Actualitate Politică

Dolha: Pro sau contra închiderii parţiale a supermarketurilor în weekend? Aştept propuneri

”Închiderea sau cel puţin program redus pentru marile reţele de retail-uri în weekend, pentru a face loc ţăranilor şi micilor producători să-şi vândă marfa măcar în aceste zile, pe modelul practicat în ţările europene, este o temă care a stârnit polemici. I-am provocat pe reprezentanţii supermarketurilor să facă un compromis. Aştept propuneri din partea celor interesaţi de acestă problemă”.

Pro sau contra închiderii parţiale a supermarketurilor în timpul weekend-ului?

Dezbatere aprinsă miercuri dimineaţa în Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor pe modificarea legii supermarketurilor 321, iniţiată de câţiva colegi deputaţi. A fost al treilea episod din aceste consultări cu reprezentanţii lanţurilor de supermarketuri, asociaţii de mari si mici producători. Închiderea sau cel puţin program redus pentru marile reţele de retail-uri în weekend, pentru a face loc ţăranilor şi micilor producători să-şi vândă marfa măcar în aceste zile, pe modelul practicat în ţările europene a fost doar una dintre temele care au stârnit polemici.

Propunerea de amendare a legii din 2009 este mult mai extinsă şi se referă inclusiv la accesul micilor producători în aceste reţele, protejarea produselor româneşti, modul de plată, la câte zile şi cum, facturarea, elementele de cost, ce pot conţine ele în condiţiile în care retailerii refacturează inclusiv amenzile, etc.

A fost interesantă opoziţia făcută astăzi de asociaţiile marilor producători la majoritatea ideilor vehiculate şi solidaritatea cu supermarketurile, de la neînchiderea unităţilor în weekend, pe motiv că atunci e boom-ul vânzărilor şi se pierd 30 % din încasări, până la alte argumente referitoare la plăţi.

Dincolo de toate argumentele lor, unele viabile, rămân marile semne de întrebare. Dar cu micii fermieri, ţărani, agricultori cum vreţi să le spunem, care vând la poartă sau samsarilor, ce facem? Dar cu producţia autohtonă ce facem şi cum o protejăm? Explicam astăzi în comisie cum într-o discuţie recentă cu comisarul Cioloş acesta ne dădea exemplul unui brand naţional de lactate care are peste 50 % din materia prima adusă din străinătate, dar vândută ca marfă românească. Toate statele UE îşi protejează produsele autohtone, noi nu. Germania a închis supermarket-urile duminica şi încurajează pieţele şi tarabele volante de legume şi fructe , Polonia nu permite importul de legume şi fructe decât excepţional, iar Bulgaria are un proiect care interzice comercializarea acestora pe o raza mai mare de 150 de km.

I-am provocat astăzi pe reprezentanţii supermarketurilor să facă un compromis: sunt gata sa-şi pună parcările în weekend, cu tot cu utilităţi, la dispoziţia micilor producători, să facă piaţa volantă acolo, măcar atunci? N-au răspuns. Comisia de agricultură însă se reuneşte peste 3 săptămâni pentru acest subiect, iar modificarea legii 321 intră în linie dreaptă. Aştept propuneri din partea dumneavoastră, a celor care sunteţi interesaţi de acestă problemă sensibilă, pe adresa de email: cabinetparlamentar.dolha@gmail.com.

Deputat PNL Stelian Dolha

15 comentarii

  • Nu-mi vine sa cred cu ce prostii se ocupa Parlamentul. Cand am auzit-o prima data m-am gandit ca penelistii s-au stricat de cap. M-am interest cine este penelistul cu initiativa: Marin Anton fost pedelist, fost penelist actual pmpelist. Probabil fost securist si subiect a multor dosare de urmarire penala. Un mitic de Giurgiu shmenar si smecher ordinar.

    Marin Anton a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Ministerul Mediului și Pădurilor şi are o avere estimată de revista Forbes la 10 milioane de euro. El deţine 200 de hectare de teren agricol. Marin Anton are în proprietate şapte imobile şi spune că a dat un împrumut de peste jumătate de milion de euro.
    Cu ani în urmă a fost administrator la RAFO Onești, între octombrie 2003 și noiembrie 2006.

    Papahagi si-a dat demisia din PMP din cauza lui spunand ca nu poate fi coleg cu un politician care a trecut de la PDL la PNL cu cateva zile inainte de caderea Guvernului Ungureanu, care era in PNL in teribila vara 2012 cand Europa ne-a spus ca statul de drept a fost atacat, care a votat in favoarea modificarii Codului Penal in „martea neagra”.

    Bine ca se ocupa domnul Dolha de carabusii care i-au dat astuia pe nas cat a fericit partidul liberal. Ma mir ca initiatorul Marin Anton nu si-a trecut si pnt-ul in cv ca, cam pe acolo e potentialul lui electoral. Sigur, cu initiativa asta scapati si de Antonescu dupa europarlamentare. Mult success!

    • Ca-i place sau nu d-lui Dolha initiativa cu pricina, ea a rapit trei ore astazi din timpul Comisiei de agricultura. De altfel s-a scris si in presa centrala despre ce s-a intamplat. Si draga Alexandru, deputatii sunt obligati sa participe la lucrarile comisiilor din care fac parte. Nu scrie aici ca a impartasit opiniile lui Anton, initiatorul modificarii, ci a nuantat niste aspecte si v-a cerut parerea. E cumva ceva rau aici? In plus acolo in propunerile acelea, din ce am citit prin presa nu se vorbea doar despre programul de weekend ci si de niste practici abuzive ale supermarket-urilor la care legiutorul poate lucra. Sau poate alea, de la taxele excesive de raft si refacturarea amenzilor va plac?

  • Hai sa nu vedem lucrurile doar in alb si negru. Deputatul, ca de aia e deputat v-a spus ce s-a intamplat azi in comisie si v-a cerut parerea. E nedemocratic cumva? Nu asta ar trebui sa faca un parlamentar? Sa mai ceara si parerea? sa mai tina cont si de asta? Iertati-l ca a gresit saracul, ca noi n-am fost invatati sa ne intrebe cineva ceva….

    • …. deputat… parerea noastra?…… te inseli!…. astia sunt asa de prosti ca inca ai cred ca…. ne prostesc!

  • Domnule deputat cu tot respectul va spun ca mi se pare cea mai mare prostie pe care am auzit-o.
    Dumneavoastra nu va ganditi ca taranii astia producatori nu pot satisface toate cerintele pietei? Adica, ca sa intelegeti, taranul in afara de legume, fructe si poate lactate (poate zic pentru ca lactatele ce la vand taranii miercurea in piata in Beclean nu respecta nicio norma sanitara) ei nu mai au nimic de oferit, ori cerintele pietei sunt mult mai mari si mai diverse.
    Lumea pe langa legume si fructe mai are nevoie si de alte lucruri. LUCRURI PE CARE LE GASESTE LA UN PRET REZONABIL IN SUPERMARKETURI, NU CU PRETURILE SUPER UMFLATE LA MICILE MAGAZINE MXTE CARE SE GASESC PESTE TOT (ca si stiti dumneavoastra care).
    Daca cu absurditati dintr-astea va ocupati in parlament mai bine stati acasa.

  • Ganditi-va ca lumea isi face cumparaturile in weekend pt ca in timpul saptamanii sta pana pe la 5-6 la munca si nu mai are timp. Ori dumneavoastra inchizand supermarketurile in weekend ii obligati sa cumpere de la minimarketurile care au adaos mare si care ar avea cel mai mult de castigat gen ALMA.
    Asa ca domnule deputat nu taranii ar avea de castigat dintr-o astfel de lege ci comerciantii gen ALMA.
    Eu propun ca daca tot vreti sa inchideti supermarketurile in weekend sa intrerupeti si energia electrica cateva ore pe zi si programul la tv sa fie numai 2 ore seara.

  • Taranoii din B-TA sa nu uite ca parintii lor DUMINICA mereu la beserica. Voi estia cu sopingu intre timp ati devenit obezi si va stricati tati leutii pe bazaconii fara sa va ganditi ca azi maine sunteti bosorogi si cand iti trage linie veti constata ca tat ce ati castigat ati si cacat.

  • PRO!!!! Bine ar fi sa se faca ceva de genul unui market sau o hala mare compartimentata in care toti producatorii autohtoni (Made in Romania), locali sa-si vanda produsele : alimentare, textile, detergenti, etc….

  • In Germania nu stiu sa fie deschis un supermarket duminica.
    Nu insemna ca trebuie imbratisat tot ce vine de „dincolo”, dar o dezbatere nu a omorat pe nimeni.

  • D-le deputat,initiativa dvs este buna dar nu inteleg de ce nu-i consultati,in primul rand,pe producatori.Indiferent ca e sau nu deschis la supermarket,producatorii locali nu au loc in piata din cauza mafiei care domneste acolo.Nu stiu cum, dar,aceleasi personaje care nu au nimic de-a face cu productia,patroneaza piata.Producatorul de rand ,care si-ar vinde si el produsele de 2-3 ori pe saptamana,este obligat sa le vanda la pret de nimic acestor indivizi.Nici o problema,Administratia pietelor stie tot dar incaseaza spagi consistente si le convine sistemul.

  • NU.Cat timp nu eradicati mafia din piete,n-are rost sa dezbatem acest subiect pt ca este nerealist.O astfel de masura ne-ar trimite obligat catre „samsarii” din piete.E ca si cum specula din piata ar fi singura modalitate de aprovizionare.Macar supermarketurile platesc taxe,dau bonuri,fac facturi…Speculantii din piata ce fac?

  • Trebuie apreciat faptul ca domnul deputat ne invita la o dezbatere. El efectiv cere pareri asupra unui proiect de lege initiat de un alt deputat. Nu vad nimic rau in asta. Este chiar un lucru constructiv.
    Eu personal nu cred ca acest lucru o sa fie benefic pentru populatie. Lumea trebuie sa aiba cat mai multe optiuni de a alege de unde sa cumpere si o mare diversitate de produse. Pentru tarani si pentru micii producatori ar fi benefica finalizarea proiectului cu depozitele agroalimentare, cu toate ca e foarte greu, poate chiar imposibil sa devina realitate.
    Oricum felicitari pentru domnul deputat pentru modul in care a gestionat aceasta problema si asteptam si o parere in cazul problemei cu autonomia tinutului secuiesc si cu acei etnici care atenteaza direct la integritatea nationala.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS