Actualitate

Dr. Constantin Anton: Cei care au știut să mănânce carne de porc bună au trăit mult

Tot mai multă lume renunță la carnea de porc din grijă pentru sănătate sau pur și simplu pentru siluetă. Greșit, spune medicul Constantin Anton de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, potrivit căruia studii recente arată că inclusiv slănina este sănătoasă.

”Carnea de porc nu e un aliment care să fie contraindicat. Chiar, din contră, cei care au știut să mănânce o carne bună au trăit mult. Problema legată de grăsimi s-a schimbat radical în conceptele noi de nutriție în sensul că au crescut procentele de grăsimi în rația alimentară până 35%-40% deja, iar slănina care era mult hulită este chiar recomandată acolo unde este de calitate. Acești porci, mai ales cei din rasa Mangalița, în sensul că au o distribuție a grăsimilor foarte proporțională. Carnea de porc e un aliment bun, dar nu în exces”, a spus dr. Anton.

Potrivit medicului, trebuie aleasă carnea care provine din crescătorii de animale bine urmărite și bine conduse.

”Tot ce înseamnă animal crescut în condiții artificiale care nu sunt proprii stilului lui de a trăi și de a se dezvolta, nu are carnea bună. De aceea, eu cred că porcii de casă, crescuți în buna tradiție românească, în gospodării, sunt foarte buni, găinile crescute în gospodării, păsările crescute la sol în crescătorii iar sunt bune, dar cele care sunt în crescătorii închise, la lumină artificială nu cred că au calitățile care să ne satisfacă. În rest, dacă se consumă diversificat atât pasăre, atât porc, atât carne de oaie, nu cred că e vreo contraindicație să spui că asta e bună și asta e rea. Ține de tradiție!”, a mai adăugat medicul.

Ca să nu ajungă lumea la spital, medicul spune că ”trebuie să avem un stil de viață care să caracterizeze zona în care trăim. E o zonă geografică temperată în care e nevoie de o proporție alimentară corespunzătoare, atât grăsimi, cât și glucide, cât și parte de făinoase, dar excesele nu sunt bune. Cei care sunt slabi, care știu să mănânce puțin și des, să se ridice de la masă înainte să fie sătui, nu au probleme cu doctorii”.

Carnea de porc în stare naturală este săracă în clorură de sodiu şi are un conţinut bogat de proteine. Aceasta reprezintă, de asemenea, o sursă bună de vitamine şi minerale, necesare unui organism sănătos: fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc, precum şi o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina, susţine Petra Pojală, nutriţionist şi dietetician Natur House (www.natur-house.ro).

Carnea de porc este o sursă minunată de proteine. O porţie de carne de 100 g oferă aproximativ jumătate din necesarul zilnic al unei persoane adulte. Conţinutul de grăsimi al cărnii de porc depinde de partea din care provine (piept, cotlet etc.); carnea „cea mai slabă” are un conţinut de 6 g grăsime per 100 g de carne. Carnea de porc conţine mai multe grăsimi nesaturate decât grăsimi saturate. De asemenea, conţine Acidul Linoleic Conjugat, un bun aliat al organismului împotriva cancerului sau al bolilor cardiovasculare.

7 comentarii

 • Da un deti de strocsala sai ca nu strica ?Tot controlat nu de pufoica de pe Bargau ci facut de neamuri seioase care au si o livada de 100 de ani nestropita asa cum avem noi pe la Sirioara. NO !

 • “Carnea nu este altceva decît o concentrare de celule moarte sau agonizante, trăind într-o hazna de sînge stricat, intrat în putrefacție. Iar oamenii numesc aceasta hazna alimentație benefică” (Robert Morse, naturopat)

  CREȘTEREA ANIMALELOR A FĂCUT RAVAGII MEDIULUI. Defrișările masive, pentru ca în locul pădurilor să se creeze locuri de pășunat, au dezechilibrat eco-sistemul planetar, distrugînd habitatul natural al animalelor sălbatice, diminuînd cantitatea de oxigen și provocind încălzirea globală.

  CONSUMUL DE CARNE SCURTEAZA VIAȚA (prin epuizarea în timp a organelor vitale).

  CONSUMUL DE CARNE STIMULEAZA, IRITĂ SI INFLAMEAZĂ ORGANELE SEXALE (În special glanda prostatei, ducÎnd la apariția prostatitei)

  CARNEA ESTE INJECTATA CU HORMONI DE CREȘTERE, ANTIBIOTICE ȘI VACCINURI, toate considerate cancerigene.

  http://oliviasteer.ro/de-ce-nu-maninc-carne-partea-1/

 • Da, bun articolul cu carnea de porc crescut natural în coteț!
  Păcat ca PSD-ul prin sclerozatul daea a interzis creșterea a mai mult de 5 porci de către țărani.
  Trebuia data chiar o subvenție țăranilor pentru a creste porci căci 60% din țărani nu au bani pentru a creste vreun porc !!!
  Asa ca peste maxim 2 ani nu va mai recomanda carne de porc deoarece 99% va fi carne de la crescătorii pline de antibiotice, deoarece le introduc preventiv și frecvent ca să nu aibă pierderi prin îmbolnăviri

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.