Actualitate

De ce a acceptat Alexandru Câţcăuan legitimaţia de membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti – interviu

Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Bistriţa, Alexandru Câţcăuan, a acceptat legitimaţia de membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti (UZP) ca să nu plătească bilet de intrare la Muzeul Luvru. Convins că nu a comis nicio infracţiune, organizaţiile fiind pline de impostori, în special cea a scriitorilor, Câţcăuan va păstra legitimaţia, mai ales că a şi demisionat din PDL, zice el.

Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Bistriţa, Alexandru Câţcăuan, a primit, de curând, legitimaţia de ziarist profesionist, subiect despre care noi am mai scris aici. Am vrut să aflăm ce l-a determinat să accepte să intre într-o organizaţie profesională cu care, la prima vedere, nu are nicio tangenţă.

De ce aţi acceptat să fiţi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti (UZP)? E ca şi cum noi, cei care practicăm această profesie, am accepta să intrăm în Colegiul Medicilor. Dumneavoastră nu sunteţi ziarist.


Am spus eu că sunt ziarist? Câţi dintre membrii Uniunii Scriitorilor sunt scriitori de talie? Spuneţi-mi câţi sunt!

Nu discutăm despre alţii.

Bun! Eu am fost primit în UZP în anul 2000. S-a înfiinţat un trust de presă aici, Europres, şi avea nevoie de oameni. Aveau şi tipografie … Au scos o vreme un ziar, dar scurt, nu ştiu cât. Nu mi-am plătit cotizaţia de membru pentru că nu ştiu ce s-a mai întâmplat cu trustul acela.

Şi de ce v-au dat acum legitimaţie de membru al UZP?

M-au găsit în evidenţă şi zice „Mă, tu nu vrei să te reactivezi?”, „De acum 7-8 ani mai pot eu să mă… ?”, am întrebat. Şi au zis „Da, mă, de ce nu?”.

Pentru pensie cu 50% mai mare?

Nu, nu se dau pensii mai mari de la UZP. Eu am aici Legea 8. Ioan Fechete (directorul Casei Judeţene de Pensii -n.r.) a greşit. Vă pot arăta Legea 8. Potrivit acestei legi, artiştii care au activat în orchestre iau pensii cu 50% mai mari. Eu am avut mulţi care au activat ca instrumentişti sau solişti vocali şi au primit pensii foarte mici. Legea 8 i-a favorizat pe ei. Eu am dat multe adeverinţe fiindcă am avut aici o orchestră de muzică populară cu Valeria Peter Predescu, cu Fănel Cigu, Cornelia Ardelean. Artiştii primesc pensii mai mari cu 50%. Scriitorii nu intră sub incidenţa Legii 8.

Totuşi, de ce aţi acceptat să intraţi într-o breaslă cu care nu aveţi de-a face? E o impostură. Nu aveţi nicio problemă de conştiinţă să deţineţi o legitimaţie  de ziarist profesionist fără să fiţi cu adevărat?

A, nu, nu sunt impostor. Dacă aş fi comis un act ilegal, atunci … Eu ştii că sunt un om corect. Tu crezi că, dacă eu aş lucra pe pâinea asta, aş fi cel mai slab ziarist? Nu aş scrie corect? Am făcut şcoala în altă lume. Vedem cum scriu unii ziarişti azi.

Nu discutăm de potenţialităţi. Discutăm de realităţi şi de ceea ce sunteţi, nu de ce aţi putea fi. În plus, aţi recunoscut că nici măcar nu v-aţi plătit cotizaţia. Ca urmare vi se pare corect să fiţi membru UZP?

Nu înţeleg care e miezul problemei. De ce să-mi fie ruşine când nu am făcut un act de care să-mi fie ruşine? Pe de altă parte, recunoc faptul nu, nu mi se pare corect să fiu membru UZP, dar ce era să fac? Vrei să-ţi spun sincer că nu mi-a creat un confort situaţia aceea (când a primit legitimaţie de membru UZP -n.r.)? Nu sunt singurul, dacă eram singurul, fii sigură că mă jenam şi ieşeam, poate. Nu ca o scuză. Cum s-au băgat unii în Uniunea Scriitorilor… Ştii foarte bine! Acolo chiar e vorba de pensie. Are o pensie de 3000 de lei şi mai ia încă 1500 de lei în plus. E corect?

La ce vă foloseşte legitimaţia de membru UZP ca să ştiu şi eu ce am de pierdut întrucât nu fac parte din organizaţie?

N-ai pierdut nimic. Tu profesezi. Noi mai scriem materiale sub pseudonim. Eu mai colaborez la ziare, dar nu semnez cu numele meu. Mi-a spus cineva că legitimaţia i-a permis să intre la Luvru gratuit. No!

Despre asta e vorba în meseria aceasta?

Nu. Este mare nevoie de ziarişti profesionişti pe piaţă!

Pe de altă parte vi se pare onorabil să nu semnaţi, să nu vă asumaţi ce scrieţi?

De ce nu?

Pentru că trebuie să-ţi asumi. Dacă eu vin la dumneavoastră să vă iau la rost pentru că aţi greşit şi nu mă semneze cu numele meu, vi se pare onorabil?

Este legal!

Nu mi se pare corect şi moral să faci asta ca jurnalist.

Vrei să-ţi dau o ştire în exclusivitate? Nu mai sunt membru PDL. Îmi pare rău că m-am băgat. Politica nu este ce am crezut eu.

Interviu realizat de Cristiana Sabău

4 comentarii

  • Acum că s-a aprobat, între timp, Legea pensiilor jurnaliștilor, să înțeleg că omul ăsta (Cîțcăuan) și restul cu legitimații de jurnaliști, vor lua cu 50% în plus la pensie deși nu scriu nimic sau scriu sub pseudonim cine știe ce prostii?? Doamna Cristiana, cred că e cazul să revii cu niște investigații pe tema asta. Care sunt ziariști și plptesc taxe la stat din meseria asta, să ia 50% în plus la pensie, care nu, să-și vadă de treabă și să-și pună legitimația în ramă!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS