„Am avut săptămâna aceasta un tur de forţă în Comisia juridică şi Comisia pentru agricultură, ambele raportoare. Spre satisfacţia mea, toate amendamentele la Codul Silvic ale grupului de lucru constituit la Bistriţa – care apoi s-a întâlnit două zile la Braşov – au fost trecute. Au fost însă două excepţii care s-au datorat colegilor liberali susţinuţi de PDL, iar când spun acest lucru mă refer la parlamentarii din Comisia pentru agricultură. Unul din ele se referă la amenajamente silvice. În toată lumea civilizată, amenajamente silvice se fac doar pentru proprietarii cu peste 10 hectare. Pentru cei mai mici există ghiduri de bune practici pe care trebuie să le respecte. Noi am zis că nu mergem doar pe ghiduri, ci am propus să se facă amenajamente doar peste 10 hectare, iar proprietarii mici, dacă încheie contracte de administrare pe 10 ani, să beneficieze de maxim trei metri cubi/hectar/an în folosul propriu în funcţie de structura pădurii. Acest amendament a picat din cauza colegilor de la PNL şi PDL, dar, spre bucuria mea, a doua zi, în Comisia juridică am reuşit să-l introduc. Urmează ca luni cele două comisii să se întâlnească şi să decidă”, a spus ministrul Doina Pană.
Al doilea amendament respins în comisii este legat de Jandarmeria pădurii. „Acest lucru mă deranjează foarte tare. Pe lângă urmărirea în timp real a lemnului, pe lângă lucrurile cu care venim în Codul Silvic, un al treilea pilon care m-ar ajuta foarte tare să reduc tăierile ilegale este acel SMURD pentru păduri. Pentru asta am nevoie să existe Jandarmeria silvică. Am reuşit să introduc amendamentul în Comisia juridică, la fel, luni, vom vedea. Dacă nu, voi încerca să amendez în plen. Am promisiunea că marţi va intra în plen Codul Silvic aşa încât la încheierea sesiunii parlamentare să fie finalizat”, a spus ministrul.
Doina Pană a spus, pe de altă parte, că firmele româneşti sunt deranjate de faptul că cea mai mare cantitate de masă lemnoasă e adjudecată de un număr de firme străine.”Noi ne-am consultat cu Consiliul Concurenţei şi am primit ok-ul să introducem un amendament aşa încât să nu poată o firmă sau un grup de firme să-şi adjudece mai mult de 40% din totalul volumului de masă lemnoasă. A fost iniţiativa liberalilor să reducem la 30%. A trecut la vot. Este la 30%. Sper să fie de acord Consiliul Concurenţei. Dacă nu, va trebui ca, în plen, să rectificăm şi să fie de 40%. Dar nu este singurul lucru de care m-am legat ca să fie echitate pe piaţă. Tota cum, prin noua formă a Codului Silvic, am introdus şi obligativitatea să fii atestat ca firmă. Atestarea să conteze în funcţie de volumul de masă lemnoasă pe care vrei să-l cumperi. Dacă tu vrei să cumperi 3000.000 de mc, de exemplu, să demonstrezi că ai utilajele necesare pentru exploatare şi angajaţii pentru acest lucru conform normelor silvice. Coroborate acestea două vor conduce la o însănătoşire a egalităţii de şanse în licitarea pe piaţa lemnului”, a spus ministrul.
Doina Pană a mai adăugat că, tot prin noul Cod Silvic, vor fi susţinuţi micii producători locali de mobilă.
„Vor avea drept de preemţiune în achiziţionarea masei lemnoase dar în funcţie de cât au folosit lemn pentru mobilă în anul precedent. Nu am vrut să păţim ca şi în cazul gazului. Ani de zile a fost cumpărat la preţ preferenţial de marii energofagi care cumpărau o cantitate de gaz la preţ subvenţionat mult mai mare decât cea pe care o foloseau şi de fapt, îl vindeau mai departe. Nu vrem ca un producător de mobilă să cumpere lemn la preţ preferenţial, din el să facă doar o mică cantitate de mobilă, iar restul îl vinde mai departe. Per total sunt foarte mulţumită de cum s-au derulat lucrurile, că acest grup de lucru realmente nu a muncit degeaba şi că va ieşi un Cod Silvic benefic pentru toată lumea în principal pentru pădure, dar şi pentru toţi cei care au tangenţă cu pădurea”, a spus ministrul.
Fă Doina, daca esti asa tare deranjata ia un constipativ sau purgativ , dupa caz. Sau nu-ti platesti bine consilierii? Te lasa aiurea in barca?
Parerea mea, ca cetatean, e sa te lasi de silvic, de padure, de politica, nu te stii si deja buzunarele ti le-ai umplut.
Doina draga, n-ai putut nicicum sa-l pomenesti pe Dolha, nu-i asa? Macar sa recunosti ca amendamentul cu limitarea la 30 de procente a cotei de exploatare la care are dreptul o firma a fost facut de Stelian Dolha si ca ministerul tau a cerut 40 % de procente, ca asa a zis Consiliul Concurentei. O tot dai cu liberalii in sus liberalii in jos.Puteai s-o spui cu nume. Era o recunoastere cinstita. Apropo sedinta in care s-a intamplat ce spui tu e filmata. E pe site-ul comisiei de agricultura a Camerei Deputatilor din 17 iunie.
noooo nui straca bucuria ministreasei co introdus noooo
nici macar nui tagenta cu ce face noooooo
Laure tin sa te anunt ca populistul si demagogul Dolha nu a votat codul silvic dovada ca este un mincinos notoriu de clasa marca pnl