Actualitate

Diana Morar: Proiect de lege prin care se completează Legea educației naționale. Ce prevede

Deputatul PNL Diana Morar a semnat pentru susținerea proiectului de lege depus de Alina Gorghiu, prin care se modifică și se completează Legea educației naționale cu o măsură suplimentară de protecție pentru elevi, având în vedere că au existat numeroase situaţii de săvârşire a unor fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale, în instituţii de învăţământ:

”Astfel, contractul individual de muncă se suspendă de drept în situaţia în care cadrul didactic a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti sau dacă faţă de cadrul didactic au fost dispuse reţinerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, precum şi controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligaţii care împiedică exercitarea raportului de serviciu, în condiţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.


În situaţia în care faţă de cadrul didactic a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, contractul individual de muncă se suspendă la iniţiativa conducerii instituţiei de învăţământ.

Trebuie să ne asigurăm că personalul didactic îşi desfăşoară activitatea profesională cu responsabilitate morală, decenţă, echilibru şi că acţiunile acestuia denotă respect faţă de prestigiul instituţiei de învăţământ şi faţă de profesie. Totodată, trebuie luate toate măsurile de precauţie şi de protecţie necesare pentru a evita tensiunile sau alte incidente, ţinând cont de sensibilitatea faptelor de care este acuzat cadrul didactic respectiv. Este important ca victima să fie protejată în permanenţă, indiferent de stadiul în care se află procesul, însă, având în vedere că în faza incipientă a anchetei penale abia încep să se strângă probele la dosar, rămâne la latitudinea conducătorului instituţiei, în funcţie de speţă şi de datele acesteia, dacă se impune suspendarea raporturilor de muncă”.

https://www.facebook.com/moraroliviadiana/posts/282484996769508

3 comentarii

 • Asteptam cu nerabdare o initiativa asemanatoare pentru magistratii care prin indiferenta , nestiinta sau reaua credinta distrug vietile /destinele unor oameni , prin deciziile nedrepte pe care le iau , dovedite de instante superioare sau de Curtea de la Haga. Este greu de inteles cum se mai admite sa plateasca statul daune anuale de milioane de euro pentru decizii personale neasumate in numele asa zisei independente a justitiei. De la doua doamne respectabile asteptam legi drepte si coerente. De ce nu se pot retine o parte din banii „castigati” de procurori si judecatori din care sa se plateasca daunele constatate ? Iar daca unii persista in erori de ce sunt tinuti in brate ? Toate profesiile gresesc numai magistratii sunt „ingeri” si „sfinti”. „Doar noi , locului ne tinem /Cum am fost asa ramanem!”

 • ce mi place la clasa politica din romania
  cand ajunge la guvernare schimba legi
  sunt nu sunt bune ei trebuie sa mai adauge sau sa taie ceva
  poate e bine…dar consider ca daca o lege suporta modificare inseamna ca noi am platit pe aialalti degeaba!
  astia s ca niste caini care alearga in cerc sa si muste coada!
  asta da evolutie!

 • Completările nu rezolvă nimic. E nevoie de o nouă Lege a educației naționale. Mai precis, este necesar a se porni de la forma initială a Legeii educației naționale aplicată în 2011 (Legea Miclea-Funeriu) , care este în vigoare și în prezent, dar cu foarte multe modificări aduse de guvernele PSD care s-au succedat de atunci.
  Comisia prezidențială pe educație condusă de Mircea Miclea a făcut o diagnoză a întregului sistem de învățământ din România si a întocmit „Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării” , pe baza căruia a fost elaborat
  „Pactul național pe educație” semnat în anul 2008 de toate partidele politice. Pasul următor al comisiei a fost transformarea Raportului prezidențial în Legea educației nr. 1/2011 adoptată în mandatul de ministru al educatiei al lui Daniel Funeriu. Legea este și acum în vigoare, dar modificată major de guvernele PSD în mandatele de ministru ale Ecaterinei Andronescu, care a care schimonosit legea în asa hal încât Eurostat a anunțat că România a ratat toate țintele țintele „Europa 2020” pe Educație și Cercetare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS