Domnule director, cum s-a ajuns în această situaţie? Au greşit sau chiar au vrut să fraudeze?
Au fost fermieri care au greşit când au depus declaraţii pe suprafaţă. Ori au greşit angajamentele pe care le aveau faţă de APIA, şi sunt angajamente privind agromediul. Respectarea lor constituie obligaţie, e contract între fermieri şi APIA pe cinci ani şi în momentul în care şi-au mutat parcela din locaţia iniţială în alt bloc fizic sau şi-au micşorat suprafaţa angajată cu câteva hectare automat se generează sancţiuni. În sistem ei apar cu nerespectarea angajamentului, iar sistemul generează sancţiunea. Noi, ca şi Agenţie, constituim apoi o comisie care realizează o notă de fundamentare, o altă comisie face un proces verbal de constatare a neregulilor şi recuperare a creanţelor bugetare. Notificăm fermierul cu privire la sumele finale, el la ia cunoştinţă sumele care se constituie drept debit, noi îl trecem în registrul predebitorilor europeni şi urmărim recuperarea sumelor prin trei metode: plata voluntară a fermierului, recuperarea din sume ulterioare, şi ultima variantă, trimiterea la ANAF.
Despre câţi fermieri este vorba?
Până acum s-au constituit cu debite la noi în sistemul informatic 3.894 de fermieri care datorează APIA în total 3,2 milioane de euro. APIA a reuşit să recupereze 1,9 milioane de euro, suma de 1,3 milioane de euro rămânând de recuperat în continuare. N-aş putea spune câţi o fac intenţionat, câţi involuntar, câţi sunt neştiutori sau neinformaţi. E clar că majoritatea nu cunosc procedurile APIA, în şedinţele de informare pe care le facem le transmitem că dacă nu îşi declară exact suprafaţa, amplasarea, poate apărea un noian de probleme. Avem aplicaţia IPA online prin care digitizăm parcela, putem avea repere clare, deci nu mai poate exista decât intenţia de a nu-ţi recunoaşte locul. APIA are propriul cadastru, chiar avem solicitări din partea primăriilor să le punem şi lor la dispoziţie măsurătorile pe care le avem, ele fiind actualizate din trei în trei ani. Se fac zboruri şi orice reconfigurare de parcelă este reactualizată. Prin adresele pe care le cerem la primării ele sunt obligate să treacă toate proprietăţile agricole fermierului, atât eligibile cât şi neeligibile (sub 30 de ari). Noi practic nu le dăm la plată pe ultimele, dar când se închide blocul fizic cu suprafeţele respective, unde apar goluri nedeclarate, automat sistemul generează o eroare. Dacă un fermier are dubii asupra suprafeţei pe care o deţine, nu e sigur de amplasament, e bine să se facă o vizită în teren. Prin aplicaţia IPA online sunt repere foarte uşor vizibile şi nu ai cum să greşeşti. Probleme sunt şi la declararea culturii, sunt unii care depun cererea în martie şi înfiinţează cultura în mai, cum sunt porumbul sau cartofii. Dacă în zece zile de la depunerea declaraţiei nu ai notificat schimbarea, dacă eşti prins la control cu altă cultură, deja nu mai ai nicio scuză şi intri la penalităţi. E un amestec de neştiinţă cu ignoranţă, eu nu zic că e rea intenţie. Oamenii înţeleg când greşesc şi trebuie să-i ajutăm mai mult să nu greşească, nu ne face nicio plăcere să ne transformăm din agenţie de plăţi în agricultură în agenţie de recuperare a debitelor. Dacă spre exemplu 8.000 de fermieri, pentru că încă nu există o cifră exactă, deci 25% vin să plătească banii înapoi, nu e nicio satisfacţie pentru noi.
Şi le spuneţi lucrurile acestea la instruiri?
Instruirile pentru depunerile de cereri s-au făcut şi până acum. Când se uită la sistemul electronic, IPA online, fermierii devin mai stresaţi decât atunci când aveau în faţă o hârtie şi o schiţau cu pixul. Îi instruim şi pe partea de depunere a cererii, şi în ceea ce priveşte consecinţele, le explicăm ce înseamnă pachetele financiare, le individualizăm, n-o să le spunem de păsări sau fluturi oamenilor dintr-o zonă pentru care nu există subvenţii în acest sens. Fermierii ne spun problemele lor, ne întreabă şi de oi, şi de vaci, şi de albine, iar dacă nu le dai un răspuns informarea nu-şi mai are rostul. Pot face pe site-ul APIA exerciţii de digitare a propriilor parcele, cu un cod de utilizator şi o parolă. În judeţ 31 de administraţii locale din 62 pot să ne dea sprijin, prin programul Biblionet, ei având toate sistemele informatice puse la punct. Vom încerca toate metodele, inclusiv identificarea unor persoane în cadru local care pot fi angajate în fenomenul acesta, nu ştiu, să îşi deschidă centre de consultanţă locale. Nu cred că la noi va fi ca în Ungaria, unde nu se depun cereri la APIA, ci totul merge electronic. Se pare că din 2014 începem să ne îndreptăm pe această metodă, noul program al Politicilor Agricole Comune 2014-2020 nici nu va mai tolera erorile. Dacă ţăranul va trebui să se încadreze în pragul minim de eroare permisă, 3%, altfel pierzi bani, mă tem că va fi un dezastru de la anul şi de aceea insist să fie în comunităţile locale persoane pregătite, care să fie un sprijin pentru fermieri.
Câţi fermieri primesc subvenţii de la APIA?
Anul trecut au depus cereri de sprijin 36.705 fermieri, pe o suprafaţă de 214.341 hectare. Fermierii sunt împărţiţi în mai multe categorii. Cei din zona montană au subvenţii mai mari, chiar de trei ori decât cei din zona de câmpie, având în vedere că pot accesa pachetele de agromediu, care însumează 182 euro la hectar, cât şi pentru zona montană defavorizată, 107 euro la hectar. Un fermier din zona de câmpie nu are decât plata unică pe suprafaţă, 119 euro la hectar, diferenţă care se adaugă şi la zona montană. Deci unul din zona de câmpie ia 119 euro, unul din zona montană ia undeva la 380 de euro. Cei din zona de câmpie nu au atâtea probleme legate de plata debitelor precum cei din zona de munte pentru că nu au foarte multe angajamente faţă de APIA, dacă sunt sancţiuni ei pot fi penalizaţi în anul respectiv.
Interviu realizat de Cristiana Sabău
În această perioadă, funcţionarii APIA ai Centrului Judeţean Bistriţa-Năsăud fac informări şi instruiri în rândul fermierilor pentru a le aduce la cunoştinţă de modalitatea de completare a cererilor de plată, condiţiile de eligibilitate, tipurile de controale, obligativitatea respectării normele de ecocondiţionalitate pe toate suprafeţele agricole utilizate şi pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul măsurilor de sprijin pe suprafaţă. APIA insistă în această campanie pentru o instruire cât mai eficientă cu privire la aplicaţia IPA Online (identificare online a parcelelor agricole), prin care fermierii îşi pot vizualiza, prin conexiune la internet, parcelele digitizate în campania anterioară şi îşi pot digitiza parcele noi. La aceste instruiri sunt invitaţi să participe atât fermierii, cât şi administraţia agricolă din primării, respectiv personalul din bibliotecile judeţene şi comunale cuprinse în programul Biblionet. Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă se va derula în perioada 1 martie – 15 mai 2013, respectiv 10 iunie, cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
D/na Sabau data viitoare poate il intrebati pe d.director cati fermieri vor fi obligati sa dea banii inapoi din cauza actelor intocmite de incompetentii pe care mai nou ii pastoreste.Daca functionarii nu cunosc legislatia, o aplica asa cum le convine iar ulterior omul e de vina pt ca functionarul il indruma gresit si ii baga sub nas acte pe care le semneaza in mod eronat. Daca vreti sa faceti o ancheta jurnalistica adevarata in acest sens asociatia pe care o infiintam ^Persoanele pagubite de incompetenta APIA^ va poate ajuta cu date cu adevarat relevante.Vreau sa ii anunt pe cei care se simt prejudiciati de incompetentii de la Apia ca ii asteptam in perioada urmatoare sa se alature asociatiei care zilele aceste da semne de nastere.
Sunt interesată de subiect, evident. Vă rog să-mi lăsaţi un număr de telefon la contact@timponline.ro
buna ziua, as dori si eu informatii cu privire la acea asociatie cu privire la persoanele pagubite de incompetenta functionariilor dela apia, o adresa de e-mail ceva daca se poate sa-mi dati si mie. multumesc
Felicitari pentru initiativa ascoiatiei.
Din pacate nu este doar incompetenta. Uneori fermierii „sunt ajutati” sa greseasca …. pentru a li se oferi ajutor … sau pentru a fi penalizati!
Va rog detalii despre asociatie! Ati inregistrat-o? Funcționeaza?
Erau de asteptat asemenea erori si pe mine nu ma mira dat fiind faptul ca atunci cand s-a infiintat APIA , dl. Scurtu Emil cu -(sau fara)–recomandari de pe la PD-L a angajat acolo oameni cu tot felul de pregatiri profesionale si multi agronomi ori horticultori buni profesionisti care cunosc topografie agricola si cartografie si au orientare-n teren au ramas pe dinafara.In primul an cand s-au facut identificarile pe harti si incadrarea in blocurile fizice pt. com Livezile a fost detasat la APIA de la DADR dl. ing Miron Dorin care-i de la noi si cunoaste aproape perfect tot hotarul.Tata fiind batran am fost si eu in acel an cu tata la identificari pe hartile blocurilor fizice.Cand vorbeam cu dl Miron despre un teren ori altul dumnealui se straduia sa ni-l localizeze cat mai exact pe harta intrebandu-ne fata de anumite puncte de reper fixe aspecte ca: „De la casa din hotar al cutarui om al catelea loc mai la deal?, ori de la paraul Dorolii in care rand de locuri ca erau acolo trei randuri de loturi, ori de la perii lui Binder-(care se vedeau clar pe aerofotograma)-al catelea loc mai la vale?De asemenea dumnealui ne intreba ce forma geometrica are locul,mai dreptunghiular,ori mai patrat,etc.,etc.,ori cat e lungimea si cat e latimea ca sa ni-l pozitioneze pe harta blocului fizic cat de cat exact. In schimbul acestor straduinte dl Miron era vesnic apostrofat de „parasutele” amgajate de Scurtu ca vorbeste prea mult cu taranii, ori ca vorbeste prea tare cu taranii, ori ca le explica prea multe la tarani etc.,etc..,” Parasutele ” lui Scurtu desenau cate un patrat ori dreptunghi la intamplare pe harta, indiferent daca locul omului era in alta parte a blocului fizic ori intr-alt bloc fizic, indiferent de forma geometrica care o avea locul pe harta. Acum oamenii sunt penalizati la bani pt. incompetenta lui Scurtu in a selectiona personalul cand s-a infiintat APIA. De aeeea e foarte bine daca se va infiinta o asociatie de lupta in justitie impotriva incompetentei pilosilor PD-L-ului angajati de Scurtu la APIA.
nu fi necajit Nelu din livezile ca acuma e director capra si va angaja numai tapi:)) si asta este un terchea flechea ca si nevasta aia care numai functii viseaza