Actualitate Cultură

Maialul maghiar. Creţu: Este o mică Europă aici. Sărbătoarea gulaşului ne-a adus notorietate

Pe pietonalul Liviu Rebreanu a avut loc a XV-a ediţie a Maialului bistriţean maghiar, care a cuprins parada portului popular maghiar şi un spectacol de dansuri susţinut de mai multe ansambluri folclorice. ”Faptul că fiecare etnie se manifestă în Bistriţa nu este doar o vorbă în vânt” - primarul Ovidiu Creţu.

Membrii ansamblurilor folclorice invitate la Maialul bistriţean maghiar, organizat de Primărie prin Centrul Cultural Municipal, au străbătut pietonalul Liviu Rebreanu într-o paradă a portului popular, după care Fanfara Garnizoanei Bistriţa a intonat Imnurile României, Ungariei şi Uniunii Europene.

Pe scenă au urcat primarul Ovidiu Creţu, preşedintele UDMR Bistriţa-Năsăud, Decsei Atilla, preşedintele UDMR Bistriţa, consilierul local Antal Attila, preşedintele de onoare al Forumului Democrat German Bistriţa-Năsăud, Eckehardt Zaig, viceprimarul din Ketegyhaza (Ungaria), Emese Maria, directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma, dar şi reprezentanţii bisericilor istorice din Transilvania.

Ovidiu Creţu: ”Este o manifestare cu o tradiţie de 15 ani, atunci când câţiva tineri din UDMR Bistriţa au hotărât să marcheze acest moment şi să organizeze o sărbătoare. Doi dintre ei – Decsei Atilla şi Antal Attila. În urmă cu patru ani ne-am alăturat ca administraţie şi i-am dat o amploare mai mare, având logistică şi posibilităţi financiare sporite. Rămâne să organizăm împreună cu maghiarii din Bistriţa această sărbătoare. Bistriţa se manifestă ca un oraş multietnic, multicultural şi multiconfensional de sute de ani, demonstrăm cu această ocazie că nu este doar o vorbă în vânt faptul că fiecare etnie se poate manifesta în Bistriţa şi este sprijinită să se manifeste, administraţia locală este alături de fiecare. Asta ne caracterizează pe noi, pe bistriţeni, faptul că suntem un oraş cu multe etnii şi confesiuni care trăiesc în înţelegere, în armonie. Este o mică Europă aici, în apropiere de Pasul Tihuţa. Ne mândrim să fim multiculturali, ne mândrim cu ceea ce avem, am luat de la fiecare ce este frumos şi am adăugat la zestrea comună. Mulţumiri speciale formaţiilor venite la festival pentru a ne arăta cât de frumos este folclorul maghiar, pentru a ne arăta creaţia etniei maghiare de-a lungul secolelor materializată în cântec şi dans. Păstrarea şi conservarea acestor nestemate şlefuite în timp este extrem de importantă. Duminică este tradiţionalul concurs de gulaş, o manifestare care are deja o notorietate, sunt înscrieri din Bacău, Reghin şi din alte părţi la sărbătoarea gulaşului”.

Decsei Atilla: Este o zi în care comunitatea maghiară îşi poate prezenta cultura şi tradiţiile, în care ne putem cunoaşte reciproc într-o Bistriţă europeană în care alături de celelalte etnii este şi cea maghiară, care şi-a pus şi îşi pune amprenta pe plan cultural”.

După discursurile oficialităţilor şi o binecuvântare ecumenică a început un program de dansuri tradiţionale. Au evoluat ansamblurile folclorice ”Kalaris” (Ketegyhaza – Ungaria), ”Almavirag” (Malin), ”Kekiringo” (Odorheiu Secuiesc – Harghita), ”Szalmakalap” (Sic – Cluj), ”Takacs Mihaly” (Voivodeni – Mureş), ”Tulipan” (Teaca), ”Sirulo” (Remetea – Bihor), ”Kalaka” (Gherla – Cluj), ”Vadrozsa” (UDMR Bistriţa).

Duminică 17 mai, în Pădurea Schulerwald este programat, pentru al patrulea an consecutiv, concursul de gătit ”Cel mai bun gulaş”.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

1 maial maghiar 15 2 maial maghiar 15 3 maial maghiar 15 4 maial maghiar 15

Eugen Gheorghe

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS