E vorba de documentarul “Britain’s Youngest Boarders” (Tineri britanici la internat) care prezintă trei băieţi în vârstă de şapte sau opt ani din Anglia. Ei pleacă pentru prima dată de acasă, mergând la internatul Sunningdale, o mică şcoală preparatorie din Berkshire unde sunt educaţi o sută de băieţi, iar o mare parte dintre aceştia învaţă la şcolile publice de top, cum ar fi Eton sau Harrow unde au învăţat mari oameni de stat, de la preşedinţi, la premieri.
În documentar, se poate vedea cât de greu le e unor copii de vârste fragede să se desprindă de familii, dar cum sunt încurajaţi să gândească pozitiv, atât de alţi colegi mai mari, cât şi de pedagogi. Adulţii mai ales le spun cu multă delicateţe că toţi cei care au învăţat acolo au trecut prin aceleaşi stări şi că nimic din ce li se întâmplă nu e tragic, nici măcar dramatic. Aşa că ei îşi fac prieteni, trăiesc în comunitate, învaţă să împartă ca să fie cu toţii mai bogaţi, se roagă împreună, concurează pentru cea mai curată cameră, iau masa, se implică în activităţi artistice, sportive, aşa încât fiecare îşi atinge potenţialul maxim.
Documentarul surprinde şi momentul în care o parte dintre ei aplică pentru Şcoala Harrow şi se prezintă la un interviu pentru rezervarea locului. Li se spune că locurile sunt limitate aşa încât nu toţi vor fi acceptaţi, însă în cazul tuturor, directorul Sunningdale se asigură că sunt bine pregătiţi să facă faţă întâlnirii cu omologul său de la Harrow, începând cu felul în care intră pe uşă, cu strângerea mâinii şi cu privitul în ochi. “Bucuraţi-vă de acest moment!”, li se spune, iar băieţii se poartă ca atare. De altfel, cu toţii s-au pregătit să-şi învingă emoţiile fiind încurajaţi să cânte în faţa unei săli pline cu apropiaţi, să poarte banderola de căpitan de echipă şi să-şi asume responsabilităţi.
Cel mai mult mi-a plăcut abordarea şcolii în privinţa competiţiei dintre elevi. La final de semestru s-a realizat un clasament, însă pe discipline. Fiecare dintre elevi a avut şansa astfel să demonstreze că poate excela la o anumită materie, într-un anumit domeniu. Astfel, şi-au descoperit abilităţile, şi-au construit visele şi şi-au făcut planuri realiste pentru viitor. E uimitoare claritatea cu care un copil de 8 ani se dovedeşte a fi capabil să ştie exact ce şcoală vrea să urmeze şi în ce domeniu e capabil să inoveze.
Din păcate, la noi, şcoala nu numai că nu ne ajută să avem o idee clară despre potenţialul nostru. Încă de mici, copiii sunt trimişi la meditaţii ca să ia zece pe linie, obligaţi să participle la olimpiade, târâţi la tot felul de cursuri de muzică, sport sau pictură fiindcă şcoala românească e atât de prost concepută încât îi cere copilului să fie bun la toate şi, în final, la nimic.
Foarte mulţi copii se îndreaptă spre facultăţi care nu le plac fiindcă aşa vor părinţii lor, pierd câte patru ani în centre universitare fantomatice şi cheltuiesc sume astronomice din bugetele familiilor doar ca să devină notari, avocaţi sau medici. Ei însă nu se pricep nici pe departe, nici măcar nu le place cu adevărat ceea ce au ales. O fac însă pentru un trai mai bun, pentru că se caută doctori în străinătate, pentru că au rude în aceste caste. Un om care nu îşi iubeşte meseria e o investiţie proastă atât pentru sine, cât şi pentru familie şi societate.
Dincolo de toate acestea, sistemul educaţional românesc nu îi învaţă pe elevi nicio noţiune de management. Ei nu ştiu să-şi planifice viaţa, să-şi stabilească obiective, să creioneze paşii pe care trebuie să-i facă pentru a le atinge. Bâjbâie cu toţii prin viaţă complet aiurea aşteptând să pice norocul peste ei sau să câştige la Loteria Fiscului. Copiii britanici de 7 ani pe care i-am văzut în documentar aveau o gândire mai limpede decât majoritatea adulţilor pe care îi cunosc pentru simplul motiv că au fost educaţi în acest sens, au învăţat zi de zi cum să se descopere, să-şi învingă temerile, să planifice ca să aibă un reper pe care să îl urmeze. Li s-a vorbit zi de zi despre faptul că e normal să greşeşti, dar e firesc să te şi corectezi, despre faptul că au fost respinşi pe jumătate, ceea ce înseamnă că există posibilitatea să fie admişi dacă vor învăţa mai mult şi se se vor strădui.
Deşi părinţii lor fac parte din categoria celor care îşi permit să plătească 16.000 de lire pe an pentru educaţia copiilor, la şcoala despre care vă vorbeam tovarăşi de zi cu zi ai acestor copii erau cărţile, nu tabletele, nici telefoanele, nici televizoarele. Puteau comunica cu ai lor de câte ori voiau printr-un sistem bine pus la punct, dar erau încurajaţi să încerce să se adapteze şi să-şi trateze colegii ca făcând parte din noua lor familie. Ca urmare, între băieţi de 8 ani se purtau discuţii despre religie, despre moarte, despre atomi, fascinante prin firescul întrebărilor şi naturaleţea răspunsurilor primite.
România e o ţară coruptă în care oamenii aşa-zis importanţi, deţinătorii unor averi monstruoase, nu au pic de educaţie. Se vede lucrul acesta din limbaj, din comportament, din felul în care şi-au trăit vieţile, din preocupările lor. Rând pe rând ne vom scăpa de ei, dar, dacă nu schimbăm radical sistemul nostru de educaţie, degeaba stârpim corupţia. Setea de sânge se va astâmpăra în timp, averile lor construite ca nişte castele din cărţi de joc se vor prăbuşi. Toată această nebunie cu îmbogăţitul peste noapte se va termina. Cu ajutorul DNA şi al Justiţiei, ei nu vor mai fi modele pentru nimeni, nici măcar pentru nefericiţii lor copii.
Societatea noastră va trebui să fie construită pe alte baze, însă trebuie să avem cu cine şi cu ce, dar, în primul rând avem nevoie de un plan care ne lipseşte în totalitate. Uitaţi-vă la cei şapte belgieni de la Malin! Ce fac ei e un model de planificare, transparenţă, consecvenţă. Ei ştiu ce vor, cum vor şi cât vor. Tocmai de aceea, sunt susţinuţi, fiindcă au un plan de viaţă credibil, realist, perfect justificabil şi corect realizat.
Cristiana Sabău
D-na Cristiana , titlul articolului e inept . Mi-a sarit in ochi din prima aceasta ineptie . Cum adica , degeaba starpim coruptia ? Coruptia trebuie starpita OBLIGATORIU . Justitia isi va face datoria pentru ca asta-i una dintre prioritatile lui Iohannis . Dupa frecventa arestarilor e clar ca Iohannis se tine de cuvant . Starpirea coruptiei este una dintre prioritatile guvernarii . Faptul ca mai exista inca 20 de prioritati , asta e o alta mancare de peste .
Dacă faceţi parte din categoria celor care citiţi doar titluri, nu am ce discuta cu dvs., la fel cum nu mă obosesc să le răspund „intelectualilor” care se reped să deschidă materialul despre Nicoleta Luciu ca să ne dea lecţii despre „valorile” despre care ar trebui să scriem. Fac alergie la ipocriţi, nu de alta.
Degeaba starpim coruptia de moment daca nu lucram la calitatea umana, la educatie in spirit moral crestin… acesta cred ca este, pe scurt, sensul titlului acestui editorial…
Dacă era o poză cu Nicoleta Luciu, nici măcar nu trebuia să scriu vreun rând. E plină lumea de „telectuali”
Felicitari acestor tineri. sper [si cred] ca intr-o zi va fi asa si la noi. imi place sa cred asta. este corect tot ce ati scris in acest articol.
„Daca nu schimbam radical sistemul nostru de educatie , degeaba starpim coruptia „. Ce are s..a cu prefectura doamna Cristiana , pe bune ? Sunt de acord cu cele doua afirmatii cu conditia sa NU le legam deolalta in aceeasi propozitie . Adica trebuie sa schimbam sistemul de educatie in sensul in care trebuie sa dispara facultatile- fabrici de diplome si manualele alternative, ca-s varza , dar TREBUIE sa STARPIM si coruptia . Luminati-ne ca sa vedem logica in titlul articolului si in ceea ce vreti sa spuneti .
Lupta cu coruptia nu trebuie sa fie un scop in sine, preventia coruptiei poate fi un scop in sine si nici acela nu in mod direct. Altfel spus, sigur ca atunci cand ai o raceala incepi sa te tratezi, sa te odihnesti mai mult, sa iei o pastila etc, dar de preferat este sa te feresti de boala, sa previ cauza si nu sa tratezi doar simptomul… Deci haideti fratilor sa nu ne mai multumim doar cu tratarea simptomului (ex: Udrea) haideti sa eliminam cauza (ex: Basescu impreuna cu o lista de nume de „Baieti destepti”)…
Titlu este doar o provocare care ne arata cu deget ca tot in coruptia ajungem daca nu schimbam si sursa coruptiei. Ea incepe la scoala. La parinti care sint obligati se cumpere manuale extra, se faca unele lucruri, se achita aici si acollo si se acepte ca daca nu faci toate alea plus orele suplimentare la proful tau nu o se ai rezultate. Se spune ca si la facultate inca poti cumpara examene si titluri. Cu ce impresia iese un om din scoala atunci? Exact, a invatat ca totul se poate „regla” in viata si aici se afla legatura.
Mulţumesc, Walter. Până la urmă, m-a înţeles mai bine un german decât românii.
Mister Walter Born Death , jumatate de adevar e o minciuna , ati auzit probabil de omisiune . Cititi de 10 ori titlul articolului si spuneti dumneavoastra daca vi se pare logic . Titlul unui articol trebuie sa-ti dea imaginea a 50% din ceea ce urmeaza sa citesti in acel articol . Sursa coruptiei este DIAVOLUL , nu scoala . Diavolul iti baga in cap sa fi corupt, iar dupa ce te aresteaza , rade de se prapadeste de tine . Sa nu-mi spui ca Adrian Nastase nu a avut scoala si nu a fost educat si de aia a fost corupt . Lasa-ne !!!.
Doar si da aveti dreptate, Nastase si alti de genul au facut scoala, iar scoala care am descris eu au facut si au invatat bine lectia si metodele despre care scriam si eu.
Titlu in schimb nu „trebuie” nimic, nu exista acest obligatoriu. Ca si exemplu luati presa asa zisa „nationala”, de pe gandul.info d.e. care sint promovate pe Mediafax, care te duc in eroare, oricite ori faci gresala se apasi pe ele ca se vezi ce este dedesupt. In 90% din cazuri titluri nu au nimic comun acollo.
iar in cazul nostru de aici titlul reprezinta continut 100%. Se repet ce am scris in litere majuscule?
@Dorin Sunteţi vreun profesor de jurnalism? Degeaba stârpim actuala corupţie e mai bine? Va înflori alta din aceleaşi rădăcini din simplul motiv că trăim într-o ţară de superficiali care citesc titluri din ziare în loc să studieze cărţi. V-aş ruga, pe de altă parte, să-i respectaţi pe alţi comentatori dacă mai vreţi să intraţi în dialog cu ei. Altfel, ne vom ocupa să vorbiţi singur.
Nene, iesi putin afara si te racoreste, e gratis aerul rece.
Am citit tot articolul si toate comentariile . Dorin are dreptate . Doamna Cristiana ati pus un titlu ilogic , de toata groaza , asumati-va gresala si schimbati-l . Nu va sade bine sa fiti malitioasa , iar polemica si amenintarile nu va onoreaza .
Mai citiţi pe aici http://m.dexonline.ro/definitie/gre%C8%99eal%C4%83 că aveţi mare nevoie. Altfel, riscaţi să ne îngroziţi cu neştiinţa.
Am gresit , recunosc , imi cer scuze si-mi asum . Totusi , cu titlul cum ramane ?
Eu nu am greşit. E alegerea mea, dacă nu vă convine sunteţi liber să protestaţi. Vă asigur că nu mă va afecta absolut deloc.
Orgoliul e apanajul oamenilor ingusti la minte , e cancerul personalitatii . Exista si un proverb procesat de multe minti : „cel mai destept cedeaza „. Vin si eu cu o ultima intrebare (retorica ) : sunteti barbat sau femeie ?
🙂 Voiam să vă semnalez, apropo de primele comentarii, că şi copiii britanici aveau program matinal de rugăciune, între 4 şi 5 minute. Li se citeau versete interesante despre comunitate, dar apoi ei discutau liber despre creaţie, viaţă şi moarte, atomi. Nu le interzicea nimeni să spună lucrurile care le treceau prin cap. Dacă sunteţi abonat Digi, sigur îl vor repeta pe Digi Life. Cred că o să vă placă.
@Sergiu şi Emil, adică una şi aceeaşi persoană, luaţi o binemeritată pauză de postat. Dacă alţii ar putea crede că sunteţi mai mulţi, pe mine nu mă păcăliţi. Şi vedeţi că atunci când nu ştii exact cine eşti, ai o problemă psihică şi, vorba electricianului, necesită tratament.
Eu am o explicaţie pentru ce s-a întâmplat uitându-mă la zecile de mii de cititori pe care pretind alte ziare că îi au. Când te uiţi la texte, vezi, de fapt, că nu sunt citite decât de un număr rezonabil de persoane, dovadă că, dacă deschid ziarele cu pricina, oamenii respectivi citesc doar titluri şi comentează aiurea fără să înţeleagă nimic. Mereu mi-am dorit să nu mă pricopsesc cu turma respectivă, dar se pare că unii s-au mai rătăcit şi pe aici.
Doar nu vrei se faci un club exclusivist 🙂
Si semnul de fapt este unul bun ca unii trec se vada cum este in partea unde gasesti ceva nutritie si pentru creier. Un semn ca educatia da roade.
Dar acum chiar opresc aparatul, deja am comentari aici…live.
Doamna Cristiana , eu stiu sigur ca sunt Emil , habar nu am cine-i Sergiu . Comentariul meu era un pamflet si trebuia tratat ca atare . Nu stiu cu ce ti-am gresit domnule Securistu . Mi se pare absolut aiurea sa te ascunzi in spatele unui pseudonim , sau daca tot o faci , sa-ti alegi unul atat de penibil . Dumnezeu ne-a creat cu vointa libera deci putem alege sa facem ce vrem . Trebuie doar sa nu incalcam poruncile din Evanghelii , pentru ca altfel nu iesim bine la Judecata de Apoi . In rest , sanatate la toti postacii si noapte buna .
Nu contează 🙂 Bine spun cei care sugerează să încheiem paşnic o discuţie, indiferent ce ne-a făcut să fim acizi. Până la urmă, scriem şi comentăm pentru că avem ceva de spus, avem orgolii, suntem nişte pietre tari.
Beneficiem de un învățământ superficial, educația este exclusă, se zice în favoarea instrucției. Valorile universale ale umanității, predate drept valori individuale ale unor preoți ratați, profesori de religie. Stabilim reguli doar pentru a fi încălcate, inclusiv punctul cinci din normele de postare stabilit aici.
Pușcăriile sunt pline, justiția blocată, cât de curând se va trece CV perioada petrecută la mititica, acum este ceva de bonton, corupția este justificată de judecători, politicieni, mulți angajași ai Statului. Aceștia cer sporuri substanțiale la salarii doar așa pretind că pot să rămână incoruptibili.
Educația precară naște dogme religioase brutale, cum avem și aici printre noi cei puținii comentatori, noua religie anti ortodoxism.
La ce bun lupta împotriva corupției când educația, realitățile de zi cu zi ne arată că altă cale de supraviețuire a celor slabi nu este decât furăciunea, iar cei cinstiți și muncitor sunt jupuiți de toate roadele muncii în numele unui Stat corupt.
Acum chiar ma intreb oare cine va dat atita minusuri cum de fapt nu ati facut altceva de cit se rescrieti o parte din editorial in alte cuvinte. Doar din cauza ca ati folosit cuvintul religie? Poate chiar ar fi o idee buna se putem marca si articolele cu plus sau cu minus si astfel se evitam se ne scriem acordul in comentari cu riscul se fim noi minusati 🙂
D-na SABAU: ii sara, de incompatibilitate stiti ceva ?….stiti D-vs a cui.