Actualitate

Doi elevi eliminaţi de la proba de română a Bac-ului de toamnă, fiindcă au încercat să copieze

Doi elevi au fost daţi afară, luni, din examenul de Bacalaureat fiindcă au fost suprinşi de supraveghetori încercând să copieze la limba şi literatura română, unde au avut de rezolvat cerinţe legate de poezia ”De-or trece anii” a lui Mihai Eminescu şi de elaborat un text argumentativ despre munca eficientă pornind de la o afirmaţie a lui Lucian Blaga.

În această săptămână se desfăşoară probele scrise din cadrul sesiunii de toamnă a bacalaureatului. Luni, candidaţii au trecut prin emoţiile probei la limba şi literatura română, o probă comună pentru elevii proveniţi de la toate filierele, profilurile şi specializările.

La  proba E a)  s-au înscris 811 de candidaţi. Dintre aceştia, au fost prezenţi 649, 162 fiind absenţi. S-a înregistrat astfel un procent de prezenţă de 80,02%.

Doi candidaţi au fost eliminaţi din examen pentru că au încercat să copieze. Aceştia au fost surprinşi în centrele de examen constituite la Grupul Şcolar Agricol Bistriţa şi la Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud, informează Inspectoratul Şcolar Judeţean.

La primul subiect, pe tema a patru strofe din poezia „De-or trece anii” a lui Mihai Eminescu, candidaţii au avut de numit sinonime pentru cuvinte din text, de explicat rolul cratimei dintr-o secvenţă, de construit un enunţ în care să folosească o locuţiune sau o expresie care să conţină un substantiv din poezie.

Totodată, au avut de precizat două motive literare identificate în textul dat, precum şi de prezentat semnificaţia unei figuri de stil.

O altă cerinţă la primul subiect a fost aceea de a comenta în şase sau zece rânduri (maximum 100 de cuvinte) prima strofă a poeziei, prin evidenţierea relaţiei dintre ideea poetică şi mijloacele artistice.

La cel de-al doilea subiect candidaţii au avut de scris un text de tip argumentativ de 15-30 de rânduri (maximum 300 de cuvinte) despre munca eficientă pornind de la nişte idei sugerate de afirmaţiile lui Lucian Blaga.

La ultimul subiect absolvenţii de liceu au avut de redactat un eseu de două, trei pagini (maximum 900 de cuvinte) în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un roman studiat.

La acest subiect au avut de evidenţiat două trăsături care fac posibilă încadrarea romanului studiat într-o tipologie, într-un curent cultural sau literar, într-o orientare tematică. Totodată, au avut de ilustrat tema romanului studiat în două episoade, citate sau secvenţe comentate, de prezentat patru elemente de structură şi de compoziţie a textului narativ semnificative pentru tema şi viziunea despre lume din romanul studiat.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS