Actualitate

”Degetele Diavolului”, descoperite într-o pădure de stejari de lângă Bistrița

Este originară din Australia și a ajuns în Europa în timpul primului Război Mondial. A fost găsită într-o pădure de stejari de lângă Bistrița. Se numește ”Caracatița” (Clathrus archeri) și este o ciupercă cu o formă bizară.

”Clathrus archeri” (Octopus Stinkhorn sau Devils Fingers) se mai nuște “Degetele Diavolului”. Provine din Australia și este una dintre cele mai ciudate ciuperci din lume. Legenda spune că sporii i-au fost aduși în Europa, la începutul Primului Război Mondial, pe tălpile soldaţilor australieni sau în furajul cailor. În ultima vreme este tot mai des întâlnită în pădurile de la noi, însă se găsește și în Europa, America sau Asia.

“Degetele Diavolului” este o ciupercă care crește dintr-o bază albă, de forma unui ou, dând naștere unor „degete” roșii. Ajunsă la maturitate emană un puternic miros de carne putredă, menit să atragă muştele.

În anumite țări “ouăle” sunt considerate delicatese, datorită texturii gelatinoase a ţesutului. Nu s-a dovedit a fi periculoasă, însă este bine să stăm cât mai departe de ea. Este adesea confundată cu o floare sau cu o caracatiță.

”Ieri am avut parte să găsim în pădurile din județul nostru, o specie care ar avea o poveste interesantă. Este originara din Australia/Tasmania sau Noua Zeelandă și ar fi ajuns în Europa la începutul Primului Război Mondial, pe tălpile bocancilor soldaților. Este vorba de Caracatița (Clathrus archeri), Pădure de stejar, Bistrita – 18.06.2024”, a scris pe Facebook Ilie Rânziș, pasionat de ciuperci.

1 comentariu

  • ”Degetele Diavolului” o denumire foarte potrivită pentru floarea stilizată din fântâna arteziană aflată în fața prefecturii din Piața Petru Rareș, având în vedere asemănarea cu o caracatiță decât cu o floare de crin. Ba mai mult si culoarea este mai apropiată de cea a degetelor ciupercii numită ”Caracatița”. Singura diferență este aceea că monstruozitatea din fața prefecturii are mai multe tentacule.

    27
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.