Actualitate Recomandări

Deputatul USR Cristina Iurişniţi: Politicul nu are ce căuta în educaţie

Inspectorii şcolari generali şi adjuncţii lor nu vor avea voie să deţină funcţii politice alese sau numite în partidele din care fac parte dacă va fi adoptată o modificare la Legea 1/2011, iniţiativă a deputatului USR Cristina Iurişniţi.

„Am fost la Senat şi am susţinut Legea depolitizării. Am propus ca inspectorii generali şi inspectorii general-adjuncţi să nu mai aibă funcţii în partide pentru că politicul nu are ce căuta în educaţie. Să fii afiliat unui partid e un drept constituţional”, a spus Cristina Iurişniţi, vineri, într-o conferinţă de presă.

Uniunea Salvați România a depus, în noiembrie 2017 în Parlament o inițiativă legislativă ce vizează depolitizarea sistemului de învățământ preuniversitar.

Potrivit inițiativei, ce modifică Legea Educației 1/2011, funcțiile de conducere din sistemul preuniversitar vor deveni incompatibile cu deținerea unei funcții de conducere alese sau numite în cadrul unui partid politic.

„În  momentul actual, sistemul educațional se confruntă cu o puternică politizare, atât în ceea ce privește funcțiile de conducere din cadrul Inspectoratelor Școlare Județene și al Caselor Corpului Didactic, cât și al unităților de învățământ din întreaga țară. În ciuda desfășurării concursurilor pentru ocuparea obiectivă a acestor funcții în continuare există o presiune din partea puterii politice în școală resimțită atât de dascăli, cât și de elevi și părinți. Cu doar două săptămâni înainte de începerea anului școlar 2017-2018, fostul ministru al Educației Liviu Pop a demis 13 inspectori școlari generali printr-un fax, trimis vineri seară, fără un preaviz prealabil. (…) S-a încercat de nenumărate ori construirea unui sistem clientelar între administrația publică și unitățile de învățământ, întâlnind foarte des unități școlare care beneficiază de fonduri suplimentare, în timp ce alte școli râmând neglijate. Această discriminare generalizată funcționează pe baza unui mecanism politic ce deservește  doar instituțiile de învățământ care au directori cu aceeași culoare politică ca primarii, promovând astfel servilismul, lipsa transparenței, lipsa integrității și a profesionalismului”, a declarat deputata USR Cristina Iurișniți.

USR consideră că depolitizarea funcțiilor de conducere, de îndrumare și de control din cadrul unităților de învățământ și inspectoratelor va genera o serie de beneficii în ceea ce privește transparența decizională,  descentralizarea, dar și  creșterea gradului de profesionalizare a managementului didactic.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS