Actualitate

Dorin Popescu: Sunt revoltat că liberalii au propus majorarea taxelor şi impozitelor locale

Vicepreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud Dorin Popescu a declarat pentru publicaţia noastră că este revoltat de faptul că liberalii din Consiliul Local Bistriţa au propus, prin intermediul lui Andrei Rusu, şi susţinut majorarea taxelor şi impozitelor locale cu procente între 16% şi 20%.

Vicepreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud a declarat, în noaptea dintre ani, că a intrat în 2013 revoltat şi supărat că liberalii au propus şi susţinut majorarea taxelor şi impozitelor locale, decizie care contravine principiilor liberale.

„Sunt foarte supărat. I-am spus şi primarului Ovidiu Creţu. Liberalismul nu presupune majorarea taxelor şi impozitelor. Adevăraţii liberali ştiu că motorul de dezvoltare este scăderea taxelor. Sunt revoltat că liberalii din Consiliul Local Bistriţa au propus şi susţinut majorarea taxelor locale cu 16% până la 20%. Cred că este o decizie greşită”, a declarat Dorin Popescu pentru Timp Online.

Propunerea de majorare a taxelor a venit din partea consilierului PNL Andrei Rusu (directorul SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA), unde Dorin Popescu este membru în Consiliul de Administraţie.

„În data de 3 ianuarie, eu voi demisiona din CA al LDP. E o problemă de principiu. Nu pot continua să colaborez cu oameni care nu cred în valorile liberale”, a spus Dorin Popescu.

Consiliul Local Bistriţa s-a întrunit, luni, în şedinţă extraordinară în ultima zi din 2012 pentru a stabili nivelul taxelor şi impozitelor pentru 2012, aleşii stabilind ca acestea să crească cu cel puţin 16% conform Hotărârii de Guvern publicată în Monitorul Oficial în 28 decembrie a.c..

Proiectul iniţiat de Ovidiu Creţu a trecut cu 12 voturi „pentru”, cinci împotrivă şi două abţineri. Împotrivă au votat şi reprezentanţii PDL. Liderul grupului consilierilor locali democrat-liberali, Gheorghe Tuţă, a explicat opţiunea astfel: ”Tot procesul de stabilire a taxelor şi impozitelor nu a respectat legea, conform legii taxele pentru anul următor se aprobă până în luna mai, e vorba de principiul predictibilităţii pentru cetăţeni. N-a existat nicio dezbatere publică, oamenii să-şi spună părerea. Apoi, intenţia municipalităţii a fost clară, de creştere a taxelor, până să apară HG. La alegeri nimeni n-a spus oamenilor că vor fi astfel de creşteri. E o chestie de onestitate. E nedrept ca de Anul Nou să le oferim cetăţenilor un asemenea cadou, să premiem cetăţenii cu majorări de taxe şi impozite”.

Primarul Bistriţei a răspuns: ”La alegerile din 2008 se vorbea de creşteri salariale şi de fapt au fost tăieri, păcat că aţi uitat acest lucru. Poate fiindcă Guvernul de atunci avea altă culoare politică. Cetăţenii participă prin aceste taxe la buna funcţionare a administraţiei. Oricum, la noi taxele locale sunt mai mici decât în ţări dezvoltate precum Suedia. E firesc să avem indexări. Avem la ce folosi banii suplimentari din aceste taxe. Aliniem legislaţia locală la cea naţională. Intenţia de a indexa taxele s-a materializat înainte de anunţul făcut de prim-ministru”.

Consiliul Local Bistriţa a decis iniţial printr-o hotărâre adoptată în 20 decembrie a.c. ca impozitele pentru clădiri să fie majorate cu 10%, cele pentru terenurile intravilane cu 16,05%, iar cele pentru terenurile din extravilan cu 20%, însă hotărârea adoptată atunci nu era în concordanţă cu prevederile HG din 28 decembrie şi a trebuit modificată.

”Faţă de nivelul adoptat (de Consiliul Local Bistriţa –n.r.) în 20 decembrie, HG face indexări la nivelul de 16,05%. Aveam obligaţia ca până la finalul anului să completăm sau să modificăm hotărârea”, a spus edilul explicând de ce a convocat CL în ultima zi din an.

13 comentarii

 • Da imi place de omul asta . in cite emisiuni am spus ca : in criza nu cresti taxele si impozitele , ci din contra le scazi , ptr , ca asta e motorul care pune in functie economia .de ce ??? este o intreaga teorie care demonstreaza acest lucru .in prima faza efectul nu este cel scontat ,[este un efect pervers, adica pierzi] dar pe viitor pe termen lung este solutia cistigatoare , fiindca economia neagra este foarte mare in Romania si prin micsorarea imp. taxelor o aducem la suprafata , o albim , se fac locuri de munca platitoare de impozit de taxe, mult mai multe decit inainte . deci bani mai multi la buget. am explicat in mare mecanismul , dar astia or nu vor , or nu inteleg niste lucruri care nu le-am experimentat noi . sint bolnavi si inteleg greu. pacat . tot ce inteleg eu este ca astia nu gindesc pe termen lung , ci atit cit stau la guvernare , sa suga cit mai mult si dupa aceea …….. pe ei asta i intereseaza : acum , nu bunastarea poporului pe multi ani . ma intelegeti ?? dl. Popescu un lucru asi vrea sa va mai spun : cam tirziu faceti aceasta declaratie , de ce nu ati intervenit atunci cind s-a propus aceasta crestere a taxelor??? de ce ??? ca facind-o acum , mie mi se pare ca este la fel ca aia cu : dupa razboi…….multi viteji se arata .

  • Vigilenta bistritenului treaz deranjata de o gresala ortografica, dar apreciaza demagogia alesilor din prima zi. Pentru cei care nu au inteles mesajul meu le cer scuze, iar tovaras nu sunt decat cu oameni adevatati, ce au cel putin un nume.

 • Iarna trecuta am iesit in strada sa dam jos PDL-ul si pe Basescu pentru ca erau rai: ne-au taiat salariile si la unii pensiile. Acuma dupa ce am votat USL-ul ne maresc taxele si impozitele, cresc preturile la aproape toate produsele, etc. Unde esti doamne, sa-i opresti pe acesti ticalosi de politicieni, care se unesc cu totii cand vine vorba de a jupui omul de rand. Fac apel la CANCER sa-i caute pe acesti ticalosi si sa intre in ei.

  • nu are rost dl. Sorin . nu are rost sa-i blestemam . ei si-au trait si isi traiesc viata foarte frumos . ce trebuie sa facem ??? Sa lucram , sa economisim si sa investim , ptr. noi si familiile noastre . stiu ca pare greu. dar nu exista alta solutie acum . am spus si o s-o mai spun , doar asa o sa evoluam la nivel mic [familial] .

  • CA-N CER vom trăi noi, vicepreşedintele PNL anunţă demisia din CA al LDP (o sinecură de altfel). Nu solicită demisia nici unui consilier aşa cum a făcut acum patru ani, când au fost demişi trei consilieri judeţeni pentru fapte cu impact faţă de alegători total nesemnificativ.

  • Nu mai mult decât oricare cetăţean al oraşului care a votat pentri o Românie puternică şi vedem demagogi şi sforari cum cedeză o sinecură „în semn de protest” vizând un scaun de unde îţi poate face mendrele. Se pare că se repetă istoria alegirilor din 1946 a câştigat Soarele şi ne-au scos Ochiul”.
   Dragule bistriţean treaz, văd cum ai grija futrărilor mele, dar de grija scaunului tău te doare sufletul, paharul de plastic jumâtate gol îţi creează insomnii. Poţi fi liniştit ciolanul nu îl mai pierzi.

 • In primul rand,”LA MULTI ANI ! ” tuturor. In al doilea rand, observ, o memorie foarte scurta la unii dintre dvs.! Cine a condus tara pana acum 6-7 luni ? Cine poate pretinde bunastare intr-un timp atat de scurt? Mai bine , v-ati interesa care sunt motivele reale si argumentele celor care doresc marirea taxelor si impozitelor! Este o eroare, dupa parerea mea,sa considerati toti politicienii „o apa si un pamant” ! Domnule Sorin,nici in gluma nu mai vorbiti despre cancer! Sa avem un pic de rabdare si optimism ! Adevaratii protestatari,inteleg perfect ce se intampla si au rabdare !

 • Tin sa va spun ca d-ul ( daca pot zice asa ) primar impreuna cu consilierii alesi ( bineinteles alesi de pensionari si cu voturi masluite cred ) sunt niste gunoaie, pentru ca au marit taxele,care oricum erau destul de mari .Toti cei ce au votat marirea taxelor, le doresc sa nu aiba bani sa-si platesca darile la stat,de mancare nici nu mai vorbesc.
  Asa sa va ajute D-zeu,cum ii ajutati voi pe Bistriteni.
  Oricum „d-le primar”, pana acum nu ati facut nimic pt. Bistrita din punctul meu de vedere ,decat ca a-ti pus niste becuri pe pietonal,si alea au ramas de la d-ul Moldovan.
  Oricum pt. oras nu se vede ca ati facut nimic

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS