Florica Buduşan s-a născut la Prundu Bârgăului unde a învăţat, de altfel, şi primii paşi de dans. „Mi-a plăcut întotdeauna sportul , de mică mi-am dorit să ajung balerină, în clasa a patra am fost selectată pentru a merge la liceul de coregrafie din Cluj-Napoca, am mers un an la cursuri după care părinţii mei m-au retras. Aşa că am învăţat cu cea mai mare ardoare orice dans mi se arăta. Prima care mi-a stârnit pasiunea pentru dansul modern a fost doamna dirigintă din gimnaziu care ne învăţa diferite dansuri pentru serbările de final de an. Eu mă hrăneam cu sport. Dimineaţa la ora 7.00, pe când colegii mei erau încă acasă şi se pregăteau de şcoală, eu eram la sala de sport şi mă antrenam, iar la ora 8 fără cinci minute ajungeam în clasă aranjându-mi bentiţa, gata de ore”, a relatat Florica Buduşan pentru ziarul Adevărul.
După absolvirea liceului, Florica Buduşan a făcut parte din ansamblul „Cununa de pe Someş” unde a activat timp de 26 de ani. Iniţial, a înfiinţat o trupă de dansuri care se numea „Dracula”, trupă care s-a transformat în „Clubul Floris”. Prima competiţie la care a participat Florica Buduşan împreună cu dansatorii de la Floris a fost în 1984, acum 31 de ani. „În anul 1984 am primit o invitaţie să participăm la concursul de dans sportiv de la Piteşti. Atunci nu auzisem de toate stilurile de dans, dar ştiu că maestrul Botoş mi-a împrumutat cartea Invitaţie la dans cu maestrul Puiu Vasilescu şi de acolo am învăţat toate tehnicile. Prima participare la concurs a fost puţin stângace, dar totuşi reuşită. Ştiu că pentru băieţi am făcut rost de costume de la un cor din zona industrială. Aceştia au avut pantaloni albi şi sacouri vişinii, iar fetelor le-am făcut rochii din voal albe şi la mijloc aveau un cordon vişiniu. Am fost o prezenţă deosebită la concurs şi am câştigat premiul de popularitate. Al doilea după marele premiu”, a mai spus ea.
În amintirea lui Corneliu Botoş şi a ceea ce a învăţat de la el, la cea de-a 39-a ediţie a Cupei Floris la dans sportiv care are loc zilele acestea la Sala Polivalentă, Florica Buduşan a pregătit un moment folcloric tradiţional care i-a stors lacrimi Elvirei Botoş, soţia cunoscutului coregraf al „Cununii de pe Someş”.
Întrebată de Timp Online ce o face să-şi păstreze atât de bine tonusul şi energia chiar şi după treio decenii de muncă şi competiţii, doamna dansului sportiv bistriţean ne-a răsăuns: „E atât de frumos să te formezi cu muzică şi dans, altfel decât omul care cară în spate saci. E nevoie de multă muncă, de multe ore ca să stăpâneşti tehnicile şi să atingi al cincilea criteriu, acela de a fi actor. Nu trebuie doar să execuţi corect fiecare mişcare, ci să exprimi tema fiecărui dans. Tangoul spune o poveste, valsul alta şi aşa mai departe. Dansatorul trebuie să transmită tema, iar când a ajuns să fie dezinvolt, să execute bine mişcările tehnic, muzical şi să fie şi actor, atunci, într-adevăr, se poate gândi că ajunge sus. Muzica trebuie simţită în inimă fiindcă de acolo se deschid toate. Dacă reuşeşti ca antrenor să îl faci pe un copil să îndrăgească nu fotbalul, ci dansul, îi schimbi caracterul şi viaţa. Dacă vine la tine un caracter moale, îl faci energic. Dacă nu poţi să îl schimbi înseamnă că e foarte puternică gena. De obicei, însă, reuşim. Dacă ai talent ca antrenor, poţi să-l faci să-şi schimbe caracterul datorită dansului sportiv”.
Pentru a 65-a sa aniversare, Florica Buduşan nu îşi doreşte decât să încheie frumos concursul pe care îl organizează cu multă pricepere în fiecare an. „Îmi doresc, în primul rând, să iasă bine şi ediţia 39 a Cupei Floris la dans sportiv. Voi fi mulţumită dacă vor ieşi lucrurile bine, dacă toată lumea va pleca împăcată.Apoi, vreau ca toţi elevii mei să înveţe ceva din competiţie. Aşa le spun şi copiilor: chiar dacă ai luat locul întâi, trebuie să-ţi faci o analiză şi să vezi ce ai greşit fiindcă, dacă venea o echipă mai bună, poate că învingea. Le cer aşadar tuturor să-şi facă o analiză”.
De altfel, de la copii, antrenoarea îşi ia zilnic porţia de energie: „Când văd copiii că îmi ascultă indicaţiile şi fac ce le-am spus, primesc de la ei putere. Toate celelalte probleme le uit. Eu le zic aşa: să-mi spargeţi capul cu cupa! Mă rog la Dumnezeu să-mi dea sănătate fiindcă, dacă ai sănătate, ai curaj să faci de toate. Dacă nu ai, nu e bine!”.
Timp Online îi urează doamnei Florica Buduşan multă sănătate, succes în ceea ce face şi putere să modeleze cât mai multe generaţii şi de acum înainte. La mulţi ani!
Cristiana Sabău
Multa apreciere si admiratie ,pentru doamna Budusan !