Actualitate

Peste 8.000 de bistriţeni nu şi-au ridicat cardurile de sănătate. Când devine obligatoriu

Peste 8.200 de bistriţeni pe numele cărora au fost emise carduri de sănătate, dar nu le-au ridicat de la sediul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, unde au fost returnate de Poştă, riscă, de la 1 septembrie, să nu mai poată beneficia de servicii medicale gratuite şi compensate, a transmis, într-o conferinţă de presă, preşedintele-director general al CJAS, Camelia Ilişuan.

Potrivit sursei citate, din cele 218.474 de carduri de sănătate tipărite în prima tranşă pentru asiguraţii din Bistriţa-Năsăud au fost returnate către Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud un număr de 14.408 carduri, din care, până în prezent au fost distribuite 5.710 carduri direct asiguraţilor şi încă 441 de carduri unor medici de familie care au dorit să le ridice pentru pacienţii de pe lista lor. La sediul CJAS se află aşadar 8.257 de carduri ale unor asiguraţi care nu au venit încă să le ridice.


„De la 1 septembrie, singurul document în baza căruia se pot face solicitări de servicii medicale şi se fac decontări este cardul naţional de sănătate. Aşadar se încheie perioada de acomodare cu noul sistem. Odată cu1 septembrie, asiguraţii care au primit cardul sau li s-a emis nu pot beneficia de servicii medicale decât dacă prezintă cardul de sănătate”, a spus Camelia Ilişuan.

Excepţie fac minorii care sunt asiguraţi prin efectul legii şi persoanele cărora nu li s-a emis cardul.

„Este vorba despre cei care au devenit majori sau persoane care nu au fost asigurate şi au devenit asiguraţi. Ele vor beneficia de servicii medicale în baza adeverinţei clasice eliberată de CJAS valabilă trei luni care se reînnoieşte până la primirea cardului. Asiguraţii care au pierdut cardul sau li s-a deteriorat trebuie şi ei să vină la CJAS şi să depună o cerere pentru eliberarea unui duplicat. Până li se tipăreşte un nou card vor primi şi ei o adeverinţă valabilă trei luni. Adeverinţe vor folosi şi persoanele care au refuzat cardul din motive religioase”, a spus Camelia Ilişuan.

Ea a mai spus că, luni, au fost predate Poştei Române alte 7.836 de carduri care vor fi distribuite asiguraţilor din judeţ în următoarele 10 zile. Este vorba de carduri ale unor persoane din categoria minorilor care au devenit majori sau persoane neasigurate care au intrat în sistem.

„Până în prezent au fost depuse 1.919 cereri de duplicat pentru carduri. Parte din ele sunt declarate pierdute, parte sunt carduri cu erori de nume sau erori tehnice, cam 340 de carduri din ultima categorie. Din motive religioase au fost refuzate 58 de carduri”, a mai spus Camelia Ilişuan.

În ciuda unor mici probleme tehnice care încă mai apar, utilizarea cardului devine obligatorie începând cu prima zi a lunii viitoare. CJAS îi sfătuieşte pe asiguraţi să se prezinte, de la 1 septembrie cu cardul la medicii de familie, la medici specialişti, la farmacii, la spitale sau la laboratoare de analize, peste tot, altfel medicii le vor refuza serviciile medicale.

„Dacă cineva totuşi nu a primit cardul, trebuie să vină la CJAS să verificăm dacă i-a fost emis sau nu, dacă este sau nu la noi. Există un portal pe care asiguraţii îl pot accesa, dar e destul de complicat. Cred că cel mai bine e să vină la noi fiindcă suntem deschişi şi oferim orice fel de informaţii”, a adăugat preşedintele-director general al CJAS.

Totodată, a adăugat Ilişuan, există şi posibilitatea ca, în cazul unor căderi de internet, să se acorde servicii medicale şi fără card, dar, în termen de 72 de ore, furnizorul trebuie să introducă datele de pe card.

Până în prezent, sub 50% din cardurile deţinute de bistriţeni sunt activate, însă nu există un termen limită pentru activare, cei care nu au avut nevoie să se prezinte la medic în intervalul mai – august neavând motive de îngrijorare.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS