Despre „părinţii” firmelor mici

Holistic

Frumoasă metafora cu care şi-a încheiat şeful Fiscului pledoaria pentru plata taxelor: ai o firmă, e „copilul” tău, creşte-l, fă-l mare, dă şi mai mulţi bani la buget, fii mândru că ai plătit. A fost încântat de ea şi prefectul Ovidiu Frenţ, numai că nu înţeleg de ce. Reprezentantul Guvernului în teritoriu nu este altceva decât un „părinte” care şi-a abandonat „copilul”, adică firma, şi s-a dus la stat pe bani mai mulţi, mai siguri, care intră în cont lună de lună fie că faci ceva, fie că nu faci. Nu este cazul şi în cealaltă parte, unde, dacă nu produci nimic, nu încasezi nimic. Şi nici de poezii şi metafore nu-ţi arde.

Sunt pline instituţiile publice de „părinţi iresponsabili” care au fost, o vreme, mari oameni de afaceri (se tot laudă cu asta în şedinţe) şi apoi au devenit slujbaşi la stat. Desigur că ei pretind că ar cunoaşte foarte bine mediul privat, îl înţeleg şi de aceea s-au mutat pe partea cealaltă ca să îl ajute. Minciuni! Sunt nişte foşti „oameni de afaceri” care au eşuat în hăţişul nesfârşit al birocraţiei româneşti în care statul face orice ca să omoare privatul, începând cu umplerea instituţiilor publice cu tot felul de incompetenţi care au lipit afişe şi care, în loc să ajute contribuabilul, îl încurcă şi îl enervează cu prostia lor nesfârşită. Apoi, acelaşi stat, are grijă să se umple de beneficii, în timp ce cursul euro o ia razna, legile se schimbă de pe o zi pe alta, dările se schimbă şi sunt tot mai mari. Chiar îmi amintesc de o carte scrisă de Radu Pop de la Finanţe despre Codul Fiscal parcă. Între momentul în care a anunţat că lansează cartea şi evenimentul propriu-zis a trebuit să scrie o broşură fiindcă se schimbaseră legile şi cartea lui nu mai era valabilă. Dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs. Însă e jale, cu J mare, vorba cuiva.

Să revenim însă la metafora lansată de şeful Fiscului fiindcă merită analizată. Un părinte are, teoretic, obligaţia de a creşte un copil timp de 18 ani. Practic însă, în cei 18 ani, mulţi părinţi sunt ajutaţi de bunici, de şcoală, de instituţii, primesc bani de la stat sub formă de alocaţii fie că au sau nu nevoie de ei. Copiii primesc burse, primăriile le dau premii dacă învaţă bine. Din când în când, îşi trimit copiii în vacanţe, în tabere şi pot respira. „Părinţii” celor mai multe firme din România – nu mă refer la giganţi, ci la firmele mici – sunt sclavii lor toată viaţa. De exemplu, nu-şi permit luxul să-şi abandoneze „copilul” ca să meargă trei luni pe an în concediu: o lună la mare, alta la schi în Austria şi încă o lună prin pelerinaje. Inevitabil îi prinde data de 25 a lunii pe undeva şi, în loc să le intre banii în cont, le vine executarea silită. Această grijă nu cred că o au cei care au lăsat privatul pentru lipit afişe la partid pentru o funcţie. Au ştiut ei că e mult mai relaxant să plătească alţii şi să încaseze ei.

Zilele trecute, m-am întunecat de-a dreptul când o firmă mare, care este partenerul nostru economic încă de la înfiinţarea ziarului, din 2011, ne-a anunţat că renunţă la colaborarea cu noi, nu pentru că am fi dezamăgit sau nu am făcut ceva noi bine, ci pentru că are mari probleme financiare. M-a durut inima, nu pentru că am pierdut un contract, s-a întâmplat de multe ori, ci pentru că mi-am dat seama că ne paşte un mare pericol dacă un gigant din economia locală trece printr-o astfel de criză. E grav! Dacă o firmă mare crapă, ce se va întâmpla cu noi, cu ale noastre firme mici? Mi-e şi frică să răspund la întrebare.

Începutul de an 2018 e sinistru. Schimbările legislative au împovărat iar firmele, cursul euro le-a dat afacerile peste cap celor care lucrează la export. Impozitele, dacă nu au crescut, s-au găsit tot felul de deştepţi să pună taxe de tot felul care trebuie achitate la început de an. Pur şi simplu, nu ştii ce să faci, dacă să faci, nu ştii pe ce te bazezi. La stat nu ai grijile astea. De toate se ocupă Guvernul care majorează salariile bugetarilor până la cota nesimţirii. În paralel, creşte şi gradul de aroganţă al celor bine plătiţi. Zilele trecute, la Direcţia Municipală a Finanţelor Publice mă lua la rost un nene, cică să stau „pe sală”. Intrasem pe un hol să întreb ceva. Intenţionam să plătesc impozitele. Sunt convinsă că e mai bine plătit decât suntem noi, privaţii ăştia care îl deranjăm să dăm bani la buget.

Noţiunea de „slujbaş”, om plătit cu bani publici să fie în slujba cetăţenilor, a dispărut cu totul. În realitate, e fix invers. Slujbaşi au devenit toţi privaţii care muncesc zi lumină şi uneori chiar noaptea, nu până la patru, să plătească nişte salarii nesimţite la stat. Iar dacă tot am ajuns aici, sunt convinsă că statul nu are niciun interes să reducă la jumătate numărul salariaţilor săi. Cine să-i mai voteze pe iubiţii conducători care au majorat salariile dacă nu ei, cei care le încasează lunar, angajaţi fiind de tot felul de partide?

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Alina

  Exista o singură soluție. Greva fiscala a privatilor.Imaginati-va ce s-ar intampla daca noi, cri mici care platim toate darilela timp, ne-am da intalnire sa ne duspendam pe 2 luni activitatea. chiar daca am fi doar cateva mii in toata tara. Poate s-ar intreba măcar atunci, la ce folosim noi.

  (0)
  • M-a suprins faptul că, deşi din 2016 o treime din firmele judeţului nu mai plătesc dările la Bistriţa, ci la Direcţia Regională Cluj, totuşi, în 2017 s-au încasat mai mulţi bani la buget. Asta înseamnă că taxele sunt tot mai mari. Altfel cum naiba să încasezi mai mult dacă ai pierdut 30% din contribuabili?

   (0)
  • Alina

   Indiferent unde se centralizeaza banii, tot din ei traiesc bugetarii (inclusiv politicienii).Stiti ce inseamna sa ai angajati, carora li s-au dublat in ultimii 5 ani salariile, in timp ce preturile nu s-au putut mari? Cand clientul cere doar promotii, reduceri, gratis? Stiti ce inseamna pentru angajator toate zilele libere oficiale date in ultimii ani de stat, angajatilor, pe care noi angajatorii privati trebuie sa le platim, fara sa se produca nimic ? Noua cine ne da ceva pentru macar o zi libera?
   Mie nu-mi da nimeni cinci bani, daca merg in concediu! Zilele libere lucratoare! sunt jumatate din perioada de concediu legal. Si esti obligat sa le dai chiar daca angajatul nu le vrea. Extrapolati la un angajator cu sute de angajati. Cat din productie se pierde, in conditiile in care in Romania se munceste si asa putin si prost si cand se lucreaza? Asta pe langa faptul ca se scumpeste continuu energia, materia prima si trebuie sa faci concurenta importurilor ce provin din state cu forta de munca serioasa, cu firme sprijinite guvernamental, de la industrie pana la supermarketuri, si agricultura.Nu doar ca sunt sprijiniti de statele lor, dar contra unor sume modice ii incurajeaza si politica romaneasca. E un infern viata de privat. Normal ca vrei la stat, ca acolo stai si la propriu, dar pe bani.

   (0)
  • Alan Dala

   Eu nu inteleg de ce nu explica nimeni de la finante cum e cu marii contribuabili.
   Eu stiu ca doar administrarea acestor contribuabili se face in alta parte. Nu conteaza unde platesc, banii sunt contabilizati la BN. Ar fi aberant sa fie altfel. E si normal ca firmele mari sa fie administrate de niste structuri mai specializate. Cine merge in control trebuie sa fie foarte bine pregatit, ca altfel il halesc juristii si contabilii firmei.

   (0)
 2. timpul

  Sunt de acord Cristina cu tot ce spui. Este adevarul pur . Privatii mici sunt ” copii ” trimisi la cersit care nu au alta alternativa decat sa incaseze si sa platesca la STAT banii obtinuti cu multa truda , stres si nervi intinsi la maxim. De ce ? – intrebarea vine fireasca se intampla toate astea . Raspunsul unul singur – Pensiile speciale , salarile nesimtite ale unor bugetari cum ar fi parlamentarii, primarii si cei care au facut legi care zic NOI PUTEM si VOI SUNTETI OBLIGATI sa depuneti declaratii si sa plati. Dar o sa vina ziua cind se va zice -PINA CIND ?

  (0)
 3. Timpul metaforelor

  România se dragnizează tot mai mult, cu fiecare zi care trece. Cunosc niște bistrițeni prin instituțiile noastre de stat care adoră nespus metafora asta.

  (0)
 4. Paradox timp on line

  În România cele 3 milioane și ceva de români care au votat cu Dragnea conduc pe cele 6 milioane și ceva de români care l-au votat pe Iohannis.

  (0)
  • Alan Dala

   Dar unde sunt cele 5 milioane si ceva care au votat Ponta? Daca scadem voturile din Republica Moldova si din diaspora, atunci a fost cam egalitate. Ma refer ca ii scadem pentru ca aceia nu sunt aici ca sa ii conduca.

   (0)
 5. Mihai

  Insusi seful Fiscului a lucrat in mediul privat, ca angajat, dar l-a abandonat pentru o slujba bine platita la stat.

  (0)
 6. puie msd

  asa va trebuie daca nu ati iesit la vot,ati avut o sansa reala,pe Ciolos,dar ati lasat bagabontii sa iasa la butoane,acuma rabdati si munciti ca salariile babane tre platite la bujetarii dragnisti

  (0)
 7. Papa Francis

  Sesizez două probleme esențiale care ne vlăguiește capacitatea de dezvoltare social-economică, o porcărie politică cum numai noi românii o putem trăi. Prima este neînțelegerea la români a cea ce este managementul. Toată lumea este cu managementul în gură dar nimeni nu știe care este definiția acestuia, nici măcar profesori universitari și manageri de companii. Se vorbește de ea dar nu se știe. Ah, că managerul se descurcă este altceva! Se descurcă sau nu se descurcă, este Manager! Voila, poftim management! Nu are rost să intru în polemici pentru că insultăm inteligența și cultura managementului care se practică altundeva dar nu la noi! La noi, ca să folosesc parola culturii noastre, managementul este sublim chiar dar… lipsește cu desăvârșire! N-are rost!

  Partea doua. Ceea ce ați remarcat este percutanta șobolăneală a conducerii de a sfârteca democrația prin salarii ireale date trântorilor de stat, Spre marele detriment al micilor companii, supte și șmanglite, lăsate în intemperiile create de trântorii de stat care vor submina economia cu sârguință sincigașă!
  Iliberalismul lui Orban este și politica PSD-istă. Crează un stat autoritar și plătește-i agenții să le meargă bine și iată, îi aduci în jug pe micii propietari de companii, care trebuie să se milogească, să strângă cureaua, să trudească pt ca viermii statului să le pape micul venit.

  Țara este pe mâna ticăloșilor care o vor prăda în continuare, a fariseilor de popi cârdași, și a tembelismului de masă care se propagă și-i alungă în continuare pe cei buni, lăsînd în urmă pe mediocri și pe mișeii care se DescurcĂ! Halal Soțietate!

  (0)
 8. Liviu

  Corect articolul. Pe mine personal m-au invins si imi pregatesc iesirea de pe scena antreprenoriatului mic cu pierderi cat mai mici. Trist si sumbru.

  (0)
 9. ovidiu

  Domnul de mai sus vorbea de greva fiscala.D-le ,deja se practica greva fiscala prin munca la negru,etc!Trebuie sa fi tampit sa platesti taxe si impozite pentru niste imbuibati care si-au dublat si triplat salariile.Pentru ei va fi mai greu cand se vor termina banii de la dracnea ,pentru ca s-au invatat sa traiasca pe picior mare!!

  (0)
  • Alan Dala

   Sunt penali daca folosesc munca la negru. Ce treaba are ca si-au marit sau nu salariile? Taxele sunt taxe si sunt destul de mici in comparatie cu celelalte tari din UE. Nu au marit taxele ca sa dea salarii mai mari.

   (0)
  • Alina

   Poate nu stiti ca momentan ITM da la greu amenzi de 20.000 de lei la noi in judet. Poate nu stiti cumse negociaza salariile in conditiile in care nu gasesti forta de munca pe piata, care sunt conditiile pe care le cer angajatii de la privat, cand isi cauta de fapt un loc cald in care sa traga mata de coada.

   (0)
 10. raul adrian

  Greva fiscala o fac si eu de cativa ani prin asa zisa procedura de optimizare de portofoliu.
  De ce sa plătesc impozite ?? De ce ??
  Luni am citit un articol cum ca B Gates bosul de la Microsoft se plinge ca plateste prea putine si mici impozite in SUA.
  De aici se deduce ca putin l-a interesat cat a pierdut cu Microsoft in Romania (celeburu scandal de acum cativa ani ).
  Deci toate au o logica……..!

  Voi plăti impozite când voi vedea ca se face ceva in Romania, pînă atunci ……..sa le dea Dragnea.

  Maine ma duc sa depun declaratia 200. Cine vrea sa vadă cit plătesc si cum fac sa nu plătesc….pe pagina mea de FB.

  O zi buna !!

  (0)
  • Alina

   Fofarlica este un motiv pentru care nu pot exista baze serioase in economia romaneasca. Cata vreme pornim in afceri de pe poitii inegale, nu putem astepta echitate.Lipsa bunului simt al unora care-si grijesc doar burduhanul propriu, pe care ii face fericiti ca au mai prostit pe unii. Lipsa de educatie si dorinta de a trai civilizat si corect conform viziunii inguste: dupa mine, potopul! Cata vreme vor exista „smecherii”de Romania ca dumneavoastra, noi, copii nostri, copiii copiilor nostrii, cei pe care ii educam cu greu si privatiuni, o sa traiasca greu. Cei de teapa dumneavoastra ar trebui sa va ascundeti in gaura de sarpe unde ar trebui sa traiti ca jivinele carora le-ati copiat caracterul. Si ipsa de educatie evidenta, in continua crestere, ne va face si pe cei mai legati de tara sa ne luam talpasita spre tari civilizate. Sa va vad atuci cum o sa va mancati intre voi, canibali nesatui de bani.

   (0)
 11. raul adrian

  Dna Sabău , asa ptr amorul cunoasterii ,puteti sau vreti sa spuneti numele firmei ??
  Eu bănuiesc cine este…..dar ptr prietenii acestui ziar.
  Binenteles daca nu este la secret.

  (0)
 12. Gaby

  Bravo Cristiana! Perfect adevarat. Dar se pare ca vorbim degeaba. Salariile bugetarilor cresc in continuare iar privatii trebuie sa suporte asta. Oare pana cand? Ce-I de facut?!

  (0)
  • Alan Dala

   Cum trebuie sa suporte privatii asta? Suporta frustrarea si invidia, cel mult. Trebuie sa lucreze mai mult? S-au marit taxele? Nu inteleg.

   (0)
 13. Dan

  Foarte bun articolul, felicitari. Mai e o categorie de „oameni de afaceri de succes”, ceva intre functionarii de stat si antreprenori. Sunt antreprenori si paraziti in acelasi timp: patronii de firme private abonate la contracte cu statul sau cu autoritatile locale. Astia au un succes in afaceri rasunator si nu le e deloc jena sa se laude cu asta. Le merge bine, pentru ca sunt darnici cu cei care ii ajuta, pentru ca, nu-i asa?, sa fie bine pentru toata lumea…

  (0)
 14. Sorin

  Imi place ca toata lumea e pusa pe bugetari, ca au salarii mari. Dar nimeni nu recunoaste ca in orice stat de drept este nevoie si de functionari publici pentru ca altfel nu ar putea functiona. Eu cred ca problema principala consta in calitatea serviciilor publice pe care le ofera acesti functionari … si aici as putea detalia ca ea depinde in mare masura de gradul de pregatire al angajatilor. Un angajat care a acces la functia publica prin influente de orice fel (de regula politice) in putine cazuri va furniza servicii de calitate pentru ca el a urmarit doar un loc cald si bine platit. Pe cand un functionar public de cariera care isi cunoaste meseria va oferi servicii de calitate pentru ca asta a dorit el sa faca in viata. Acestia din urma merita motivati, parerea mea, si cu salarii pentru un trai decent intrucat, prin lege, li s-a interzis sa mai poata desfasura vreo alta activitate aducatoare de venit. Comparativ, pentru ca e 1 Martie 2018 si salariile in sistemul sanitar cresc dupa cum spun unii de cca. 3x, cunoscut fiind ca medicii si asistentii nu sunt functionari publici dar sunt platiti de la buget, este important de observat ca acestor categorii de bugetari nu le este interzis sa desfasoare si alte activitati profesionale aducatoare de venituri. Astfel, un medic poate linistit sa-si faca norma la spital iar apoi la cabinetul privat ori o clinica de asemenea privata. Cei care ati avut probleme de sanatate ori copii, parintii …bolnavi stiti cum te plimba un medic intre spital si cabinet si invers, dupa cum ii pofteste inimioara si portofelul. Ce nu poate face la cabinet … facem internare … consultul la cabinet … banul jos … etc.. Vedeti celebrul caz LUCAN de la Cluj … asa e bine ??? Eu cred ca nu … dar nimeni nu face nimic. Ori esti la stat cu salar decent … si nu mai faci nimic altceva in particular … ori in privat si te descurci numai cu ce castigi de acolo. E destul ca legea le permite sa fie cadre didactice si sa desfasoare activitati artistice. A … si nu sunt numai medicii favorizati … mai sunt si altii. Ei mi-au venit asa ca de azi le creste substantial leafa. Parerea mea.

  (0)
 15. DOREL

  Personal ,ma rog sa facem o mare schimbare.Luna de 40 de zile din care 30 de munca.O sa ne fie mai usor sa putem strange banutul pentru platile lunare.Recunosc sunt cam bolovan…Doar am numele Dorel….

  (0)
 16. Roth Cristian

  Intrebarea care se pune e cat timp vor putea fi suportate aceste cresteri salariale fara cresterea impozitelor (se vorbeste tot mai des de impozitarea progresiva).
  O alta varianta ar fi scaderea numarului de bugetari, dar s-ar putea sa ne trezim ca la posturi raman pilosii. Astfel serviciile oferite de bugetari ar scadea si mai mult.
  Or, in ultima instanta, am putea retrai episodul -25%. Nu cred ca si-ar dori nimeni asta.
  Dar mai cred si sper ca cei din frunteaza tarii si-au facut foarte bine temele si nu au umflat artificial veniturile bugetarilor, indiferent care ar fi costurile ulterioare.
  Oricum, inflatia nu doarme.

  (0)
  • Nelu cumintelu

   De ce nu un nou ,,episod -25% ? Sa le taie la bugetari ca nu se mai satura,tot cer,tot cer….Sa vina Foarfeca Austeritatii.

   (0)
  • Alan Dala

   Cu impozitarea progresiva nu pot sa fiu de acord,deoarece m-ar afecta prea mult, personal. Dar ganditi-va si la faptul ca cei care trebuie sa introduca impozitarea progresiva au si ei venituri mari, ori din salarii, ori din afaceri.
   Se tot vorbeste ca sunt prea multi bugetari, dar eu nu stiu daca e asa. Poate in anumite sectare/zone/functii sunt prea multi, iar in altele prea putini. Mai intai ar trebui facuta o analiza serioasa, pentru a evita scaderea calitatii serviciilor publice. Eu cred ca mai benefica ar fi o restructurare si abia pe urma o reducere de personal. Este un momnt prielnic pentru a face asa ceva, edoarece cei care ar putea fi disponibilizati ar fi repede aborbiti de cererea de pe piata muncii. Sunt multe firme de marime medie sau mare, in care serviciile sunt mult mai proaste decat in institutiile publice.
   Episodul cu -25% a fost cea mai mare prostie pe care o putea gandi cineva, asta in tandem cu marirea TVA si cu mariri de alte taxe. Riscul sa se intamle din nou este mic, deoarece PNL si USR nu au sanse de guvernare nici dupa urmatoarele alegeri. Care este pragul pana la care sunt umflate natural si peste care sunt umflate artificial? Eu consider ca costurile sunt mult mai mici decat beneficiile, mai ales beneficiile pe termen lung.
   Inflatia nu e bau-bau. Deflatia e mult mai daunatoare decat inflatia. O inflatie de pana in 10% nu e ceva de speriat. Dar nici vorba sa treaca de 5%, asa ca e o inflatie sanatoasa.

   E foarte normal ca anumite preturi sa creasca pentru a se putea plati salarii mai mari. Se stie ca unii maresc artificial preturile, dar acelea o sa le aduca concurenta la nivel apropiat de cel anterior.
   Alta solutie care ar fi? Sa ramanem captivi in cercul salariilor mici si sa ne depopulm in continuare in ritm accelerat? Acuma degeaba mai asteptam investitori ca nu mai gasesc forta de munca. Deci am fi prinsi ca intr-o capacna.
   Ce altceva am putea face pentru a ne dezvolta?

   (0)
 17. Bălănescu

  Dacă-l mai văd publicat pe abramburelul de alandala, care este de altfel un exponent fidel al ”gândirii” românești contemporane – eu declar gravă japoneză paginii.
  Nu ni-s deajuns tălâmbii cu care interferăm zilnic în viața reală ?
  Astuia și un clopuț oșănesc i mare.

  (0)
 18. Alina

  Pt. Alan Dala – Spre a scuti cititorii de aberatii, ar fi bine sa va documentati despre obligatiile angajatorilor, inclusiv despre cota de impozitare in alte state, si ce fac statele repsective cu banii obtinuti pentru antreprenori, eventual sa va deschideti o afacere pe cont propriu, sa incercati sa functionati cativa ani si sa ne intalnim pe platforma sa dezbatem constructiv. Cand nu ai habar, e bine sa bati din gura putin. Macar pari mai inteligent.

  (0)
 19. Roth Cristian

  Pentru a ne dezvolta e nevoie de investitii, in primul rand.
  Investitii facute cu cap, in principal in infrastructura, dar nu numai.
  Dar daca tot bugetul a plecat pe salarii, evident ca nu mai cu ce sa investesti, de multe ori nici macar cofinantarea de 10-15% in cazul fondurilor europene.

  (0)
 20. Ending Man

  Dna Cristiana, firma care v-a fost partener inca de la inceput v-a ajutat in acesti ani, acum corect si frumos ar fi sa o ajutati si Dvs: sa-i multumiti pentru toti acesti ani si sa-i rulati in continuare reclamele GRATUIT, pentru 1 an de zile. Asta daca vreti sa o ajutati, pentru ca oricat de putin ati ajuta prin asta, e de un infinit de ori mai mult decat NIMIC. Eu asa as face. Si as spera ca se redreseaza si voi putea continua colaborarea cu ei 🙂

  (0)
  • Stimate domn, dacă mi-ar ficerut acest lucru, aş fi făcut cu plăcere acest gest. Eu respect însă decizia fiecărui partener de business, la fel cum şi ei le respectă pe ale noastre. Tot ce pot să spun este că sunt vremuri grele pentru mediul economic, iar cei de la stat, orbiţi de salariile mari pe care le primesc, nu le văd.

   (0)
 21. paradox romanesc

  sa muncesti ca prostul in romania la privat pe 2000 de lei … sa platesti impozite pentru ca bugetarii sa primeasca salarii de 4 ori mai mari pentru munca de 4 ori mai putina!!!

  (0)
 22. paradox romanesc3

  Ma intreba si eu asa ca un prost contribuabil ce sunt pentru unii…..BUGETARII DE UNDE PRIMESC BANII PENTRU CONCEDII????? (stiind ca in acea perioada ei nu muncesc!!!!!!!)
  Si ma mai intreb…DACA BUGETARII IAU BANII PE CONCEDIU DIN BUGETUL TARII DE CE PRIVATUL NU POATE PRIMII SI EL BANI PENTRU CONCEDIU DIN BUGETUL TARIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII????????????????

  (0)
  • Alina

   Asa ma gandeam si eu. Daca nu m-ar obliga s platesc zilele libere oficiale, as fi dispusa sa le dau si 60 de zile libere angajatilor, ca as face asa organigrama. Dar cata vreme cineva nu produce nimic, de ce sa-i patesc eu statul acasa? si sa contribui si la pensia lui pentru o perioada in care nu face nimic pentru firma!

   (0)
 23. Alan Dala

  Din articol nu inteleg cum acelei firme, care inteleg ca exporta, cursul euro le-a creat probleme. Ar fi probabil un caz unic in lume, in care o mica depreciere a monedei nationale ii afecteaza pe exportatori. Ce alte masuri i-au pus in cap? Toti angajatii erau cu salariul minim? Altfel nu vad cum sa ii afecteze prea tare.

  (0)
 24. Cristian Munthiu

  Astăzi am urmărit un grafic legat de evoluția bursei de la New York, totul începe sa semene cu 2007-2008. Discuți cu cei din imobiliare și-ți povestesc de proiecte megalomanice. Bancile dau credite de nevoi personale la greu, bugetarii au tot mai multi bani, pe Hartie economia duduie. Ce va spune asta? Pentru cei care înțeleg, vine criza. Data trecută aveam ceva rezerve și tot am luat-o de nu ne-am văzut. Acum avem cei mai puțin pregătiți guvernanți, analfabeți la capitolul strategie și planificare economică. Vom suferi fraților de nu ne vom vedea. Mi-ar plăcea sa nu am dreptate, dar șansele sunt minuscule. Succes celor care mai rezista in economia privată, far noi, nici măcar cei de la Finante, nu ar avea cu ce a se laude.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.