Social

De Rusalii, la Figa, s-a înstruțat boul. Cine a asistat la acest obicei

În satul Figa, în ziua de Rusalii, a avut loc obiceiul numit „Înstruţatul boului”. Mai multe fete îmbrăcate în costume populare încearcă să oprească din goană un bou ce poartă între coarne o cunună de flori, animalul fiind alungat de alţi câţiva băieţi călare. Se spune că fata care prinde boul se va mărita în anul respectiv.

Au asistat la acest obicei de Rusalii primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, viceprimarul Mate Ștefan, senatorul Ioan Deneș, deputatul Daniel Suciu. ”Felicitări celor ce păstrează tradiția și fac să se vorbească la superlativ de județul nostru”, a scris ultimul pe Facebook.

Totodată, la Căminul Cultural din Figa a avut loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul ”Someșul” Beclean cu soliștii săi, dar și de Cristina Retegan.

1 instrutatul boului figa 1 2 instrutatul boului figa 1 3 instrutatul boului figa 1 4 instrutatul boului figa 1

„Înstruţatul boului” simbolizează „încrederea omului în triumful soarelui a cărui energie dă siguranţă belşugului şi speranţă de bunăstare”, el fiind practicat de Rusalii, zi în care şi preoţii sfinţesc şi binecuvântează ogoarele, spune etnologul Vasile Cosma: „Obiceiul este o perpetuare a unor ritualuri mitice din vremea dacilor care atribuiau unor forţe divine puternica revărsare de lumină, căldură şi culoare ce declanşază spre sfârşitul primăverii o fantastică explozie vegetativă care înveseleşte lumea şi sufletul omului”. Tot el mai scrie că, în perioada interbelică, boul era proprietatea celui mai înstărit om din sat.

Denumirea de „Rusalii” vine de la vechea sărbătoare romană Rosalia. Rusaliile sunt considerate zâne rele care iau minţile oamenilor sau îi pocesc pe cei care le ies în cale. Se spune că oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin pentru a se apăra de acestea, costumarea tinerilor care formează alaiul „boului înstruţat” cu frunze fiind considerată de sorginte păgână.

„Înstruţatul boului” se mai pratică în satele Tăure, Chintelnic, Căianu Mare, Căianu Mic şi Şieu Cristur.

5 instrutatul boului figa 1 6 instrutatul boului figa 1 7 instrutatul boului figa 1 8 instrutatul boului figa 1

Foto: Facebook

Etichete

7 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.