Social

Protest al angajaților de la Arhivele Naționale: Facem un ultim apel!

Joi 23 mai, între orele 13.30 – 15.30, în fața Guvernului, o parte dintre angajații structurilor județene ale Arhivelor Naționale protestează împotriva inechităților salariale, cerând nu o creștere, ci o egalizare a acestora, pe baza principiului constituțional ”La muncă egală, salariu egal!”.

Solidari colegilor care participă la miting, funcționarii din cadrul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud au întrerupt la rândul lor activitatea între orele 13.30 și 15.30.

“Salarizarea scăzută a dus deja la o demotivare, mulți angajați foarte bine pregătiți, având competențe dobândite în ani de practică și pregătire, au părăsit sistemul. Nu putem asista impasibili la destructurarea instituției și facem un ultim apel pentru remedierea acestei situații, mai ales că este vorba de 358 de funcționari publici, pentru ca memoria și cunoașterea să nu fie parcate în uitare și nepăsare”, mai transmit angajații SJAN.

8 comentarii

  • Motto:
    “Aceşti imbecili care ne guvernează”
    (Andre Santini – fost ministru si vicepreşedinte al Adunării Naţionale a Franţei)

    Titlul cărţii lui Andre Santini se potriveste perfect si in cazul guvernanţilor nostri de astăzi. După criza politică din toamna anului 2021, PNL și PSD au ajuns la un acord de a conduce țara împreună. Astfel, s-a convenit ca primul-ministru și alte câteva ministere importante să fie schimbate la fiecare 1 an și jumătate. Prima dată a fost numit premier liberalul Nicolae Ciucă iar guvernul său a fost investit pe 25 noiembrie, 2021. După ce acesta a dormit in cizmele statului timp de 1 an și jumătate, pe 12 iunie 2023, Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de prim-ministru si a urmat rotativa pe 15 iunie 2023, cand Marcel Ciolacu a fost învestit de către parlament în funcția de prim-ministru.
    Nici acesta nu a făcut reformele prevazute in PNRR, desi atragerea fondurilor europene in special pentru proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este conditionata de îndeplinirea programului de reforme propuse de România si agreate împreuna cu oficialii Comisiei Europene, si anume:
    -Reforma pensiilor speciale si trecerea lor pe contributivitate;
    -Reforme în politica fiscală;
    -Revizuirea cadrului legislativ pentru companiile cu capital de stat;
    -Revizuirea sistemului de salarizare în administrația publică;
    –Crearea și operaționalizarea Bancii Naționale de Dezvoltare;
    –Un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice;
    -Modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție;
    -Transport fără emisii de carbon;
    -Energie Regenerabilă.
    Acum in an electoral se incearca tot felul de carpeli iar problemele cu inechitatile din sistemul public de salarizare raman nerezolvate.

    20
    2
  • 358 de angajați la Arhive??? Ce doamne iartă-mă fac acolo 358 de persoane??? Eram convins că sunt maxim 10 persoane la Arhive…

    16
    16
    • Cred că nu ați înțeles! La nivelul țării sunt 358 de persoane! Vi se par mulțî?

      11
      4
    • Se pare că am înțeles eu greșit că la Bistrița sunt 358 de angajați. Mulțumesc pentru precizare și îmi cer scuze. Salut cu respect personalul Arhivelor Naționale și le doresc succes!

      12
      14
    • @ares, Cum postezi cum te faci de rahat din nou. Stai jos ai din nou nota 1 cu indulgență.

      14
      1
  • Să înțeleg din articol că mai există și bugetari onești care dacă nu le convine salariul î și caută altceva , în loc să iasă la mitinguri ,,de protest ” ???. Chiar nu credeam

    12
    5
    • Nu exista, stim doar ca bugetarii sunt dusmanii de moarte a celor care muncesc la privat, absolut toti sunt loaze si incompetenti nimeriti într-un sistem de stat perfect pe care ei au reusit sa-l strice, nu invers….
      Atâta au reusit golanii astia nemernici cu doctorate luate copy-paste ca sa faca în 35 de ani de democratie: sa ne dezbine ca sa ne prosteasca mai usor.
      Se pare ca pe tine au reusit.
      PS: as vrea sa te vad la o vârsta de 40+ cum te recalifici ca sa nu devii total inutil societatii, dupa ce ai fost aruncat ca o cârpa folosita.

      9
      4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.