Timp de gândire

Desfiinţaţi centrul judeţean pentru (in)cultură!

Zilele acestea se vor discuta tot soiul de organigrame ale instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean. Cum domnul Şomlea e în concediu, m-am gândit să vin eu cu o propunere constructivă care să îi ajute pe aleşi să rezolve problema: desfiinţaţi centrul judeţean pentru (in)cultură care nu face altceva decât să perpetueze tropăiala şi manelismul. I-am scris numele cu litere mici fiindcă mi se pare că sunt pe măsura valorii sale artistice.

Dacă aş fi la conducerea Consiliului Judeţean, personal aş desfiinţa Centrul Judeţean pentru Cultură. Orchestra „Dor românesc” nu are decât să se constituie într-un ONG sau un SRL şi să facă profit de pe urma unei activităţi artistice performante, respectiv să îşi angajeze un impresar, să se vândă singură, să-şi facă site, să performeze în activitate. Mi se pare o ipocrizie maximă să iei salariu de la stat, 1000-15000 de lei şi în week-end să cânţi pe sute sau mii de euro la nunţi. Să ne facă publice Consiliul Judeţean evaluările artiştilor făcute de Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Arătau, din câte îmi amintesc eu, că nu avem de-a face cu valori autentice, ci cu nişte salariaţi care s-au pus bine pe lângă nişte politicieni să se aleagă cu un job. Afară cu ei! Trăim în societatea în care nu rezistă decât cei buni în anumite meserii. Restul nu au decât să se reorienteze şi să facă lucruri la care se pricep. Nu văd sensul pentru care eu, ca şi contribuabil, trebuie să plătesc evoluţiile mediocre ale nu ştiu cui. Să se facă altceva cu aceşti bani.

Mă uit pe site-ul Centrului şi văd că mai are ca obiect de activitate literatura. Dar Biblioteca? Ea cu ce se ocupă? Fireşte că, la capitolul noutăţi nu găsim nimic. Ce-am putea găsi? A, revista aceea, „Mişcarea literară” cu care a clătit nişte bani gaşca scriitorilor PDL. Să înţeleg că maşinăria funcţionează în continuare? A, atunci multe felicitări, domnilor de la USL. Aţi preluat întocmai mecanismul de, cum îi ziceaţi?, „sifonare” a banilor publici.

Domeniul trei de activitate de pe site este „muzica clasică”. Despre acest lucru aş avea multe, foarte multe să spun. În primul rând, aşa cum profesorii doctori nu vin să lucreze la Bistriţa fiindcă au la dispoziţie clinici universitare, tot aşa nici artiştii adevăraţi nu pleacă de la operă şi filarmonici ca să cânte la Prundu Bârgăului în căminul cultural. În secunda în care avem nevoie de trei artişti de operă care să cânte, vă rog să mă credeţi că îi găsim pe cei mai buni la Cluj şi ne costă mult mai puţin prestaţia lor decât salariile celor angajaţi la CJC şi care, dacă erau cei mai buni, nu se aflau aici.

Mai găsim secţiunea „arte vizuale” care e obiectul de activitate al Uniunii Artiştilor Plastici şi al Muzeului. De fapt, acolo e trecut la capitolul „noutăţi” tabăra organizată de Maxim Dumitraş la Sîngeorz-Băi. Cred că vă e clar tuturor că, dacă CJ voia să dea bani pentru acest eveniment, o putea face direct, pe baza unui proiect, fără haltă la CJC şi fără ca Florin Vasile Şomlea să pozeze în generosul care a adus bani de acasă cu sacul ca să finanţeze manifestări culturale de anvergură fiindcă ştim cu toţii că el nu aduce bani de acasă, ia bani de la buget.

Mai găsim pe site şi Şcoala de Arte şi Meserii care are sediul pe strada Dornei. Poate funcţiona foarte bine şi singură, la fel, nu cred că a făcut vreodată CJC ceva să aducă elevi care să se înscrie la cursuri de canto şi instrumente. Oricum, aş face o evaluare foarte rapidă a activităţii acestei şcoli. Nu cred că mai sunt efectivele de elevi de altădată. Trebuie văzut dacă se mai justifică să păstrăm o astfel de şcoală şi dacă nu cumva e mai înţelept să lăsăm Liceul de Muzică „Tudor Jarda” să cultive talente reale, nu pseudo-talente.

Una peste alta, din analiza scurtă pe care am făcut-o cred că vă daţi seama că CJC este un mamunt care nu s-a adaptat vremurilor în care trăim. E organizat în aşa fel încât să ofere servicii pentru manifestări de tipul „Cântarea României”. Un alt păcat al lui este că dublează, pe alocuri total nefericit, activitatea altor instituţii. Muzeul face cercetare în toate domeniile, inclusiv al literaturii culte şi al folclorului, iar acolo îşi pot găsi locul etnologii, nu la făcut desfăşurătoare pentru urcatul pe scenă. Uniunea Artiştilor Plastici organizează expoziţii de înaltă ţinută artistică, iar cine vrea să expună are la dispoziţie Galeriile UAP. Biblioteca poate edita reviste, deşi nu cred că mai e cazul, un site ar fi de ajuns şi cu impact mai mare, iar cântăreţii de operă îşi pot găsi, la rândul lor, scene mai generoase decât căminul cultural de la Prundu Bârgăului dacă vor cu adevărat să performeze în viaţa aceasta. Dacă nu, să se lase şi să-şi caute altceva mai bun de făcut.

Despre management ce să mai spun? Mă îndoiesc profund că vreun director al CJC a ştiut vreodată cu ce se mănâncă noţiunea. Nu s-a practiciat niciodată management cultural la CJC, nu s-a făcut performanţă, ci manifestări de duzină de tipul „Cântarea României” de care ne-am săturat şi chiar ne creează un sentiment profund de greaţă.

Ştiu, veţi spune că acolo sunt oameni care riscă să îşi piardă locul de muncă şi că niciun social-democrat nu ar vota pentru aşa ceva. Păcat! Pentru că eu vă mai spun că se dau bani mulţi în ţara aceasta pentru proiecte culturale, aşa cum am mai scris. Aş face o unitate de concepţie a proiectelor care să lucreze zi-lumină şi să aplice pentru orice resursă disponibilă. Eşti bun, câştigi proiectul, ai bani de salariu cât ţine el, apoi mai lupţi încă odată să mai aplici pentru alt proiect. Aşa facem toţi de ani buni, luptăm în fiecare zi să ne păstrăm locul de muncă. Nu cântăm odată pe lună la Silivaşu de Câmpie ca să ne merităm salariul lunar. Apoi, în loc să aloce miliarde la fondul de salariu al CJC, Consiliul Judeţean poate institui un fond din care să finanţeze proiecte, la fel ca şi Primăria Bistriţa. Fireşte că şi Centrul Municipal pentru Cultură trebuie desfiinţat, dar despre el vom scrie cu altă ocazie.

O să vedeţi, stimaţi aleşi, că abia după ce faceţi această operaţie dureroasă pentru unii, vom vedea adevărata performanţă. Oamenii vor lupta să fie cei mai buni, vor înţelege că de asta depinde totul, viitorul lor, pâinea pe care o câştigă. Dar fireşte că trebuie să aveţi curaj să puneţi odată punct mediocrităţii, să aveţi puterea să terminaţi odată cu numirea în funcţii de aşa-zişi manageri a unor oameni care au slujit diverse partide şi interese.

Faceţi lucruri sănătoase dacă vreţi să nu perpetuaţi boala. Da, ştiu că pacientul va plânge, ştiu că va cere milă şi îndurare. Dar vreţi să se facă bine sau doar să zacă? Aştept răspuns miercuri în şedinţa CJ şi, în funcţie de el, voi şti cu cine să mai votez!

Cristiana Sabău

19 comentarii

    • Să nu-mi vorbiţi mie de mediocritate. Aceasta este o trăsătură a turmei care nu are identitate. Când veţi avea curajul să semnaţi cu numele real şi cu funcţia, putem face dezbateri pe orice temă. Până atunci, v-aş ruga să nu mai daţi lecţii. Statul e un mâncător de bani, trăiţi pe spatele meu şi al altora care contribuim cu bani să vă luaţi salariile. Autentic nu mai e nimic în ţara aceasta! Centrul acesta avea sens doar în varianta în care el exista când era condus de Alexandru Uiuiu. Acum e o fabrică de „lai-lai-lai”. Nu-mi place, nu vreau să o susţin. Mergeţi în economia reală, pe piaţa liberă. Dacă cineva va fi de acord să vă finanţeze, eu, una, tac! Până atunci însă voi vorbi şi voi scrie.

    • Intr-adevar locul d-lui Uiuiu este la acest Centru de Cultura. Toata admiratia pentru personalitatea sa dar Directia pentru Cultura este sau ar trebui sa fie altceva.

  • Ioi, Domne! Aspra critica.
    Si cand stau si cuget cu ce se mananca chestia numita cultura, apoi, tulai Domne, de dai cu tunu’ si nu gasesti p’aci prin Bistrita vreun om capabil sa puna in aplicare toate directivele ce le-ati sugerat in aist articol.
    Apoi, mai stand oleaca si mai cugetand, io nu inteleg de ce nu il luati de-o parte pe un anumit domn ce amu ocupa un post important in conducerea judetului, si ii si din partea astora buni, respectiv USL-ist, e chiar vicepresedinte de consiliu judetean ( si io scriu cu litere mici numele institutiei, tot in semn de aleasa pretuire pentru onor conducerea), si sa-l intrebati pe acest mare domn ce strategie are cu privire la managementul cultural din Bistrita Nasaud, ce cugeta ‘mnealui despre toate ce le-ati infierat aici, s-apoi, facand o paralela intre ce-o fost si ce-ar putea sa fie, sa trageti neste concluzii.
    Teama mi-e ca scuturand copacul asta nou si plin de poame rosii, ce in soare ard, sa nu ne trezim ca or fi ele sclipicioase pe dinafara, da’ pe din lontru is putrede si ele de-a binelea. Iar interesele oricaror conduceri is cam de acelasi fel, si anume de a perpetua aceeasi stare de fapt din ultimii 23 de ani, de la mareata cantare a Romaniei, altoita putin cu damf de manele contemporane. Au, ce ne putem astepta cand la nivel central, adeca la fruntea tarii, conducerea ICR a fost decapitata, ca prea s-o facut de cap si o aplicat strategii manageriale performante peste hotare, care au scos afara traditionala lalaiala si au inclocuit-o cu proiecte noi, contemporane si provocatoare, ceea ce a dus la aprecieri din partea celor competenti a se exprima peste hotare despre fenomenul cultural. Se reafirma lancezeala poporala, ca noi trebe sa ramanem la fel si daca se poate mai mult decat atat.
    A bientot si un praz verde! – cum fain le zice Domnu’ Nepriceputeanu.

    • O idee bună, dar nu mă aştept să fie cineva de acord cu mine. E greu pe piaţa liberă, o ştim cei care ne zbatem în ea de decenii. Credeţi că ei au habar cum e aici, în jungla asta în care statul ne tot ia ca să aibă ce să le dea lor? Nu au habar şi nici nu vor să afle.

  • Instituții incomplete, fără obiective și viziune. Cu bugete semnificative și activități repetitive, fără imaginație. An de an, când se analizează activitatea, este copy/pastat un raport festivist prezentat în cadrul unor chermeze festive, în care toată lumea se laudă cu ce a facut. Am analizat anul trecut bugetul acestei instituții, care rămână vorba între noi este mare, chiar foarte mare. Ceva peste al Muzeului Județean. Dacă am analiza serios eficiența cheltuirii acestor bani, am vedea că sunt alții care obțin aceleași rezultate cu sume simbolice. Este momentul ca de de cultură sa se ocupe practicienii, uniți în cadrul unor asociații, fundații sau chiar firme. Ei trebuie să acceseze acesti bani pe baza de proiecte și să liciteze pentru bugetele culturale. Pe baze transparente și cu obiective clare. Cumperi atunci când ai nevoie, nu plătești lună de lună, da de va fi nevoie cândva. Povestea cu cultura cea subfinanțată este o vrăjeală. Adevărată este povestea culturii prost organizate.

  • Foarte bun articolul , dar o sa aiba cineva curajul sa desfiinteze asemenea institutii care nu fac nimic decat omoara prin lacomia lor in a toca bani mediului privat care ii produce greu si foarte greu.Repet, foarte bun articolul, ideea, tot , dar astept sa vad majoritatea USL are curaj? Primul pas e mai greu ca apoi sa fie „rase” si alte institutii , macar comasate daca nu.
    As vrea ca aceasta tema sa nu dispara in eter si majoritatea votanta sa fie presata sa voteze pentru banul contribuabiililor si nu pentru cantaretii de nu stiu ce muzica, daca sunt asa buni show-biz i-i astepata in viata reala alaturi de noi truditori de la privat injurati non-stop de sefi oricat am face de bine treaba.

    • Stimate domn, am sentimentul că USL nu are curaj fiindcă începe campania electorală şi nu cred că veţi cânta dumneavoastră şi cu mine gratis prin comune. Aceste instituţii sunt folosite cu scop pur electoral. De fapt, dacă stau bine şi mă gândesc, noi plătim toate campaniile electorale, indiferent cine câştigă.

  • ….sunt prwst si nu comentez…..dar apropo….astia sunt bugetari si canta la nunti la acordeonul meu? ….unde e declaratia de conflict de interese?

  • o invit pe d-na cristiana sabau sa vina la centrul judetean pt cultura sa analizeze salariile marilor artisti….. absolvent de conservator cu o vechime de 7 ani cu un salariu de 600 roni….pana in luna octombrie ansamblul profesionist dor romanesc a prezentat in fata spectatorilor din judet 72 de spectacole plus3 festivaluri de mare amploare, emisiuni televizate inregistrari radio toate aceste activitati aducand judetului nostru o mare cinste……dupa 16 ani de la infintare aceasta orchestra profesionista este cunoscuta in toata tara si nu numai…….Crizantema de aur de la Targoviste in care orchestra a participat 7 ani la rand….Festivalul Mamaia 3 editii Callatis, Festivalul Maria Tanase Craiova, Festivalul Maria Lataretu …..plus festivaluriile care se organizeaza in judetul nostru…….nu suntem de vina daca suntem invitati sa concertam la diferite manifestari ocazionale…cu aceste activitati ne complectam veniturile ca sa putem supravietui….nu uitati dragi prieteni, suntem mici artisti care bucuram de fiecrae data sufletele oamenilor….noi va multumim ca atentionati unele persoane care nu isi fac datoria, dar nu trageti in noi …..cu respect grupul de artisti care mai exista inca va pupam cu mare drag…..Ansamblul Profesionist Dor Romanesc ……………

    • …….si chiar vreti sa va credem ca aveti 600 de lei salar ??????? ca indata bag aia cu marmota si ciocolata !!!eeee

    • Aceste salarii sunt mizerabile. Tocmai de aceea, vă sugerez să nu le mai acceptaţi cu atât de multă uşurinţă. Sunteţi instrumentişti buni, faceţi-vă o asociaţie, un ONG, o firmă, lucraţi pe contracte negociate serios. Nu vă mai umiliţi pentru trei lei, nu mai acceptaţi să fiţi instrumente de manipulare politică. Nu-mi spuneţi că nu există variante! Sunt! Doar trebuie să aveţi curaj şi să porniţi pe o cale grea, dar frumoasă, a liber profesionalismului. Credeţi-mă pe cuvânt că veţi fi trataţi cu mai mult respect. În fond, ce puteţi pierde, 600 de lei? E cât un ajutor de şomaj. Umilitor.

    • Emoţionat apelul dumneavoastră. Dar aţi uitat să ne spuneţi câte bilete s-au vândut la cele 72 spectacole şi trei festivaluri. Un salariu de 600 lei este umilitor, dar artiştii se hrănesc şi cu dragostea publicului. Dar cum poate publicul să-şi manifete dragostea altfel decât plătind un bilet. Sunt un iubitor al muzicii şi dansului popular, dar detes spectacolele cu auditoriu neavizat, prezent doar că era gratis. Valoarea folclorului nostru o consider inestimabilă şi nu merită să fie terfeliă pe scene alături de care sfârâie grătarele cu mici şi se golesc halbele de bere. La fel cu rugăciunea, cântul popular îşi are locul într-un sactuar, fie ca acesta să fie doar inima nostră.

  • Poate ar trebui prima data gandita si analizata conducerea acestei institutii, si abia pe urma angajatii si institutia in sine. Sa nu uitam ca oamenii fac ce li se spune! Domnul Somlea are cantaretii preferati pe care ii aduce in judet cu fiecare ocazie, si care iau pe un spectacol cat un salariat in 3 luni de munca! Sa nu mai vorbim de „talentata” doamna de la Cluj de care stie toata lumea! Asta ar trebui sa dea de gandit!!
    Doamna Sabau, in mare parte aveti dreptate cu ce spuneti, dar cred ca toate lucrurile ar trebui luate pe rand, sau mai bine zis, corectate de la radacina!!

  • Stimate domnule Raul Adrian ca sa vedeti ca traiti in aceeasi inconstienta si ca vorbiti numai ca sa fie vorbit(tipic romanesc spirit de turma si sa ne.bagam si noi in seama putin)chiar eu va pot arata fluturasul meu de salar sa contestati cu stupoare ca am 680 ron..atentie conservator si masterat in dirijat-folclor..intre orele 10-14 de luni pana vineri la CJC sa va demonstrez ca e chiar asa…si ca un sfat prietenesc incercati sa va informati inainte sa ‘latrati’.Cu respect Horatiu Cigu.

  • Se pare ca am omis sa specific ca am o vechime de 8 ani iar jumatate din aceasta vechime am avut salar de 400 ron.Iar la mesajul anterior am de faacut o mica corectura la constatati nu contestati..Ce sa facem,filozofia asta ne omoara.Daca salarii nu avem macar filozofie sa facem.si marmota invelea ciocolata in staniol.

  • Is din Prundu Bargaului. Is prof de romana. Ce vreţi să spuneţi ca bîrgaoanii nu merita să asculte muzică de calitate, că sântem inculţi? Nu ştim ce înseamnă muzica cultă?

    • Elena draga, ii fi tu din Prundu Bargaului, dar in mod sigur nu le faci cinste… bargauanilor afirmand ca esti profesoara de limba romana.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.