Actualitate

Diana Morar, la Conferinţa ”Femeile parlamentare şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional”

Deputatul PNL Diana Morar participă la Conferinţa internaţională ”Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional”, la deschidere fiind prezenți președintele României, domnul Klaus Iohannis, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, premierul Nicolae Ciucă.

Structurată pe mai multe sesiuni de prezentări şi dezbateri, conferinţa abordează teme precum: situaţia egalităţii de gen în România, programe şi politici publice europene în domeniu, accesul femeilor în poziţii de conducere, discriminarea, violenţa domestică, sexismul sistemic şi eficienţa cotelor de gen în promovarea unei reprezentări echitabile a femeilor în politică. De asemenea, discuţiile se axează și asupra modalităţilor concrete prin care poate fi îmbunătăţită legislaţia actuală privind promovarea egalităţii de şanse şi eliminarea tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex în sectorul public şi privat.

Cu prilejul conferinţei va fi lansată Platforma femeilor parlamentare din România, legislatura 2020-2024, care are scopul de a oferi femeilor alese în Parlament o voce unitară, în vederea multiplicării demersurilor singulare, adoptării unei abordări curajoase a problematicii de gen şi identificării celor mai bune soluţii pentru problemele femeilor din România, dincolo de orice afiliere politică. Această Platformă constituită la nivelul legislativului român este cu atât mai necesară cu cât, în ţara noastră, reprezentarea politică a femeilor este departe de a fi satisfăcătoare: doar 17% în Parlament şi 9% în Guvern, în timp ce în UE media femeilor în parlamentele naţionale este de 39,5%.

Conferinţa are ca obiectiv promovarea iniţiativei legislative privind introducerea unei cote minime de 33% pentru reprezentarea femeilor şi bărbaţilor în Parlament, recent adoptată de Senat, a celei care prevede introducerea unei cote de 30% la alegerile locale şi în consiliile de administraţie, precum şi a iniţiativei privind finanţarea partidelor politice în funcţie de numărul de femei şi tineri pe listele electorale.

1 comentariu

  • Trebuia invitat și Gigi Becali să vă explice ce-i cu hegemonia sexului frumos. Olandezii au promovat femeile și în „vitrine”. Noi nu vrem, cei în sutană și poale lungi se împotrivesc și atunci canci Schengen…

    1
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.