„Sâmbătă dimineaţa o mână de oameni s-a strâns în faţa Ministerului Agriculturii pentru un protest cuminte. Nu şi-au aruncat laptele în stradă, n-au adus nici animale cu talangă şi pancarte şi nici n-au agitat vuvuzele sau tobe. În marea de manifestări anti-şi pro sistem cu care ne-am obişnuit de o lună încoace vocile şi mesajele lor n-au mai răzbătut. Slogane de genul “Am avut o singură şansă” sau ,,Tânăr fermier = munca+investiţii = sărăcie. S.O.S“ nu par a fi suficient de ritmate ori puternice pentru a mai atrage atenţia cuiva.
Nici în spatele lor nu sunt comunităţi profesionale care să poată conta în vreo ecuaţie. Cu totul, abia dacă numără 3000 în toată ţara.
3000 de tineri fermieri care au sperat într-o şansă la finanşare pe Măsura 112, în ultima sesiune, aşa cum au avut alte mii înaintea lor în sesiunile care s-au încheiat. Au investit bani, muncă, şi-au făcut planuri, dar au avut ghinion. Pentru ei fie că n-au mai ajuns banii, deşi punctajul a fost eligibil, fie dosarul lor a fost procesat insuficient de repede, ceea ce i-a scos din termenul obligatoriu de 18 luni de la instalare până la semnarea contractului.
Partea şi mai proastă, în cazul lor, este că şi-au pierdut inclusiv şansa de a mai putea aplica pentru acest program” Instalarea Tinerilor Fermieri”, chiar dacă, printr-o minune, se vor realoca fonduri de pe alte măsuri. O clauză spune că nu se mai poate accesa o asemenea măsură după un an de la instalarea ca tânăr fermier.
Sigur că se poate spune că ceea ce li s-a întâmplat celor 3000 de tineri ţine de riscurile asumate atunci când încerci să accesezi un asemenea proiect de finanţare: unii câştigă, alţii şi mai mulţi pierd. În total, explică Ministerul Agriculturii prin vocea ministrului Constantin pe Măsura 112 de la înfiinţare şi până la încheierea programului au pierdut cam 25000 de tineri, dar au câştigat alţi 10000.
Dincolo de scorul rezonabil , care arată bine în statistici, rămâne întrebarea: şi cu ceilalţi ce facem? Îi abandonăm, pur şi simplu? Îi trimitem înapoi în blocurile din oraşe, sau decidem să le mai acordăm o şansă.
Ne plângem că în agricultură avem cea mai îmbătrânită categorie de lucrători şi totuşi ridicăm din umeri când e vorba de câteva mii de tineri care au avut curajul să investeasca bani, uneori mii de euro, pentru a deveni tineri fermieri. Lor le tăiem orice şansă. Au cerut relocarea de bani de pe o altă măsură. Li s-a spus că nu se poate.
Au cerut revizuirea statutului de tânăr fermier şi a condiţiilor de eligibilitate impuse prin noul Ghid, astfel încât măcar in perioada 2014-2020, tinerii din mediul rural sa nu mai fie descurajaţi în dezvoltarea de mici afaceri agricole. Ar trebui să le răspundem că măcar asta se poate, că măcar asta depinde de noi, dacă tot în noua Politică Agricolă Comună statele uniunii au marjă mare de libertate în elaborarea noilor ghiduri.
Deputat, Stelian Dolha
In sfarsit cineva spune lucrurilor pe nume , sper sa se rezolve cat de curand acesta problema, multumim
lasa-neeeee povestitoruleeeeeeeeee!!!!!!!!
gogu une sa te lasam in ceva moale….
felicitari domnule presedinte Dolha un om de onoare si mare caracter
dar cinstit ce spui…..
necompromis ca altii….
vrem oameni curati pe linga tine precum faci…necompromisi si cu elan pentru munca ce o faci si sa tii la ei…..sa-i ajuti pe plan politic