Social

De câte ori poate fi retezată total coroana unui copac înainte să se usuce de tot

Dacă este retezată total coroana unui arbore de două sau trei ori, a patra intervenție este tăierea definitivă, a atras atenția arboristul Mihai Alexandru Purcaru, atestat de Societatea Internaţională de Arboricultură,  la dezbaterea ”Arbori urbani și spațiile verzi din Bistrița” organizată vineri la Bistrița.

”Eu sunt foarte activ pe teren, lucrez în arbori, fac și raportare, dar 60-70% din activitate e munca fizică și, drept urmare, interacționez foarte mult cu oamenii. Prima reacție este ca oamenii să arunce cu pietre în noi. Le spun că nu m-am trezit dimineața să îi enervez, ci să-mi fac treaba, dar nu este jobul nostru, al arboriștilor, să atenționăm populația că intervenim. Prin prisma meseriei pe care o avem nu trebuie să fim stresați. E o meserie foarte periculoasă, ne putem accidenta. Cu cât sunt mai mulți factori de stres, cu atât apar accidentele. Lucrăm cu drujbe și ca atare suntem expuși”, a spus Mihai Alexandru Purcaru.

Arboristul a spus că s-a bucurat să găsească la Bistrița, arbori frumoși pe care nu s-a intervenit și nici nu a fost nevoie să o facă nici el: ”Pe unii dintre ei nici nu am lucrat fiindcă nu necesită intervenții prin prisma poziționării, speciei și dimensiunii pe care o au. Arborii sunt niște plate care se descurcă destul de bine și s-au descurcat în ultimele sute de milioane de ani”.

Alegerea potrivită a unui copac în funcție de locul în care este sădit face posibil acest lucru, altfel sunt necesare intervenții.

”Vine specialistul, arboristul, are loc o intervenție pentru a atinge un obiectiv, dar orice intervenție asupra unei plante generează niște riscuri reziduale. Dau ca exemplu un arbore care a depășit o anumită înălțime la care proprietarul nu se aștepta și deranjează. Dorința este a se coborî înălțimea, iar un specialist poate rezolva situația, dar planta aceea va avea o reacție în urma acelei tăieri. În viitorul foarte apropiat este posibil ca planta, în urma acestui stres, să genereze niște creșteri fulminante, iar în trei ani să fie mai înaltă decât dacă am fi lăsat-o în pace. Poate ar fi mai ieftin să o taie de tot și să vină cu planta care trebuie. Din experiența mea în țară și străinătate, dacă se fac două-trei intervenții agresive asupra unui arbore, a patra este tăierea definitivă. Arborii nu pot depăși aceste șocuri. Când mă refer la intervenții agresive am în vedere retezarea totală a coroanei și nu mă refer formele conduse, la pollarding. Mă refer pur și simplu la o mutilare. Pollardingul este o tehnică care se face într-o anumită perioadă a anului, cu anumite limitări. Un ochi neavizat poate spune că e același lucru cu retezarea vârfurilor, că seamănă, dar nu e așa”, a spus Mihai Alexandru Pătraru.

Etichete

8 comentarii

  • Poate daca dorește transparenta primăria Bistrița și acest arborisy, ar fi bine sa ne spună ce tarife practica în relația cu statul… Eu zic că undeva la 4000 de lei zi.
    Dorim lămuriri domnilor funcționari care plătiți așa cu mana larga ..

    20
    3
  • Vom vedea ce se va intampla cu arborii taiati sau mutilati… Time will tell. Deasemenea, poate ca cei care ingrijesc spatiul verde ar trebui sa acorde mai multa atentie intretinerii copacilor…

    14
    1
  • Ok, știm cu toti ca e cel mai bine sa ai specialiști, dar de ce nu ii are angajați la primarie primaria, de ce l-au angajat pe TETCU pe post de om care constata?? Este specialist în ce??? Cu ce a ajutata la bunăstarea orașului, inafara ca încaseaza unui salariu de peste 10.000 de lei lunar??? Pai asa putem avea un singur angajat la directia infrastructura, responsabil cu contractarea de servicii pe toate domeniile de care are nevoie primaria șinu mai plăteam sute de angajați de la stat sa vina o firma sa facă cea ce ar trebui sa facă ei….plătim și angajați plătim și servicii private sa facă același lucru….și ala de cele mai multe ori prost!!!!

    25
  • Ieri(joi) se plimbau niste „arboristi” sí un domn cu carnetel pe str Mesteacanului,printre blocuri. Asa ceva nu am vazut pana acuma,ma uitam la ei pe geam, uni greblau pe spatiul Verde dar cum ? Nici cum ,aveau un sac dar dela 3 scari Au adunat 1/4 sac de frunze uscaturi,restu ramas acolo. Un Era cu drujba se invartea,sub fiecare copac, mai taia cate-o creanga dupa bunul plac. Este un nuc uscat de doi ani,am crezut ca ín sfarsit se va taia, nici vorba, domnul cu carnetelul tot se invartea ín jurul lui,ciocanea ín el ,sí dusi au fost. Asa fac ei treaba!

    12
    1
  • Felicitari IOAN TURC
    Felicitari CRISTIAN TETCU pentru organizarea unei Conferinte unicat pentru Bistrita.

    1
    17
    • Domnule balan va rog sa îmi explicati și mie de ce atunci când se tăia toată coroana copacilor făceați gura ca se distrug iar acum ca taie toată coroana copacilor de către un vezi doamne arbolog e ok?

  • Daaaa, domnule Balan, sala a fost neîncăpătoare așa bine a fost organizată.
    Cum de au lipsit din sala cei de la spații verzi?
    Sau lucrările se fac de către acest mare specialist pe bani muuuulti?

  • NEA ION trebuie sa va dau dreptate.
    Asa este, au lipsit de la aceasta conferinta tocmai membrii platiti din Comisia Taieri-Toaletari din primarie si institutii, acei habarnisti dupa care a ramas de ani de zile macelul copacilor si va repet ca B-ta a pierdut aproximativ 6.000 arbori.
    A fost prezent insa pensionarul Balan si doi colegi de la Bistrita-Civica care au adus Tomograful Arboricol si au initiat inceperea Cadastrarii arborilor ramasi in oras si numaratoarea lor ca la carte, dupa legea 24. Spatii Verzi.
    Daca urmariti filmuletul va lamuriti cu cele spuse de mine si atitudinea luata/

    1
    7
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.