Actualitate

De ce s-au temut pomicultorii nu au scăpat. Azi-noapte a înghețat

Temperaturile au scăzut în multe zone din județ sub limita înghețului, un motiv de îngrijorare pentru oamenii care dețin livezi. Pomii care au înflorit devreme, cum sunt caișii, prunii și cireșii, riscă să nu mai dea rod.

”La zero grade, nu-s probleme, dar la minus 1 grad e bai. Sunt ceva soluții cu care se pot stropi pomii ca să nu înghețe, dar noi am dat ani la rândul și nu au avut niciun efect. Cel mai în pericol e caisul pentru că deja fructul e format, iar codița cedează dacă vine frigul. Cireșul, chiar dacă îngheață două – trei, tot mai rămân fructe în mijloc. La prun, dacă s-au format fructele, se înnegresc. La măr nu afectează așa de tare, dar totul depinde de zonă, de cum circulă curenții de aer. Livada noastră e un pic mai sus decât satul, temperatura e mai ridicată cu un grad două, dar tot ne luăm măsuri de siguranță și aprindem baloți”, a spus Marinela Györke care cultivă împreună cu soțul ei pomi fructiferi pe 7 hectare, în satul Archiud din comuna Teaca.

Pe Valea Șieului a înghețat bine potrivit unor fotografii postate de Roxana Bianca Pașc, președinta Composesoratului ”Măgura” Șieu, care mai distribuit la începutul lunii fotografii cu o livadă înflorită de cireși.

Pentru astăzi, meteorologii anunță maxime de 14 grade, mâine temperaturile vor mai crește cu un grad-două, iar de săptămâna viitoare se anunță ploi.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.