Sănătate

Doi studenţi la stomatologie învaţă tainele meseriei de la medicul Marius Pop

Şase ani de facultate şi apoi alţii de rezidenţiat. Investiţii în studii şi apoi într-un cabinet în care să profeseze. Cu toate acestea, nimic nu îi sperie pe studenţii bistriţeni la stomatologie. Sunt decişi să rămână în ţară şi să practice meseria aici. Zilele acestea doi dintre ei fac practică în cabinetul dr. Marius Pop. Faceţi cunoştinţă cu ei!

Andrada Sav este studentă în anul VI la stomatologie la Cluj-Napoca. Este bistriţeancă aşa că a ales să facă practica de specialitate în cabinetul medicului primar Marius Pop.

„Trebuie să ne obişnuim cu meseria. Încercăm să furăm experienţă de la cei care o deţin. Domnul doctor Marius Pop este medic primar şi are cunoştinţe foarte bogate în ceea ce priveşte stomatologia generală şi noi încercăm să ne însuşim câteva din aceste cunoştinţe observânsd, analizând şi constatând pe fiecare pacient în parte”, a declarat Andrada Sav.

Am întrebat-o pe studenta la stomatologie la ce se aşteaptă în ultimul an la facultate.

„Practica aceasta este ultima într-adevăr. Cred că ne va fi dor de aceste zile de practică pentru că după aceea va începe greul, vom fi pe cont propriu şi va trebui să luăm noi deciziile importante. După terminarea celor şase ani, eu m-am gândit să urmez un rezidenţiat. Mi-ar plăcea ortodonţia, dar, până la urmă, aşa cceptat orice rezidenţiat aş prinde. E mult de muncă, e foarte greu, mai ales acum că se fac rezidenţiatele pe centre teritoriale. Dacă nu voi intra, o să mă gândesc să rămân câţiva ani pe lângă un doctor cu experienţă pentru că deschiderea unui cabinet  după şase ani nu mi se pare o idee foarte bună pentru că trebuie mai multă practică, mai multă experienţă. Până la urmă lucrăm cu viaţa omului şi nu e de joacă. În perspectivă nu ştiu ce voi face. Să vedem cum vor decurge lucrurile după ce o să avem cabinetul. Nu ştiu exact”, a spus Andrada Sav.

La rândul lui, Adrian Chira, student tot în anul VI la UMF Iulia Haţieganu Cluj a spus că nu e pentru prima oară în practică la cabinetul medicului Marius Pop.

„E foarte frumos în practică alături de domnul doctor Marius Pop. Îl consider mentorul meu. Vin aici încă din anul întâi. Practica e foarte importantă fiindcă doar aşa învăţăm. În afară de teorie, mai avem nevoie şi de practică pentru a ne antrena pentru viitoarea noastră meserie. Relaţia cu pacienţii trebuie să fie una normală deontologic vorbind. Noi trebuie să respectăm conduita noastră de medici indiferent despre cine este vorba”, a spus Adrian Chira.

Viitorul medic spune că medicina stomatologică este tot mai prietenoasă, un avantaj pentru cei care încep o carieră în domeniu.

„Eu nu am de gând să părăsesc ţara după absolvirea facultăţii. Dimpotrivă, vreau să mă întorc la Bistriţa deoarece eu, fiind un familist convins, nu mă gândesc să plec departe. Sunt 91 de cabinete la Bistriţa, e concurenţă mare, dar trebuie să mergem înainte şi să acceptăm concurenţa”, a spus el.

Ca să-şi facă loc pe o piaţă cu o concurenţă atât de mare, Adrian Chira se gândeşte să lucreze, pentru început, cu preţuri mai mici.

„Mă gândesc la preţuri mai mici pentru toate tipurile de lucrări şi să am o relaţie bună cu pacienţii, o comunicare plăcută între medic şi pacient”, a declarat Adrian Chira.

Mentorul celor doi, dr. Marius Pop, este încântat de dorinţa tinerilor de a învăţa cât mai multe lucruri.

„În cabinet, ei fac acum manoperă mai uşoară, mai accesibilă, lucrează pe dinţi extraşi. Încerc să le arăt ce trebuie să faci cu acurateţe ca să ai un rezultat optim”, a spus dr. Marius Pop.

Medicul îşi aminteşte că, în vremea studenţiei sale, a fost obligat să susţină un examen în anul al treilea.

„Facultatea avea cinci ani pe atunci. În anul doi ni s-a spus că, în funcţie de medie, rămânem sau dentişti cu trei ani sau mergem mai departe şi facem cinci ani ca să ajungem stomatologi. Am avut circa 25 de colegi care au rămas la trei şi restul de 30 am mers mai departe. Abia după anii 90 s-au făcut nişte cursuri şi apoi au dat examen să ajungă doctori. Avem un caz în judeţ, la Rodna, unde domnul dan Birişiu e dentist, nu e medic”, a declarat dr. Marius Pop.

În ce priveşte relaţia cu studenţii, dr. Marius Pop a declarat că e foarte încântat de ambii.

„Sunt bucuros că i-am cunoscut. Sunt copii foarte buni şi le doresc să o ia în serios mai ales acum în ultimul an. La început, viaţa studenţească are ispite în stânga şi în dreapta, de înţeles, dar la ei nu este concurenţă. E o aprte praostă. Noi am avut repartiţii şi, în funcţie de medii, ajungeam mai aproape sau mai departe de oraşul natal. Acum e concurenţa cu ei înşişi. Singurii duşmani şi concurenţi sunt ei. Le-am spus să fie serioşi, să înveţe cât se poate de mult, să nu treacă o zi fără să nu citească specialitate şi atunci vor avea rezultate. Dacă nu, atunci nu îşi vor realiza visul. Mai e ceva. Nu mai există stagiu. Noi, cei de la Colegiul medicilor dentişti Bistriţa am făcut demersuri la Colegiul central pentru a reintroduce măcar stagiul de un an de zile pe care l-am avut până acum trei ani. S-a scos, nu ştiu de ce”, a declarat dr. Marius Pop.

Domnia sa a recunoscut că aceşti studenţi ca să îşi deschidă un cabinet nou vor fi obligaţi să facă investiţii foarte mari, dar le-a sugerat să urmărească oportunităţile de finanţare prin proiecte nerambursabile şi să aplice pentru a avea un start bun în carieră.

Cristiana Sabău

       

16 comentarii

 • D-le dr.Marius Pop,cand veti reusi sa solutionati problema pacientilor care trebuie sa beneficieze de servicii medicale in cabinetul public,cel care trebuie sa fie in incinta spitalului public si sa asigure gratuit urgentele pacientilor,inclusiv noaptea,sambata si dumineca,atunci voi spune si eu ca aveti merite.Altfel,tot ce faceti dvs.in cabinetul privat este publicitate ieftina.Este de datoria dvs.si in calitate de presedinte al medicilor stomatologi sunteti obligat sa va implicati in asigurarea asistentei medicale de urgenta in cabinetul public care trebuie sa fie in spital,dar din cate stim,acolo conduce MARELE BUTA iar dvs.va convine sa nu va implicati.RUSINE d-le dr.pentru marea majoritate a populatiei acestui judet care nu poate beneficia de servicii gratuite,la care are dreptul.

  • De trei ori BRAVO dl .Pacient !!! cineva trebuia sa le-o spuna doctorilor astia . ca ,sint dupa cite vad si eu doctori doar la ei in cabinetale particulare !!! in rest …..

  • D-le pacient nemultumit, -Sanatatea este mai importatnta decat banii. I-ti place sa beneficiezi de servicii gratuite?, in incinta spitalului public. Eu am fost si acolo si am fost dincoace la cabinetul individual, diferenta este ca aparatura de la cabinetul individual este mult mai performanta. . Mie mi-a salvat doi dinti din fata, eram pe cale sa ii pierd. Pe urma, am plecat in Londra. Din Londra l-am sunat pe Dl doctor, in bistrita , mi-am facut programare, aveam o masea rupta de la jumatate, m-am intors in Bistrita am mers la cabinetul Domnului Pop, Aveam puroi la acea masea, de aceia am mers la el fiindca am stiut caci nu va pune clestele pe ea s-o scoata cum auzeam ca fac altii. A tratat-o in cateva sedinte pana s-a vindecat, mi-a invelit-o, a trecut aproape 4 ani pana in 2014 si nu am avut probleme cu ea.

 • Domnule pacient nemultumit, doresc sa fac cateva precizari : – Nu am nevoie de publicitate ! Imi iubesc profesia cu adevarat si credeti-ma ca fac eforturi de ani buni , pentru rezolvarea urgentei! Este mai complicat decat va imaginati si este vorba de o linie financiara consistenta. Aveti dreptate, inca nu am reusit sa descalcesc toate ” itele” acestei situatii anormale ! Va asigur insa , ca nu am depus armele !

 • pina in anul 20……..si ceva , o sa reusiti ?? nu de alta dar ni se cam termina ,,tarlaua,, astora nascuti devreme. auziti ca nu a depus armele….e si asta ceva !!

 • Domnule Raul, nu-mi face placere sa polemizez, dar constat ca n-ati inteles nimic ! Decizia, nu este la Colegiul Medicilor Dentisti! Nici finantarea ! Eu, din pozitia pe care o am temporar, incerc sa fiu un partener serios si responsail, pentru orice initiativa, proiect, etc.in folosul comunitatii, Sper, ca am fost destul de clar !

 • Domnul marius pop in urma cu cativa ani aveati cabinet pe strada sucevei.Eu am fost pacienta dumneavoastra….nu stiu unde aveti cabinetul acuma …as vrea sa imi fac o programare va rog daca puteti sa imi lasati un nr de telefon va multumesc .

  • Domnule doctor, în urma acestui fructuos dialog mi s-ar părea etic ca 20% din valoarea tratamentului aplicat dentiţiei doamnei Costin să fie viraţi în contul doamnei Sabău, cu titlul justificativ „servicii publicitare”. 🙂

 • Spiritual ca intotdeauna, domnule Sarr ! Imi place ! Daca tot suntem la capitolul „anunturi”, cotidianul Rasunetul publica in fiecare joi, telefonul colegei care s-a oferit sa asigure tratament de urgenta in zilele de sambata si duminica. Altfel, va doresc zile frumoase!

  • Ce anume vi se pare incorect? Tratamentele se aplica dentitiei, adica complexului format din dentitie (temporara sau definitive) si suport dento-alveolar (os alveolar, parodontiu, suport gingival). Deci, da dentitie este o terminologie corecta.

  • DENTÍȚIE, dentiții, s. f. Totalitatea dinților mamiferelor, caracteristică, după structură și număr, unui tip de regim alimentar. Dentiție de carnivor. ♦ Proces de formare și de apariție a dinților la copii și la puii animalelor mamifere. Dentiție întârziată. ◊ Dentiție de lapte = dentiție formata din 20 de dinți, care apare, la copii, între 6 luni și 3 am. Dentiție definitivă = dentiție formată din 8 incisivi, 4 canini, 4 premolari și 16 molari, care apare începând de la 6-7 ani. ♦ Modul în care sunt așezați dinții. [Var.: dentițiúne s. f.] – Din fr. dentition, lat. dentitio, -onis.
   Sursa: DEX ’98 (1998)

 • Sunt total de acord cu definitiile pe care le-ati postat, doar ca in contextul folosit de domnul Barr, mi se pare ca ar suna mai corect „tratamentul dentAtiei”

 • Dragii mei, ambii termeni sunt utilizati frecvent, asadar sunt corecti ! Important este sa ne insusim si mentinem o igiena oro-dentara cat mai corecta si regulata !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS