Actualitate

Domeniul în care judeţul are cel mai mare potenţial. Radu Moldovan: În zona aceasta ne putem dezvolta

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat, într-un interviu acordat Timp Online, că, în opinia sa, potenţialul cel mai important al Transilvaniei în general şi al judeţului nostru în mod special, este cel turistic. El a enumerat şi  motivele pentru care Bistriţa-Năsăud nu îşi propune să concureze Clujul în privinţa organizării de festivaluri care să atragă turişti.

„Mă bucur foarte mult că parte importantă din proiectele pe care noi le avem în masterplanul judeţean de turism au fost preluate în masterplanul de turism al României. Sper ca Guvernul să găsească soluţii să le finanţeze. În condiţiile în care vom primi 80% din finanţare pentru proiectele cuprinse în masterplan, vom face toate eforturile ca, împreună cu administraţiile locale, să asigurăm celălalt procent de 20% de cofinanţare atât pentru domeniul schiabil, cât şi pentru proiectele din zona Sîngeorz-Băi. Singura problemă care a rămas în aer este refuzul Consiliului Local Sîngeorz-Băi care am înţeles că a trimis o adresă la Ministerul Turismului că nu îi interesează proiectele. Restul toţi sunt de acord. Cred că potenţialul cel mai important al Transilvaniei în general şi al judeţului nostru în special – şi care ar putea exploda în perioada următoare – este cel turistic. După ce oamenii au apă, canal, cât de cât un drum, cred că în zona aceasta ne putem dezvolta”, a declarat preşedintele CJ.

Radu Moldovan a adăugat că, în opinia sa, mai trebuie lucrat la calitatea serviciilor care lasă de dorit în ultima perioadă. „Eu am învăţat să văd partea plină a paharului chiar dacă mă afectează şi astfel de lucruri. S-a văzut la Campionatul mondial de culturism şi fitness. Au intrat vreo 11 miliarde cu ocazia acestui eveniment în afacerile private din judeţ. Nu vreau să îi umbresc pe cei care au făcut bine, majoritatea covârşitoare au făcut bine. Nu am nominalizat pe niciunul dintre cei care au făcut altfel, deşi îi am pe listă, lumea a făcut poze. Nu vreau să fiu eu cel care dau lecţii, se ştiu ei şi poate că au învăţat ceva din lucrul acesta. Întotdeauna se găseşte cineva care să ia din lumina succesului, dar cel mai important este că judeţul Bistriţa-Năsăud, municipiului Bistriţa au fost capitala mondială a acestui sport, că suntem pe toate site-urile, pe Facebook cu lucruri pozitive. S-au întâmplat astfel de lucruri şi la case mai mari”, a spus preşedintele CJ.

Concomitent cu investiţiile în infrastructură, CJ a încercat să atragă turişti şi prin evenimentele pe care le-a creat: „Au încercat şi colegii din primării, mai ales Primăria Bistriţa, dar încercăm şi noi să creăm evenimente care, pe parcurs să devină atracţie turistică, de la diferite festivaluri, la alte manifestări. Sigur că suntem la început. Noi nu ne putem compara cu vecinii noştri din Cluj. Mediul universitar de acolo, aeroportul internaţional, hi-tech-ul concentrat acolo, ne fac să nu putem concura cu ei. Trebuie să rămânem realişti, să vedem unde e capacitatea noastră, unde sunt zonele unde putem fi mai atractivi ca ei. Clujul nu are Castelul Dracula, nu are Pasul Tihuţa, Colibiţa sau Sîngeorz-Băi, are în schimb Tarniţa. Eu nu merg pe varianta că trebuie să concurez cu Clujul. Încerc să găsesc oportunităţi care nu există în altă parte, pe care să le pot dezvolta. Iau ce e bun de la Cluj. Mă bucur că e aproape de noi şi copiii care vor învăţământ de un nivel mai mare decât ce e la Extensia Bistriţa a UBB sau UTCN pot merge la Cluj, că un om într-o situaţie critică poate fi transferat rapid într-o clinică de specialitate din Cluj. Mai încercăm să îi şi concurăm. Adică am făcut şi noi cinematograf la Bistriţa să nu mai meargă la film la Cluj. Eu m-am străduit să corectez, să repar”.

Potrivit lui Radu Moldovan, investiţiile în infrastructură vor continua şi în 2018: „Anul acesta a fost unul de forţă pentru obţinerea de finanţări, iar de anul viitor încep procedurile de lucru pentru implementarea acestor lucrări. O parte, cum sunt cele din Poarta Transilvaniei sunt rezolvate în sensul că avem proiecte tehnice în evaluare, iar din primăvară va începe execuţia, dar la celelalte urmează să derulăm proceduri de achiziţii şi să le implementăm. Apoi trebuie să finalizăm cererea de finanţare pentru Masterplanul de apă şi canalizare etapa a II-a, cel mai important pe care îl avem. Imediat după semnarea cererii de finanţare se demarează procedurile de licitaţie şi astea durează. În momentul de faţă nu au finanţare şi trebuie să găsim o soluţie sunt tronsoanele de drumuri judeţene şi care au îmbrăcăminte asfaltică îmbătrânită sau vălurită. Acolo trebuie să găsesc o soluţie pentru că îmi doresc foarte mult ca drumurile să fie ca cele ce în momentul de faţă sunt modernizate”.

Consiliul Judeţean şi primăriile Bistriţa Bârgăului, Tiha Bârgăului, Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Livezile, Cetate şi Dumitriţa au realizat un studiu de fezabilitate pentru un domeniu schiabil la Colibiţa care să includă trei instalaţii de transport (telegondolă, teleschi şi covor rulant) precum şi şase pârtii de schi (trei de dificultate medie, două de dificultate redusă şi una pentru schiorii profesionişti). Lungimea totală estimată a acestor pârtii este de 5,1 km, cu o suprafaţă totală estimată de 17,7 hectare. Investiţia a fost estimată la circa 15 milioane de euro.

Pe Valea Bârgăului (Colibiţa-Tihuţa), conform strategiei de dezvoltare turistică a CJ pentru perioada 2014-2020, sunt prevăzute domeniu schiabil, parc de aventură Dracula, centru nautic de agrement şi sportiv, parc acvatic, centru de echitaţie, trasee de drumeţie şi bicicletă, zonă belvedere şi parapantă, centru de închiriere echipament, sat de vacanţă, stână ecologică, centru produse tradiţionale, punct de informare turistică. Parcul de aventură cu tematica Dracula propune următoarele activităţi: Alpine Coaster, Roller Coaster Dracula, “Castel” tematic Dracula, zonă de căţărare, sisteme tiroliană pe categorii de vârstă, zonă pentru sărituri, tir cu arcul.

Pe Valea Someşului şi Valea Sălăuţei, în strategie apar investiţii similare.

11 comentarii

  • Domeniu schiabil la Colibita in conditiiile in care in Austria se schiaza de cota 1800 in sus bani aruncati pe fereastra.
    Chiar asa mai priviti si pe fereastra domnilor, ploua si iar ploua de Craciun.
    Eu zic sa facem drumuri bune de acces spre obiectivele turistice din judet
    si trasee turistice in munti care ne inconjoara .
    Sa ne pastram padurile intacte atatea cate sunt,pt s veni turisti sa le viziteze.
    Un turism care sa promoveze traditiile locului si frumusetile zonei ar avea de castig pe termen lung in fata partiilor de schi si parcurilor de aventura.
    In Marea Britanie platesti bani frumosi pt a „traii” intr-un sat ca pe vremuri. Platesti pt a vedea animale pe care la noi le mai crsesc sateni inca.
    Domnilor hai sa nu inventam noi gaurirea macaroanei ci mai bine sa invatam din experienta si greselile altora

  • Văd că este o obsesie la politicieni treaba asta cu domeniul schiabil. Probabil de aici se poate fura mai mult, altfel nu-mi explic. În județul nostru sunt pârtii cu transport pe cablu la Bistrița, la Piatra Fântânele, la Blazna și la Poiana Zânelor. Câte din ele sunt profitabile? Iar dacă privatul nu reușește să le facă profitabile, cum credeți că va reuși statul care oricum e mai prost administrator?

  • Doamna Sabau,de ce mediatizati numai investitile statului care multe sunt facute fara cap,Craciunul politicienilor,de ce nu al oamenilor de afaceri cei care creaza locuri de munca si platesc taxe statului al celor care construiesc,al celor care produc.Nu credeti ca ar fi mai interesant pt. noi ,ne-am saturat sa aflam numai ce fac politicienii, ne-am cam saturat de ei!

    • Cred că este interesant, dar nu poţi da năvală în viaţa unui om de afaceri dacă el nu doreşte acest lucru. E dreptul fiecărui om – care nu e persoană publică – să-şi trăiască viaţa în discreţie sau nu. În ce priveşte oamenii politici, ei sunt aleşi de cei care s-au prezentat la vot în 2016. Fiindcă sunt conştienţi că depind de votul electoratului, politicienii îşi fac singuri publice pe Facebook secvenţe din viaţa lor. Nu am dat năvală nici în casele lor, vă asigur de asta. Dacă v-aţi săturat de aceşti politicieni, în 2020 veţi putea alege alţii.

  • Dumneavoastra stiti bine ce faceti,dar ca si recomandare,faceti articole despre cei care produc, spun la intamplare, produse din carne,paine,tesaturi,paine,bauturi,lactate,prefabricate din beton ,etc.Nu cred ca nu ar fi de acord cei care produc sa le faceti un articol si gratis pt. ca rasplata va veni pe urma.Sigur au mai multi prieteni decat politicienii.Ar fi mai interesant sa aflam ce fac ei,sa avem si alte modele.Sarbatori fericite!

    • Mulţumim pentru urări. Asemenea vă dorim. Dacă veţi căuta în arhivă veţi vedea zeci astfel de articole. Scriem cu bucurie despre producătorii locali care vor să stea de vorbă cu noi şi o vom face în continuare.

  • Domnul Moldovan, respectabil și merituos altfel, nu s-a îndepărtat suficient de meteahna politicienilor: aceea de a promite cu de-a valma, indiferent de competențe și posibilități.
    Guvernul și Consiliul județean ar trebui doar să facă drumuri, canalizare, apă, să impună reguli de urbanism și sistematizare, să se preocupe de menținerea în viață a „peisajului„ cât mai este (până nu se taie toată pădurea), și nu să facă pârtii de schi, pe te miri unde.
    Las că investițiile de acest gen, dacă se vor aprecia ca rentabile, le-or face privații, că ei sunt interesați de aducerea turiștilor.
    Dezvoltarea turismului , în sensul de creare a bazei materiale, nu trebuie să fie făcută pe bani publici.
    Statul să facă doar reglementările care să permită dezvoltarea facilă a acestui domeniu.

  • Ce înțeleg eu prin turism? TURISM CULTURAL (nu ştranduri, schi, plajă, marea neagră)
    Exemple de turism cultural:
    -Cimitirul Vesel de la Săpânța
    -Mănăstirea Bârsana
    -Muzeul Satului Maramureşean
    -Muzeul Victimelor Comunismului de la Sighet
    -Muzeul victimelor hortismului de la Moisei
    -Mănăstirea Moisei
    -Mocănița pe valea Vişeului
    -zona etnografică Maramureş
    -Vârful Pietrosul Rodnei şi Lacul Iezer
    -Cheile Turzii
    -Salina Turda
    -Peştera Ghețar Scărişoara
    -Țara Moților
    -Salina Praid
    -Zona etnografică secuiască
    -Lacul Roşu
    -Cheile Bicazului
    -Lacul Bicaz
    -Zona etnogragică Neamț
    -satele săseşti din județele Sibiu şi Braşov etc.
    Trebuie doar să redescoperim istoria şi cultura acestor locuri. In Bistrita -Năsăud m-ar interesa:
    – degustări de vin la Podgoriile Lechința
    – o plimbare cu Mocănița Transilvaniei
    – Casa Săsească de la Livezile şi o plimbare printr-un sat cu multe case săseşti.
    – Vizită intr-un sat țigănesc (Viile Tecii).
    – Vizită intr-un sat unguresc (de exemplu Tonciu).
    – Vizită intr-un sat românesc (Salva)
    – Participarea la o nuntă la sat
    – Vizită in centrul vechi sl Bistriței
    – Castelul şi parcul dendrologic de la Arcalia
    – Nunta Zamfirei
    – Plimbare cu căruța până la slatină (fântână cu apă sărată).
    – Tăiatul porcului şi prepararea cărnii
    – Târgul de la Năsăud
    – Să vizitezi piața de legume, să-ti cumperi linguri de lemn făcute de către țărani, din lemn de soc.
    – să mergi la barul din sat, să vezi viața la țară
    – să vezi găini, rațe, gâşte libere pe drumul neasfaltat din sat. Să vezi ciurda de vaci intorcându-se de la păşune.
    – O călătorie cu autobuzul până la limita de județ. Să vezi satele, să vezi cum sunt îmbrăcați oamenii, ce transportă, povestesc unii cu alții sau sunt posomorâți
    România în sine este o atracție turistică, un fel de muzeu interactiv, viu. Din păcate constructiile de locuințe din ultimii 20 de ani, au distrus frumusetea si autenticitatea satului românesc. Am trecut prin localitatea Coşbuc (in drum spre Borşa) si toate casele erau noi, din cărămidă, cu etaj şi in culori țipătoare. Gândul mi-a zburat la nuvela „Cuibul Visurilor” de Liviu Rebreanu. (Personajul se intoarce in satul său natal, după ani de pribegie prin capitală şi constată că satul în care a copilărit el „nu mai există”. Oamenii, tradițiile, cultura, arhitectura, totul era schimbat. Satul său natal aşa cum îl ştia el, exista doar in visele/amintirile lui.

  • Atentie ..la pàdure …si defrisàri ..domnu Moldovan …si la ràuri ..pune frànà la defrisàri ..pune frànà la microhidrocentrale ..pàstreazà biotopul curat ..màreste parcul nationl muntii Rodnei …pune la punct ..infrastructura …si vom vedea cu ochii.nostri o micà Elvetie ..care o sà fie cu mult superioarà celor care si..au fàcut renume ..pe baza altor criterii ..pána acuma cel putin din partea mea Felicitàri .pentru tot ceea ce ati fàcut pànà acuma ptr.judetul.B.N…sà aveti parte de sàrbàtori fericite si un an mai bun 2018 ..LA .MULTI ANI !!.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.