Actualitate

Dosar penal pentru un bărbat care a vrut să filmeze cu drona, la biserica de la Big, nunta Denisei cu Laurențiu

În seara zilei de luni, 19 august, jandarmii bistriţeni au depistat un bărbat de 27 de ani din Buzău, care a ridicat de la sol o dronă fără să deţină autorizaţie în acest sens. Bărbatul a folosit drona cu scopul de a face filmări în zona Big din Bistriţa, deasupra unui lăcaş de cult unde se desfăşura o cununie religioasă, informează Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud.

Este vorba de nunta Denisei cu Laurențiu, după cum Timp Online a scris aici.

Conform prevederilor legale în vigoare, acest lucru se poate face doar dacă proprietarul posedă un certificat de înmatriculare sau identificare şi autorizaţie de navigabilitate. Pentru că tânărul nu deţinea aceste documente, pe numele său au fost întocmite actele de sesizare pentru exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede un certificat de înmatriculare sau identificare şi un certificat sau o autorizaţie de navigabilitate sau documente echivalente (art. 103, O.U.G. nr 29 din 1997, Codul aerian actualizat).

Jandarmii bistrițeni recomandă tuturor celor interesaţi să se informeze cu privire la prevederile legale în vigoare din acest domeniu de activitate.

Astfel, conform legii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte:

a) exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede un certificat de înmatriculare/identificare şi un certificat/autorizaţie de navigabilitate ori documente echivalente;
b) nerespectarea restricţiilor impuse prin reglementările specifice referitoare la zonele supuse servituţilor aeronautice sau prin avizele emise de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, de către persoanele fizice şi juridice prevăzute la art. 78, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa zborului;
c) efectuarea de operaţiuni de transport aerian public fără deţinerea licenţei de operare şi/sau a certificatului de operator prevăzute la art. 50 alin. (1), dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa zborului;
d) inscripţionarea neconformă cu certificatul de înmatriculare/identificare sau suprimarea mărcilor de inscripţionare.

Fapta prevăzută la lit. a), săvârşită după refuzul eliberării certificatului de înmatriculare sau a certificatului de navigabilitate, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani.

Foto: IJJ BN

VEZI ȘI:

Nunta Denisei cu Laurențiu a îngreunat traficul pe DN 17 și a asurzit Viișoara

12 comentarii

 • Azi , maine iti trebuie autorizație de zbor daca vrei sa înalți zmeul !
  Legea asta au dat-o politicienii ca sa nu le poată filma prostimea palatele si piscinele făcute din bani furați !

  • ai perfecta dreptate!!! De ce crezi ca dau lege ca nu mai ai voie sa atingi telefonul sau orice alt aparat care inregistreaza audio sau video cat esti in masina???
   Sa ne reamintim ca au vrut de la inceput sa interzica filmarile ca proba in instanta… nu au putut… dar acum le implementeaza pe rand sub alta forma…tot pentru protectia lor si a acolitilor

  • Legea a fost data, cum e si normal si cum e si in alte tari, pentru a nu pune in pericol alte aparate de zbor sau persoanele de la sol. Nu cred ca v-ar placea sa nu existe reglementari, mai ales ca acum dronele sunt la niste preturi pe care si le poate permite oricine.
   Au introdus cumva in lege ca nu ai voie sa ai montata camera la masina, ca nu ai voie cu masini care au camere 360 din fabricatie? Ca daca vor ei sa interzica pntru a nu-i filma, atunci ar trebui sa interzica si camerele de masina si sa interzica sa atingi telefonul si daca mergi pe jos, ca altfe nu are niciun sens. Nu ti se pare logic? E normal sa nu ai voie sa le atingi, pentru ca incepuse sa faca toata lumea live de la volan.
   Nu au interzis si nu au incercat niciodata sa interzica filmarile ca probe in instanta, ati fost prostiti. Modificarea din lege era ca filmarile care sunt facute cu aparatura neomologata sa poata fi probe in instanta numai dupa ce s-a facut o expertiza asupra lor.
   Mare-i gradina …!

  • #Alan… daca nu-i ascundem… urmeaza toate!!!
   Oricum pe asta de ieri cu drona inteleg ca l-au amendat doar pentru ca nu aveau ce altceva sa le faca la tigani…. vad ca e din trupa nuntii, cu filmatul si pozatul…

  • daca intr-o zi o drona din asta va filmeaza in curte, balcon,tersa, etc. nu va convine!!!!!!!!!!!!! spatiul aerian este considerat spatiu public, nu privat, si deci exista niste reglementari care au ca si scop diminuarea unor situatii de pericol. Poate una va lasa ceva in curte….cum ar fi o punga cu apa(ca sa nu le dam idei).De aia este nevoie sa fie inregistrate si sa aiba autorizatie de survol. Nu mai exagerati, si incercati sa deveniti civilizatii…asa ca afara…. cum vreti si pretindeti…..nu il costa nimic pe ala sa intre in legalitate. Sau nu ne prea place legile ???

 • Dronă = Aeronavă?!
  Să ne amintim de când a fost dată legea și scopul ei: să nu se poată filma la mitinguri. Direct din puțul gândirii pesediste.
  Rezultatul: firme închise sau care au plătit mulți bani pentru a fi posesorii unei aoronave – drona.

 • ma bolunzilor,da pe aia cu parapante nu i vedeti?ca au aparate de filmat pe casti sau din avioane de agrement,au certificat de inmatriculare si autorizatie de navigabilitate?nu va este rusine ordinarilor?organele sulii calului,cat pericol prezinta o drona si cat o parapanta cu motor sau o rabla de avion?

 • Din pacate asa este legislatia in Romania. Tot ce zboara cu radiocomandare si are peste 250grame masa decolare trebuie inregistrata la AACR in Bucuresti.
  Cireasa de pe tort este ca costa 108€ inmatricularea(pe linga birocratie aferenta romaneasca) si trebuie sa te deplasezi cu aparatul la ei. Aici sint in Romania si incluse aeromodele, care prin aplicarea legii acesta practic numai zboara sau doar ascuns.
  Pe urma pentru fiecare zbor trebuie sunat sa ceri voie, sa deschizi zborul, si sa-l si inchizi lafel ca si pentru o aeronava mare.
  A, si filmarea aereana in Romania practic e ilegal cu orice de pe la aparate de zbor.
  O se apara un regulament european mai permisiv dar care sigur in Romania nu va fi pus in practica.
  In Germania de exemplu e mai simplu. Faci un test online, primesti un fel de atestat de pilotare dupa care poti zbura in limitele care sint de bunul simt cu aparate pana 20kg masa decolare. Adica singure chestii de facut ar fi testul, sa ai o asigurare, sa lipesti adresa ta pe aparat si sa te tin la reguli.
  Una dintre reguli ar fi sa nu zbor deasupra aglomeratii de persoane sau cladiri si sa ceri voie primariei daca zbori intro zona din oras. Dar asta deja tine de bunul simt si de responzabilitatea normala sa nu zbori deasupra persoanelor.
  Concluzia, in UE exista reguli de bun simt, exista libertate mai mare de cit aici si romani care sa ocupe de reguli sint mai catolici de cit papa si au introdus reguli dure inca in 1997. Dar au inceput sa le aplice incepind de acum citiva ani numai.

  • io vreau sa stiu daca astia cu avioanele si parapantele cu motor suna pt autorizare zboruri sau pt ei nu se aplica legea.
   m am interesat la autoritatea aeronautica si aeroclubul romaniei acum doi ani,nici nu stiau de ei.

  • Aeroclubul Romaniei nu are nici o treaba cu autorizari. AACR inregistreaza doar si deschidere de zbor o faci la MAPN ca a lor practic este 90% de spatiu aerean si vor fi anuntati de oricare activitate aereana, chiar daca e la o nunta in fata biserici. Daca zbori de pe aerodrom anuntarea o face controlerul de acollo pentru tine.

   Vezi si harta Icao pentru Romania. E singura tara europeana la care armata administreaza spatiul aerean aproape complet. Bine ca nu prea au ei activitate.

   Ca si fapt divers orice eveniment aviatic trebuie raportat, asa ca daca iti prabusesti aeromodelul care are peste 250grame, e incident aviatic si trebuia raportat:)

  • Pai din ce citesc sunt reguli si in Germania ca si in Romania:
   „… chestii de facut ar fi testul, sa ai o asigurare, sa lipesti adresa ta pe aparat si sa te tin la reguli.” (la noi nici macar nu e obligatorie asigurarea din cate stiu).
   „Una dintre reguli ar fi sa nu zbor deasupra aglomeratii de persoane sau cladiri si sa ceri voie primariei daca zbori intro zona din oras.”
   Fiecare tara are propriile reglementari legale. Sunt tari care au legislatie mai relaxata decat Romania dar sunt si tari care au legislatia mai dura decat ce-a de la noi, ca de exemplu Franta.
   Ca si idee legislatia din cateva tari precum si reglemtarile despre drone ale Agenției Europeane de Siguranță a Aviației :
   https://dronshop.ro/legislatia-privind-dronele-in-cele-mai-populare-destiantii-de-vacanta/
   https://www.easa.europa.eu/sites/default/files/dfu/217307_EASA_DRONE_POSTER_2018%20final.pdf

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS