Actualitate Cultură

Echipaje năstruşnice, ingrediente secrete şi mascote vii la concursul de gătit gulaş (FOTO)

Echipaje din trei judeţe - Cluj, Mureş, Bistriţa-Năsăud - dar şi din Ungaria au luat startul la cea de-a patra ediţie a concursului de gătit gulaş, organizat de Primăria Bistriţa. În lupta pentru marele premiu, bucătarii amatori au folosit îngrediente secrete cu care au vrut să impresioneze juriul, dar şi pofticioşii.

La concursul de gătit gulaş, organizat pentru al patrulea an consecutiv de Primăria Bistriţa în cadrul Maialului maghiar, s-au înscris 20 de echipaje din Mureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, dar şi din Ungaria.

De la Dej a venit echipa autointitulată „Papila gustativă”, condusă de Emil Radu Coroian, care a adus şi o mascotă, un ied negru, viu, pe nume Puiu, pe care însă nu l-au pus în ceaun, ci l-au lăsat să se urce din când în când cu picioarele pe masă ca să verifice calitatea verdeţurilor.

coroian 1 coroian 2 coroian 3 coroian 4

„Echipa se numeşte ”Papila gustativă”. E prima oară când participăm la concurs. Nu am venit să câştigăm, ci să le facem concurenţă bistriţenilor. Ingredientul nostru secret e apa şi sarea. Am adus de acasă apă de izvor, microbiologic pură, am adus sare de mare şi sare de Himalaya şi boia iute şi afumată. Am venit şi cu o mascotă, un ied, dar vă promitem că nu va ajunge în ceaun. Dacă nu ai apă şi sare nu poţi face gulaş bun. Am în echipă un coleg care a lucrat 20 de ani în Ungaria şi ştie reţete bune. Noi facem reţeta tradiţională”, a spus Emil Radu Coroian.

De la Reghin a sosit un echipaj condus de Biro Iosef Andras care a pregătit o reţetă 100% ungurească. reghin„Am fost şi anul trecut şi mi-a plăcut mult. Am foarte multe neamuri la Bistriţa şi pentru ele am venit aici. Pregătesc o reţetă originală de gulaş cu carne, cartofi, ardei proaspăt, boia, usturoi şi am făcut eu ceva acasă, o combinaţie cu ceapă ca să să îi dea un gust special. Fiecare îşi face gulaşul cum doreşte. Eu cred că cel mai bun e cel care îţi place. E important să fie gătit în aer liber fiindcă are alt gust de la ceaun, de la fum”, a spus Biro.

Dintre bistriţeni, echipa „Zario Software”, condusă de Eric Rubl, a ieşit prima în evidenţă. „Toată gaşca de informaticieni s-a pus pe gătit. Sunt nişte deprinderi pe care le înveţi odată cu programarea. Odată închis în cameră, cu un computer, trebuie să-ţi faci de mâncare fiindcă nu vin ai tăi să îţi aducă. Din echipa mea fac parte cei cinci membri care sunt toţi mai mari ca mine cu un an, deşi eu sunt şeful. Toţi suntem viitori programatori, sperăm, dar şi bucătari de asemenea. Sperăm să câştigăm anul acesta concursul fiindcă eu vin dintr-o echipă cu renume care are palmares în concursurile de gătit gulaş de la Bistriţa. Nu am descărcat reţeta de pe net, am adaptat-o pe cea de anul trecut care a avut drept ingredient secret cipeşul care e un mix de sprâncene de căprioară, ficat de mistreţ şi burtă de vită argentiniană, însă având o tentă legată de IT, am decis să adăugăm un praf rezultat prin amestecarea în blender a procesoarelor şi memoriilor RAM din calculatoare”, a spus Eric Rubl.

informaticienii 1 informaticienii 3 informaticienii 4 gulas 2

Nici Rareş Bertescu nu s-a lăsat mai prejos. Câştigător al unei ediţii, ocupant al locului al treilea la o altă ediţie, de data aceasta a decis să câştige locul al doilea cu un gulaş preparat cu carne de vânat.

„Doar locul doi ne lipseşte din palmares, aşa că vrem să-l câştigăm. Faţă de anii trecuţi, când am fost foarte Rares Bertescudisciplinaţi şi am folosit carnea oferită de organizatori, de data aceasta am decis să venim cu carne de vânat. Am pus încă de aseară în baiţ carne de mistreţ şi de căprior pe care o gătim în premieră ca bază pentru gulaş. Noi suntem o echipă formată numai din bărbaţi. Eu cred că bărbaţii suntem cei mai buni bucătari fiindcă îndrăznim mai mult. O femeie nu îşi permite să sară dintr-o reţetă, nu face excese, nu pune alte condimente. În arta culinară, dacă ieşi din anonimat, rezişti în tagma aceasta. De aceea, cele mai multe stele Michelin le au bărbaţii. Cred că femeile nu au curajul să rişte prea mult”, a spus Rareş Bertescu.

Echipa Ţapinarilor, condusă de Dan Gellner, a ieşit şi ea în evidenţă. „În echipă avem un bârgăuan. Avem şi ţapine.tapinarii Ceaun se face, de regulă, la oamenii care lucrează la pădure. De-asta avem şi căldare, nu ceaun. Vrem să facem o mâncare tradiţională din Bistriţa, dar reţeta e ungurească. Suntem numai bărbaţi fiindcă bărbaţii adevăraţi gătesc, dar nu tot timpul, ci duminica, iar femeile se bucură de ce gătesc soţii lor sau merg la biserică”.

Echipa Nadiei Tătar care a ratat, anul trecut, la mustaţă, premiul întâi întrucât acesta a fost decernat prin tragere la sorţi, a pregătit, de data Nadia tataraceasta o reţetă originală de gulaş din Ungaria, pe care a aflat-o de la un taximetrist maghiar.

„Avem o reţetă originală de boia care se pregăteşte în Ungaria special pentru gulaş. Mai facem însă şi un bob gulaş pentru prieteni sau pentru cei care vor să mănânce ceva special. Bob gulaş e un gulaş în care se pune fasole în loc de cartofi. Un gulaş bun îţi iese dacă respecţi reţeta şi nu pui de toate. Dacă pui din fiecare câte ceva, iese bine”, a spus Nadia Tătar.

În concurs au mai intrat Eurotin BN, echipa Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa, Echipa „Timpuri vechi”, condusă de Gabriel Bolog, „John şi prietenii”, echipa Comelf, echipa Vitalia coordonată de Ştefan Sîngeorzan, „Păstrăvăria Blidereasa” Maieru, Liceul Tehnologic Agricol, Iuliu Laszlo şi prietenii, Marius Chiuzan, Anton Bauer, SQS cu Radu Rareş şi „Ketegyhaza” din Ungaria.

Din partea organizatorilor, concurenţii au primit lemnele de foc şi două ingrediente de bază: carnea şi cartofii. Unii însă au preferat să gătească folosind carne adusă chiar de ei, convinşi că, în felul acesta vor impresiona juriul şi vor câştiga ceaunele puse la bătaie diplomele, şorţurile şi bonetele de bucătari.

Mai mult decât premiile propriu-zise concurenţii vor altceva: să impresioneze publicul. De altfel, fiecare echipă este obligată, prin regulament, să ofere 30 de porţii asistenţei, dar majoritatea echipajelor sunt decise să pregătească şi mai multe pentru ca pofticioşii să poată primi porţie dublă.

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS