Politică

Doina Pană s-a întâlnit cu sindicatele, care cer salariu minim pe economie de 850 de lei

Consiliul tripartit pentru dialog social va fi convocat săptămâna viitoare pentru stabilirea salariului minim pe economie garantat în plată în 2013. Sindicatele au avut o primă întâlnire cu ministrul delegat pentru dialog social, Doina Pană, în cadrul căreia au susţinut necesitatea majorării salariului minim pe economie la 850 de lei.

Preşedintele CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a precizat că aproximativ două milioane de salariaţi sunt şi asistaţi social.

„Oferta Guvernului rămâne în continuare 800 de lei, dar nu va rezolva problemele. Săptămâna viitoare va fi convocat Consiliul tripartit de dialog social, pentru a ne pune de acord asupra acestei chestiuni”, a mai spus Hossu.


El a adăugat că sindicaliştii susţin necesitatea majorării salariului minim la 850 de lei deoarece aproximativ două milioane dintre cel 4,3 milioane de salariaţi plătitori de taxe şi impozite beneficiază de asistenţă socială din partea statului, toţi fiind remuneraţi în zona salariului minim. Liderul sindical a mai precizat că din cauza nivelului foarte scăzut al salariului minim s-a ajuns la o importantă fraudă fiscală, în piaţa muncii, de aproximativ 15 la sută din PIB. „Raportul dintre salariul minim şi salariul mediu ar trebui să fie de 60 la sută, sau 50 la sută în condiţiile economice actuale. La noi este de aproximativ 32 la sută”, a adăugat Bogdan Hossu, potrivit Mediafax.

În plus, sindicaliştii au atras atenţia că după ultima creştere a salariului minim în Bulgaria, România a ajuns să se claseze pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Din componenţa Consiliului tripartit fac parte membri ai confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, la nivel de preşedinte, şi membri ai Guvernului, numiţi din cadrul tuturor ministerelor, la nivel de secretar de stat, prin decizie a primului ministru. Consiliul Naţional Tripartit este prezidat de primul ministru, locţiitorul de drept al acestuia fiind ministrul Muncii. Secretariatul tehnic este asigurat de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin personalul Direcţiei Dialog Social.

2 comentarii

  • domnilor sindicalişti , pai nu aţi inţeles pina acum ca nu cu aceasta doamna trebuie sa negociaţi , fiindca dinsa e pusa acolo aşa …… de dorul artei , inţelegeţi odata ca FMI -ul este tatucul nostru bun şi scump. fara aprobarile lui , nu mişca nimic in ţara asta \riul , ramul vorba poetului/ . din data de 15 işi vor face apariţia in Romania, şi atunci sa va vad . daca vreţi sa inţelegeţi , daca nu …… vorbiţi cu dna Pana ca pierdeţi vremea , şi vad ca altceva nu aveţi de facut, ca nici in ultimii 2 ani nu aţi facun nimic ptr . noi . nici nu ştim de ce va mai platim. vorbesc de noi muncitorii nebugetari , ca bugetarii işi fac treaba , işi primesc toate drepturile si salariile la timp. ginditi-va şi la noi aştialalţi care inca mai muncim şi producem cava , ca sa aveţi voi aştialalţi ce sa majoraţi si sa cheltuiţi , ca fara noi…… aţi urla ca lupu la luna ! o zi buna

  • Toata lumea e constienta de ceea ce se intampla in domeniul salarizarii. La negru, aceasta este practicata masiv doar in sectorul privat, prin munca la negru si prin plata pe ascuns a unor sume suplimentare, ce exced intelegerea partilor privind salarizarea, din cadrul contractului de munca , cel mai adesea incheiat la limita de jos a sumei negociate pompos intre partile care, chipurile, practica dialogul social, denumita salariu minim pe economie. In institutiile bugetare, salarizare la negru nu exista, toate sumele incasate de catre salariat sunt evidentiate constiincios in contractul de munca.
    Si cum salarizarea din institutiile de stat depinde aproape in totalitate de incasarea impozitelor aplicate activitatilor desfasurate in mediul privat, e clar ca ordinul de marime a salariilor bugetarilor isi are corespondent in modul in care statul isi trateaza contributorii privati. Daca fiscalitatea pe domeniul muncii este una ridicata, clar ca interesul privatilor va fi sa mentina un salariu minim cat mai jos, incercand compensarea la negru a salariatilor proprii, caci doar nici oamenii de afaceri nu traiesc pe alta planeta ca sa nu stie care este nevoia de bani minima a unei persoane, neputandu-si permite nicidecum a schimba personal la perioade extrem de scurte, pe motivatia salariului prea mic. Desigur, foarte multe persoane nu constientizeaza ce li se poate intampla cu pensia in aceasta situatie, dar celelalte drepturi sociale sunt satisfacute aproape egal, indiferent de contributia plecata spre bugetul de stat.
    De foarte multe ori sunt extrem de mahnit de faptul ca suntem tratati ca o turma de prosti, carora nu le-a iesit din cap expresia ca ” statul ne da”. Iar politicienii sunt primii care intretin acesta iluzie, pentru ca ne pot astfel manipula, obtinand putere de a decide cum e mai bine, prin dreptul pe care ni-l delegam lor prin vot. Astfel, iaca, ei si complicii lor, ne vor spune ca 800 de lei pot asigura unui salariat minimul de nevoi pentru a trai la minima decenta de pe urma muncii lui, noi zambind si urand numai de bine tatucului stat, ocrotitorul si binefacatorul nostru.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS