Actualitate

De Înălțare, clopotele bisericilor trase pentru eroii neamului. Mesaje de Ziua Eroilor

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului, dar și Ziua Eroilor, ocazie cu care joi, 28 mai, după Sfânta Liturghie, au fost oficiate, cu respectarea reglementărilor actuale din starea de alertă, slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate, informează BOR.

La ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe au fost trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul „Înălţării Domnului” a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.

Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Reamintim că la fiecare Sfântă Liturghie săvârșită în bisericile ortodoxe sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei creștine, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

“Ziua Eroilor nu se celebrează întâmplător în sărbătoarea sfântă a Înălțării Domnului. Este de datoria noastră să avem grijă de aceia pe care încă îi avem între noi. Azi ne înclinăm în fața eroilor noștri, atât cei ai trecutului, cât și cei de azi!” a transmis prefectul Stelian Dolha.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/2754371098025696

”Eroii sunt plămădiți din curaj, sacrificiu, credință și dragoste de patrie. Domnul Nostru Iisus Hristos s-a jertfit și a biruit moartea, iar străbunii noștri au murit pe front, să avem o țară, o limbă și un viitor. Nu întâmplător, de Înălțare se sărbătorește și Ziua Eroilor. Pomenirea eroilor neamului românesc, care s-au jertfit pentru patrie, este o datorie pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare creștin. Eroilor cunoscuți și necunoscuți, le datorăm astăzi existența noastră ca neam. Slavă eroilor neamului românesc! Hristos S-a Înălțat!”, a postat președintele Consiliului Județean și al PSD Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/posts/3058889140831279

Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc: ”Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos să ne aducă binecuvântarea nădejdii în toate cele bune!Din mai 1920, de Înălțare, românii celebrează și Ziua Eroilor, moment de recunoștință eternă pentru cei care s-au jertfit în bătălii, cu patria în suflet. Trecând prin această zi de dublă sărbătoare, vom fi mereu mai buni și mai dedicați bisericii și țării.Hristos S-a Înălțat!”.

https://www.facebook.com/ioanturcpnl/posts/569422470647604

”Eroii neamului nostru au apărut întodeauna când România a avut nevoie de ei! Dacă vorbim de trecut, istoria ne prezintă multe exemple de eroi, pornind de la domnitorii români care au apărat creștinătatea occidentală, trecând la oamenii politici care au indeplinit visul de unire a românilor și la soldații care s-au luptat și s-au jertfit pentru a menține această unire. Dacă ne uităm la prezent, suntem mândri să vedem eroii zilelor noastre – cadrele și personalul medical care s-au luptat și s-au sacrificat cu acest cumplit virus. În fiecare din noi se găsește un erou, care apare când sentimentul de iubire de patrie și de români este puternic și sincer! Fiecare din noi poate fi erou prin responsabilitate, hărnicie, curaj și verticalitate! Să ne înălțăm astăzi, și în fiecare zi a vieții noastre, asemeni Domnului nostru Isus Hristos, să fim mai buni, mai plini de iubire, mai dornici să construim împreună o comunitate frumoasă! Hristos s-a înălțat!” – viceprimarul Cristian Niculae, președinte PSD Bistrița.

https://www.facebook.com/publicromanianperson/posts/1089259318120279

Deputatul Ionuț Simionca, președintele PMP Bistrița-Năsăud: ”Hristos s-a înălțat, dragi bistrițeni! Odată cu Înălțarea Domnului celebrăm și Ziua Eroilor, când ne aducem aminte de toți acești bravi români care și-au dat viața pentru păstrarea identității naționale, pentru independența și suveranitatea României!”.

https://www.facebook.com/IonutSimionca/posts/3480835785264588

Slujba de Înălțare de la Biserica Protopopiatului Ortodox Bistrița:

https://www.facebook.com/emanuel.vidican/videos/2932904233458738
https://www.facebook.com/emanuel.vidican/videos/2941977432551418

3 comentarii

  • Cica de la anul poporul roman va sarbatori la rang de sarbatoare nationala si ziua de 15 martie , ziua maghiarimii de pretutindeni. Asta daca pesedeaua si udemereaua se inteleg in culise si se aproba pe sub masa.

  • Anul acesta se împlinesc 100 de ani de când în România a fost decretata Ziua Eroilor drept sarbatoare nationala, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 care stabilea să fie celebrata in fiecare an de Ziua Inaltarii Domnului, la 40 de zile dupa Invierea Domnului. Această dată a fost stabilită în urma negocierilor la Tratatul de pace de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prinntre altele si la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. Prin urmare, România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.
    În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data pentru Ziua Eroilor a fost schimbată la 9 mai. Abia după revolutia din 1989 s-a revenit la data inițială.
    În prezent, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care , potrivit legii, este sărbătoare națională.
    În ultimii ani, sarbatoarea dedicata cinstirii eroilor avea loc la monumentul in forma de SULA amplasat parcă dinadins langa PREFECTURA, pentru a da sens sintagmei „ce are sula cu prefectura”. Pe locul respectiv pana in 2009 s-a aflat bustul lui Petru Rares, pe care un primar incult l-a mutat din piata cu acelasi nume, pentru a face loc controversatului monument de parca nu se gasa alt loc in tot orasul. Cu atat mai mult cu cat la Bistrita, există din perioada interbelică un Cimitir al Eroilor, unul dintre cele mai bine realizate din Romania. In plus, la Bistrita mai exista si Strada Eroilor. Situata intre strazile Romana si Ioan Slavici, La capatul dinspre strada Ioan Slavici , in prelungirea Strazii Eroilor se afla o suprafata generoasa de teren pe care a functionat fosta “Gara de Est” si care in prezent a devenit un fel de maidan, ocupat de linii ferate secundare dezafectate, peste care cresc tot felul de balarii, dand un aspect dezolant zonei respective. Aici ar putea fi amenajata “Piata Eroilor”, unde sa fie organizate manifestările cu caracter militar religios. Tot aici ar putea fi construită o biserică monumentală cu hramul “Inăltarea Domnului” si care să fie piesa dominantă a pietei respective.

  • Cum de Bor are azi sarbatore??? Teodosie era cu slujba de inviere in urma cu 2 zile. Una peste alta in Bor face fiecare ce vrea.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS