Actualitate

O casă tradițională de pe Bârgău va fi strămutată printre perii seculari de pe Dealul Cocoșului

(FOTO) Unei case tradiționale de la Bistrița Bârgăului i-a fost înlăturată tencuiala de pe pereții interiori și exteriori, numerotate bârnele ce vor fi demontate și apoi remontate întrucât va fi strămutată pe Dealul Cocoșului.

”Astăzi s-a desfășurat primul act al noului proiect ce face parte din dezvoltarea Parcului cu peri seculari – Lions. Clubul nostru a cumpărat o casă tradițională de munte din localitatea Bistrița Bârgăului, urmând să o strămute în parc. Așa că 10 membri Lions, doi membri Leo și un voluntar au lucrat din plin, înlăturând tencuiala de pe pereții interiori și exteriori, numerotând apoi bârnele ce vor fi demontate și apoi remontate. În ciuda vremii total nefavorabile, acțiunea a fost un real succes. Bucuria revederii s-a transformat într-o emulație deosebită, rezultatul fiind uimitor chiar și pentru noi”, anunță clubul pe Facebook.

https://www.facebook.com/LionsBistrita/posts/4464108526938357

În toamna lui 2020, tineri cercetători de la institute de pomicultură din Pitești, Iași și Bistrița au studiat și inventariat soiurile de peri de pe Dealul Cocoșului. Pomii, deși au câteva sute de ani, continuă să dea rod ca cineva să le fi făcut vreun tratament fitosanitar sau tăieri.

Cercetătorii au venit pe Dealul Cocoșului la invitația Clubului Lions Bistrița care va amenaja în acest areal Parcul perilor seculari în urma unui parteneriat cu Primăria Bistrița.

Până acum s-au identificat peste 757 de peri din peste 20 de soiuri, toți foarte prețioși. ”Îmi aduc aminte că, în anii 77, a venit o delegație de americani. Ei aveau pe vremea respectivă acces la satelit, deci știau ce avem, și au venit să ia ramuri altoi pentru că au văzut că noi nu avem boli la pomii aceștia, un lucru care e foarte important”, a spus Mihai Bilegan.

Explicația pentru care livada este una sănătoasă este aceea că pomii sunt plantați la distanțe mari unul de celălalt, ceea ce a împiedicat transmiterea bolilor. De asemenea, nu s-au făcut tăieri, procedură prin care se poate înmulți o boală dacă nu este dezinfectată foarfeca după fiecare pom.

31 comentarii

  • Lasa ca se fac taieri cu nemiluita cu drujbasii Primariei la copacii de aliniament si care vor da ortu popii in urmatorii 10 ani sau mai pepede. Domnul ing. Mihai Bilegan, mare specialist in domeniu si pe care il cunosc bine ar fi de dorit sa le tina niste lectii toaletatorilor din Primarie serv. DADP care nu au vazut in viata lor o plansa si cum este dispusa alcatuirea unui arbore si ce fel de taieri trebuie sa se faca, desigur una PIRAMIDALA si fara repetitie an de an pt. a slabi coronamentul si trunchiul. Ei confunda speciile de castani, tei artari cu POMII FRUCTIFERI de la ICAR. De ani de zileii urmaresc fac petitii dar degeaba. Veti spune ca ma bag cu nasul si pe acest subiect, insa transmit neavizatilor ca am tot dreptul din moment ce in satul bunicilor mei am creat trei loturi experimentale de padurici de foioase a caror crestere o urmaresc cu atentie. Astfel am plantat peste 500 de fire de toate speciile de foioase cu doi nepoti. Sa nu mai vorbesc de cele doua parculete din sat , unul la stat altul proprietate si care primesc prospaturi in fiecare primavara. Acolo exista deja aproape de maturitate inca 200 brazi, molizi, pini adusi si plantati de mine din anii 90.

    • Primesc prospaturi ca gradinuța. Nu rezistă una de pe un an pe altul. Am trecut vara prin parcul public. Nici o „specie” nu câștigase bătălia cu iarba.

    • D-le Balan

      In cei 31 de ani de la revoluție de ce nu ati mers voi ecologiștii(sau sa organizati) plantare de puieti pe dealurile degradate și lipsite de păduri din zona de câmpie a județului…păduri de salcâm de exemplu!Și tot bati câmpii cu pomii din oras!Uiți faptul ca orașul nu e pădure, nu putem sa lasam pomii ca in jungla…

    • Nu sunt un susținător al domnului Bălan în multe lucruri. În unele are dreptate în altele nu, dar nu înțeleg de ce el sau partidul ecologist ar trebui să planteze pomi. A făcut-o acolo de unde provine familia lui. De ce să o facă personal peste tot? În oraș sau cam tăiat mulți pomi. Dacă devin prea bătrâni și devin un pericol se pot tăi și planta alții în locul lor. Un oraș fără verdeață este foarte urât, chiar mort. Nu cred că arăta orașul înainte ca o junglă. Înainte pe Bulevardul Decebal erau flori între benzile de drum. Arăta mult mai frumos decât acum.

  • Sper ca d-nii de la LIONS au obtinut autorizatii , ca altfel e bai mare ! Se autosesizeaza „autoritatili” ! Afost o glumita , desigur. Felicitari pentru initiativa. Imi amintesc totusi de un proiect de suflet al fostului primar PSD , de a realiza un mini muzeu etnografic in zona. Poate aceasta prima casa stramutata sa aiba viata lunga alaturi de perii seculari ai sasilor si sa nu astepte prea mult , surate din alte zone ale judetului . Ma gandesc la Valea Somesului Superior , la Valea Tiblesului , la Valea Sieului , la zona de campie a judetului. Ar avea loc , poate , si o bisericuta seculara , din putinele care au mai ramas in judet.

    • Si eu sunt foarte curios cum vor obtine autorizatie de construire si pe ce se va baza stiind ca extravilanul trebuie sa fie lipsit de astfel de constructii!
      Sa nu cumva sa s-i fi bagat coada domnul B… sa i invete tehnici specifice!

  • Sper să rămâneți la una. Idea de a umple frumoasa pășune cu case vechi și urâte este foarte proastă. Compromite obiectivul inițial al proiectului, care era acela de a salva o pășune cu peri, specifică peisajului tradițional transilvan și realizată în sute de ani de sași. Mă crispez doar imaginându-mi hârbul acela urât în poza care ilustrează articolul.
    Hai ca o casă urâtă în care să depozitați oarece materiale de picnic, poate n-o să se vadă. Dar idea vehiculată de Leo și alții mai înainte de a face acolo o colecție de case și Doamne ferește și o biserică la care să mai primească salariu un popă pesedist este oribilă. Cine va mai fi curios să iasă pe pășune cum se întâmplă acum. Poate doar cetățenii care își fac veacul în cort în pădurea Codrișor.
    Cine ar putea fi interesat să vadă un fals sat fantomă. Care va fi utilitatea lui, cine îl va întreține, cum va arăta peste câțiva ani cu case închise neîntreținute. Sau, mai facem un serviciu la Primărie sau la Muzeu?
    Leo are dreptate însă în privința autorizației. Pășunea fiind domeniu public, publicul adică primăria ar trebui să aprobe și să decidă, ce se construiește și cum o să arate locul în viitor. Pentru ce și pentru cine? Altfel mă înscriu și eu mâine în asociație și-mi trag pe pășune casă tradițională din Lușca cu loc de grătar.
    Scurt: în Parcul cu peri nu erau case. Un loc frumos și autentic riscă să se transforme într-un kitsch fals, compromis și obosit. Nu tot ce pare că zboară, zboară și cu siguranța nu se mănâncă.

    • corect
      si daca totusi reusesc sa faca smecherii cu primaria si primesc autorizatia sa o monteze mai in deal acolo pe unde umbla ursul ca sa aiba motive aia din cusma sa le-o sparga

    • Sunt pline dealurile Bistritei de viloaie cu n etaje+ mansarda , majoritatea construite in extravilan , declarate in acte ca anexe agricole , iar voi va legati de o amărâtă de cocioaba ?
      Legea permite construcția fara autorizație a clădirilor ce deservesc exploatațiile agricole ( fie acestea fanate , pășuni sau livezi ), ori daca oamenii isi țin acolo niste scule de curățat pomii , niste hârlețe , materiale … , coliba se poate încadra ușor in excepția de la autorizare prevăzută de lege .
      Ca o sa bea si o bere pe prispa , au tot dreptul !
      Ca ei muncesc !

    • da,ma leg pentru ca sieu am depus la primarie pentru o anexa in extravilan si am primit acasa prin posta o adresa in care scria ca DOAMNA SECRETARA REFUZA SA SEMNEZE CERTIFICATUL DE URBANSIM
      Asa ca domnul Hangan care areun filing asa si eu as vrea pe ce cai vor sa amplaseze astia PUBLIC (mai bine taceau) o casa in extravilan

    • Problema ta e ca nu ai o mica exploatație agricolă , care sa fie deservita de anexa ce ți-o dorești .
      Pune mana si plantează o mica livada , cultiva si tu niste castraveți , cumpara-ți doua capre … si legea iti permite sa construiește anexa agricolă , fara aprobarea secretarei .

    • pentru cel de sus
      Nu ai plantat si nu ai atatia pomi cati am plantat!
      Apropo, sa iti trimit numarul de exloatatie de la APIA?

    • Prietene ! Daca ai exploatație agricolă , nu ai nevoie de autorizație de construcție pentru anexa agricolă ce deservește exploatația !
      Daca vrei sa faci casa / vila / conac sub denumirea de anexa agricolă , aia e mai greu . Dar nu imposibil la Bistrita !
      Cat despre numarul de pomi plantați , te felicit si ma bucur ca mai sunt bistriteni care mai plantează sau înființează livezi ( in condițiile in care statul roman in loc sa te ajute , iti da in cap ! ).
      Poate eu n-am plantat asa multi ca tine , n-am decat 1300 iar in toamna mai pun 700 .
      Apoi ma opresc pentru ca deja e prea mult lucru pentru un singur om , care nici macar tanar nu mai e .
      Un sfat prietenesc : cand vrei sa faci ceva , du-te si fa !
      Daca iti pui mintea cu birocrația romană , vei îmbătrâni si nu vei face nimic altceva decat sa-ți toci nervii !

    • pentru cel cu @paradox
      hai sa facem un calcul
      eu nu ma opresc
      pacat daca te opresti
      5000 sacami+……. +alti pomi cel putin 500
      in legatura cu anexa sa stii ca arata chiar ca o anexa a exploatatiei agricole si e chiar frumoasa
      Nu ma refer la domana Gaftone!
      Hartia de la ea face cat 20 de autorizatii!
      sa nu auda domnul balan ca e bai!
      aia cu du-te si fa e folosita de cel putin 20 de ani in fiecare zi!
      face asociatia celor ce nu au autorizatie si ma pune sa platesc cotizatie!
      succes!

  • Bună ziua tuturor.
    Pentru a lămuri unele aspecte atașez memoriu care se va depune la primăria Bistrița pentru obținerea Autorizației de construcție, Certificatul de urbanism este obținut.
    Există un contract de asociere între Consiliul Municipal Bistrița și LIONS Club pentru conservarea și întreținerea pomilor fructiferi pe o suprafață de 12 ha.
    Parcul se va inaugura în luna aprilie-mai,m depinde de când vor înflorii perii, toți cei interesați vor fi informați pentru a putea participa.
    Parcul este destinat publicului larg.

    Casa tradițională se va demonta din comuna Bistrița Bârgăului, strada Pietroasă, nr 357 și se montează in Parcul cu peri seculari în zona de ”Belvedere”.
    Această casă va adăposti toate documentele legate de istoricul pășuni cu peri ”Cocoș”, ghiduri pentru identificarea florei, faunei, amfibienilor, fluturilor, păsărilor, cataloage, comunicări științifice de la simpozioane, ca: Întâlnirea Internațională a Pomologilor, fișe cu caracteristicile morfologice ale perilor seculari din parc, precum și literatură de specialitate.

    Detaliile legate de construcția ”Casă Tradițională”, acestea sunt:
    – Materialul folosit este bârne din lemn cu legătură ” În Cei ” pe capete, cu tencuială din lut pe interior și exterior, acoperită cu draniță. Casa este intr-o stare de păstrare bună, iar lemnul se poate folosi în proporție de 95%.

    După montare casei în zona de ”Belvedere” aceasta va cuprinde :
    – un birou cu destinația de informare a vizitatorilor;
    – o cameră destinată păstrării documentelor și documentațiilor enunțate anterior;
    – un târnaț, destinat discuțiilor în aer liber și pentru adăpostirea vizitatorilor în caz de intemperii.

    Caracteristicile constructive sunt:
    – Aria construită este de 52,50 mp;
    – Aria desfășurată 52,50 mp;
    – Aria utilă 32,20 mp;
    – Birou 12,10 mp;
    – Camera 20,10 mp;
    – Se va acopirii cu draniță;
    – Se va tencui în interior;
    – În exterior lemnul se șlefuiește și rămâne natural, netencuit.

    Intocmit: ing. Mihai Bilegan

    • Buna ziua.
      Domnule Bilegan inteleg tot ce spuneti. Dar nu inteleg ceva (au mentionat si altii): ce legtura are proiectul dumneavoastra (sa nu spun sasii) cu casa din Bistrita Bargaului. Pe langa ca nu are nimic apropiat de sasi, este si foarte urata. Se putea gasi o casa traditionala foarte frumoasa. Pacat de idee (foarte frumoasa de altfel). Tipic romanesc.

  • Bună ziua tuturor.
    vreau să dau câteva informații legate de amplasarea acestei case tradiționale în parcul cu peri seculari.
    Certificatul de urbanism este obținut, urmează obținerea Autorizație de construire.
    Există un contract de asociere între Consiliul Municipal Bistrița și LIONS Club Bistrița, obiectul contractului este întreținerea și monitorizarea perilor seculari de pe o suprafață de 11,5 ha.
    Parcul dorim a fi inaugurat în luna aprilie – mai, depinde când vor înflori peri, vă vom informa și invita la acest eveniment.
    parcul va fi deschis publicului larg.

    CASĂ TRADIȚIONALĂ

    Casa tradițională se va demonta din comuna Bistrița Bârgăului, strada Pietroasă, nr 157 și se montează in Parcul cu peri seculari în zona de ”Belvedere”.
    Această casă va adăposti toate documentele legate de istoricul pășuni cu peri ”Cocoș”, ghiduri pentru identificarea florei, faunei, amfibienilor, fluturilor, păsărilor, cataloage, comunicări științifice de la simpozioane, ca: Întâlnirea Internațională a Pomologilor, fișe cu caracteristicile morfologice ale perilor seculari din parc, precum și literatură de specialitate.

    Detaliile legate de construcția ”Casă Tradițională”, acestea sunt:
    – Materialul folosit este bârne din lemn cu legătură ” În Cei ” pe capete, cu tencuială din lut pe interior și exterior, acoperită cu draniță. Casa este intr-o stare de păstrare bună, iar lemnul se poate folosi în proporție de 95%.

    După montare casei în zona de ”Belvedere” aceasta va cuprinde :
    – un birou cu destinația de informare a vizitatorilor;
    – o cameră destinată păstrării documentelor și documentațiilor enunțate anterior;
    – un târnaț, destinat discuțiilor în aer liber și pentru adăpostirea vizitatorilor în caz de intemperii.

    Caracteristicile constructive sunt:
    – Aria construită este de 52,50 mp;
    – Aria desfășurată 52,50 mp;
    – Aria utilă 32,20 mp;
    – Birou 12,10 mp;
    – Camera 20,10 mp;
    – Se va acopirii cu draniță;
    – Se va tencui în interior;
    – În exterior lemnul se șlefuiește și rămâne natural, netencuit.

    Intocmit: ing. Mihai Bilegan

    • laptopuri de care aduceti?
      mac-uri?
      imprimante cate vor fi?
      drujba aduceti pentru intretinere?
      cate?

  • Felicitari dragul meu Ing. MIHAI BILEGAN ! Va sustin si sunt cu gandul alaturi de voi. Aveti o preocupare foarte faina si ma bucur enorm de grija voastra fata de batranii pomi. Cand ai vreme sa vi sa vezi o livada de 120-150 de ani la nepotul meu doctor veternar din satul Sirioara. Sunt niste relicve vi acesti meri. Din doi in doi ani e puzderie de mere cu un gust exceptional. Eu tot asa de grosi ii stiu din timpul copilariei fiind nascut in 56. Acei pomi nu au vazut pompa de stropit nicodata.

    • Cine știe citi are avantaje foarte mari în viață. Mai citește odată curiosule! Nu trebuie să se reîncarneze nepotul pentru o livadă de 150 de ani. Chiar comentariul tău îți răspunde din nou. Diferență mare între ce e scris și „am un nepot de 150 de ani care are o livadă”. Ai înțeles acum? Se pare că nu stăpânești bine limba română.

  • Felicitari domnule ing Bilegan Mihai.
    Din pacate traim intr o lume foarte rea, abia asteapta motive sa arunce cu laturi fara o minima documentare.
    Unii nu au ce lucra si cum apare date un asfel de articol le vine apa la moara si dai cu jigniri.
    Atata pot saracii ca nu s n6mai vreo doi , trecu si care pisteaza sub diferite nume.
    Legat de anexa agricola , pai cum sa spui ca faci anexa agricola cu 5 , 10 arii de teren si te trezesti cu ditamai viloaie.
    Mai puneti mana pe legislatie si vedeti ce inseamba anexa a exploatarii agricole, nu tot dat in Gaftone, daca nu ar fi fost ea erau ahexe si bl8curi pe toate dealurile, dupa care ati fi cerut primariei utilitati si drumuri asfaltate.
    Cine mai face agricultura in oras?
    Astea nu s decat niste minciuni iar la voi este pietruit tot terenul.
    Nu va mai ascundeti dupa deget.
    Felicitari inca odata si lasati sa latre unii pentru asta is platiti.

    • Chiar vi se pare ca as inventa ca nu am exploatatie agricola de 6 hectare si am cerut de la dumneavoastra urbanism pe care nu ati vrut sa mi-l semnati?
      Asa ati vrea sa va salvati ca ati semnat certificatul de urbansim pentru domnul Bilegan fara a avea o acoperire?
      Asa va salvati , catalogand niste comentarii strict legate de autorizatie, aruncand cu laturi ?

  • Sunt sigur ca ideea amenajarii acestui spatiu pt valorificarea perilor si aducerea acestei case necesara ,nu neaparat pt cei ce vor ingriji livada ,ci pt specialisti pomologi din tara si din strainatate,i-a venit ing.Mihai Bilegan,dupa zeci de participari la intruniri de specialitate si vizite in zone de unde putem aduce plus de experiente.Ca asa,cu presupusul ,ne putem da cu totii.Ar fi mare pacat sa se bagatelizeze munca unor oameni care si-au daruit multi ani din viata si sa nu profitam de experienta si seriozitatea lor,pt ceea ce ar putea fi bucuria nepotilor si stranepotilor nostri.

  • Draga CLAUDIU. Raspunsul vine imediat. Ce ma intrebi tu de zona de campie ca nu am fost acolo ? Esti depasit rau de evenimente. Acolo era si este fieful unei mari Asociatii . TASULEASA SOCIAL care a organizat o gramada de campanii de impadurire cu mii si mii de puieti de salcam, ani de zile. Eu mi-am facut treaba in alte locuri cu precadere in parcuri. Am plantat si am adus puieti si i-am dat si Primariei Sieu-Odorhei pt. parculetele din Cristur, Odorhei si nu mai vorbesc de parcul Sirioara unde mi-am facut de cap, in sensul frumos al cuvantului. Insa vreau sa iti transmit ca tu nici nu erai nascut cand eu fiind la liceu in anul trei, o luna intreaga am facut practica de la 15 sept si cu clasa am dormit in baracile CAP-ului si plantam ziua cate 8-10 ore puieti de molizi. Cateva mii s-au pus pe dealurile de la Dumitra. Acuma-i vezi si tu din masina coborand curbele de la B-ta inspre Nasaud. Scuteste-ma te rog de alte explicatii, te asigur ca nu ai par pe cap la cati puieti am plantat si transportat in diferite locuri, mobilizand pe altii.

  • Uimitor cati docenti avem la comentarii! Pacat ca sunt tare putini cei care isi rup o ora din pretiosul lor timp pentru a face altceva decat a analiza „greselile” celor care incearca sa faca ceva. V-ati gandit vreodata ce inseamna voluntariat? Puteati veni alaturi de noi pentru a da o mana de ajutor si a putea intelege ceea ce facem. Si apoi sa puteti contribui cu sfaturi sau chiar cu critici constructive, pe care sigur le-am lua in seama si analiza, poate chiar adopta.
    Dar nu este tarziu, va asteptam alaturi de noi, caci ne-am propus mai multe actiuni care au nevoie de sprijin de nadejde.
    Doar daca nu preferati sa turnati venin, sa amintiti de drujbe si mediu distrus de vile amplasate aiurea, atunci cand e vorba chiar de un proiect care pune in evidenta natura. Fiti siguri ca membrii Lions din Romania au plantat mai multi copaci decat altii stiu sa numere.
    Si casele vechi din munte, sau de pe dealuri, nu sunt caracteristice doar Bargaului, si sasii nu au trait singuri pe aceste meleaguri, asa ca nu cred ca este o impietate ca in loc de o anexa moderna sa salvezi o casa batraneasca autentica, asa cum erau multe imprastiate pe dealuri de oamenii care aveau nevoie sa se adaposteasca atunci cand mergeau sa-si lucreze terenurile situate departe de casa.

    • AM CITI COMENTARIILE DE MAI SUS si nu am vazut nciunul care sa SE LEGE DE ACTIUNEA VOASTRA DE VOLUNTARIAT
      Amplasarea unei constructii in extravilan tine de voluntariat sau daca faci voluntariat esti liber sa incalci legile din Romania?
      Arata mi un comentariu de mai sus care s-a legat de activitatea voastra?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS