Economie

Companiile din județ vor să angajeze peste 80 de muncitori necalificați

Companiile din Bistrița-Năsăud sunt dispuse să angajeze în această perioadă peste 80 de muncitori necalificați, majoritatea în industria cablajelor.

Potrivit anunțului publicat pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud, cele mai multe locuri de muncă pentru necalificați le oferă o firmă de cablaje din Viișoara – 50 și cel mai mare angajator din județ – 20. Se mai caută muncitori necalificați pentru pavaje, în domeniul auto, agricultură sau construcții.

De regulă, muncitorii necalificați sunt plătiți cu salariul minim pe economie, 3.300 lei brut, adică 2079 de lei net.

Compania E-Cablaje, care vrea să angajeze 50 de muncitori necalificați, le promite însă și stimulente financiare în funcție de performanțe, tichete de masă de 30 lei pentru fiecare zi muncită, tichete cadou de sărbători, bonusuri în funcție de performanță, bonusuri de sărbători și transport gratuit.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică, câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost în luna ianuarie de 6338 lei, cu 4,3% mai mare comparativ cu luna precedentă, iar câştigul salarial mediu net a fost de 3893 lei cu 3,5% mai mare faţă de luna anterioară. Chiar și așa, câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 20,5%, respectiv 19,9% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.

La sfârşitul lunii ianuarie a.c. efectivul salariaţilor din judeţ era de 73265 persoane, cu 529 persoane mai multe față de luna anterioară şi cu 1249 persoane peste nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior.

Numărul şomerilor aflaţi în evidenţele AJOFM Bistriţa-Năsăud la sfârşitul lunii ianuarie era de 4384 persoane, în creștere cu 523 persoane faţă de luna anterioară şi cu 408 mai mulți faţă de acelaşi moment al anului 2023.

Din numărul total al şomerilor 48,7% erau femei. Rata şomajului a fost de 3,8%, cu 0,4 puncte procentuale peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent, cu 0,5 puncte procentuale peste luna anterioară și cu 0,8 puncte procentuale peste cea înregistrată la nivelul naţional.

9 comentarii

 • 2079 lei? Atâția bani ar trebui să aibă politicienii…nici ei nu au „calificare de politician”. Si ei sunt necalificați!!!
  Unii merită mai mult, s-au calificat la locul de muncă si au legiferat pentru popor…
  Restul??? Minim pe economie…
  La săpat de șanțuri ce ar spune cu minim pe economie???
  Întreb si eu…🫣
  PS: nu imi spune-ti ca au facultati cu alta specialitate sau specializare!
  Multumesc

  21
  4
  • Dar cat ai vrea sa castige ala care 8 ani de zile, in scoala generala, a ras de tine ca esti tocilar, ca nu te distrezi, ca nu fumezi si ca nu tragi cate un joint? Te-ai tinut cat de cat de scoala…acum ai un job decent cu un venit decent.
   I-ai ciufulit pe altii timp de 8 ani (mai mult nu ai putut pt ca nu ai mai intrat nicaieri, la nici o scoala) acum stai pe 2000 de lei sa te ciufuleasca altii.
   Pare un comentariu acxid, dar asta e adevarul.

   20
   2
  • @tocilarul
   Atunci nu te plange când guvernul iti mărește taxele, nu te plânge când companiile aduc muncitori asiatici si sunt plătiți mai bine decât unul ca tine cu salariul „decent „, nu te plânge ca nimeni nu sta la munca de „jos” pe bani putini si ca prefera sa faca munca de jos in Vest de la 1500€ in sus, exemplele sunt multe. Sa nu fim ipocriți…si…norocul tau de tocilar cum zici ca esti, e ca te-ai nascut în oraș, ai facut un liceu și degeaba, ți-au lasat părinții un pic de avere, ai dat concurs la stat si ai reusit pe „pile”….as putea continua…si tu mai bine cum sta treaba…😉🫣
   PS… eram ironic la adresa politicienilor…! Titlul comentariul meu iti da de gandit, daca faceai o facultate……Daca nu scriai , filozof rămâneai.

   2
   6
  • Dragule, nimic nu e adevărat din ce zici.
   Nici nu ma plâng de diverse lucruri, nici nu lucrez la stat.
   Pentru a trai bine e nevoie de unul dintre lucrurile de mai jos:
   -ai învățat când a trebuit (și continui sa o faci)
   -ești super norocos
   -ești smecher cu școala vieții (valabil in lumea a 3-a)
   Dacă astea îți lipsesc îți rupi spinarea pe 2000 de lei pe luna.
   Restul e Can Can, maestre.

   9
   1
 • Cheltuielile angajatorului sunt mult mai mari:
  La 1 septembrie crește salariul minim brut la 3700 lei, plus tichete de masă 300 lei, plus transport la locul de muncă în valoare de 300 lei.
  Deci 4300 lei!
  Un magazin sătesc are două angajate , deci 8600 lei cheltuieli lunare cu salariile!
  Adaos comercial de 1 leu la produs vândut. Cumperi berea cu 3 lei, o vinzi cu 4. Cumperi pâinea cu 4 lei o vinzi cu 5.
  Deci, trebuie sa vinzi 8500 de produse, sa plătești salariile celor două angajate!

  11
  1
  • Auzi , Tu-Dorel patronul…un magazin satesc nu e Lidl si nici Kaufland, La doi pasi sau Magazin de Cartier! Nu ai lume in magazin decat dupa o anumita ora!!! Dar esti PATRON in sat, mandrie mare, cum să vinzi tu marfa cand vine badea Ion si lelea Mariuca după o pâine si un pachet de tigari sau o bere? Te înjosești , tu patronul!??!Pun pariu ca bonurile de casa nu le dai tot timpul, câteva beri nu sunt trecute in facturi…se rezolvă cu agentul comercial și exemplele pt patroni de felul tau sunt multe…
   La vânzători le dai minimum pe economie,dar tu te plimbi cu Jeeepul ca esti patron. Sa spunem lucrurilor pe nume.!!!
   Ciocul mic si joc de glezna…Tu-Dorele!!!

   9
   3
 • @tocilar- „creierele” pleacă din ROU-

  -David-Andrei Anghel a adăugat că îşi va continua studiile în Statele Unite ale Americii, la MIT.
  -Cel mai bun elev-matematician din lume!!!!!!! , după locul I la Olimpiada națională: „Nu vreau să par arogant, dar partea științifică a fost banală” –spotmedia.ro/stiri/educatie/cel-mai-bun-elev-matematician-din-lume-dupa-locul-i-la-olimpiada-nationala-nu-vreau-sa-par-arogant-dar-partea-stiintifica-a-fost-de-a-dreptul-banala

  3
  0
  • Este normal ca unii sa isi doreasca sa plece pe alte meleaguri. Încă nu avem puterea sa ii ținem în tara pe cei buni, care doresc asta.
   Ce vreau sa îți spun este ca numărul celor cu adevărat buni care părăsesc tara după finalizarea studiilor e mai.mic decât numărul celor cu adevărat buni care decid sa rămână în tara.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.