Actualitate Recomandări

Bani pentru păduri există, dar puțini proprietari din județ i-au accesat. Până când pot fi ceruți de la APIA

Proprietarii de păduri care asigură zone de liniște și utilează doar atelajele la colectarea lemnului din rărituri pot primi până la 175 de euro/ha pe an prin Măsura 15 – ”Servicii de silvomediu, climatice și conservarea pădurilor” pentru care pot depune la APIA cererile până în 15 iunie a.c.. Tot până atunci se pot depune cereri și pentru prima împădurire.

Măsura 15 – Servicii de silvomediu, climatice și conservarea pădurilor poate fi accesată de proprietarii de păduri care se angajează să nu efectueze lucrări decât cu atelaje și să păstreze zone de liniște care favorizează dezvoltarea armonioasă a vegetației și a faunei.

”Beneficiarii sunt atât UAT-urile, cât și persoanele fizice. Există o condiție și anume aceea ca suprafața minimă pe care se face angajamentul să fie de o sută de hectare. În această situație, proprietarii de pădure care au suprafețe mici, sub o sută de hectare, au posibilitatea de a face forme de asociere simplă și să acumuleze această suprafață de o sută de hectare. Măsura cuprinde două pachete. Prin Pachetul 1 se încasează 38 de euro/ha/an pentru asigurarea de zone de liniște pentru întreaga suprafață inclusă în angajament, iar prin Pachetul 2 se acordă 137 euro/an/ha pentru utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri. Însă acest al doilea pachet nu poate fi accesat decât împreună cu primul”, a spus Mariana Nacu, de la APIA Bistrița-Năsăud, șef serviciu Măsuri specifice.

Potrivit sursei citate, sunt deja 13 beneficiari ai acestei măsuri din sesiunea a doua, dintre care unii cu suprafețe consistente de pădure. Este vorba de primăriile comunelor Josenii Bârgăului, Prundu Bârgăului și Romuli care au suprafețe de ordinul miilor de hectare. Anul acesta ar urma să își încaseze banii pentru primul an de angajament.

”Este o singură persoană fizică și restul UAT-uri. Să sperăm că își vor respecta angajamentul de cinci ani ca să poată încasa bani în continuare. Pentru această formă avem sesiunea a treia unde deja avem trei solicitanți și se pare că vom mai avea solicitanți”, a spus Mariana Nacu.

Cei care nu au parcurs până acum toate etapele de întocmire a documentelor este puțin probabil să mai aibă timp să o poată face întrucât procedura de avizare de la Garda Forestieră durează 14 zile. Sesiunea a început în toamna anului trecut, iar cei interesați și-au pregătit dosarele. În prezent, sunt trei cereri depuse, iar pentru a patru se așteaptă avizul GF.

În ce privește prima împădurire, anul acesta a fost emisă notă de constatare care dă dreptul de a depune cerere unui singur solicitant. Dacă va obține de la Garda Forestieră avizul pentru dosarul tehnic pe care îl depune, va putea merge la APIA cu cererea de plată pentru prima împădurire până la 15 iunie. Cei care nu au urmat acești pași până acum nu mai au când.

”Pe măsura care vizează prima împădurire și care se află la sesiunea a patra noi avem un beneficiar din prima sesiune cu 60 de ha de pădure deja înființată la Cetate și, de atunci nu am mai avut niciunul. Cred că e cel mai mare beneficiar din țară ca și suprafață. Suma estimată inițial a fost undeva la 600.000 de euro, dar se ajustează pe măsura lucrărilor pe care le face. Când vine la decont vom vedea valoarea reală a programului. În sesiunea patra avem un potențial solicitant care încă nu a venit să își depună cererea. Din păcate, programul nu s-a bucurat de audiența care ar fi trebuit, deși este unul foarte bun. Noi suntem și într-o zonă cu păduri și oamenii nu au prea marșat, era mai mult pentru zone fără păduri. Din câte știu, o persoană fizică își pregătește dosarul pentru o suprafață de trei hectare. Este adevărat că, la o suprafață mai mare, există avantajul împrejmuirii. Aici ar fi fost o oportunitate, cel puțin pentru zona noastră, de perdele forestiere. Cred că multe primării ar fi putut beneficia de această formă de sprijin. Din păcate, nu s-a accesat și nu știu de ce”, a spus ea.

Proprietarii de păduri aflate în raza parcurilor naționale nu au putut accesa aceste măsuri.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS