Sănătate

Dr. Marius Pop explică de ce e important să facem un control stomatologic măcar de două ori într-un an

Preocuparea pentru igiena orală a mai crescut şi la noi, însă nu peste tot. Periuţa de dinţi nu e schimbată la trei luni, nu se folosesc mai multe tipuri de pastă de dinţi alternativ, iar aţa dentară e utilizată rar. De Ziua mondială a sănătăţii orale, Colegiul Medicilor Dentişti trage un semnal de alarmă.

Potrivit estimărilor 90% din populaţia lumii va suferi de afecţiuni dentare în timpul vieţii, afecţiuni care în mare parte ar pute fi evitate prin aplicarea unor măsuri de prevenire. Aşa se face că, în  20 martie, fiind Ziua mondială a sănătăţii orale, se promovează conştientizarea la nivel mondial a problemelor de sănătate orală.

Timp Online l-a întrebat pe dr. Marius Pop, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bistriţa-Năsăud, care este mesajul transmis anul acesta. „Oamenii trebuie să aibă grijă ca măcar de două ori pe an să facă un consult stomatologic fiindcă se pot depista afecţiuni la început, în stadiu incipient, şi se pot rzolva unele chiar de tot, altele se pot stabiliza. E foarte importantă relaţia medic stomatolg- pacient”, a răspuns dr. Marius Pop.


În ce priveşte preocuparea pentru igiena orală, dr. Marius Pop a spus că aceasta a mai crescut, dar nu foarte mult: „A crescut preocuparea pentru a avea un zâmbet mai estetic, o gură mai bine îngrijită, însă nu peste tot. La ţară, din cauza faptului că uneori există cabinet şi medic, alteori medicii vin doar o dată pe săptămână, nu poţi să ai contactul atât de apropiat de pacient, însă, în general, eu am observat o creştere a preocupării pentru sănătatea dinţilor. Periuţa de dinţi nu e schimbată cu regularitate. Aici e o problemă mare pentru că nu am reuşit încă să implementăm un program încât să-i facem pe oameni să vină cu periuţa şi să ne-o arate că o schimbă la trei luni, că folosesc mai multe paste din dinţi alternativ, aţa dentară şi aşa mai departe. Nu avem un studiu care să releve treaba aceasta sau, cel puţin, eu nu am auzit de aşa ceva”.

Întrucât e foarte importantă educarea copiilor privind sănătatea orală, Colegiul Medicilor Dentişti Bistriţa-Năsăud a  făcut eforturi să determine autorităţile să deschidă cabinete stomatologice şcolare. Demersula  fost unul de succes la Bistriţa şi Năsăud, mai puţin la Beclean. „Nu ştiu ce se întâmplă la Beclean. Acolo sunt suficienţi elevi ca să se poată deschide un cabinet. Eu le-am spus şi mi s-a promis că se va înfiinţa, însă nu ştiu când. La Bistriţa sunt cinci şcoli cu cabinete, mai sunt cabinete şi la şcolile speciale. Poate că ar fi nevoie de încă un cabinet cu o normă şi atunci ar fi acoperit oraşul din acest punct de vedere”, a spus dr. Marius Pop.

Întrebat dacă tinerii sunt mai atenţi la igiena orală, medicul a răspuns că totul depinde de educaţia pe care o primesc în familie: „Dacă mama şi tata se spală pe dinţi şi îi cheamă şi pe copii, da, se poate face treabă, completată cu ceea ce le spune medicul stomatolog în şcoală când îi cheamă la cabinet”.

O altă problemă este faptul că prea puţini medici stomatologi încheie contracte cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate pentru a oferi servicii gratuite. „Până acum am avut 24 de contracte din 180 de medici, deci cam puţini. În aprilie se încheie noi contracte. Dacă la oraş nu e o problemă fiindcă elevii, copii, pot merge la cabinete şcolare, la ţară e important să facă. Dacă nu au contracte medicii cu CJAS atunci trebuie să plătească şi copiii, ceea ce nu e normal. Am înţeles că, din acest an, CJAS dublează tariful şi plafonul pentru cei care lucrează în mediul rural. Deci ar trebui să fie puţin interes şi din partea medicilor tineri mai ales”, a spus dr. Marius Pop.

Cu ocazia Zilei mondiale a sănătăţii orale, în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti Bistriţa-Năsăud, dr. Marius Pop a transmis următorul mesaj: „Exact cum se spune Mens sana în corpore sano putem spune Dens sana in corpore sano, deci ca să aveţi dinţi sănătoşi într-un corp sănătos, trebuie să consultaţi medicul stomatolog. Nu merge că mă spăl cu iarbă sau cu alte buruieni prin gură sau fac gargară cu ceai de mentă. Trebuie mers de două ori pe an la medic, să intre în obişnuinţă. În alte ţări, dacă nu te duci când te cheamă cabinetul respectiv, pierzi asigurarea. Dacă nu asculţi de bună voie, atunci eşti obligat”.

Vineri, de Ziua mondială a sănătăţii orale, la iniţiativa Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România, Colegiul Medicilor Dentişti din Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu Lions Club şi cu câteva firme care fabrică produse de igienă orală, realizează din nou o acţiune cu caracter umanitar.

„La Preventoriul TBC Ilişua se vor deplasa patru medici stomatologi care, între orele 10.00 şi 13.00 se va desfăşura un amplu program în care se vor explica noţiuni de alimentaţie raţională, sănătoasă, tehnica de periaj corectă, se vor depista, prin monitorizare, afecţiunile orodentare ale celor 67 de copii instituţionalizaţi acolo care au probleme speciale”, a spus dr. Marius Pop.

Ziua mondială a sănătăţii orale a fost celebrată pentru prima dată pe 12 septembrie 2008. A fost adoptată de Adunarea Generală a Federaţiei Dentare Internaţionale, pentru a marca aniversarea Conferinţei Internaţionale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Îngrijirile Primare de Sănătate de la Alma Ata, Kazakhstan, desfăşurată între 6-12 septembrie 1978. Ziua a fost aleasă şi în onoarea fondatorului Federaţiei Dentare Internaţionale, Charles Godon, care s-a născut pe 12 septembrie 1854. Din motive practice, legate de posibilităţile de planificare şi de organizare a campaniilor, Federaţia Dentară Internaţională a modificat data la care se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, aceasta devenind 20 martie.

Cristiana Sabău

11 comentarii

  • dl. Doctor, de ce nu ne s[uneti si de preturile practicate in cabinetele de stomatologie ????? sint prohibite in comparatie cu veniturile oamenilor. de ex. o extractie este 10 % din salariul unui muncitor, iar o obturare este cam 20 %. nu mai vorbesc de lucrari dentare sau altele, care trec lejer de 2-300 % . asa ca e buna preventia . dar si cind apare ceva ……………te darima costurile. asta e viata , nu aveti dvs. vreo vina .dar puteti schimba ceva in acest sens.

    • cum sa nu poata ??? poate . baga niste preturi de dumping si gata . ca doar el este ,,seful,, unde lucreaza , ca doar nu este angajat. dar daca este asa de bun si altruist si republican si……etc…etc….. cum il vedem pe aici ca vrea binele sarmanilor si al oamenilor , poate sa faca treaba asta . daca este vorba doar de ,, vorbarie,,……….atunci este ca toti aialalti. sa vedem . eu am incredere in dinsul . sa vedem ce va face !!!

  • Preturile sunt mici atata timp cat o gramada de lume din strainatate se trateaza in tara. Acuma si cabinetele sunt pt toate buzunarele in oras, cu tarife mai mari sau mai mici, asta in functie de cat esti dispus sa platesti si cu ce servicii te multumesti sa primesti. O revizie la un mercedes nou nu o sa coste niciodata cat o revizie la o dacia noua. Dupa cum zicea si doctorul mai sus, un control care nu costa mai mult decat doua pachete de tigari de cele mai multe ori poate sa te scape de eventuale cheltuieli ulterioare cu dantura. Restul depinde de educatia fiecaruia.

  • Se crede ca DACII se spalau pe dinti din cand in cand cu cenusa si sare. Multi ar trebui sa faca asa , chiar daca nu-si permit sa cumpere pasta. Bagati de sama ca va pica GINTII si nu va mai pupa nici dracu.

  • Care e problema dvs legata de preturi, domnule Raul Adrian? Poate nu aveti habar cat investeste un medic dentist in aparatura, instrumentar, materiale, intretinerea cabinetului, etc…ca sa ce? sa faca extractii si plombe pe 2 lei? E usor sa stai si sa fii mereu nemultumit, carcotind tot timpul ca tie nu-ti convine aia, aia si aia…Daca nu iti convin preturile, poate te duci undeva prin Occident si arunci o privire asupra tarifelor la aceleasi acte stomatologoce care se fac si in tara ta….Numai bine

  • Daca platim lunar contributie la fondul de sanatate nu ar fi normal sa avem si ceva servicii stomatologice gratut? Toata lume da sfaturi si sugestii, dar pote e cazul si momentul in care sa invatam ca atat timp cat contribuim lunar la diverse fonduri avem si ceva servicii in schimb ! De isteti care vor sa-si faca publicitate zilnic cu tolba plina de sfaturi suntem satui.

  • 180 de doctori !!! Slabi au ajuns fata de notari si medici de familie ! Nu au nici o coerenta , nici la prețuri nici la numărul de pacienți la un doctor .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS