Politică

Oltean: Democraţie pe marginea prăpastiei. Guvernarea e sufocată de gafe, erori şi abuzuri

În declaraţiile politice ”Democraţia de pe marginea prăpastiei” şi ”Lipsa de viziune a USL asupra reducerii şomajului în rândul tinerilor”, deputatul PDL Ioan Oltean spune că USL dă impresia ”de brambureală, superficialitate, călcând cu nepăsare în picioare principiul suveranităţii” şi că alianţa ”este împărţită în funcţie de propriile motivaţii”.

„Democraţia de pe marginea prăpastiei”

Guvernarea USL, o guvernare sufocată de gafe, erori magistrale, abuzuri şi mult prea puţine soluţii practice de oferit, a încetat să mai surprindă în procesul său deosebit de agresiv şi persuasiv de denigrare a firavelor frânturi de democraţie care au mai rămas, după ce în iunie 2012, liderii Uniunii Social-Liberale „s-au oferit” să aducă aceeaşi democraţie pe marginea prăpastiei.

Din data de 27 aprilie 2012, când liderii Uniunii Social-Liberale s-au considerat îndeajuns de puternici pentru a-l îndepărta pe preşedintele Băsescu şi pentru a restructura puterea judecătorească şi până astăzi, guvernul USL a atacat, rând pe rând, toate instituţiile menite să aducă echilibrul unui stat de drept autentic.

În atingerea scopului suprem, aducerea în starea de doliu naţional a democraţiei statului de drept, au folosit traseismul parlamentar pentru a obţine o zdrobitoare majoritate parlamentară. Astfel, au înlocuit liderii celor două Camere ale Parlamentului şi au trecut la demiterea din funcţie a Avocatului Poporului. Pasul imediat următor l-a reprezentat convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, cu scopul suspendării preşedintelui Băsescu, precum şi organizarea unui referendum care să confirme legal această decizie.

În acelaşi spirit de tăvălug antidemocratic, în plin val de netezire a drumului pentru o noua Constituţie, liderii USL determină adoptarea Proiectului de Lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum de la 50% la 30%. Potrivit articolului 2 din Constituţia României, poporul român îşi exercită suveranitatea naţională şi prin referendum. Astfel, cetăţenii au posibilitatea să se exprime în mod direct şi să contribuie în acest mod la luarea deciziilor majore ale statului.

Potrivit dispoziţiilor noii legi, mai precis potrivit art. 5 alin. (2) „Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.” De asemenea, potrivit art. 5 alin. (3) „Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.” Aflăm deci, că pentru validarea referendumului este necesară îndeplinirea cumulativă a două condiţii: prezenţă la vot de 30% din populaţia cu drept de vot (care scade de la 50%), dar şi necesitatea ca 25% din totalul populaţiei cu drept de vot să se exprime pentru una din opţiunile referendumului. În acest sens, unul din trei români va putea hotărî deciziile majore ale statului, cum ar fi spre exemplu şi deloc întâmplător, modificarea Constituţiei sau schimbarea Preşedintelui ţării.

Din punct de vedere etimologic, termenul de constituţie provine din latinescul constitutio care are sensul de „starea unui lucru”, „aşezarea cu temei”. Această aşezare cu temei însă vine în strictă contradicţie cu acţiunea USL de a modifica în mod stupid, nejustificat şi absurd „regulile jocului” privind revizuirea însăşi legii fundamentale a ţării într-un timp scurt, creând impresia, şi nu doar impresia, ci şi realitatea, de brambureală, superficialitate, călcând cu nepăsare în picioare principiul suveranităţii.

Stimaţi colegi deputaţi, ştim foarte bine cu toţii că miza proiectului de lege privind modificarea legii referendumului este legată de validare a viitoarei Constituţii, deşi noile reguli se aplică şi în cazul referendumului pentru demiterea preşedintelui, cu toate că premierul Victor Ponta a asigurat de nenumărate ori ca nu se are în vedere un astfel de demers.

Reducerea pragului de participare pentru validarea unui referendum este neconstituţională, aceasta reprezentând o adevăratăpalmă dată dreptului românilor de a decide în legătura cu aspecte esenţiale privind soarta lor. Reducerea pragului de validare a referendumului sub 50 % reprezintă o reală sfidare a democraţiei, o încălcare a principiilor fundamentale de ordine şi practică constituţională.

O constituţie iniţial adoptată, modificată ulterior cu o majoritate de 50% plus unu din populaţie nu poate fi modificată în viitor de mai puţin de jumătate plus unu din acelaşi grup de cetăţeni, o astfel de lege a referendumului fiind absolut neconstituţională. Drept urmare, solicităm Curţii Constituţionale să declare neconstituţionalitatea acestei legi”.

„Lipsa de viziune a USL asupra reducerii şomajului în rândul tinerilor”

”Săptămâna trecută, din raportul semestrial cu privire la perspectivele economice al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) aflăm că relansarea economică mondială câştigă teren datorită acţiunilor viguroase ale băncilor centrale, dar economia rămâne în continuare ameninţată de situaţia dificilă care persistă în Europa. Astfel, OECD a prognozat o creştere a economiei mondiale de 3,1% în 2013 şi de 4% în 2014, adică o estimare mai pesimistă decât cea din noiembrie, care menţiona o creştere de 3,4% în acest an şi de 4,2% anul viitor. În aceste condiţii, o atenuare a ritmului adoptării reformelor ar putea adânci criza datoriilor din zona euro, ceea ce va presupune repercusiuni asupra vieţii cetăţenilor. Secretarul general al OECD preciza că: „Eşecul economiei globale de a se relansa cu o mai mare vigoare a pus o mare greutate pe umerii contribuabililor. De departe, şomajul rămâne foarte ridicat. În unele ţări el este la un nivel record, iar în zona euro este în continuare în creştere. Tinerii fără loc de muncă şi mai puţin instruiţi riscă să piardă contactul cu piaţa muncii şi să rămână pe dinafară. Chiar dacă, în cele din urmă, economia va creşte, experienţa îndelungată a şomajului le va face dificilă revenirea la muncă”.

În aceste condiţii, economia zonei euro prezintă în continuare semne de deteriorare, cheltuielile de consum scăzând în principalele ţări din zona euro, iar rata şomajului atingând nivelul maxim de 12,2% în aprilie, astfel, numărul şomerilor crescând cu 95.000, la 19,4 milioane.

Aşadar, o rată mare a şomajului, fără măsuri concrete de stimulare a pieţei muncii, va afecta grav consumul, ceea ce presupune o agravare a situaţiei atât pentru cetăţenii statelor zonei euro, cât şi pentru cetăţenii statelor noneuro, având în vedere globalizarea şi interdependenţa economico-financiară din interiorul Uniunii Europene. În fapt, este în atenţia liderilor europeni (printre care miniştrii Germaniei, Franţei, Italiei) preocuparea pentru stimularea ocupării forţei de muncă, aceştia solicitând continuarea reformelor structurale, pentru sporirea competitivităţii şi atragerea cât mai multor fonduri europene, în vederea creşterii economice şi creării locurilor de muncă.

Iar dacă liderii europeni sunt preocupaţi de reducerea şomajului (mai ales în rândul tinerilor) şi crearea de locuri de muncă, liderii noştri sunt interesaţi de probleme de imagine (cum să scape de lideri care aduc prejudicii de imagine propriului preşedinte de partid) sau probleme de influenţă politică (spre exemplu, în care proprii „făuritori” ai proiectului regionalizării se acuză între ei de crearea unor superbaroni sau faptul că informaţiile despre regionalizare nu doar că întârzie, dar sunt şi contradictorii).

Mai mult, alianţa USL este împărţită de către liderii care o conduc în funcţie de propriile motivaţii: pe liderul PNL îl preocupă politica preocupării şi cum să-şi crească şansele imaginare de a deveni şef de stat, pe baronii PSD îi preocupă centralizarea exclusivă a puterii într-un teritoriu bine delimitat.

Astfel, o etapă în victoria imaginară a domnului Crin a fost atinsă prin adoptarea proiectul de lege care prevede reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%, fiind aşteptată, în acest sens, decizia Curţii Constituţionale cu privire la constituţionalitatea acestui proiect. În ceea ce priveşte modificarea Constituţiei, deşi au propus termen de lucru de 8 ore pe zi, comisia care modifică cea mai importantă lege a ţării, printr-un proces total netransparent, îşi continuă lucrările „static”, printr-o absenţă a lucrărilor. În fapt, au propus termen limită de transmitere, din parte societăţii civile, a propunerilor de modificare, în condiţiile în care nu a fost transmis societăţii civile niciun proiect pe baza căruia să fie făcute propunerile, adică într-o totală lipsa de transparenţă. În fapt, acest proces se încadrează în limitele create pentru modificarea legii fundamentale a ţării încă de la început, prin însăşi nominalizarea ca preşedinte al acestei comisii a unei persoane fără cunoştinţe de drept constituţional, sfârşind prin „bezna” în care sunt conduse lucrările acestei comisii, adică netransparent.

În ceea ce priveşte celalalt pilon important, PSD, al acestei alianţe de interese definită USL, spaimele de creare sau de împărţire a teritoriului ţării în funcţie de interesele propriilor baroni nu au rămas fără ecou. În fapt, nici aici nu poate fi vorba despre un proiect, ceea ce mă duce cu gândul că va fi adoptat în aceeaşi manieră în care această alianţă continuă să conducă România, netransparent şi doar pentru interesele de moment ale liderilor care compun alianţa.

Însă ceea ce este cu atât mai trist este transparenţa de care dau dovadă liderii acestei alianţe în ceea ce priveşte lipsa oricăror proiecte de reducere a şomajului, lipsa unei strategii de accelerare a atragerii fondurilor europene, în fapt, lipsa unei viziuni pe termen mediu de relansare economică”.

3 comentarii

  • nu ti-e rusine sa vorbesti despre democratie, tu care impreuna cu bashistu ala care ocupa ilegal functia de presedinte a-ti adus romania mai rau ca in perioada ceausista. cata ipocrizie si nerusinare mai aveti in voi…

    • vali dar astia de azi si tot acestia care au fost inainte de basescu,te multumesc,ei au facut numai bine rominiei…..nu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS