Două familii care au plecat departe de țară să muncească au strâns bani ca să ridice o casă ceva mai mare pentru ele și copiii lor, dar s-au ciocnit de aparatul birocratic al Primăriei Bistrița care, de doi ani, îi poartă pe drumuri și le cere noi și noi hârtii pentru un imobil pe care vor să-l ridice pe strada Năsăudului.
”Mă numesc Vasile Varvari, am lucrat 25 de ani în străinătate, doamna se numește Opriș și soțul dânsei e tot în străinătate. După mulți ani, noi am vrut să facem ceva pentru noi și copiii noștri. Eu am trei copii. Am găsit proprietatea respectivă (de pe strada Năsăudului nr. 8 -n. a.) și am apelat la specialiști să ni se realizeze o construcție. De aici încolo eu nu văd … Nu e nicio construcție waw, mare … nu găsesc… probabil trebuie să îmi spuneți dumneavoastră …. De doi ani de zile, noi încercăm să obținem un certificat de urbanism, un aviz, un … fără sens. Probabil dumneavoastră trebuie să ne lămuriți. Eu nu pot să acuz o nouă administrație care probabil vede lucrurile altfel. Pe vechea administrație pot. Așteptarea mea e să fac ceva. După 25 de ani de străinătate, copiii mei o avut tată, dar fără tată. E simplu. Ce să vă spun altceva?”, a spus cetățeanul respectiv.
Arhitecta Marcela Tamaș, care a realizat proiectul, a explicat că, în 12 august 2019, a fost depusă prima cerere pentru realizarea unei construcții P+2+Mansardă sau etaj retras conform prevederilor PUG din acea zonă.
”PUG-ul prevedea o astfel de realizare. În 2 septembrie 2019 i s-a răspuns beneficiarului că i se restituie documentația respectivă în vederea solicitării unui PUZ. Având în vedere că beneficiarul cerea ce era prevăzut legal, a fost ciudată restituirea respectivă”, a spus Marcela Tamaș.
Totuși, proiectanții au decis să analizeze problema în detaliu ”pentru că strada Năsăudului e una principală a orașului”.
”Eu consider orașul ca și casa noastră. Avem străzi principale, care pot însemna camera de zi, de primire, avem dormitoare, care înseamnă toate cartierele de locuit, avem bucătării, care înseamnă toate zonele industriale sau tot ce derivă din treaba asta, și am avea și debarale în care am pute face parcări, cum fac orașele mari, la intrare sau ieșire din oraș, care nu sunt specifice pentru locuirea respectivă. Având în vedere că str. Năsăudului face parte dintr-o zonă mai de prestanță, am zis să o studiem mai detaliat. Dacă ne întoarcem la detaliul de sistematizare, toată zona respectivă prevedea blocuri, fiind lăsate doar trei case de-a lungul străzii acesteia – așa a fost atunci, erau anumite prescripții cu demolările fiind case sănătoase la vremea aceea, aveau niște indicații – ciudat mi s-a părut că sistematizarea de la vremea respectivă nu cuprindea extinderile și întregirea frontului străzii. Mi s-ar fi părut normal ca strada respectivă, care începe cu un P+10 și se termină cu un P+8, are P+4 de-a lungul ei, să nu aibă trei găuri sau știrbituri, dar am spus că poate se pot rezolva în timp. Problema aceasta așteptam să o rezolve PUG-ul aprobat și care, spre suprinderea mea, a lăsat locuințele respective”, a explicat arhitecta.
Marcela Tamaș a mai spus în cadrul dezbaterii publice că, atunci când se analizează UTR, e necesară raportarea la o zonă generală cu aceleași probleme.
”Într-o zonă în care am și case și blocuri, și P+8, și P+4, și 5 case, nu e un confort pentru toată lumea. Blocurile înalte atrag comerț și alte probleme. Am considerat că putem analiza treaba și să vedem cum ar putea ca lucrurile să deranjeze cât mai puțin pe toată lumea din jur. I s-a cerut beneficiarului să facă un PUZ. În 2019 a depus o cerere pentru realizarea PUZ, ceea ce înseamnă mai mult decât o parcelă, dar acolo nu exista decât parcela respectivă pentru că parcelele învecinate au deja imobile P+4 sau P+6 asupra cărora nu se putea interveni să le micșorezi înălțimea sau le-o mărești. Ele, în momentul de față, rămân așa cum cum sunt. Ideea, din punctul nostru de vedere, a fost pentru întregirea frontului pentru că casa care era acolo și care avea și niște brazi. Casa de acolo era la fel de înaltă cum o propunem și noi în momentul de față, doar că masivitatea ei era demisol, parter și un acoperiș foarte înalte. Noi am aliniat imobilul respectiv la alineamentul străzii. Parcela era de 667 de mp. Ideea de la care s-a pornit la PUZ-ul respectiv a fost P+4, dar care nu e în PUG. Conform legii, ca să se schimbe datele din PUG inițial, trebuie alt PUG. Studiindu-se parcela, s-a ajuns la concluzia că un P+2 cu masardă sau etaj retras ajunge la înălțimea respectivă. P+3 presupune aceeași înălțime ca P+2 cu etaj retras sau P+2 cu mansardă care pot ajunge la o înălțime destul de mare. La P+3 , propus de noi, am considerat că, decât să fie o stradă știrbită, mai bine un aliniament, o arhitectură care să intre în contextul străzii și care să ne ajute la o imagine a străzii mai adecvată. S-au luat toate avizele necesare și s-au studiat toate deranjamentele care ar putea apară vizavi de vecinătăți. Cu Poliția s-au stabilit niște circuite care să nu deranjeze nici strada Năsăudului, nici aleea care aprovizionează parcările. Strada Năsăudului va intra în modernizare și va avea 4 benzi și pistă de biciclete. Funcțiunile nu deranjează fiind specifice zonei. Avem spațiu verde 30%, spațiu de joacă, parcări. Beneficiarul a dorit ca 6 parcări să fie la subsol. Proiectul a fost anunțat, la fața locului au fost două panouri în care se arăta ce vrem să facem acolo, plus discuțiile pe care le-am avut cu oamenii din zonă. Sigur că ei nu ar vrea să se facă nimic. De ce să se facă? Majoritatea însă nu au avut nimic împotriva construcției respective”, a spus Marcela Tamaș.
Prezent la discuții, Marius Bălan a cerut administrației să le dea oamenilor voie să construiască fiindcă, din punctul său de vedere, imobilul respectă condițiile de urbanism din zonă.
În cadrul dezbaterii publice pe care o puteți urmări AICI au fost mai multe discuții despre acces, locuri de parcare și gardul care ar urma să îngrădească proprietatea. Dezbaterea, care a durat mai mult de o oră, s-a încheiat cu ”mulțumim, mai trebuie să studiem accesul”.
Acolo cu siguranta se vor face apartamente de vanzare si spatii comerciale, de ce nu spun adevarul proprietarii terenului!!?? Cred ca de aici pleaca totul, si se mai mira cum merg treburile la noi!
La toate rudele,la toți prietenii plecați afară le sugerez la discuții două sfaturi,nu vă mai tocați banii și munca de 30 de ani în țară că nu o să vă mai adaptați birocrației născute din anii 90 încoace și după nici doi ani petrecuți în țara lor se reântorc lefteri de unde au venit și o iau iarăși de la zero,sau când vă reântoarceți veniți toți odată și să-i dăm jos odată ptr.totdeauna lucru aproape imposibil.Mă doare rău când un român revine în țară și este batjocorit de această mafie născută din 90 încoace,trist foarte trist.
da aia batjocuriti zilnic si care le si platesc lunar lefurile,cum crezi ca se simt?barem capsunarii au plecat dupa ciolanu gros si lasat tara si parintii in plata noastra.
asa ca nu va mai dati victime,sictir.
Fiind prezent la acea dezbatere am facut front comun cu bistritenii nostri care intorsi acasa cu bruma de banuti dupa ei, vor sa investeasca in orasul lor si sa construiasca ceva frumos si util pe str. Nasaudului intr-o gaura intre blocuri unde s-a dat odata o Autorizatie de demolare a unui imobil a unei vechi familii de bistriteni. Am simtit nevoia sa intervin si verbal pt. acesti oameni cu ganduri deschise si viitori proprietari cu ganduri curate. Sa fie platit de mine batjocura celor de la HURBANISM si JURIDIC care mi-au blocat din 2007 eliberarea propriei mele Autorizatii si si-au batut joc de mostenirea mea. Nu mai suport ca cineva sa pateasca ce am patit eu si familia doar pt. o chichita juridica si aceea facuta tot de Statul roman prin Primaria B-ta. Desigur in alte timpuri facute de altii nu de cei actuali, insa acel inscris FRAUDULOS persista inca pt. ca nici JUSTITIA (Judecatoria B-ta) nu se grabeste deloc sa imi judece cazul. Am cerut ferm ca bistritenii sa fie serviti si nu sa li se gaseasca mereu nod in papura. Acolo pe Nasaudului chiar da bine o astfel de constructie ca si cea prezentata la dezbatere si vine sa completeze o stirbire a strazii. Mult succes dragi bistriteni ! Mai vin si va mai sustin daca este cazul !
Parcă era anunțat că se fac spații comerciale acolo și nu am văzut să fie prevazute parcări alocate și nici spațiu verde. Deci hai să încurajăm îngrămădirea? Într-o lume într-o continuă aglomerare, cu fenomene meteo apocaliptice din cauza defrișărilor, a poluării, a creșteri numerice a populației globului, a încălzirii globale, avem nevoie de orașe aerisite,trebuie să trecem în alt nivel al gândirii arhitecturale, avem nevoie de parcări etajate sub/supraterane, de mult spațiu verde, de parcuri, de mijloace de transport în comun tip metrou, de blocuri cu grădini amenajate pe acoperiș (https://m.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/solutie-in-calea-poluarii-la-milano-va-fi-inaugurata-prima-padure-verticala-din-lume-106548. http://www.monitorulcj.ro/actualitate/76218-apartament-la-bloc-sau-casa-la-padure-pentru-amandoua-la-un-loc-intrebati-la-studium-green-p. https://odu.ro/acoperis-verde-bloc-vechi-bucuresti/. https://www.renovat.ro/acoperisurile-tip-terasa-alegerea-perfecta-pentru-casa-ta-p-960/Acoperis-verde-la-bloc-cu-terasa-amenajate-pp-10220/. Etc.)
Trebuia de la bun început să fie informați despre ce au voie și ce nu au voie să construiască. Așa ar trebui să fie pentru toți. Un ghid cu ce, unde, în ce condiții se poate construii în acest oraș. Astfel nu ar mai fi așa dezastru arhitectural, peisagistic, etc. în acest oraș. Astfel fiecare să se poată informa înainte să își facă planuri, să investească în teren sau într-un imobil vechi, cu speranța de construcție.
Cum naiba ajungi să te victimizezi ? Pei una e sa vrei sa îți faci casă de locuit și alta sa dregi busuiocul că de fapt tu vrei spațiu comercial de inchiriat și la mansardă faci si spațiu de locuit că vrei sa pară casă. Adică ai cumpărat spațiul ca e zonă centrală la stradă (chiria mare la spații) ai plătit pe teren un preț pe care dorești să îl amortizezi în timp din chirii. Astfel de manevre am văzut și pe alte străzi. Mda… și marmota impaturea ciocolată 🙂
dar care e problema daca intr-o zona unde sunt blocuri cu spatii comerciale la parter iti doresti sa faci un spatiu comercial la parter si sa TRAIESTI DIN CHIRII si deasupra faci 2…3 apartamente ca vorba aia….au copii si poate inchiriezi unul….
MAAAAAAAAAA…O TARA DE RAHAT
AICI SE VEDE FOARTE CLAR CA STATUL NU E SA TE AJUTE CI SA TE F….TA…CAT MAI TARE…prin angajatii sai care participa la orgii birocratice!
Eu nu inteleg nimic. Intre blocuri nu poti face blocuri si intre case nu mai poti face case!
Aici de ce trebuia sa faca puz sau pug cand e foarte clar ce se doreste?
Acolo esti intre blocuri, o casa obisnuita nu merge. Tu ai locui acolo, sa n-ai pic de intimitate si sa-si arunce toti firimiturile si chistoacele la tine in curte? Si e pacat si de zona sa o privezi de niste facilitati gen magazine,servicii ce ar rezulta de la cladirea propusa, ca e circulata si dens populata.
Și unde anume ar fi parcarea pentru spațiile comerciale?
Acolo nici un spatiu comercial nu are loc de parcare. Lasi masina la strada sau intre blocuri si vii pe jos. Ca in aproape tot orasul. Cei din zona trebuiau sa cumpere ei acea proprietate daca doreau acolo o parcare sau altceva (loc de joaca, parculet). Dar lasa sa dea altu banii si noi sa ne opunem sa construiasca.
e ciudat pe de o parte sa faci parte din CTU, iar pe de alta parte sa profesezi ca si arhitect pe acceasi tarla
Comentacii neavizati care nu ati fost la dezbatere , nu cunoasteti subiectul, nu ati vazut proiectul ar fi elegant sa va abtineti de a improsca cu venin. Va recomand sa mai lasati rautatile in cui si sa nu va pierdeti timpul tastand povesti pline de rautati si invidie . Puneti-va voi o clipa in locul acestor bistriteni care nu pot progresa la ei in tara fiindca nu au pile si nu sunt nici macar politruci plini de avantaje. Nu fiti rai !Acesti oameni care asteapta o hartie sunt oameni de buna credinta si nu ascund nimic rau din moment ce au un proiect afisat, dezbatut pe care il vor respecta . Se vede de la o posta ca sunt de buna credinta si aici nu este vorba de a sustine IMOBILIARII ci doua familii de bistriteni trecuti prin greu atatia ani in strainatate.
Domnule Bălan Marius – Horea, va întreb asa de bun simț cum spuneți ca sunt și acei dezvoltatori, sau defapt nu putem sa le spunem așa… Sunt de acord sa își asume faptul ca nu vor acolo sa fac bloc de locuințe pentru a le vinde? Dacă semnează ca într-adevăr vor casa pentru familia numeroasa pe care o au și jos vor sa facă spațiu comercial unde tot afacerea lor sa funcționeze, înțelegeți, adică sa nu înstrăineze în vreun fel niciun mp din acel imobil ii înțelegem supărarea domnului. Dar dacă nu este asa…si vrea sa le vândă speculând poziția și prețul și mai se plânge ca o mironosița, atunci sa fie sănătos.
Trist, dar adevărat, asta este România, și este așa cu girul și nepăsarea noastre! Probabil că se aștepta vreo mică atenție, vreun stimul, vreun spor, că tot sunt la modă în această perioadă. Un stat corupt, un stat plin de bujetari foarte bine plătiți, dar care taie frunză la câini, bujetari care, în marea lor majoritate, te tratează când îi abordezi de zici că ei ți-ar face ție un favor sau că tu ești în slujba lor și nu ei în slujba ta. Te tratează cu un dispreț și cu o lehamite cum rar îți e dat să vezi în altă situație, iar noi pe ăștia îi plătim, în veniturile acestor inși se risipesc taxele și impozitele noastre. Pentru a rezolva probleme curente, care țin de fișa postului lor, pentru care, vezi Doamne, sunt acolo, trebuie să le fie mărite veniturile, să se mai adauge un spor, atunci poate ar fi motivați, nu-i așa? Toată birocrația creată are rolul de a motiva nemunca acestor oameni și de a justifica nerezolvarea problemelor, ea nu a fost creată de pomană. De fiecare dată când este invocată nerezolvarea unei probleme, răspunsul vine pe loc, birocrația este de vină, bat-o necazul! Sancțiuni există numai în cazul nostru, dacă nu ne achităm obligațiile către stat, de regulă, cele care presupun plata de taxe și impozite, în cazul angajaților statului și a inactivității instituționale, sancțiunile lipsesc, nu pot fi trași la răspundere, doar cine face legea o face pentru sine și nu pentru proști, din prisma avantajelor, dezavantajele sunt pentru populime. Este exact ca și în cazul pensiilor speciale, speciali sunt cei ce fac legea și care o aplică, iar restul, adică noi toți, suntem tâmpiții care-i plătesc pe speciali. Statul român este făcut să te omoare și nu să te protejeze, are rolul de a te fura și nu de a te ajuta, a fost croit să creeze inechități și nu dreptate. Până la urmă avem statul pe care-l merităm: un stat corupt, ineficient, birocratic și aservit castelor sale privilegiate!
Domnule Bălan Marius – Horea, va întreb asa de bun simț cum spuneți ca sunt și acei dezvoltatori, sau defapt nu putem sa le spunem așa… Sunt de acord sa își asume faptul ca nu vor acolo sa fac bloc de locuințe pentru a le vinde? Dacă semnează ca într-adevăr vor casa pentru familia numeroasa pe care o au și jos vor sa facă spațiu comercial unde tot afacerea lor sa funcționeze, înțelegeți, adică sa nu înstrăineze în vreun fel niciun mp din acel imobil ii înțelegem supărarea domnului. Dar dacă nu este asa…si vrea sa le vândă speculând poziția și prețul și mai se plânge ca o mironosița, atunci sa fie sănătos.
Sugerez proprietarilor sa-si uneasca eforturile cu ale unui mare dezvoltator imobiliar , sa zicem d-l Negrea Marius dar evident pot fi si altii . Acesti dezvoltatori stiu sa”innobileze” terenurile de constructii iar ALINIEREA si REGIMUL de INALTIME nu prezinta vreo problema pentru dansii. Astfel obtinerea avizelor , certificatului de urbanism si autorizatiei de constructie nu ar avea niciun impediment. Si asa , incet , incet , „casuta” (cu multe etaje) va fi gata mai repede decat spui BILKA !
Nu a-ti vazut cum umbla ca pe sarma functionarimea de la taxe si impozite locale cand apare M.N. in incinta. Si nu numai de aici. Mobilizare genrala. Are omul unse toate usile asa ca nu e o problema obtinerea avizelor, certificatelor si ce naiba o mai trebui.
ANCA. Aceasta MATROANA fiind de sexul tau iti sugerez sa faci tu lobby pentru ea si sa te duci pana in Tenerife sa o cauti . Noroc Bun ,si poate ca te stabilesti acolo in vreo locatie bine platita.
faceti si acolo o benzinarie .
parcari si spatiu verde pe troutuar
Adevarul
Ăștia care vor să construiască sunt din Feldru si ambele familii au case..”Anchi” cum ii spun concetățenii are casa de vreo 270 m2 chiar pe drumul de centură peste drum de Terra..a făcut mulți bani în Irlanda de pe spatele oamenilor care el ii ducea la muncă iar ei erau plătiți 130euro pe zi si le dădea oamenilor doar 100euro pe zi ..caci toți banii muncitorilor intrau în contul lui de la irlandez..iar muncitorii ne știind limba engleză se mulțumeau si cu 100 pe zi..avea si mai are cel puțin 15 ,20 români la muncă × 30 euro după fiecare 450 ,600 euro pe zi..asa a făcut Anchi banii pentru blocul cu pricina..toata lumea știe că se face pentru vanzare acel bloc..si stați liniștiți ca până la urmă tot o sa-l faca
A era sa uit acuma mai am doar 43 de oameni nu 15 /20 si daca mai ai nevoie de informati suplimentare o sa ìti raspund
vazi ca azi ai fost si ai cumparat o camasa de la magazin cu 130 de euro si ala a cumparat o cu 100 de euro si te-a pacalit
daca stiai engleza o gaseai pe net cu 100
as putea sa spun ca esti fraier?
Da , se incepe constructia unei „mici casute” pe Balcescu .Am vazut si eu azi . Bascule cu balastru si trotuar plin de noroi , evident blocat pentru trecatori. Probabil autorizatia de construire permite acest lucru si admite si ca autobasculantele sa duca noroiul pe strazile adiacente. Asteptam punctul de vedere al autoritatilor competente (Primaria Bistrita , Inspectoratul pentru Controlul in Constructii etc.)
Domnule Bălan de ce critici blocul de pe Bălcescu a lui Negrea?
Cu asta de pe Nadaudului edti de acord iar vu cel de pe Bălcescu cu 7- 8 ap nu esti de acord.
Cand esti sincer si impartial?
S au te a pus Tanu Moldovan sa l sustii pe acest domn cu blocul pe Nasaudului. Doar consilierul personal Moldovan este numai interes in primarie.
Se vede de la o posta cat sunt de îngrămădite si cu iesirea in st de autobuz.
Neinformatule, esti paralel la toate. fii linistit baiatule ca am facut galagie cat casa si conferinta de presa cu B-ta Civica am trimis in presa opozitia VERZILOR atunci pe vremea lui Cretu cand s-a dat autorizatia de demolare la casele bistritenilor de pe Balcescu, insa pesedistii din CL cu Cretu in frunte si tot aparatul Primariei condus de el a fost puternic . Pune-te tu cu ei ca eu nu am reusit. Si domnul Chereji a depus tot felul de atentionari. Sti ce ? In definitiv daca toti cetatenii de pa Balcescu erau uniti, asa ca adevaratii occidentali si depuneau in scris opozita lor fata de astfel de constructii Urbanismul se calma si acolo era acum liniste. Insa cum romanii dorm, sunt dezinteresati acuma sa sufere aglomeratie cat incape. Ne meritam soarta cea mai rea, si este numai inceputul. Cei care se implica ca mine ca si Chereji suntem blamati de niste impostori care isi fac aparitia din cand in cand pe acest online, insa sunt total pe langa subiecte aproape de fiecare data.
Ìl salut pe Bistritean as dori sa te ìnformezi mai bine cu cìti bani platesc eu oameni si nu cred ca ìi problema ta eu nu oblig pe nime sa lucreze pentru mine …cel mai putin om este platit ci 17,15 €centi pe ora multumesc mult..acri sunt struguri pentru vulpea care nu ajunge la ei..multumesc!!