Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat în cadrul unei dezbateri despre regionalizare organizată de Agerpres la Hotel Metropolis că sunt foarte puţini oameni care nu îşi doresc descentralizarea şi regionalizarea şi că ar fi fost bine să se discute deja pe proiectul final. ”Bugetul nu va mai veni de la Guvern, se face local, dar trebuie să te şi lase să-l faci. Faptul că marii contribuabili sunt preluaţi la Ministerul Finanţelor este o greşeală. Pot fi regiuni mai mari sau mai mici, cum e în Germania, important e să funcţioneze, şi nu pe sentimentalisme istorice, ci pe ce avem în 2013. Eu zic că ar trebui să ne mişcăm mai repede, mai concret”, a comentat el.
Ministrul delegat pentru dialog social, Doina Pană, a precizat că informaţiile despre regionalizare trebuie diseminate în rândul cetăţenilor, iar administraţiile judeţene au un rol important în acest proces. ”Nu inventăm roata, luăm nişte exemple de foarte bune practici din alte ţări membre UE. Există un draft conceput de specialişti, cum să se contureze regiunile. Vor exista nişte etape, nu se va produce totul brusc. Cetăţenii trebuie să conştientizeze cât de importantă este regionalizarea”, a spus ea.
Prefectul Ioan Țintean a afirmat că ar pune înainte de toate asigurarea unui grad de descentralizare economică în raport cu administraţia centrală: ”Cred că toate regiunile îşi doresc să obţină acest grad de autonomie cât se poate de mare în raport cu centrul. Se vorbeşte prea puţin despre cum vom funcţiona instituţional. Conform sondajelor, bistriţenii îşi doresc în mod covârşitor să fie Clujul capitala Regiunii Nord-Vest, dar să nu fie toate direcţiile regionale acolo unde este şi reşedinţa regiunii. Regiunile vor armoniza şi echilibra zonele de dezvoltare economică”.
Preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, a spus că regionalizarea, care vizează o schimbare majoră şi masivă, se face pentru generaţiile viitoare: ”Nu trebuie făcută în pripă, peste noapte, ci chibzuit. Ne uităm cu admiraţie la Polonia, dar acolo s-a făcut în timp, dezbaterile publice au durat trei ani, iar în Cehia regionalizarea s-a făcut în opt ani. Noi am pierdut startul în anii 90, când era mai simplu să se aşeze regiunile cu structurile statului. Nu cred că noi putem face altfel regionalizarea. Vorbim despre o asumare şi o acceptare de către cetăţeni. Ultima variantă ar fi ca Regiunea de Nord-Vest să se numească Transilvania de Nord-Vest. O variantă care mie mi se pare mult mai plauzibilă ar fi aceea în care regiunea noastră ar fi denumită Regiunea Someş. Şi atunci am putea să vorbim de o dezbatere pe acest judeţ pornind de la Regiunea Someş, să vedem dacă ea este acceptată, dacă bistriţenii se văd sau nu someşeni. Clujul ar trebui să fie în mod normal capitala regiunii, dar nu pentru că lumea merge acolo la medic, la şcoală sau la mall. Regionalizarea înseamnă altceva, o uniformizare, iar dacă centrul e mai dezvoltat, să tracteze celelalte judeţe. Nimeni din România nu cred că se opune ideii de regionalizare, e mai mult decât necesară”.
Senatorul PNL Dorin Dobra a menţionat că atunci când sunt în joc obiective naţionale apar tot felul de mize şi se uită faptul că regionalizarea este ”un must have”. ”Noi nu putem rezolva problema câinilor vagabonzi, problema taxei auto de au ajuns oamenii să facă partaj, aici suntem”.
Preşedintele Asociaţiei Comunelor din Bistriţa-Năsăud, Romeo Florian, speră ca regionalizarea se facă cât mai repede. ”Nu cred că există vreun primar care să nu-şi dorească regionalizarea. Drumurile la Bucureşti sunt pentru noi adevărate chinuri, stăm la uşile ministerelor şi ale diverselor cabinete fără să fim întotdeauna bine trataţi”, a spus Florian.
bai (…), tu de TRANSILVANIA ai auzit? Somenseni ii o localitate la intrarea in cluj, aia is someseni.. noi restul suntem transilvaneni, pt. ca asa am fost de sute de ani, si ii cea mai cunoscuta regiune in toata lumea. Vi tu amu sa ne faci nordvesteni.. someseni.. regiunea6-eni… Inculti si incompetenti comentariu editat
La modul in care este gandita regionalizarea, impactul va fi unul doar negativ. Daca intr-adevar, bugetele si toate aspectele vietii economico-sociale sunt decise tot de mai-marii de la Bucuresti si transmise tot de sus in jos catre regiuni, nu facem absolut nimic! Va fi doar o structura absolut moarta care, in loc sa ajute, va frana dezvoltarea teritoriala! Daca statul roman va continua, ca si pana acum, sa-si bata joc de majoritatea covarsitoare a cetatenilor sai doar ca o minuscula minoritate din Bucuresti (indiferent din cine este compusa) sa prospere pe indiferent ce considerente, ne vom intoarce in evul mediu! Ca sa nu vorbim, mai departe, despre modul in care este gestionata la Bucuresti problema fondurilor europene!
singurul impact vizibil o sa fie crearea a inca catorva zeci de mii de scaune de functionari purtatori de stampila si carnet de partid.. cu „treaba” la „regiune”….
Regionalizarea cu pastrarea judetelor duce la situatia administrativ teritoriala dinainte de 1968, cu singura deosebire ca atunci existau regiuni si raioane. Reforma administrativa in 1968 s-a facut prin disparitia regiunilor si raioanelor, locul lor fiind luat de actualele judete. Prin urmare s-a renuntat la un nivel de birocratie. Acum daca se infiinteaza regiunile si nu se renunta la judete se adauga acel nivel de birocratie suplimentar care va duce inevitabil la cresterea cheltuielilor administrative, fiind totodata o frana in circulatia deciziei de la centru catre baza si invers. Este regretabil ca USL-ul cu o majoritate absoluta in parlament nu isi asuma o adevarata reforma administrativa. In secolul 21, in era informaticii nu e nevoie de atatea nivele administrative. Multe din functiunile si atributiile actualelor judete pot trece la primarie, fiind mult mai aproape de cetatean. Ar trebui urmata reforma poloneza prin care la 1 ianuarie 1999, au fost infiintate 16 mari voievodate in locul celor 49 existente pana atunci. Sistemul polonez, a avut la baza modelul landurilor germane.
Pe de alta parte, este nevoie de consecventa. Regionalizarea nu trebuie lasata pe mana miticilor precum Dragnea, care initial a sustinut ca vor fi pastrate cele 8 regiuni de dezvoltare, recent s-a sucit si a anuntat ca e posibil sa se formeze 9 regiuni, prin crearea regiunii Dobrogea, alcatuita doar din judetele Constanta si Tulcea, pentru a da satisfactie baronilor locali Radu Mazare si Nicusor Constantinescu. Ar fi cea mai mica regiune atat ca suprafata cat si ca populatie, chiar mai mica decat Tinutul Secuiesc, format din judetele Mures, Harghita si Covasna. Asadar, din ignoranta, prostie sau interese subterane se creaza un precedent periculos. Apoi, daca tot s-a renuntat la cele 8 regiuni de dezvoltare, atunci de ce sa nu se adopte varianta cu 16 regiuni si sa se desfiinteze judetele. Legat de numele regiunilor, nici aici nu s-a gasit cea mai fericita solutie. Spre exemplu „Transilvania de nord-vest” defineste suprafata de 43.492 km² din teritoriul național român, cu o populație estimată atunci la 2.609.000 locuitori, oferita Ungariei in 1940 prin Dictatul de la Viena. Ar trebui folosite denumirile istorice de Ardeal, Banat, Crisana, Maramures, etc.
Regionalizare … :))) Nu exista un plan coerent, nu exista nicio intentie a conducerii centrale ca acest proiect sa fie de succes. Adica sa piarda ei accesul la cutia cu bomboane? Asa ca vom asista la tot felul de „dezbateri” unde se vor emite tot felul de idei marete, „regiunea Somes” :))), iar finalitatea va fi o alta structura la fel de inutila ca si celelalte, cresterea birocratiei si probabil impozite marite, ca sa mai tinem alti noi stapani. (in calitatea noastra de sclavi) Regionalizarea este o alta idee buna care cu siguranta va sfarsi prost…
Bai,nenica Dolha,daca te mai abati de la linia Uniunii si indemni populatia la reflectii asupra regionalizarii,te scot astia afara din USL.Tu nu pricepi ca asta-i sarcina de partid si cumpatarea nu are ce cauta aici?Raducu&co au primit directia,asa ca hai si noi in pas de defilare la regionalizare.Daca zice Bucurestiul ceva,astia sar in pozitie de drepti si eventual scriu cu oi pe dealuri.Te pui rau cu comenduirea?Trebuta ta,da nu-ti recomand!
Se pare ca regionalizarea trebuie facuta oricum,pe negandite,ca asa au primit porunca de la imparatie.Ca sa se puna bine cu gasca,prefectu’ le canta in struna.Cu mic cu mare s-au adunat sa dea tonul la muzica si sa orice pe gura ca sa ne convinga sa fim de acord!
Eu nu inteleg, pentru ce atata agitatie?Chiar nu pricepeti ca regionalizarea se va face,chiar si fortat?Cineva de la PSD si-a stabilit acest obiectiv pana la sfarsitul anului.Cum sa renunte politicienii locali la zecile de functii,gras platite,pe care spera sa le prinda ,pentru apropiatii lor, la Cluj?
Ca de binele poporului nu mai poate Radu!Poate si Romeo! dupa ce au jucat o manelosarba regionalizata in Spania,au venit sa ne explice noua,fraierilor,ce bine-i in lumea asta cand esti baiat destept si respecti ce-ti spun sefii.Radule,lasa-ne cu prostiile si pune mana si mai si lucra ceva!Cu jipanul te plimbi,prin tari straine cu membrii de partid,pe banii nostrii te plimbi…Bine-i ma sa fii baiat destept!
Nu regionalizarea, ci descentralizarea, asta trebuie sa fie scopul! Important e cum si cui vor fi incredintate atributiile. Eu vad regiuni cu atributii preluate 70% de la guvern si 30% de la judete. Judetele le vad desfiintate ca entitati politico- administrative. Cateva puncte din actualele judete Ex. Bistrita, Beclean, Nasaud, vor beneficia de „deconcentrate” ale regiunilor: judecatorie, agentie fiscala, camera agricola, etc, institutii care sa rezolve mare parte a problemelor cetatenilor, deplasarea in orasele resedinta de regiune sa fie exceptia, si nu regula. Accentuez: aceste centre vor fi doar gazde a deconcentratelor, si nu centre politico- administrative !
Pentru d-l Dolha, pe care il stimez : Nu bistritenii trebuie intrebati daca se considera someseni, ci bihorenii ! Regiunea Somes poate fi luata in calcul cu Bihorul la o regiune Banat- Crisana !
Regionalizarea tratată ca necesitate a unei administraţii eficiente nu poate intersa pe cetăţeanul care niciodată nu a fost tratat cu respect de nici o administraţie. Participarea omul la bunul mers al societăţii nu trebuie făcută doar periodic, la alegeri şi mai nou la referendum. Participarea la viaţa politică şi implicit administrativă este prost legiferaţă la noi, astfel liderii de partide se folosesc de acestea doar în scopul atingeri interesului propriu.
Câte dezbateri despre regionalizare au avut loc în adunările generale ale organizaţiilor PNL din judeţ, domnule peputat Dolha? Fiţi siguri că dacă partidele ar funcţiona ca reale tribune politice, un lider de partid nu poate pune în discuţie o temă hilară – Nord-Vest versus Someş.