Economie

Bogdan Ivan, la Green Energy Forum: Nu poţi să dezvolţi doar statul şi să laşi privatul în urmă

Românii vor putea în viitor să își achite online facturile la energie prin intermediul unei aplicații unice a statului român, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, la Green Energy Forum, care a avut loc astăzi, la Bistrița.

”Prin cloud asiguri partea nevăzută a tot ce înseamnă sisteme informatice ale statului român. România are astăzi zeci de baze de date care sunt făcute în tehnologii diferite, în ani diferiți, în limbaje diferite. Unii se consideră proprietarii datelor. Am schimbat legea interoperativității și obligăm toate instituțiile publice să folosească un limbaj comun cu cel al cloudului guvernamental ca să nu mai spună nimeni de la ONRC că nu are acces la datele de la ANCPI. O să fie toți forțați să fie integrați în această nouă tehnologie”, a spus ministrul Bogdan Ivan.

El a declarat că s-a semnat deja un contract pentru o ”aplicație unică a statului român” în care va fi o secțiune dedicată companiilor și alta dedicată persoanelor fizice. Va exista o bază de date cu toate actele de identitate – prin intermediul căreia să poată fi creat un sistem de alertare pentru atunci când ele expiră, o bază de date cu diplomele, dar și o secțiune pentru plata facturilor la energie. Toate aceste sisteme vor fi securizate, a mai spus Bogdan Ivan, potrivit căruia România se confruntă zilnic cu o medie de 25.000 până la 50.000 de atacuri cibernetice.

”Dintre acestea, sunt unele care şi reuşesc, unul la câteva sute de mii. Infrastructura energetică este una critică. Nu mă simt tare confortabil când văd că am avut un atac masiv asupra Nuclearelectrica. Nu este cel mai frumos sentiment pe care poţi să îl ai. Nu vreau să îmi imaginez ce ar însemna să paralizeze reţeaua electrică din Transilvania sau din Cluj, măcar o oră, să nu ai semafoare, să nu ai internet, să nu mai ai nimic.

Aşa că, în acest capitol, în cadrul Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, la care am fost ieri împreună cu giganţii din tehnologie, cu şefi de state din cele 13 state membre, am venit cu o propunere foarte clară din partea României: un cloud AI care să deservească întreaga zonă a ţărilor baltice şi din Europa Centrală şi de Est, tocmai pentru a da posibilitate companiilor, inclusiv celor din energie, să construiască această capabilitate. Nu o să poţi să pui E.ON şi pe toţi ceilalţi operatori să îşi facă singuri propriul cloud AI şi sistem de operare. Nu, este de ajuns să creezi infrastructura, iar ei să plătească punctual pe cât folosesc din această infrastructură online. Pentru că nu poţi să dezvolţi doar statul şi să laşi privatul în urmă”, a arătat ministrul.

La Green Energy Forum au mai participat, din partea Executivului, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, şi secretari de stat de la Ministerul Mediului, Pădurilor şi Apelor şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dar și autoritățile județene, oameni de afaceri și ONG-uri.

Etichete

9 comentarii

 • Ce băiat deștept e acest Ministru. Ajunge să spună că Statul ajută zona privată. E din mentalitatea lui de PSD-ist în care la statul degeaba sunt toate “valorile”. Campanie electorală de 2 bani, la Bistrița!

  32
  2
 • „Pentru că nu poţi să dezvolţi doar statul şi să laşi privatul în urmă” zice el. Sa intelegem din asta ca statul va dezvolta privatul? Atunci de ce il omoara? Ori il va dezvolta dupa inviere? Care inviere? Aia ortodoxa ori aia pocaiasca?

  13
  2
 • Astept de la tanarul ministru sa isi puna la treaba colegii neinstruiti si delasatori din Parlamentu lRomaniei sa puna odata de o aplicatie unica online si nu sa strice o padure intreaga pentru hartii inutile de doi bani care sa fie mazgalite cu pixul de patru ori la rand in vederea depuneilor candidaturilor de la partidele politice.
  Inca nu am facut pasul inainte spre o Romanie normala si moderna.
  Ne place mult birocratia care sufoca toate rabdarile oamenilor din aceasta tara.
  Suntem de plans !Nimic nu ati schimbat in 34 de ani si nu ati modernizat procedurile extrem de grele , insa eficiente pentru coalitia aflata la putere care elimina tot timpul pe cei mai mici.
  RUSINE MAXIMA !

  9
  11
  • Bălane spune-mi că candideze pentru funcția de primar la Bistrița şi mâine la prima oră vin să semnes de 4 ori dacă trebuie, nu pot rata aşa circ . Nu uita ia-l şi pe Tuta să candideze ha, ha

   9
   3
 • Ce să înțeleg?

  Statul care va îmbunătăți colecția banilor pt băieții deștepți privați din energie…cu un sistem dedicat…tot din banii contribuabililor? Că săracii din profiturilor faraminoase nu prea vor să gereze pierderile datorate incapacității de plată a unor categorii la risc de consumatori..
  Nu mai știe omul.. unde începe „Statul” și unde se termină același Stat din umbră
  ..la colecția gunoaielor omul plătește la taxe.. iar Statul le transferă banii în contul companiilor private, acum urmează electricitatea…

  Să tot trăiți
  Stat cu paraziți.

 • Lozinca ar trebui să fie..nu poți să tot dezvolți statul și privatul care sunventionază din interes campania electorală ..și să lași interesul contribuabilului în urmă..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.