Subprefectul Ovidiu Frenţ, participant la Revoluţia din 1989 şi membru al Asociaţiei 22 Decembrie 1989 Bistriţa, a afirmat că este dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat după 26 de ani de când a ieşit în stradă, student fiind, la Timişoara, să manifesteze împotriva regimului comunist.
„Începând cu 1994 când ne-am constituit ca asociaţie au apărut tot felul de lucruri despre noi, dar şi despre evenimentele de atunci. Vreau să rog opinia publică să ne critice pe noi, pe ceilalţi colegi din asociaţie, dar să nu critice evenimentele în sine, acel moment istoric frumos care ne-a repus pe drumul normal al unei ţări democratice şi libere. Şi noi am avut în toţi aceşti ani nemulţumiri şi mai avem şi astăzi, dar este nedrept să luăm României un eveniment atât de frumos şi de înălţător, calificându-l în fel şi chip. Evident că adevărul va ieşi până la urmă la lumină. Există foarte multe dovezi oficiale ale acelor zile din 1989 şi care demonstrează faptul că a fost vorba de o revoluţie. Marea masă de oameni a fost cea care a determinat victoria Revoluţiei din 1989, iar noi am făcut parte din acea masă mare cu acea mică diferenţă cu curaj care ne-a făcut să fim ceva mai în faţă şi ca astăzi să fim aici, dar suntem proveniţi dintre cei peste 10.000 de oameni din Bistriţa sau dintre cei care au reprezentat milioane din toată ţara”, a spus Ovidiu Frenţ la adunarea comemorativă care se organizează în fiecare an la Prefectură.
El a reamintit că, în afară de cei doi eroi ai Revoluţiei, Cristian Bucur şi Ioan Sabău, a mai existat o bistriţeancă împuşcată mortal la Revoluţie. Este vorba de Leontina Bânciu din Borleasa care a murit în 17 decembrie la Timişoara în zona Podul Decebal.
Ovidiu Frenţ a mai criticat apoi felul în care e reflectată Revoluţia în manualele de istorie.
„Am luat de curiozitate un manual de clasa a XII-a. Se cunosc foarte puţine lucruri despre Revoluţie. În acest manual e atât de puţin spus despre Revoluţie că e şi greu să găseşti. Dacă şcoala nu spune nimic, dacă părinţii, acasă, la fel, dacă presa spune foarte spune foarte multe neadevăruri, nu trebuie să ne mirăm că am ajuns în situaţia în care există o percepţie majoritară greşită asupra evenimentelor şi aproape că îţi este ruşine să spui că ai participat la acele evenimente din Timişoara, Cluj, Bistriţa şi alte oraşe. Vreau să îi laud pe cei care au avut curaj în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989 şi în special pe Nelu Benţa pentru că nu se putea şti la 6 sau 7 dimineaţa că Ceauşescu va fugi. Eu nu aveam de unde şti când am ieşit la Timişoara în stradă că va cădea regimul comunist în 22, iar la fel toţi ceilalţi, aşa că nu ne mai acuzaţi pe noi de strategii şi de participare la scenarii pentru că nu este adevărat. Venim şi plecăm, dar este prea frumos acest eveniment şi ne-a adus prea mult bine românilor ca să îl murdărim cu noroi”, a spus Frenţ.
El a adăugat că nu îşi imagina că, după 26 de ani, în toate statisticile europene, România va fi pe ultimele locuri în toate clasamentele europene, alături de Bulgaria.
„Sunt dezamăgit de lucrul acesta. Credeam că progresul va fi mult mai vizibil şi bunăstarea mult mai rapid. Pentru o viaţă de om 26 de ani este mult, pentru viaţa unei ţări este foarte puţin. Dacă aplicăm principiul echilibrului, probabil că ne va trebui o perioadă egală cu cea în care am stat în întuneric pentru a ne putea obişnui cu lumina”, a spus Frenţ.
Despre nevoia unui manual de istorie care să prezinte corect lucrurile a vorbit şi Ioan Blaga, alt membru al Asociaţiei 22 Decembrie Bistriţa: „Lucrul care ne-ar ajuta foarte mult în procesul nostru de dezvoltare ar fi acest mic, dar important manual de istorie. Dacă noi refuzăm să ne cunoaştem trecutul sau ne e ruşine de el, lucrul acesta ne va costa enorm de mult. Eu cred că din aceste lucruri trebuie să ne dea de gândit şi să învăţăm ceva din ele. Noi nu am fost obişnuiţi să se strige Vrem spitale, nu catedrale! sau Corupţia ucide!, lucruri şocante. Ar fi bine ca ai noştri conducători să aibă o înţelepciune mai bună în ceea ce se cheamă administraţie pentru că lucrurile ne fug de sub picioare dacă nu ne adaptăm la ele. Există fenomenul imigraţiei, peste 3 milioane de români plecaţi în Europa”.
De la adunarea comemorativă la care s-au ciocnit şi cupe de şampanie a lipsit preşedintele Asociaţiei 22 Decembrie 1989 Bistriţa, George Avram, a cărui soţie a decedat, dar şi mulţi dintre membrii organizaţiei.
Revoluție, spunem că a fost din respect pentru cei care au fost sacrificați pe altarul crezului că poate fi și altfel. Valorile celor ce au motivat schimbarea nu au fost regăsite în noua ordine. A fost înlocuit partidul unic cu interesele unice ale mai multor partide. Instituții ale Statului funcționează doar în interesul castei ce le parazitează. Cetățeanul este exclus din viața cetății, el devine sclavul și singurul acuzat de neîmplinirile societății. Civismul manifestat prin prezența la vot devine o complicitate asumată la distrugerea ființei acestui neam. Umanitatea nu mai este valoare recunoscută de comunitate, apartenența la sistem este singura șansă de supraviețuire. Evocăm eroi, dar vinovații crimelor sunt liberi, tăiem panglici la realizări efemere, dar nu plătim munca celor ce pot construi durabil.
În 89 au fost pe stradă oameni mulți, milițieni erau puțini, acum la zece tineri frumoși ce vor o să trăiască într-o țară mai bună și o cer în stradă, ies cincizeci de jandarmi echipați până în dinți. Revoluția a deschis căi noi, dar valorile au rămas tot inversate, evoluția nu a avut loc, suntem pe panta aceluiași regres din vechiul regim.
Citeam undeva intr-un articol despre cum 2 mari „poli” ai serviciilor secrete au fost folositi pt a-l schimba pe Ceausescu pt ca el reusise sa faca aceasta tara independenta din punct de vedere fiscal, economic…. Si acesti 2 mari poli si-au infiltrat agentii printre ai nostri. Si astfel se stocau alimente, bani si alte resurse fara ca Ceausescu sa stie, creand astfel un climat de nemultumire in rândul populatiei; pregateau astfel debarcarea lui. Se dorea schimbarea lui (era rebel fata de mai mari lumii) cu unul maleabil si aservit. El era nationalist, de celelalte probleme medicale ale lui….no comment. POARE ESTE DOAR O IPOTEZA….
In 1989 eram student asa ca si tine in iasi.
S-a zvonit in Complexul Tudor Vladimirescu spre sfarsitul lunii noiembrie ca va fi un miting impotriva lui Ceausescu in zona Hotelului Unirea.
Tot atunci „zvonul spunea” ca vom fi foarte multi .
Tot asa s-a naruit tot ca urmatorul zvon a fost ca in Timisoara studentii au iesit in strada si s-a tras in ei!!!!
Dar intre timp in Bistrita „s-a zvonit ca a fost tranzitata de multe autobuze dinspre Iasi spre Timisoara.
CINE E REVOLUTIONAR …VICTIMA….SAU PROST IN ROMANIA????
repet…NICI O DIFERENTA DE SCHIMBARE DE REGIM DIN 1989 SI 2015!!!!
Spui ca nu ai putut stii cand ai iesit in strada ca Ceuasecu va pica… dar ai stiut ca in Europa de Est in 1989 au fost schimbate regimurile in toate statele comuniste?
Ai stiut de Prestroika lui Gorbaciov si Bush??
Ai stiut ca Ceusescu nu mai asculta in 1989 de Securitatea lui Iulian Vlad si a cautat „salvare” de la arabi???
Daca nu ai stiut atunci (nici eu nu am astiut) inseamna ca am FOST DOAR MANIPULATI spre un ceea ce suntem acum…. O TARA VANDUTA!!!!
Frent are sacii in caruta!pentru el revolutia a fost o mana cereasca! a devenit politician si apoi politruc sau invers!…tot aia e! El se doreste conducator!Numai ca …e greu sa convingi o populatie mintita si terfelita de emanati ale revolutiei gen NELU MEXICANU si de fetele lui…bune la toate!Nu sunt f convins ca ar putea invata ceva folositor si de viitor de la d-ul Ttntean,cel mai mare prefect care l-a dat acest judet vreodata!Dar cum iepurele sare de unde nu te astepti….si daca glontul n-ul loveste, poate ca pe viitor sa roada si mai multa scoarta! Sa auzim numai de bine,d-le FRENT si un AN NOU plin de impliniri!
Dle ALEX. cu tot respectul fata de opinia D-vs. va spun ca nu aveti dreptate. Nu il cunoasteti cu adevarat pe (OMUL) OVIDIU FRENT. Este un bistritean adevarat, modest, elegant si de treaba cum se spune in popor. Voi lua apararea de fiecare data , cand un concitadin de-al meu, nu merita sa fie catalogat asa la intamplare. Acest Domn, merita cu adevarat statutul de politician ! Ce nu as da ca toti pesedistii sa fie ca el. Si nu numai. SARBATORI FERICITE DOMNULE ALEX !!!