Actualitate

De 9 Mai, Ziua Europei, facem curăţenie generală în tot judeţul

Ziua de 9 Mai, cea în care celebrăm bătrânul continent, e zi de curăţenie generală în Bistriţa-Năsăud. Cel puţin aşa s-a stabilit, marţi, într-o şedinţă prezintată de prefectul Ioan Ţintean, iniţiatorul acestei idei. Toată lumea, de la mic la mare, va ieşi atunci la strâns gunoaie. (FOTO)

Prefectul Ioan Ţintean a declarat că se va ocupa personal pentru ca odată adunate toate gunoaiele să fie transportate ca să nu ne trezim cu alte mormane lăsate la marginea drumului. Ioan Ţintean a spus că dorinţa sa este ca, în ziua de 9 Mai, toate instituţiile să iasă la curăţenie ca să dea un exemplu populaţiei.

Pentru buna reuşită a zilei de curăţenie generală, prefectul a cerut ajutorul primarilor din judeţ, dar şi al instituţiilor statului care au responsabilităţi legate de ape, păduri şi mediu. De altfel, la şedinţa de la Prefectură au fost prezenţi Maxim Pop – şeful Gărzii de Mediu, dar şi Petru Drăgan – şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud. Cei doi ai prezentat rapoarte în urma verificărilor pe care le-au făcut în teren şi au reamintit că şi primarii au responsabilităţi pentru felul cum arată comunele şi oraşele pe care le conduc.

Primarul din Romuli, Ioan Moniţa, a spus că ştie despre aceste responsabilităţi, dar că nu e normal ca, indiferent ce se întâmplă într-o comună, tot primarul să fie amendat. Edilul a declarat că e nevoie de educaţie pentru ca cetăţenii să nu mai arunce gunoaie, amenzile nefiind în măsură să schimbe mentalităţi. Gabriel Cociş de la Partidul Ecologist Român a spus că nu este de acord cu ideea că amenzile nu folosesc la nimic, el arătând că ţările civilizate au ajuns să aibă mediul curat datorită amenzilor mari. Cociş a venit cu propunerea ca cei 300 de kilometri de râuri mari care ne tranzitează judeţul să fie daţi în grija unor oameni plătiţi care să supravegheze ce se întâmplă în aria lor de responsabilitate.

„Dacă fiecare om ar avea în responsabilitate doi kilometri de râu, vă asigur că nu va mai fi nevoie să îi căutăm pe cei care au aruncat gunoaie în albii. Îi vom şti şi îi vom amenda. Aşa au făcut austriecii şi ştim unde s-a ajuns”, a declarat Cociş.

Pentru a se întâmpla acest lucru e nevoie însă de schimbarea legislaţiei. Ecologiştii bistriţeni au transmis propunerile lor actualului ministru al Apelor, Lucia Varga, care le-a promis că va ţine cont de ele.

La rândul lui, primarul din Lechinţa, Romeo Florian a spus că degeaba se dau amenzi cetăţenilor din moment ce aceştia nu au ce face efectiv cu gunoaiele întrucât acestea nu sunt transportate încă la depozitul de la Tărpiu. Abia după ce se va desemna operatorul în tot judeţul lucrurile vor fi oarecum rezolvate, iar exigenţa poate creşte.

Una peste alta, cu ideea că trebuie făcută curăţenie a fost toată lumea de acord, aşa încât, de 9 Mai, va fi mobilizare generală.

Cristiana Sabău

dezbatere pref 1 dezbatere pref 2 dezbatere pref 3 dezbatere pref 4 dezbatere pref 5 dezbatere pref 6 dezbatere pref 7 dezbatere pref 8 dezbatere pref 9 dezbatere pref 10 dezbatere pref 11 dezbatere pref 12

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS