Cultură

De Ostermarkt, a fost instalat noul diacon la Parohia Evanghelică

Ostermarkt, Târgul de Paște al sașilor bistrițeni organziat în centrul istoric, s-a bucurat anul acesta de o prezență numeroasă a etnicilor germani din județ, din Mureș, dar și din Germania, care au venit să participe la instalarea unui nou diacon la Parohia Evanghelică C.A. după pensionarea preotului Johann Dieter Krauss.

În timp ce Târgul breslelor moderne era în plină desfășurare pe pietonalul Liviu Rebreanu, fanfara ”Harmonie” a Forumului Democrat German Bistrița și ansamblurile de dansuri săsești invitate la Ostermarkt au participat la o paradă.

”La ultimul recensământ, am număr 261 de etnici germani, atâți s-au declarat, însă din fericire, atât etnicii români, cât și cei maghiari sunt alături de noi și ne sprijină în păstrarea tradițiilor, fie la fanfară, fie prin dans, așa încât sper că încă o bucată bună de timp vom mai putea organiza acest Târg de Paște, cât și alte manifestări. Astăzi se va instala și noul diacon al Bisericii Evanghelice Bistrița, așa că sunt alături de noi fețe preoțești de la Consistoriul Evanghelic din Sibiu și Sighișoara, avem oaspeți și din Reghin și de la Asociația sașilor bistrițeni din Germania și Austria HOG Bistritz-Nosen”, a spus Cristian Roth-Gross, președintele Formului Democrat German.

Întregul alai a intrat în Biserica Evanghelică, unde a fost instalat noul diacon al Parohiei Evanghelice în persoana lui Marius Gabriel Catrinţaşu în timpul unei ceremonii la care au asistat primarul Ioan Turc și viceprimarul Sorin Hangan.

”Ostermarkt, o tradiție multiseculară la Bistrița! Forumul Democrat German și Biserica Evanghelică, în parteneriat cu Primăria municipiului, au organizat un eveniment care continuă o tradiție de 900 de ani, ce precede sărbătorile pascale pentru credincioșii romano-catolici și protestanți. Ostermarkt a început de ieri cu deschiderea Târgului Breslelor Moderne pe pietonal și în Piața Centrală, iar astăzi bistrițenii au putut urmări parada formațiilor de dansuri, a fanfarei și a ansamblurilor corale și folclorice. În Biserica Evanghelică a fost apoi oficiată o slujbă prilejuită de instalarea noului diacon Marius Gabriel Catrințașu, care, până la venirea în septembrie a unui nou preot paroh, îl înlocuiește pe părintele Johann Dieter Krauss, care s-a pensionat după ce a slujit decenii pentru comunitatea evanghelică locală. A urmat un frumos spectacol de muzică și dansuri tradiționale germane, iar diseară, de la ora 18.00, în Biserica Evanghelică va avea loc un concert de orgă și flaut. Pentru comunitatea sașilor bistrițeni, Ostermarkt rămâne cea mai bună ocazie de a-și promova tradițiile, costumele populare şi dansurile, în spiritul de odinioară al vechiului burg Bistritz”, a menționat primarul Ioan Turc.

La paradă și la spectacolul de muzică și dansuri tradiționale germane au participat ansamblurile de dansuri săseşti ”Vergissmeinnicht” și ”Vergissmeinnicht Jr.” ale Forumului Democrat German Bistrița, ansamblul de dansuri săseşti ”Goldregen” al Forumului Democrat German Reghin, corul ”Junge Musiktalente” al Forumului Democrat German Bistrița, Alessia Schuller – solistă vocală din Reghin, fanfara ”Harmonie” a Forumului Democrat German Bistrița, ansamblul profesionist ”Cununa de pe Someş” Bistrița.

Seara, în Biserica Evanghelică a fost programat un concert susținut de Csengeri Kostyak Zsuzsa din Cluj-Napoca la orgă, Cvartetul Tiberius și Janos Balint din Ungaria la flaut. Aici video.

Organizat cu o săptămână înainte de marea sărbătoare a Învierii la catolici, de Florii, Târgul de Paște al sașilor – Ostermarkt își are originea în perioada cruciadelor, conform izvoarelor istorice. Membrii comunității săsești din Bistrița au transmis acest obicei din generație în generație, până în primii ani ai perioadei comuniste, și l-au reluat în urmă cu aproape 25 de ani.

Anul acesta, credincioșii romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici sărbătoresc Floriile în 24 martie și Paștele în 31 martie, în timp ce la creștinii ortodocși, greco-catolici și neoprotestanți Floriile se celebrează în 28 aprilie, iar Paștele în 5 mai.

Etichete

2 comentarii

  • este foarte trist ce ati scris …..poate este asa ,dar ceea ce este foarte IMPORTANT este ca se SARBATORESTE ,indiferent de nationalitate si ca populatia BISTRITEI se bucura
    (cu tot respectul va rog sa va revizuiti scrierea corecta in lb.romana !!!)

    8
    6
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS