Actualitate

Primarul din Prundu Bârgăului, Doru Crişan, s-a convins singur la ce e bună Garda de Mediu

Primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crişan, a atras atenţia, că Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud, chemată de primari în teritoriu să ia măsuri împotriva celor care poluează albiile râurilor, nu răspunde solicitărilor invocând diverse scuze, ba că nu e de competenţa sa, ba că amenzile sunt prea mari şi pe comisari nu-i lasă inima să le aplice.

Primarul comunei Prundu Bârgăului Doru Crişan a arătat, marţi, că a sesizat Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud legat de un bar care polua pârâul Secu.

„Ni s-a spus că acest bar nu are nevoie de autorizaţie de mediu şi că nu se poate face nimic, deşi noi am semnalat că se aruncă în pârâu dejecţii de la WC şi alte mizerii. Mie mi se pare absurd. E a doua sesizare trimisă la Garda de Mediu şi în urma căreia nu s-a luat nicio măsură. O altă sesizare a fost legată de un local. Mi s-a răspuns de la Garda de Mediu că e o amendă prea mare prevăzută în acest caz pe care ei nu o pot da, aşa că ne-au trasat nouă responsabilitatea. Nu mi se pare normal să fim noi puşi într-o situaţie de genul acesta”, a declarat primarul Doru Crişan.

În replică, comisarul şef al Gărzii de Mediu, Maxim Pop, i-a spus că Primăria Prundu Bârgăului poate dispune desfiinţarea barului care poluează pârâul Secu. „Dumneavoastră puteţi să-i eliminaţi”, a declarat Pop. „Eu am chemat comisarul de mediu să ia măsuri pentru că polua, nu pentru ca să-l desfiinţeze”, i-a răspus Doru Crişan, explicând că Primăria Prundu Bârgăului se judecă cu proprietarul barului respectiv, iar cât timp este un litigiu, nu pot fi dispuse niciun fel de măsuri administrative.

Prefectul Ioan Ţintean a intervenit în discuţie şi i-a atras atenţia lui Maxim Pop că situaţia nu e normală şi că Garda de Mediu trebuie să răspundă solicitărilor de acest gen, cerând să fie înştiinţat când se mai întâmplă astfel de lucruri.

În ce priveşte salubritatea dinj judeţ pentru care primarii sunt ameninţaţi cu amenzi, Doru Crişan a spus că cea mai mare problemă care trebuie rezolvată de toţi primarii din judeţ este cea legată de colectarea deşeurilor.

„Dacă acea problemă va fi rezolvată, eu zic că nu vor mai fi aşa de multe probleme. Noi  nu mai avem contract cu nicio firmă de salubritate. Facem o comandă. Dacă firma (SC Codrişor SRL-n.r.) vrea, vine şi ne adună gunoaiele din comună, dacă nu, nu. Contractele au expirat acum un an, iar noi suntem puşi într-o situaţie delicată. Firma de salubritate adună doar de la firme şi de pe domeniul public. Nu vrea să ia de la persoane fizice, iar acestea trebuie să arunce undeva gunoiul. Aici e problema”, a declarat el.

Cristiana Sabău

4 comentarii

  • D-na Sabau,i-a atras atentia d-l Tintean la d-l Maxim Pop? Pai cine l-a pus acolo pe acest om, de felul lui de treaba, nu da amenzi? Mai bine zis nu-si cunoaste fisa postului. Pai nu are cum s-o cunoasca daca nu are pregatirea necesara. Parca era vorba ca veniti cu un interviu luat d-lui Maxim Pop, si cu CV-ul dansului plin de studii superioare foarte importante. Dar poate ca il lamuriti d-voastra pe dom’ prefect sa mearga dansul sa aplice legea in teritoriu, daca tot l-a pricopsit pe colegul sau de partid in functia Garzii de mediu. Ca sa fiu mai direct: daca la Sangeorz Bai la alegerile locale s-a format o alianta PSD-PDL pentru alegerea viceprimarului si nu a iesit d-l Maxim Pop asa cum era planificat in alianta USL de la centru( Bistrita), d-l Tintean nu-l putea lasa pe Maxim toata ziua in masina de la scoala de soferi si atunci a decis…MAXIM POP ESTE SEF LA GARDA DE MEDIU…PUNCT.. EU COMAND JUDETUL!!!!!

  • Bine ca se sesizeaza cu acel bar pe care vor sa-l desfinteze de mai bine de 10 ani , dar gunoaiele de pe podirei nu le observa domnul primar ? Sunt porci morti aruncati acolo , oamenii locului nu pot deschide un geam ca vine un miros de-ti taie rasuflarea. Rampa de gunoi de pe bargaie acum se gaseste pe Secu , in rapa aceea sunt aruncate si cadavre de purcei , caini si tot felu , numai la rampa de gunoi din Bistrita am mai vazut asa ceva. Jos se afla un izvor cu apa de unde oamenii merg sa-si aduca apa de baut pana si cei din oras vin acolo dupa apa , le e frica sa mai bea apa de acolo.Localnicii de pe Secu au mai facut curatenie ei fara cei de la primarie care sunt platiti pentru a face asa ceva dar cand vezi ca vin cu masiniile chiar sub ochii lor de pe alte bargaie si arunca gunoaiele deja ei sunt descurajati ce sa le faca acelor oameni ca le este si frica sa intre in conflicte cu ei . Nu stiu care e situatia la Bargau cu salubrizarea dar mi-a lasat un gust amar ceea ce am vazut.Pacat de acel izvor ….

  • Garda de mediu este a USL-ului, ce e asa de greu de inteles? Normal ca nu raspunde decat la sesizari care vin din partea primarilor USL 🙂

  • hai sa il punem la zid pe primarul din prundu birgaului care incearca sa faca ceva pentru cetatenii comunei de ce nu sa facut atita tam tam pe vremea fostilor primari sa nu imi spuneti ca groapa de gunoi de pe secu este facuta de cind este doru primar sau ar trebui sa vina el sa stringa ce arunca cetateni?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.