Actualitate

Dorin Dobra: Is there something about Bistrita?

”Am să plec de la decizia primarului Ovidiu Crețu de a schimba atât data festivalului bistrițean, cât și numele său. Am preluat cumva din vânt criticile colegilor mei la adresa acestei decizii, iar acum că evenimentele au trecut, încerc să desțelenesc semnificația evenimentelor. 

Mai întâi însă, țin să vă spun de experiența mea în legătură cu un asemenea festival la Micești de Câmpie împreună cu prietenul meu, Alexandru Uiuiu, încă din 2009 cred, ne-am implicat în organizarea festivalului de la Micești. E exact perioada în care eram consilierul primarului și în care am inaugurat împreună cu Alexandru muzeul etnic al comunei, care mai există și astăzi. Îmi aduc aminte cu drag că tocmai Alexandru ne-a propus să renunțăm la veșnica denumire de ”Zilele comunei….” și să denumim festivalul ”Cinstea Miceștilor”. Am făcut și un banner cu denumirea acesata, ca după aceea să aflăm că nimeni din comună nu a fost de acord cu denumirea propusă. Tâlcul îl înțeleg acum, nu era nici o legătură între denumire și trăirile oamenilor de acolo.

Nu e cazul Bistriței, deoarece orașul nostru a avut acest târg și mai mult s-a și definit prin dreptul de a ține târg în interiorul cetății. Decizia luată de primar în acest context pare una potrivită, iar desfășurătorul propus de întâi stătătorul orașului poate fi eventual discutată de alții pentru că personal am participat doar la deschiderea evenimentului.

Am stat însă pe parcursul acestor zile și m-am gândit dacă toate aceste evenimente, toate aceste decizii și întâmplări se conturează în ”acel ceva” care să se constitiuie într-un tip de trăiri care să contureze o conștiință a noastră, a bistirițenilor, într-o personalizare a orașului nostru și al locuitorilor, într-un tip anume de comunitate care, dacă nu ne evidențiază măcar ne personalizează.

Știu sigur că la umbra turnului Bisericii Evanghelice e un ”acel ceva”, am vazut cu ochii mei solidaritatea bistrițenilor pentru ”acel ceva” atunci când turnul a fost în pericol și personal mai simt câte ”ceva” când iau la pas străzile vechi ale cetății, când mă așez la o terasă în pasaj sau când mă pun ân locul celor ce traversează Bistrița. Există, așadar un ”acel ceva”, mai trebuie doar să îl identificăm mai bine, să îl șlefuim ulterior și apoi să îl promovăm. A fi simplu bistrițean nu e atât de mare lucru, deoarece avem și clujeni și mureșeni și timișoreni și brăileni etc.

Rămâne neaparat de conturat ”acel ceva” care să ne personalizeze față de toți ceilalți care sunt ”ceva” măcar prin apartenență și mai apoi, care să ne adune laolaltă. Să sărbătorim toate festivitățile Bistriței, să ne bucurăm de toate darurile ei, să alegem cu chibzuială reprezentanții orașului!

Când la deschiderile acestor festivaluri vor participa și oameni neinvitați, ce vin să se bucure sincer și fără multe insistențe, de orașul în care trăim, înseamnă că am descoperit ”acel ceva”. Până atunci, ne adunăm cu toții undeva în jurul turnului Bisericii Evanghelice și inaugurăm și deschidem obiective sau întâmplări încercând să arătăm că suntem, avem și promovăm ”ceva”.

Senator PNL Dorin Dobra

Etichete

14 comentarii

  • D-le SENATOR. Ati scapat de critici dure, si aveti noroc, ca nu aveti TONIUCI prin PNL. Eu am servit-o pe la spate , exact de unde ma asteptam mai putin. si de la omul care a vazut cum arata fotoliul de CL, datorita mie . Este politica o TROACA plina de LATU RI ? Nu voi participa niciodata la asemenea deschderi, la asa serbari, cu asa zisi oficiali, constipati, reindoctrinati, cu apucaturi NEO- CEAUSISTE, care isi inmaneaza diplome si STRUTI din carpe. De 70 de ani traim diferite forme de DICTATURA. Una din ele o gasim exact in PRIMARIA B-ta, la edilul sef. Ne conduc in continuare, activisti, ieftini si prosti, cu scoli facute la distanta, pe internet. Impostura este legalizata, si mandria de a fi SLUGA este la cote alarmante la romani.

    • MARIUS ori pe unde ai lua-o tot balan te numesti,astea sint basme ce le spui ,ori plictiseli.Ce -ti mai fac aricii ,parcul de la sirioara ,prietenul sfintean.Lasa-l pe toniuc in pace el este un om destept,prezentabil…..Ar fi bine sa te ocupi si de sirioara. te salutam……

  • Astazi am aflat ca presedintele de onoare al PER, Domnul profesor MIRCEA COSEA si-a dat demisia din partd. Motivele: atitudinea dictatoriala a familiei prezidentiale, care a macelarit 40 de copaci la vila de la NEPTUN, ca sa nu-i muste tantarii. Este si asta o noua forma de DICTATURA ? Una prezidentiala, sosita prea de vreme. Daca o tine tot asa ,sa nu se mire nimeni de scaderea in sondaje a presedintelui. Cu asemenea apucaturi, D-nul Presedinte, cu siguranta nu mai prinde alt mandat. Iata cum in privinta taierii copacilor, PRESEDINTELE da apa la moara ,primarilor din teritoriu. Ce sa te mai mire faptul, ca un primar de Bistreita, isi face de cap cu drujba prin oras. A se vedea cazul care va urma, de asa zisa modernizare a PIETEI CENTRALE, prin care primarul, si consilierii, PNL = PSD,=UDMR au votat ca toti copacii si iarba sa fie desfintate. Ar fi cazul, ca noua conducere PER Bistrita, sa actioneze in judecata administratia , pentru distrugeri de spatii verzi, si sa ceara in instanta, anularea hotararii de CL, privind amenajarea PIETEI CENTRALE dupa un proiect prost gandit in defavoarea cetatenului, si a MEDIULUI. Asta trebuie sa fie preocuparile, unui partd de mediu, PER, cum se va numi el, si nu bagatul pumnului in gura lui Balan, si minciunile si denigrarea de care am parte in ultima vreme, chiar de la un fost coleg, care a stat 3 ani in CL, uitand de principiile ecologiste, si de sutele de adeziuni, ale cetatenilor, care le-au scris, cerand lucruri extrem de simple si de bun simt. ECOLOGISTULE : Voi cei care mai sunteti in PER Bistrita, dupa plecarea lui Toniuc si Balan, daca nu va comportati si actionati, asa cum sta bine unui activist de MEDIU, va puteti lua catrafusele, ca nu mai da nimeni pe voi doi bani. Daca o faceti, veti avea rezultate frumoase, si o buna imagine.

    • Pe tine te doare de niște copaci în loc sa te vaieti ca doua râuri ,și cele mai importante din judet, sunt distruse sub ochii voștri! Chiar crezi ca mai crede lumea în Partidul Ecologist? În loc sa plângeți de mila celor doua râuri voi sunteți necăjiți ca Cretu coafează niște copaci….

  • 1. D-le senator, ce trebuie sa inteleg CONCRET din declaratia Dvs (eu, un simplu cetatean, care v-am ales sa ma reprezentati in Senat)? Ce propuneti CONCRET si LA OBIECT? Ma iertati ca nu ma duce capul, dar nu am inteles „acel ceva”.
    2. D-le politician Marius Balan, ati inteles destul de repede ca aceste comentarii reprezinta un canal media gratuit pentru reclama politica. In acest sens, ar trebui sa desemnati pe cineva sa va corecteze (gramatical) comentariile, pentru ca va faceti de ras. Mai, ales , cu ,virgulele,,, e jale…

  • Muncitorule: iti respect felul in care te-ai semnat, si iti raspund cu drag. Este mult de vorbit, dar te astept si te invit in data de 3 sept. ora 18 la LACUL de la SIGMIR, unde avem o sedinta speciala de constituire a noului PER. Acolo voi sustine o DARE de SAMA, catre membrii nostri, si invitatii nostri, si te vei lamuri. Cu actele pe masa, nu cu povesti. Ce sa fac eu, daca administratia si institutiile nu sunt interesate de MEDIU, de tine, de mine ,de copii nostri, de sanatatea romanilor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS