguboasă categoria oamenilor care cred că nimeni nu e mai bun ca ei. Întotdeauna există cineva mai bun. Depinde la cine te raportezi.
Ştiu că legile, în România, sunt făcute în aşa hal încât un individ care a obţinut o funcţie datorită unui partid să nu se mai dea la o parte atunci când la putere vine alt partid şi să aibă de partea lui diverse „măreţii ale dreptului”, vorba domnului Zegrean, care îi permit să dea statul în judecată şi să mai stea pe acasă vreo doi ani plătit de noi toţi şi apoi să se întoarcă, odihnit, să mai ocupe odată jilţul. Câtă nesimţire, câtă boală şi neputinţă. Astfel de oameni să fie numiţi conducători? Să fie în fruntea oştilor indiferent care ar fi ele? Din câte citesc eu prin cărţi şi văd în filme, adevăraţii conducători sunt cei care consideră sacrificiul un privilegiu. Cei cu care avem noi de-a face sunt nişte fricoşi care şi-au încleştat mâinile pe scaune. Ce privelişte penibilă!
Îmi dau seama că, de fapt, toţi şefii care şi-au lipit fundurile pe scaune cu superglu sunt, de fapt, oameni fără profesii. Ţin cu dinţii de aceste fotolii fiindcă nu au unde să se ducă, la fel ca politicienii care zac de decenii în Parlament. Ce vor lucra ei în momentul în care li se va termina cu binele? Au vreo meserie, se pricep la ceva? Din ce vor trăi când nu vor mai face legi pentru anumite firme, când nu vor mai veni oamenii de afaceri la cabinetele lor cu plocoane, ca la Înalta Poartă? Ar trebui probabil să muncească, să se reinventeze, dar atunci când ai o părere mult prea bună despre tine probabil că acest lucru ţi se pare imposibil.
Am stat de vorbă ieri cu cineva al cărui nume a fost des pomenit în ultima perioadă ca viitor director al unei instituţii care are azi un şef ce nu vrea să demisioneze. Cadrul legal să-l demiţi nu există, motiv pentru care toată lumea se aşteaptă la un gest de bun simţ din partea titularului actual al postului. Ei, aş, credeţi că îl face cineva? Nici vorbă. Trist e că vorbim de instituţii din spectrul cultural unde te-ai aştepta să găseşti mai multă demnitate decât pe la Agricultură, de exemplu, unde inginerul agronom, fost CAP-ist de frunte, atât ştie: că e brigadier. Dă-l la o parte numai să poţi cât e proptit în mijlocul brazdei.
La cultură e altceva. Aici parcă te aştepţi ca oamenii să fi citit „Alexandru Lăpuşneanu” şi să fi realizat că replica „Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu!” nu mai poate fi invocată de cei cu educaţie decât dacă vor să alunece într-un ridicol fără margini. Nu aş putea preţui pe nimeni care gândeşte aşa indiferent de valoarea pe care o are sau crede că o are. Demnitatea şi bunul simţ mi se par mult mai importante decât numărul cărţilor citite. Am văzut şi ştiu prea multe canalii erudite. Nu mă pot gândi la ele cu respect oricât ar încerca să-mi atragă atenţia.
În urma discuţiei de ieri, cu tot cu contextul pe care nu îl ştiam, am realizat încă odată că susţin ideea ca şefii să plece odată cu guvernarea. S-a schimbat conducerea CJ? Să plece toţi şefii numiţi de vechea conducere! Să-şi dea demisia dacă au onoare, iar dacă cineva îi va considera indispensabili se va duce acasă, după ei, şi îi va ruga să vină înapoi. S-a schimbat Guvernul? Să plece toţi cei numiţi de vechiul Executiv, să-şi dea demisiile, să se dea la o parte. Aşa e firesc, aşa e de bun simţ, aşa e omenesc. Să-şi aducă aminte de ziua în care s-au bucurat că au găsit biroul gol şi să-şi imagineze cum era dacă predecesorul nu se mai dezlipea de pe scaun. Să-şi amintească de faptul că niciunul, repet, niciunul nu a fost ales dintre-o mulţime mare de profesionişti care a dat concurs. Toţi au fost numiţi politic, iar dacă mai au un strop de demnitate, trebuie să plece exact aşa cum au venit fiindcă, dacă ei ne vor, noi nu îi mai vrem.
Cristiana Sabău
Mai Cristiano, desteapta mai esti…dar tu crezi ca esti profesionista cu astfel de articole? Asa faci tu jurnalism ?
Tot din categoria celor care nu au meserii faci si tu parte… nu esti decat o tipa careia ii place sa se lege de toata lumea fara a face investigatii…scuze, dar nu esti nici tu o profesionista, asa ca nu cred ca esti in masura sa critici pe toti.
Poate că nu sunt, în opinia dumneavoastră, dar măcar mă semnez. Tot e ceva în aceasă lume: să-ţi asumi. La acest capitol cred că mai trebuie să lucraţi.
muica ce dasteapta esti……..PUTE
ana probabil e de la concurenta
He, he, câtă candoare, doamna Cristiana…încă nu v-aţi prins? Nu există „voi” şi „noi”, ci doar „ei”!
E cam multă disperare, nu credeţi? Mă amuză cum se apără aceşti domni şi doamne atacându-mă pe mine. Nu am ocupat nicio funcţie în viaţa mea şi, slavă Domnului, am şi o meserie.
Vai, doamna Cristiana, dar cine v-a atacat? Nu, zău aşa, pare-vi-se că ceea ce am spus eu e un atac la persoană?
Mă refeream la primul comentariu.
pacat ca se fac schimbari de sefi la institutiile unde nu au fost semnalate probleme, iar la cele cu probleme nu.dar ce sa faci cand sesizezi nereguli la locul de munca si ai curaj sa si spui TU OMULE esti de vina ca vezi prea multe.
Doamna Cristiana ca sa iti dai demisia de onoare trebuie in primul rand sa ai credinta , demnitate si bun simt.Daca imi aratati un PED-elist cu aceste calitati ma inchin in fata lui.
Să nu generalizăm totuşi. Sunt oameni şi oameni. Ştiu oameni de caracter în toate partidele şi fără caracter, de asemenea, în toate.
un fost sef imi spunea ca se tine cu mana stanga de scaun ,iar cu dreapta dicteaza „fa tu..fa tu…fa tu….” ,cand oboseste mana stanga,se tine cu dreapta de scaun si dicteaza cu stanga….ideea ca scaunul nu-l lasa…vorbim de principii? de moralitate? de demnitate? mai rar se gaseste asa ceva in ziua de azi…atata timp cat se poate merge pe principiul „eu sa o duc bine”,restul…..D-zeu cu mila! cert e ca mai sunt si oameni onesti ,dar aceia nu se baga in tarate,ca-i papa porcii…..
Carenţele legislaţiei romaneşti ce dau posibilitate interpretării multiple funcţie de cine judecă sau este judecat, sunt numite „măreţia dreptului” de cel care conduce instituţia a cărei decizii sunt definitive. Pentru toate acestea de vina e presa şi în mod special Cristiana Sabău.
Poate-mi explicaţi despre ce vină vorbiţi. Aş vrea să înţeleg
Poate daca scriam asa „vina” nu ar fi fost dubii.
Da, nu erau 🙂
Hai să fim serioşi…nu-i nici una, nu-i nici alta. Guvernarea i-a luat prin surprindere pe USL-işti, s-au trezit în capul mesei fără să cunoască meniul. Din acest motiv nu au pregătite „garniturile de schimb”. E şi firesc, căci aşa cum sublinia distinsa doamnă Monica, profesioniştii stau departe de politicieni, cam cum ne distanţăm noi când se scarpină cineva furios în cap lângă noi, în troleibuz. Şi nici n-ar avea de ce să facă schimbările, drapelele au fost închinate noului sultan cu slugărnicia specifică plaiului strămoşesc. Singura problemă e cu cei din propria ogradă, care, după ce-au răbdat de-au văzut portocaliu în faţa ochilor, vor rocada de urgenţă, cu titlu compensatoriu şi reparatoriu, dacă nu sunt cumva prea subtil.
Partea amuzantă a situaţiei e dată de convingerea majorităţii că noi am conta-cu opiniile noastre, cu aşteptările, cu convingerile noastre. Staţi liniştiţi, şi-au împărţit deja franzelele, ei între ei! Îi doare-n deficitul bugetar de plebe.
se apropie campania pt parlamentare si as vrea sa stiu daca USL-ul ii cheama la campanie pe Scurtu, Mititean, Miclea, etc. sau pe directorii propusi care isi asteapta randul la scaun de vreo trei luni.
Atata doar am priceput noi dintr-o administrare eficieta a treburilor publice? Waw!
Suntem aunci, in opinia mea, pe un drum gresit, dar nu oricum, suntem rataciti de tot. Habar n-avem cu ce se mananca administratia publica, doar pretindem ca o dorim eficienta si strigam din toate madularele la ea, pe pricipiul: eu te platesc, eu te omor.
In Romania, administrarea treburilor publice se confunda printre altele si cu menirea si functionarea partidelor politice, lucru extrem de grav, si, pe aceasta tema, s-au scris foarte multe carti si studii, majoritatea dintre ele avand modele de organizare a statului din tari cu o democratie ceva mai consolidata. Exista si cursuri ce surprind modele comparate de organizare a administrarii in diverse tari, pornind de la Statele Unite ale Americii, Japonia, Europa Occidentala si alte tari de pe mapamond, iar, din studierea acestor modele, relevanta pentru administrarea eficienta a unei tari este granita dintre politic si administratie, respectiv, dintre politician si functionarul public.
Este de studiat si sunt de aprofundat experientele altora, formule copy – paste nu exista, iar a crede ca noi reinventam ceva in materie de democratie si administrare eficienta a treburilor statului este o mare prostie.
America? Dar ce spuneţi de Grecia? Cunosc un orăşel din Peloponez cu 28.000 de locuitori (matcă plus localităţi periferice) care are în administraţia locală uluitorul număr de 9 angajaţi plus primar. Trotuarele sunt curate (şi din marmură!), florile sunt udate zilnic, primăria era mai goală pentru că toate operaţiunile se desfăşurau online. Aparatul nostru administrativ e suprasaturat de personal inutil. O doamnă se ocupă de imprimanta de la taxe, o alta de chitanţierul de la taxe, o alta plimbă dosarul între două birouri, şi toate împreună se plâng ce morbidă-i viaţa la buget, scuturând din ţigări şi oftând cu capul în ceaşca de cafe.
Sunt absolut de acord. În Bistriţa-Năsăud ar trebui să avem cel mult 10 comune mari. Restul sunt inutile, instituţii în care primarii îşi angajează neamurile.
Sunt de acord perfect şi fin cu faptul că sunteţi de acord. Mi-ar plăcea ca în aceeaşi logică să sprijiniţi aplicarea referendumului privind reducerea numărului de parlamentari, referendum validat de CCR, cu atât mai mult cu cât datele trimise de INS arată că avem prea mulţi parlamentari pe uncie de cap de elector. Asta e datoria voastră, a jurnaliştilor, şi a societăţii civile. Clasa politică nu va aplica niciodată acest referendum. Nu mai e vorba de opoziţie sau putere, „ei” sunt toţi pe aceeaşi baricadă, înzestrată cu telefon, maşină, laptop, consilieri, secretară, diurnă…toate de serviciu.
In momentul de faţă sunt doua variante:
„Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu!” şi Cred ca prima varianta e PRIMA !!!!! Astept derularea evenimentelor de azi inainte! Mai ca ma distreaza, daca nu ar fi de plans!
varianta doi nu a aparut in mesaj
cred ca gresesti; da’ rau de tot
tu promovezi ideea de a repara o greseala printr-o alta greseala
te satisface daca inlocuiesti un incompetent cu alt incompetent ?
LEGEA nu stie ce-s notiunile ca „bun simt”, „onoare” sau asa (pe care le invoci…);
concurs real, pe bune ! asta este solutia
exemplu : imi spui, te rog frumos, care este diferenta intre Pupeza si Florian ?
Ce-i mai bine ptr tine : (PSD, veteran, Stefan Gheorghiu, Cozmanca) sau (PDL, lup tanar, Bogdan-Voda, Oltean) ???!!!
Te-ai hotarat ?
Cred ca aveti multa dreptate cu amorul etern pentru scaunul capatat asa de demult ca nici nu se mai stie pentru ce (ca nu pentru vreun merit, desigur). Intr-o aproximativa aceeasi ordine de idei, citeam azi despre judecatorii CCR. Cei mai multi sunt niste bosorogi, unul mi se pare ca are chiar 76 de ani si mandat pana in 2016, cam asa ceva… Eu am parinti foarte batrani si vad cat ii mai tin puterile trupului si mintii; toti vedem persoane in varsta active, binevoitoare, harnice… dar chiar trebuie sa fie obositor sa apartii unei lumi si sa functionezi intr-o alta. Si scoala pe care ai facut-o si tot ce ai invatat pe orice cale se „invecheste” Tare bine le-ar sta si acestor domni sa se lase de munca, sa apuce si ei bietii o pensioara si putina tihna. Dar au mandate de 9 ani, unele pana in 2016. O sa murim toti „infractorii votanti” pana sa vedem o gandire mai sprintena si un aer proaspat pe la CCR. Si nu numai, peste tot unde mierea de pe scaun e duuuulce. Asa m-am saturat si ma tem ca nu mai apuc altfel de vremuri. De exemplu sa imi plimb nepotii in parc impreuna cu dl. Zagrean si sa mai vorbim despre tineretele de pe vremea noastra. (Ei, el e mai batran ca mine, dar nu-i nimic, tot as sta de vorba cu el despre…una-alta si… bun simt.