Trei sferturi din țară se confruntă în aceste zile cu viscol puternic și ninsoare abundentă, fiind emise chiar și coduri roșii de vreme extremă pentru mai multe județe.
Ce ne rezervă vremea în continuare?
Mihai Bălan de la Meteo.BN precizează:
”Când informam asupra răcirii consistente a vremii, aminteam că ciclogeneza mediteraneană va juca un rol esențial. Aici, cicloni formați în bazinul central al mării amintite se înscriu pe traiectorii transbalcanice care, pentru noi, nu aduc nimic. Catena carpatică deviază tot, dorsalele anticiclonice intră puternic în zona intrarcaptică iar precipitațiile la noi, de multe ori, lipsesc cu desăvârşire. Este şi cazul situației de acum.
Sud-estul României se confruntă cu un viscol de proporții, mai ales pentru luna noiembrie. Aici, ninsori viscolite abundente, troiene.
La noi, traiectoria ciclonului, mişcarea imprimată maselor de aer dinspre est-nord-est creează minunatul efect de foehn peste Munții Călimani. Astfel, avem o frumoasā creştere termică, în loc de o scădere normală. Vântul acesta bate de dincolo de catena amintită şi în descendența pe versant, în condiții de presiune tot mai ridicată, se încălzeşte adiabatic şi, astfel, valorile termice cresc. Vorbesc aici strict de zonele joase din imediata apropiere a Munților Călimani, partea sud-vestică… aici și Depresiunea Bistriței.
Aşa că, deocamdată, zăpada multă mult dorită lipseşte.
Pentru iubitorii de iarnă, speranțe mari marți seară – miercuri!
Vremea va fi în general închisă, luni, cu valori termice mai coborâte decât normalul perioadei din calendar. Înnorările vor rămâne pronunțate si vor fi condiții de fulguieli trecătoare în primele ore, apoi în a doua parte a zilei va ninge slab în majoritatea zonelor. Maximele vor atinge, în aceste condiții, valori în general între -3 °C în zonele submontane și 0-1°C la podiş, iar minimele de luni dimineață vor scădea până la valori cuprinse între -6°C în depresiuni şi -2 °C în zonele deluroase din sud. La Bistrița, vremea va fi nchisă și aici. Sunt condiții și aici de ninsoare slabă, iar maxima zilei nu va depăşi -1°C.
Marți, vremea va rămâne în general închisă, dar valorile termice vor cunoaşte un salt important. Înnorările vor rămâne pronunțate, astfel după fulguielile de dimineată în a doua parte a zilei va ploua, urmând ca incepând din orele nopţii ploile sa aibă tendință de transformare în lapoviță şi apoi ninsoare, pe fondul scăderii, din nou, a temperaturii. Până spre dimineață, astfel, va ninge local şi temporar mai ales în nordul, centrul şi estul judetului. În tot acest interval, la munte, la peste 1000 m va ninge și se va depune strat de zăpadă nou, consistent, iar vântul se va intensifica, cu rafale de peste 70-80 km/h, viscolind ninsoarea. Maximele vor atinge, în aceste condiții, valori în general între 3°C si 7 °C iar minimele de miercuri dimineață vor scădea până la valori cuprinse între -3°C în depresiuni şi 1/2 °C în zonele deluroase din sud-vest. La Bistrița, vremea va fi închisă si aici. Sunt conditii de fulguieli în prima parte a zilei, apoi dupa-masă va ploua. La noapte se răceşte iar, astfel sunt condiții ca ploaia să se transforme în lapoviță ṣi apoi ninsoare. Maxima zilei va atinge 6°C, iar minima de miercuri dimineață se va opri la 0°C”.
Potrivit prognozei ANM pentru perioada 27 noiembrie – 10 decembrie, în Transilvania în prima parte a intervalului regimul termic va fi caracterizat de alternanțe importante între zile cu valori apropiate și sub cele normale în această perioadă din an, cu maxime de 0…6 grade și minime de -4…0 grade, mediat regional, mai scăzute în special în jurul datei de 29 noiembrie (maxime de 0…2 grade și minime de -9…-5 grade) și perioade cu vreme mai caldă decât în mod obșnuit, cel mai probabil în 1-2 decembrie, când ziua se vor atinge 8…12 grade și noaptea nu vor coborî sub 1…4 grade. Pentru cea de-a doua parte a intervalului este estimată o evoluție mai constantă a temperaturilor care se vor situa în general în jurul celor climatologic specifice primei decade a lunii decembrie, respectiv maxime ușor pozitive și minime nocturne negative, în medie -5…-3 grade. Regimul pluviometric va înregistra un excedent, cu precădere în prima săptămână, când vor fi perioade în care precipitațiile vor fi frecvente și local moderate cantitativ, cu probabilitate mare în 28 noiembrie și 1-2 decembrie când se vor semnala și ploi. În restul zilelor din interval, vor fi mai ales ninsori și lapoviță cu caracter local și temporar.
În concluzie, și pe românește iarna nu-i ca vara!