”Sclavi în propria ţară faţă de distribuitorii de resurse energetice. De la administrarea naţională la dictatura eficientizării impuse de distribuitorii de energie din România”
”Am să vorbesc astăzi despre atitudinea autisto-dictatorială pe care furnizorii de energie au instaurat-o în România ultimilor 15 ani, de când au început privatizările acestor operatori naţionali.
Îşi aduce aminte toată lumea de perioada de teroare a facturilor primite de la Romtelecom odată cu vânzarea acestuia către un operator grec. Au fost ani la rând în care românii nu înregistrau un stres mai mare decât înştiinţările succesive despre scumpirea serviciilor telefonice, unilaterale din poziţia de monopol, pe care noi toţi, din cauza puţinătăţii veniturilor, abia reuşeam să le acoperim. Acele vremuri au trecut însă, din fericire datorită multiplicării ofertelor şi automat, a reducerii facturilor.
Spre deosebire însă de situaţia din domeniul comunicaţiilor, cea din domeniul furnizării de energie a rămas neschimbată şi tinde să se transforme din autocraţie în dictatură. La îndemnul UE de a liberaliza şi dezetatiza piaţa, succesivele guverne ale ţării au plasat, pentru că nu pot numi vânzare ceea ce au făcut, în mâna unor operatori străini, poziţiile monopoliste de furnizori de energie (gaz, electricitate şi petrol). Astfel, am ajuns astăzi, noi politicienii, în urma deciziilor superficiale luate în timp, să administrăm sau guvernăm o populaţie nedreptăţită, pentru care, lucru şi mai rău, nici nu mai putem face mare lucru din acest punct de vedere. Aceasta fie datorită ”profesionalismului” celor care au negociat înstrăinarea activelor, fie datorită presiunii termenelor pe care le-am avut de respectat, aşa încât am închis dosare de prea multe ori fără să ne mai gândim la ceea ce urmează să li se întâmple propriilor cetăţeni.
Primesc astăzi scrisori, stimaţi colegi politicieni, din toată ţara, scrisori ce semnalează fie abuzuri, fie autismul acestor agenţi economici, toate la un loc creând o atmosferă generală ce lezează traiul cetăţenilor ţării. Am să mă refer astăzi la numai trei exemple ce privesc E-on Gaz, ca specie comună, companie distribuitoare de gaz în Centrul Transilvaniei, exemple ce dovedesc cu vârf şi îndesat principiile după care sunt ghidate aceste companii.
Eficientizare maximă, în defavoarea consumatorilor: odată cu privatizarea companiei de gaz, au urmat un şir nesfârşit de disponibilizări, până la minimul posibil, aşa încât sistemul citirilor de contoare a devenit o sursă de aşa-zise regularizări aberante, dubioase şi nedrepte, deoarece compania nu mai are angajaţi. Două efecte au reieşit de aici: mai mulţi şomeri în România şi milioane de consumatori nemulţumiţi, lăsaţi la mâna operatorului.
Investiţii cu valoare socială ”zero” în contrar mileniului trei: sunt astăzi sute, dacă nu mii de localităţi în ţară, neracordate sau racordate parţial, de care E-on Gaz nu vrea să ştie, deoarece presupun efort financiar şi asta ar reduce profiturile, aşa cum sunt ele configurate de conducerea firmei. Numai în colegiul meu, am nenumărate situaţii de acest fel, ceea ce ne plasează din punct de vedere al infrastructurii undeva cam cu aproape 100 de ani în urmă.
Categorisirea investiţiilor locale drept ”neprofitabile” din perspectiva companiei, astfel încât să se sustragă de la coangajarea în realizarea acestora: exemplul aici este ”Parcul Industrial Bistriţa” al cărui S.F. arată clar o anumită capacitate de consum. E-on Gaz nu o ia în seamă, o declară neprofitabilă şi are pretenţia ca până la poarta parcului industrial, investiţia să fie realizată tot de Primăria Bistriţa ca după aceea, desigur, să o administreze E-on Gaz în baza unui contract de comodat.
Suntem aşadar într-o situaţie gravă! Nemaivorbind de prea puţinul respect acordat propriilor clienţi, doar vorbim de un monopol, în acest caz este vorba de piedici puse dezvoltării economice a ţării, pentru că un astfel de comportament aceasta demonstrează. Iar asta trebuie să atragă atenţia noastră a tuturor, pentru a remedia într-un fel sau altul situaţia. Mă gândesc astăzi la acel ANRDE care trebuie fie dinamizat, fie consolidat, dacă nu cumva amândouă deodată.
Conştienţi fiind de preempţiunea principiilor economice sub imperiul cărora aceşti jucători economici funcţionează, îndrăznim astăzi, în propria ţară, să întrebăm totuşi: unde este vorba în tot acest comportament, pe care eu îl numesc de eficientizare extremă, despre responsabilitatea corporatistă, de latura socială a activităţilor economice, şi, mai ales, de co-implicarea în dezvoltarea mediului economic în care firma funcţionează?”
Senator PNL Dorin Dobra
Iara s-o trezit ametitu asta?? Da cine o scumpit gazu si curentu??? Oare nu voi? Magarilor!
chiar asa, eu personal am facut-o, uitasem! multumiri pentru categorisire!
Ok, poate nu tu direct ai contribuit la cresterea preturilor la energie dar faci parte din parlamentul Romaniei si nu am auzit ca ai protestat.
Oricum ca Liberal (PNL) nu ar trebui sa vorbesti de strategia de investitii a unei firme private, nu este liberal. Se pare ca folositi mijloacele de comunicare pentru SANTAJ exact ca prietenul vostru Felix Motanul.
Firma privata care nu are concurenta ? Cu difereite grade de ‘exclusivitati’ ?
Nu va este rusine dle. Dobra sa pretindeti ca va intereseaza pretul energiei? Daca v-ar fi pasat nu ati fi scumpit cu 15-20 si anul viitor cu inca 20% pretul la consumatorii casnici. Dupa ce ne luati si pielea de pe noi, ne plangeti de mila… Nu aveti macar bunul simt sa taceti.
Ar trebui facute publice modalitatile noi de stabilire a „rentabilitatii” a celor de la E.ON GAZ. In cazul in care nu le cunoasteti vi le spun eu.
Exista o singura firma „autorizata” sa faca lucrari pentru persoane fizice, evident a unuei persoane angajate de la E.ON si una singura autorizata pe toata Transilvania sa faca racordul la reteaua de gaz , una de prin Negresti Oas, cred. (in Bistrita sunt autorizate doua firme din care doar una lucra si pentru persoane fizice , asta daca acum mai lucreaza si aia acum 🙁
Investesti tu in retea care trebuie sa fie evident subterana, ca asa vrea primaria, proiectul este aprobat pentru minim 3-4 case sau apartamente, iar ulterior , daca vrei gaz, esti obligat sa cedezi reteaua ta la E.ON, care cica o va administra si pe care E.ON iti mai racordeaza inca vreo 5-6 familii ca si cand ar fi facut-o ei, din care vor scoate profit. Dupa care iti transmit cordial sa le s….. p….. , in rasetele administratiei locale si a politicienilor „empatici” si „simpatici” alesi de noi 🙁
Asta pentru ca nimeni dintre autoritati nu s-a sinchisit sa ia vreo masura in care sa le interzica acestor nesimtiti sa se comporte ca la ei acasa… si devin din ce in ce mai tupeisti.
La nivel declarativ, in mass media (mai ales) si chiar si fata in fata, toti politicienii sunt extrem de empatici cu problemele tale, evident doar pentru imagine, pentru ca NIMENI nu a facut nimic in acest sens.
Am vazut multe la viata mea sunt curios cat de tare se va intinde coarda pana se va rupe… si cine se va implica, nu numai declarativ, in a rezolva aceasta problema si ulterior cu cele din energia electrica…
Ma bucur ca le-a spus si celor de la primarie pentru faimosul parc industrial sa le s… p…., ca asa se vede unde s-a ajuns ani de somn si indiferenta. Chiar daca esti in functie , deputat sau senator, la un moment dat, ceea ce ai semanat vei si culege! Nu uita, ca esti respectat DOAR PENTRU FUNCTIE !!!! Dupa ce o pierzi va trebui sa respecti legile pe care le-ai votat si promovat!
PRIVATIZARE CORECTA AR FI INSEMNAT SA VINZI ACTIVELE UNUI FURNIZOR DE ENERGIE LA MINIM 2 OPERATORI DIN CARE POTI SA ALEGI PE CEL CARE SA-TI CONVINA. Cel putin asta e sensul privatizarilor comandat de UE, si a fost proiectat sa vina in ajutorul populatiei, dar la noi s-a adaugat un M la UE in stilul nostru caracteristic.
Trist, dar din pacate adevarat 🙁
Domnule Dobra, sunt sigur ca nu va faceti in nici un fel vinovat de scumpirea energiei, sub diversele ei forme. Va rog insa discutati cu colegii d-voastra de coalitie, si vedeti ce se mai poate face (DACA SE MAI POATE CEVA), in relatia cu UE in ceea ce priveste capitolul energie. Stiu ca predecesorii au cam negociat in genunchi cu UE in ceea ce priveste evolutia pretului la energie electrica si gaze, dar ar trebui sa le amintiti ca UE nu e axa Polului Nord, si ca se poate trai si fara ea, si inca chiar bine (vezi exemplul Elvetiei). Nu ar fi exclus, ca peste ceva vreme, sa avem un referendum pe aceasta tema, si cum se pare ca in conformitate cu viitoarea Constitutie, vor fi deajuns 30% pentru validare…nu se stie niciodata ce va iesi.Au fost de-a lungul istoriei imperii muuult mai puternice ca aceasta schioapa si oarba UE, si au terminat-o prost!
…niciodata nu va fi bine in romania toate resursele se vor vinde pe bani de nimic,…
Domnule Ioan Padureanu se poate trai si fara UE,dar nu acum cand suntem datori…pe langa faptul ca UE ne ajuta putin cu sistemul ei ,o sa fim cumparati cu totul daca acceptam toate regulile lor…(nu spune nimeni ca sunt rele),dar daca din 20 de romani lucreaza doar 3 si ceilalti privesc…ce parere aveti? …de ce cresc impozitele si taxele in romania….?din cauza celor care gandesc prea mult si nu fac nimic….Romania are nevoie de un ”nea’ NICu”…nu vreau sa ma gandesc la ce va fi in 10 ani…