Economie

De câți ani mai e nevoie pentru modernizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice

Pentru modernizarea rețelelor de energie electrică și transformarea lor în sisteme care să preia energia de la prosumator este nevoie de două decenii, fondurile de care dispune compania Distribuție Energie Electrică România din tariful de distribuție fiind insuficiente, a declarat Mihaela Suciu, director general, la Green Energy Forum de la Bistrița.

”Toată lumea vorbește de tranziție spre energie verde, despre digitalizare, sunt procese care ne-au prins nepregătiți pentru că rețelele pe care noi le gestionăm, în proporție de peste 80% sunt dinainte de 2020, rețele care au fost gândite într-o singură direcție, de la producător spre utilizatorul final. Nimeni nu s-a gândit că ele trebuie să devină rețele inteligente, să preia energia de la prosumator și de la producător. În acest moment, rețelele de distribuție se transformă într-un sistem din care noi avem nevoie de informații, vrem să ne digitalizăm. O facem din mers, încercăm să ținem pasul cu tendința spre 20230, spre energie verde, spre tranziția și eficiența energetică, dar înainte de toate noi suntem o activitate reglementată de ANRE. Singurele investiții pe care ni le permitem din fondurile proprii sunt cele recunoscute în tariful de distribuție primită de la furnizor, nu de la noi. Acest program de investiții este de cam 100 de milioane de euro în fiecare an în cele 18 județe pe care le gestionăm. Banii nu sunt suficienți. Am avea nevoie de 20 de ani ca să modernizăm rețelele, timp în care devin vechi cele 20% pe care le avem acum modernizate”, a spus Mihaelaa Suciu, director general al Distribuție Energie Electrică România.

Compania cu sediul la Cluj-Napoca distribuie energie în 18 județe, inclusiv în Bistrița-Năsăud, ceea ce reprezintă 40,8% din suprafața țării. Firma are 200.000 de km de rețele și circa 4 milioane de utilizatori finali, iar pentru a le putea moderniza a accesat fonduri europene.

”Închidem anul acesta proiecte de 50 de milioane de euro pe POIM și am aplicat deja pentru 1,2 miliarde de euro pe Fondul de Modernizare din care am semnat deja contracte de 333 de milioane de euro. Mergem spre fonduri nerambursabile ca să nu încărcăm factura utilizatorului final. În România nu este nimic gratuit. Gratuitățile în racordare le suportăm cu toții pe factura de energie. În acest moment mai sunt puține gratuități, iar cele care s-au dat încă nu au metodologie de aplicare, dar fiecare, atunci când auziți de o gratuitate, o plătiți în factura de energie în tariful de distribuție. Suntem focusați pe atragere de fonduri, să reușim să ne modernizăm rețelele, să ne digitalizăm. Tariful de distribuție pe care îl vedeți pe factura de energie încercăm să nu mai crească, să fie cât mai mic posibil, dar atenție, în acel tarif se regăsesc toate investițiile care se fac. Nimic nu e gratuit. Pe fonduri europene avem trei contracte pe contorizare inteligentă. Și Bistrița este în proiect. În toate municipiile reședință de județ și în marile orașe montăm contoare inteligente pentru acces la informațiile de măsură în timp real și util”, a spus ea.

Mihaela Suciu a vorbit și despre atacurile cibernetice. ”Noi am fost printre puținii distribuitori care am recunoscut că am fost victimele unui atac cibernetic, dar nu a fost un blackout pentru că au știut colegii mei să reacționeze în termen foarte scurt și să izoleze virusul, dar suntem expuși. Atacul a fost anul trecut în 14 mai. Avem în continuare atacuri, dar căutăm soluții. Interesul nostru este să avem continuitate la alimentarea cu energie electrică la standarde de calitate, tensiunea joasă și medie”.

Etichete

9 comentarii

  • Dar până în prezent de ce nu a făcut DEER nicio investiție la rețele? Cea mai mare eroare a fost că statul român v-a transferat proprietatea acestor rețele, care au fost construite prin efortul nostru colectiv și acum sunt așa-zis administrate de niște firme private. De fapt, dvs. nu administrați nimic, ci doar tăiați facturi pentru ceva ce tot noi am construit. Dacă ați fi fost buni administratori, ați fi început din timp modernizarea rețelelor și ați fi reinvestit din profit. Acum doriți ca tot statul român să-și asume aceste investiții, iar dvs. doar să le exploatați în scopul propriului profit. Curat murdar, Coane Fănică! Care ar fi logica pentru care să suportăm tot noi costul reabilitării dacă DEER este cea care taie facturi? Atunci să renunțați și la proprietatea asupra rețelelor în favoarea statului pe motiv că nu sunteți în stare să le gestionați. Spuneți că „singurele investiții pe care ni le permitem sunt cele recunoscute în tariful de distribuție primit de la furnizor”. Chiar așa? DEER nu ar trebui să investească nimic din buzunarul său propriu pentru că de 20 de ani exploatează niște rețele pe care le-a primit fără contraprestație? Vreți să ni le modernizăm tot noi singuri și apoi să continuați să ne tăiați bilet?

    52
    2
  • Este nevoie si de „modernizarea” legislatiei in domeniu. Pana acum ANRE a favorizat clar pe cei care au montat panouri solare si pe furnizorii de energie , dezavantajand firmele de distributie care s-au descurcat cum au putut (fiind obligate sa preia energia fara sa aiba beneficii) si dezavantajand in acelasi timp consumatorii prin obligatia acestora la plata certificatelor verzi. Prosumatorii au avut numai beneficii. Cam de ceva timp parca bate alt „vant”. Dupa parerea mea pentru viitor statul ar trebui sa incurajeze investitiile in parcuri fotovoltaice de puteri mari dar sa conditioneze punerea lor in functiune de prevederea unor instalatii de acumulare , in asa fel incat energia sa poata fi livrata in retele si noaptea sau in perioade fara insolatie sau cu insolatie redusa , evident la un pret convenabil. Pentru gospodariile individuale trebuie conditionata putere maxima ce se poate monta , aceasta trebuind sa nu fie mai mare decat puterea medie preluata din retea.

    14
    3
  • Pentru #Un abonat de retea (si altii , multi) Trebuie sa stiti (daca nu stiti sau va faceti ca nu stiti) un mic , mic adevar. Facturile sau „biletul” , cum spuneti , nu sunt „taiate” de firmele de distributie (despre care este vorba in articol) ci de catre firmele de furnizare , cele prin care domnia voastra aveti contract de furnizare. E bine de stiut!

    7
    8
  • Investițiile în rețeaua de transport a energiei (stâlpi, cabluri, transformatoare, cabluri subterane, cabluri submarine) se fac din taxele încasate de la consumatori și PROsumatori.
    1 leu Kw fără taxe
    0,15 bani taxa pe TRANSPORT
    0,15 bani taxa pe CO2
    0,15 bani taxa de tranziție spre energia verde)
    30 bani TVA

    Cei care au panouri solare și vor să vândă energie trebuie să plătească o taxă de TRANSPORT, ca doar nu o să le transporte Electrica energia GRATIS.
    Când trimiți o scrisoare plătești, când mergi cu mașina pe drumurile publice plătești, când trimiți un colet în Spania plătești.

    Puneți PROsumatorii (panouri solare mici, eoliene de uz casnic) să plătească;
    Abonament lunar de 100 lei/luna pentru inchirierea rețelei când își vând produsul.
    15 lei/ fiecare KW vândut
    etc.

    5
    16
    • Cand platesti factura la curent platesti kw plus transportul lui prin retea, adica platesti kw la furnizor si transportul la distribuitor. Asa ca daca eu prosumator introduc 1 kw in retea si tu il consumi, tu platesti transportul, nu eu. Daca eu introduc 1 kw in retea si apoi il iau inapoi, platesc transportul lui cand il consum.

      14
      1
  • Printre.prosumatorii cei activi în România, întilnim pe fiul d-lui Dragnea.
    Parcurile fotovoltaice pe energie solară sau făcut cu subvenții generoase nerambursabile de la fondurile europene, proiecte câștigate de cine trebuie din clientela de partid apparatchik ..
    Știm cine va profita pe viitor de rețele moderne de distribuție și de tarifele crescânde în contextul în care fizic practic există o parte de energie produsă prin energie „eco”-căderi de apă care acționează turbine-hidrocentrale.
    În curând , s-au anunțat reactoare modulare nucleare.
    Marile puteri științifice se bat pentru energie produsă prin fuziune(ca și reacțiile din soare) în reactoarele de tip tomahak ..iar recent citeam că cu ajutorul inteligenței artificiale s-au mai făcut un pas în asigurarea continuității reacției odată declanșată -depistarea anomaliilor din câmpul magnetic , care conduc la instabilitate.. și posibilitatea corectării parametrilor. Pe scurt prima țară care va reuși producerea unui reactor viabil care să producă mai multă energie decât cea injectată în sistem (de exemplu la producerea câmpurilor magnetice de contenție) va fi avantajată cert în competiție. Altfel toată lumea inovează. Turbine de tip vortex destinate apelor cu debit mic, turbine eoliene verticale fără lame de tip vertical..chiar la nivelul stocării cu ajutorul unor catalizori descoperiți accidental..construirea de baterii supereficiente.
    Etc.
    Miza la bază, cine pe cine facturează .E o piață cu producători oportuniști transfrontalieri..
    Nu departe de graniță se pare că riscurile unui accident nuclear la Zaporije și crescut.
    Deja ukrainienii au dificultăți.
    Generația asta de occidentali plătesc prețul războaielor energetice din buzunarele lor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS