Social

Dependențele – o robie? Drogurile și enigma lor

Centrul Cultural Dacia din Bistrița va găzdui conferința ”Dependențele – o robie? Drogurile și enigma lor”, susținută de pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, duminică 2 iunie, de la ora 19.00.

Conferința va fi axată pe abordarea unor teme de interes major pentru tineri și copii: dependențele și impactul acestora asupra societății. Evenimentul face parte dintr-un proiect menit să prezinte și analizeze pericolul dependențelor și a consecințelor acestora în plan personal, social și al sănătății. Plecând de la o realitate tot mai stringentă a dependențelor în rândul tinerilor și de la citatul biblic ”Căci fiecare este robul lucrului de care este biruit” (II Petru 2,19), intervenția invitatului de la conferința ”Dependențele – o robie? Drogurile și enigma lor” are în vedere o abordare holistică a impactului viciilor, contribuie la o mai bună conștientizare a acestor pericole și propune soluții și suport pentru cei afectați de robia dependențelor.

În luna iunie este marcată Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, iar organizatorii conferinței intenționează să crească gradul de conștientizare asupra impactului extrem de puternic și nociv generat de dependențe.

Conferința este organizată de către Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Bistrița, Năsăud și Beclean, Protopopiatul Ortodox Bistrița, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud cu sprijinul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

În cadrul evenimentului vor avea loc și momente muzicale, în interpretarea Teodorei Matean, a grupurilor de tineri reunite din cadrul Protopopiatului Beclean, a corului de copii de la Parohia Feldru și a corului de copii Axios de la Parohia ”Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Bistrița.

Participarea este gratuită și se adresează adolescenților și tinerilor și tuturor celor implicați în munca pentru și cu tinerii: părinți, profesori, psihologi.

Invitațiile sunt disponibile la casieria Centrului Cultural Dacia.

12 comentarii

 • conform CV-ului domnului Tofană:
  Specializări doctorat : Studiul biblic şi exegetic al Noului Testament
  Domenii de competență: Isagogia Noului Testament Teologia ioaneică Teologia paulină pastorală Epistola către Evrei

  e plină România de expertologi și aplaudaci 🙂

  5
  14
 • Cum se face ca despre droguri vorbeste toata lumea, mai putin oamenii specializati in tratarea dependentei lor?
  Cati dintre cei care vorbesc la aceste conferinte inteleg fenomenul cu adevarat?
  Cati dintre ei au stat de vorba cu un om care este dependent sau doar consuma ocazional?
  Cati stiu si inteleg de ce aceste substante sunt atat de atractive?
  Cati dintre ei inteleg ca exista un numar foarte mare de tipuri de droguri, cu efecte vast diferite de la unul la altul, care afecteaza zone complet diferite din creier?
  De ce inca se mai baga toate drogurile in aceeasi oala si nu se impart pe categorii? E ca si cum ai baga tutunul si alcoolul in aceeasi categorie, desi au efecte complet diferite.

  Aceste conferinte polarizeaza pe cei care deja urasc si stigmatizeaza consumatorii sa continue sa faca asta, deoarece pun dependenta in baza unei lipse de vointa.
  Dependenta nu tine de vointa. Asta v-o poate spune oricine a incercat sa se lase de fumat.

  Inainte sa sara unii ca sunt pro consum: Nu, nu sunt. Doar m-am saturat sa vad cum se politizeaza acest subiect, cum nimeni nu cauta solutii concrete, doar gargara si masuri populiste.

  N-am construit niciun centru de tratament pentru cei dependenti, dar am rezolvat ca ii bagam la puscarie si le distrugem viitorul.

  Sa nu mai zic ca in paralel fenomenul dependentei de alcool ne decimeaza populatia iar despre asta nimeni nu zice nimic.

  11
  7
  • Cu riscul sa imi sara toata lumea in cap, dar daca s-ar legaliza canabisul pentru consumul recreational si mai ales medicinal s-ar reuce semnificativ consumatorii minori.

   Asa statul ar avea mult mai mult control asupra substantei, a calitatii ei si nu in ultimul rand ar incasa niste bani foarte frumosi.

   Dar noi suntem un popr cre(s)tin , ce a zis biblia, iubesteti aproapele? Neee…noi decat sa ajutam pe cei ce au o problema, cum ai zis adineauri, un centru de reabilitare pentru dependenti, mai bine ii marginalizam si ii impingem in punctul sinuciderii …. Nu ne trebuie noua asemenea persoane…

   Pe bune…. tintim catre occident dar ramanem cu mentlitatea in comunism … Vrem o tara ca afara, dar sa nu se schimbe mai nimic.

   4
   9
  • @facepalm
   nu-ți sare nime-n-cap ..mergi la vot …elimină-i pe cei ”făr-de-cap”!

   3
   1
  • KKenneth-spiritualitate sud-americană, meditație transcedentală, droguri, guru', transă, extaz.....Sofronie Saharov spune:

   🗣️ ‘Biserica’ încearcă să tragă semnale de alarmă, se roagă pt noi (cei rătăciți) org.conferinte , ne cheamă, ne striga, dar 80% o ignorăm.
   Au reușit să-l aducă pe omul asta care e „vedetă mondială și Biserica a fost jumătate GOALĂ în seara aia de duminică!!!!! 😕

   P.s. carte lui se găsește încă la pangar la Biserica – Coroana:
   ––-
   Conferința a fost susținută la Bistrița!!! 👐🇷🇴 de Klaus Kenneth, un ceh născut la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, stabilit astăzi în Elveţia, pornește timp de 12 ani printr-un peregrinaj în cele mai importante țări ale lumii, având un puternic contact cu influențe religioase și nu numai, precum:
   -budism, hinduism, yoga, spiritualitatea sud-americană, meditație transcedentală, droguri, întâlnește numeroși guru’ și de unde cunoaşte numeroase stări de transă şi extaz.
   Toate acestea le are descrise în 📖cartea sa „Două milioane de kilometri în căutarea Adevărului”.
   În final, a ajuns să cunoască Ortodoxia prin intermediul părintelui Sofronie Saharov de la Essex, UK,care îi devine povățuitor duhovnicesc și îl ajută să îl cunoască pe Hristos.”
   ***pr.E.Vidican. Video: conferința:
   https://m.facebook.com/emanuel.vidican
   🟡Protopopiatul Ortodox Român Bistrița- 10 martie 2024
   https://m.facebook.com/people/Protopopiatul-Ortodox-Rom%C3%A2n-Bistri%C8%9Ba/100066870461320/
   🟡Duminică, 10 martie,24 Conferința „De ce sunt ortodox?” susținută de Klaus Kenneth la Bistriţa | Răsunetul

   10
   1
  • Centru ăsta face ceva concret?ajută cu ceva?
   –‘
   CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ȘI CONSILIERE ANTIDROG BISTRIŢA-NĂSAUD
   Adresa sediului:
   Strada Gheorghe Șincai, nr. 22, et. 1, județul Bistrița-Nasăud;
   E-mail: cpeca Rețeaua națională de Centre de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog – Agenția Națională Antidrog
   https://ana.gov.ro/despre-institutie/reteaua-nationala/

  • Trebuie mers la „cauză” acolo a BUBOIU:
   –––––
   🥃ALCOOLISMUL CAUZE:
   🔺Factorii psihologici pot include: -nevoia de ajutor, anxietate,
   -violență, depresie, stimă de sine scăzută, divorț, șomaj, frică, iar
   (Frica de pandemie, frica de război)
   🔺factorii sociali presupun: ușurința de a obține alcool, acceptarea socială a consumului de alcool, un stil de viață stresant. Etc
   –-
   💊💉DEPENDENȚI DROGUR- cauze:
   dependențe:
   Cauzele posibile ale consumului de droguri la Tineri și ale altor dependențe:
   -Istoricul familial, traume din copilărie;
   -Factori bio-psiho-fiziologici
   -Atitudinea pozitivă față de consum!
   -Factori sociali și de mediu:
   -Traumele din trecut( părinți alcoolici, divorțați, neglijenți fata de copil, copii abandonați- cu părinți la munca in străinătate; copii abuzați s…..x.al)
   -Anturajul;
   -Dificultăți de relaționare;
   – dificultăți la școală,bullying , randament scăzut, programa școlară f încărcată,presiunea de-a „performa” etc.
   – Factori psihologici
   9. Asoocierea consumului de droguri cu ameliorarea stresului și a ANXIETĂȚII!– etc!

   11
  • Iată un evtl. răspuns la „enigma” din minunata tara mioritica plina de demenți!!! Doamne Iartă -ne!
   Poate și de asta ⬇️ se apuca unii copii de „dependențe”, Rușine !!!!! MONSTRULUI / LOR 🤬👺 sa atace /abuzeze suflete fără apărare:
   „Cel puţin 7 copii din Mehedinţi au fost violați ani întregi de doi angajaţi plătiți să îi protejeze” pe YouTube
   https://youtu.be/S7CC_JhDMmo?si=e1WAY3a8aSyBvz0I

 • Cand nu stii nimic despre dorguri, categoriile lor, nivelul de dependenta ce il pot oferii etc, dar tu este expert in combaterea lor.

  Ipozcrizie ca la mama ei acasa .

  In cazul in care nu stiati, cafeaua e un drog, tutunul, chiar si macul mult iubit in cozonaci …

  3
  11
 • At Radu}
  Exista o „bazaconie” 🚑💉d-asta in Luxemburg…zac pe jos,pe iarba acolo zilnic, ii vezi prin gard, când iei trenul.
  Nu-mi doresc așa ceva la Bistrița! 😔
  Tu?? …e îngrozitor!
  ––-Abrigado
  „Aici, în Luxemburg, vorbim despre 2.000 de consumatori de droguri tari (mare-risc). Pentru o țară cu 600.000 de cetățeni, asta este f. mult”, a declarat pentru AFP Patrick Klein, directorul „Abrigado,” un cuvânt care înseamnă „adăpostit” în portugheză.
  Această clădire prefabricată de 1.200 m² a fost deschisă în 2005 în vechiul cartier portughez al capitalei langa Gară. Include o „sală de consum”, un centru de recepție de zi cu serviciu medical și un adăpost de noapte cu 42 de paturi. ”
  https://cnds.lu/abrigado/
  (Centru pt toxicomani, Luxemburg Gare).

  https://www.lepoint.fr/monde/luxembourg-derriere-la-prosperite-la-salle-de-shoot-07-05-2018-2216384_24.php#11 👾Luxembourg: derrière la prospérité, la salle de shoot.
  My Luxembourg – 🚉 Quartier de la gare et ” merci de dire aux…toxicomanes”!😕
  https://www.facebook.com/MyLuxembourg/photos/a.521101521594744/1300755310296024/?type=

  11
  1
  • @ Abrigado,

   Cine spune ca imi doresc asa ceva? Eu vreau chiar opusul. Tratamente si masuri logice, rationale, nu gargara si parerologie. Nici puscarie si pedepse aspre. O sa ne umplem puscariile de copii tantalai pana o sa ne prindem ca aceasta problema nu se rezolva cu parul.

   Si imi pare rau sa te anunt dar avem deja oameni intinsi pe jos, vai de mama lor. Doar ca drogul lor este alcoolul. Dar pentru ca e legal, nu ne mai intereseaza cate vieti distruge acest drog.

   8
   1
 • Iubire de mamă, iubirea părinților, cât de mare este IUBIREA față de copiii noștri ?!💝 Echilibrul și siguranță unei familii bune spune:

  1.ma bucur că ați menționat pe dl Klaus Kenneth.
  Exact așa își începe dl. discursul/ poveste vieții a cu :
  „EU toată viața mea am căutat IUBIRE! 🧑‍🍼🌺
  MAMA mea nu m-a vrut, nici nu a știut să mă iubească!! Toată viața am tânjit după iubire și am căutat -o in tot felul de lucruri și de locuri nepotrivite și în final – dăunătoare mie ” Linkul aici:
  video :
  https://www.facebook.com/emanuel.vidican/videos/458741426827574
  ––
  Mulțumesc și :

  2.Vizionati clubul „STICHTING FELIS” pe YouTube:
  Va invit să vizionați ce spun copilașii ăștia („Centrul de ajutor FELIS,” insulă 🏝️ din ocean, micuți care provin din din familii defavorizate, rau-famate, medii cu drugs and prostitution etc)
  La minutul patru 4 îi întreabă ce este iubirea pt fiecare:
  -WHAT IS LOVE ?!🧡💝
  -Un copilaș spune: „Love is JESUS”.
  Altul zice : Love is when you miss somebody and that person misseses You too,!”

  https://youtu.be/ofPaN7yJEpA?si=eRdX5q7NwCYzMwuO

  13
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.