Am citit cu atenţie indicaţiile preţioase pe care le dă Ministerul Educaţiei la început de an şcolar indicaţii incluse în Regulamentulul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. “Profesorii trebuie să se îmbrace decent”, ne spun acolo oficialii care uită să menţioneze ce salarii indecente au cadrele didatice şi cam ce ar putea cumpăra cu banii pe care statul binevoieşte să-i vireze lunar în conturile lor. Cel mult să-şi plătească facturile de acasă şi, eventual, abonamentul la autobuzul cu care fac naveta. Entuziasmul şi motivaţia nu pot veni dacă tu nu ştii cum să-ţi mai împarţi banii de la o lună la alta.
Sigur se vor găsi unii care vor spune că şi alţii sunt la fel de prost plătiţi. Medicii, veţi spune. Da, probabil, însă ei, dacă au cabinete proprii, facturează cât facturează – dacă sunt stomatologi aproape nimic – , dacă lucrează în spitale mai au un job şi la o clinică privată, iar peste tot pacienţii îşi exprimă recunoştinţa pentru că au fost bine trataţi. Nu ne este clar deocamdată dacă înainte sau după. Poate că nici nu mai contează. Funcţionarii din administraţia publică? Nu le-aş plânge foarte tare de milă nici dacă au salarii mici. Mulţi nu au studii adecvate pentru ceea ce fac. S-au angajat cu pile politice şi s-au adaptat pe parcurs făcând diverse facultăţi cu filiale pe casa scării, fiecare ce i s-a potrivit ca să devină consilier superior sau te miri ce mai bine plătit. Profesorii, în schimb, au trudit cel puţin patru ani prin universităţi de dragul unei discipline cum ar fi Istoria, Geografia sau Biologia, au dat diverse concursuri pe post care mai de care mai aberant – cu programa schimbată în fiecare an – au predat cinci ore într-o şcoală, şapte în alta, şase în alta, doar ca să aibă normă întreagă. Cei mai mulţi sunt conştienţi că elevii în faţa cărora apar timp de 50 de minute nu au nicio vină pentru necazurile adultului de la catedră, aşa că disimulează, nu-şi permit “luxul” să exprime ceea ce simt prin toţi porii. Să nu credeţi că e uşor să te prefaci fericit şi entuziast când tu eşti exact invers. E un rol pe care uneori trebuie să-l joci şase ore într-o zi. Vă spun din propria experienţă că este epuizant.
Sigur că vom auzi zilele acestea, înainte să sune clopoţelul, tot felul de poveşti despre cât de bine şi de frumos este totul, despre microbuzele noi cu care vor face naveta copiii, despre cum cadrele didactice trebuie să se ridice la înălţimea profesiei pe care şi-au ales-o, despre cum trebuie să transmită dragoste faţă de carte, să impună respect, să-şi facă datoria. Nu vom auzi însă şi câţi bani primesc. Din câte ştiu eu, undeva la 500 de euro, o treime din cât câştigă un muncitor necalificat în străinătate, mai puţin decât un şofer de TIR sau de autocar. Din puţinii bani câştigaţi, mulţi dintre profesori vor cumpăra manuale fiindcă – ce să vezi? – statul nici măcar pe acestea nu le asigură în timp ce pretinde că în România învăţământul e gratuit. Dacă elevii nu au manuale, tu din ce să predai? Îţi cumperi, normal. Iar manualul mai are şi diverse auxiliare, le iei şi pe acelea fiindcă îţi doreşti să faci lucrurile aşa cum trebuie. Oricum, dacă nu îţi doreşti, se vor găsi unii care să-ţi amintească: şefi de catedre, directori, directori educativi, inspectori. Ţi se va spune că nu e de ajuns, că nu faci destul, că nu ai rezultate. Dacă nu te terorizezi singur, se găsesc destui care să pună presiune pe tine, aşa că nu ai de ales: uiţi de code dress şi investeşti în cărţi.
Ministerul însă nu uită că a dat ordin cum să te îmbraci. Nu m-ar mira să vină o dispoziţie prin care toţi profesorii să poarte costume negre cu cravată, iar toate doamnele profesoare fustă, taior şi cămaşă. Astfel îmbrăcaţi, la patru ace, să se umple de praf de cretă şi să-şi agaţe hainele în bănci rupte şi vechi, să-şi frângă gâtul pe scări alunecoase sau prin săli de clasă date cu petrol pentru dezinfectare cică. Încă se mai practică, să ştiţi! Ca să nu mai vorbesc de faptul că e absolut incomod să stai îmbrăcat office timp de şase ore într-o zi. Nu se uită nimeni la filmele americane?
Nu zice nimeni că nu ar fi frumos să vedem în fiecare profesor un etalon inclusiv în ceea ce priveşte vestimentaţia, însă, pentru a-i cere orice unui om, fie el şi cadru didactic, trebuie să te uiţi mai întâi la ce îi oferi. Statul român îi oferă profesorului extrem de multă umilinţă – în primul rând financiară – şi îi cere, în schimb, foarte multe, inclusiv să fie un etalon în societate, să nu-şi iasă niciodată din fire, să nu bolborosească la nervi nimic, să nu supere niciun elev – indiferent cât de arogant ar fi acesta din urmă, şi niciun părinte, indiferent cât de nesimţit şi de tupeist este, precum odrasla pe care, vorba vine, ar fi educat-o el însuşi timp de 7 ani.
În România, profesorii sunt printre cei mai prost plătiţi oameni raportat la nivelul lor de pregătire cărora li se cere să se adapteze din mers la toate aberaţiile gândite de unii care zac prin birouri, la Bucureşti. Fără să pun la îndoială nevoia de a avea un corp profesoral excelent pregătit, dedicat profesiei, nevoie în care cred şi eu, aş vrea să le reamintesc tuturor celor care au ceva de reproşat profesorilor că nu au niciun drept: oamenii aceştia efectiv se sacrifică acceptând să practice în continuare această meserie care nu mai e nici pe departe una frumoasă. În faţa celor care nu şi-au pierdut entuziasmul eu mă înclin cu respect. Consider că au sufletele îmbrăcate cu cele mai luxoase haine: dragoste, omenie, respect de sine şi pentru ceilalţi.
Cristiana Sabău
VAI CE MILA IMI ESTE DE EI!!!!!
Dar pe acesti profesori ii intreaba cineva cati bani fac din meditatii?Astia se numesc bani castigati la negru.Ar trebui sa se faca ceva si pentru asa zisii profesori.Mai mult, o parte dintre ei impun aceste meditatii si o fac chiar in incinta unitatilor de invatamant unde predau. O tinuta decenta inseamna un pantalon si unsacou.Cred ca fiecare si le permite.
Nu zice nimeni să le plângeţi de milă. Meditaţii dacă dau, dau cei de română, matematică şi încă două-trei discipline din care se mai dă admitere pe la facultăţi, de regulă doar cei de la licee importante, în rest, cam toţi trăiesc din salariu. Pe de altă parte, nu cred că există ramură de activitate în care să se fi operat atât de multe schimbări ca în învăţământ. În fiecare an se schimbă dacă nu programa, manualele, dacă nu astea două, felul în care se intră în sistem, iar dacă nici acesta, atunci examenele.
Se vede că habar nu aveţi despre ce vorbiţi. Aţi fi scris „pantaloni”. Chiar şi un elev de clasa pregătitoare ştie că e un substantiv la plural. Nu mai emiteţi judecăţi de valoare despre educaţie dacă nu ştiţi nici măcar atât.
Bre care te oftici pe aici ca profesorii dau meditatii, de ce nu dai si tu? Oricine poate da meditatii in Romania, eu n am terminat vreo facultate de profil, dar ofer meditatii la diferite materii la care am excelat in generala si liceu pentru ca am fost ” elevul bun la toate” si sa stii ca am cel putin cate o meditație zilnic.Dar stii macar ce presupune asta? Presupune ca atunci dupa ce ai venit de la munca sa te pui la masa langa un om cu 1000 de intrebari si sa te chinui pentru cel putin 2 ore sa il faci sa inteleaga,sa invete ceva,sa ti pregatesti materialele din timp. Oricine isi poate folosi timpul liber dupa bunul plac: unii dorm,alții muncesc in plus si mi se pare normal sa fie rasplatiti pentru efortul depus.Spor la munca! P.s.:Se poate da si cu sapa pentru 50 lei in plus pe zi, acum depinde ce stii sa faci mai bine.
Stimata Doamna Sabau,va cred ca sunteti nemultumita,dar asta nu inseamna ca detineti adevarul absolut.Meditatii se dau de la invatatori la profesoriil de sport.De 15 ani s-a ales praful de invatamantul romanesc,parca imi amintesc de grevele 2000,2002,2004,2005 toate numai in scopul maririi de salarii si nimic despre conditiile de munca sau tinuta decenta,orele netinute nu au mai fost recuperate de elevi,deci adio invatamant si se vede astazi in calitatea tinerilor.Cei olimpici?Meritul parintilor ca i-au sustinut si cinste profesorului care care s-a implicat,dar sunt 15 olimpici pe an fata de cateva mii mediocri si zeci de mii analfabeti.Apropo:stiti cati absolventi ASE sunt angajati contabili pe diploma de liceu si nu de studii superioare,avand salariul minim pe economie,iar patronal ii cer sa vina „decent imbracati”.Stimata Doamna va dau un sfat,intrati in privat prin infiintarea unei firme si in cativa ani veti fi satisfacuta din toate punctele de vedere.
Ai habar macar care sunt discipline de examen? Doar acei profesori dau meditatii! Ceilalti ce fac? Si nu mai vorbesc de debutantii care nu incap de pensionari nici sa ocupe un post cu statut de titular si nici sa dea meditatii! 😉 cumpara-ti tu o pereche de pantaloni si un sacou si umbla doar cu alea! Ca la 1000 lei salar nu cred ca poti cumpara mai mult. Eventual de la second hand 🙂 cumpara-ti si casa,intretine si copii in scoala „gratuita” din Romania. Aaaa… si te rog daca reusesti,sa-mi spui si mie secretul 😉
Nu avem nevoie de mila ta, nici măcar de respectul unui „nimeni” ca tine! Cu sau fără pantaloni, ne este ” scârbă ” de tine şi de toți cei care, în necunoştință de cauză, vă treziți vorbind despre lucruri care vă depăşesc nivelul „scăzut” de înțelegere.
Bine zis! Astia-s sunt niste cretini care vorbesc total aiurea-n tramvai.
bai,baietas!!! hai sa-ti spun ceva. sunt prof de educatie fizica,tu stii de aia de sport,ca na,esti prost informat! vrei sa stii cum plozii tai fac ora de educatie fizica si sport? cu mingi,nu mingii, cum mai toti stiu ca e corect, cumparate din bugetul propiu,al catedrei,asta inseamna al profilor???? tu stii ca plozii vostri vin la scoala doar sa faca prezenta si au pretentia sa fie respectati si ei se comporta ca niste salbatici si distrug clasele,stii ca iti rad in fata ca mama sau tata sunt mari scule prin nu stiu ce ministere,stii ca nu ai voie sa zici nimic in fata acestor „copii” ,ca vei fi sanctionat si vei suporta interventiile mai sus pusilor?
stai tu 6 ore pe zi in fata a 30 de „copii” si dupa aia da-ti cu parerea despre ce inseamna invatamant,cand ti se schimba din mers programa si ti se cer tot felul de hartoage pe care le faci din banii tai!
asa ca taci din gura !!! nu vreau sa fiu diplomat cu specimene ca tine,care dau din gura fara sa cunoasca sistemul,care e corupt tot din cauza unora ca tine,care prefera sa dea bani pe meditatii in loc sa-si puna plodul la treaba,adica,la invatat!!!!!
Dom’ profesor de sport, iaca ce zice dex-ul de una din „sculele” dvs.:
MÍNGE, mingi, s. f. 1. Obiect sferic (rar ovoidal), de diverse dimensiuni și greutăți, confecționat din cauciuc, piele, celuloid, material plastic etc. (umplut cu aer), care se folosește în diferite jocuri (sportive), în gimnastica medicală etc.; balon (1). 2. Joc cu mingea (1). [Var.: míngie s. f.] – Cf. sl. mêč.
Daca varianta „mingie” e corecta, atunci musai la plural face „mingii”.
Ori e unul din postacii lui Bombonel, ori e cretin!
Cei care fac meditatii reprezinta mai putin de 10 % din totalul cadrelor didactice. Meditatii la geadinita? Nu prea cred! Meditatii in ciclul primar? Foarte putine! ICei care fac meditatii sunt profesori de romana, matematica si limbi straine. Si nici acestia toti.
S-a făcut vreodată un calcul să vedem cât % dintre profesori fac meditații? În afară de profesorii de limbi (română și lb. străine), mate, fizică, chimie și încă puțini….cine mai dă meditații? Educatoarele? Învățătoarele? (puține) Prof. de Ed. fizică? Desen? Ed. tehnologică? Muzică? etc. Nu cred că trebuie să punem semn de egalitete între PROFESOR și MEDITAȚII !!!
Vai de capul tau, Mihai Pop! Fac meditatii pentru ca nu au cu ce sa-si creasca copiii, desteptule! Si daca esti atat de revoltat din cauza asta, de ce nu te arati revoltat si de banii la negru pe care ii castiga si medicii? Dac-ar durea prostia, multi s-ar tavali in chinuri, inclusiv tu!
Un pantalon si un sacou x 5 zile pe saptamana, vreti sa spuneti. Cei care fac meditatii si forteaza elevii sa vina la pregatire nu se pot numi dascali ci niste impostori, Sunt cadru didactic si nu fac pregatire deloc pentru ca nu am timp si nici nu vreau, fac altceva ce nu implica in niciun fel scoala. NU suntem toti la fel, de multe ori duc de acasa copiilor, pentru ca-i iubesc asa cum sunt ei, mai buni sau mai rai, si sa stiti ca ei simt asta iar feed-back-ul este pozitiv. Si nu sunt un caz unic, cel putin in scoala pe care o conduc cu mandrie si profesionalism impreuna cu colegii mei.
Nu toti profesorii dau meditatii!!! Eu personal m-am simtit aiurea de tot cand am auzit un comentariu deplasat…Asta alta haina nu mai are??? Era vorba de palton, pe care-l port iarna de iarna de aproape 5 ani!!! Si, da, mai avem noroc cu outlet-uri….de acolo ne putem permite sa ne cumparam tinute decente!!! Daca ne platim examenele nu ne mai permitem si altceva!!!
Ati auzit pe cineva facand meditatii, spre exemplu la Sisteme si tehnologii de fabricatie?
La cate discipline se fac meditatii?
Eu port rochii , fuste, taioare. E bine?!
Adevărul e undeva la mijloc! Cunosc doamne și domnișoare din generația mea care se îmbracă mereu la patru ace. Se îmbracă așa pentru ca le place sa fie in pas cu moda și așa au fost și înainte de a deveni cadre didactice. Aveau bani încă de când se făcea parada modei la facultate. Altele se îmbrăcau decent și fără prea mulți bani. Dar ce sa faci, copilul judeca și te întreabă ca de ce porti aceleași haine…poi stimate cadre didactice, nu va fie rușine sa purtati ce aveți și ce va place! Explicați elevilor valoarea omului și ca nu haina face omul! Dați dovada de om normal într-o societate normala, unde nu ar trebui sa ne fie rușine de astfel de lucruri, unde alte valori sunt promovate, nu poșeta asortata cu pantofii sau fusta noua sunt importante. Și în plus, dacă elevii trebuie sa poarta aceeași uniforma în fiecare zi, profesorii de ce nu ar putea?
Lăsând moda la o parte, ca asta e treaba Iuliei Albu :)), adevărul e ca debutanții chiar se descurca greu cu salariul și au atâtea examene, grade și cursuri de formare, încât nebunești pana prinzi un post unde sa stai liniștit. Cei de la universități nu sunt într-o stare chiar așa de rea, dacă am fi sa recunoaștem. 🙂
Deci articolul în mare parte e bun, reflecta majoritatea problemelor. Ceea ce m-a deranjat însă sunt comentariile. Bănui ca mulți câte au comentat sunt părinți revoltați și îi înțeleg, dar cadrele didactice, gen „profu de sport” m-a bulversat total! Cum sa numești elevii „plozi”?! Poi câtă integritate mai ai ca profesor? Cat respect mai poți impune? Nu e etic sa vorbești așa! Cel puți nu în public, în fata părinților și elevilor! Hai ca merge la bere, când ieși cu profu de mate, dar nu aici! În concluzie, nu toți profesorii sunt profesori, cum nici toți miniștrii nu sunt miniștri ! De aia s-a ajuns aici! Se doarme în papucii statului!
…dar speram la bine…
PS: În tarile nordice poți merge îmbrăcat cum dorești. Cat mai lejer și personalizat! Nu tine nimeni cont de hainele celuilalt! Sincer, prima data când m-am dus îmbrăcată „romaneste” m-am simțit ciudat. Ieșeam prea tare în evidenta și îmi displăcea. La noi tocmai asta e și ideea: sa ieși cât mai mult în evidenta, valabil în orice domeniu!
Un elev de liceu are cam 13-14 obiecte .Sunteţi milionar încât să vă meditaţi copiii la toate materiile ? Dacă este atât de bine în învăţământ ,de ce nu aţi devenit profesor?Era prea greu?
500 de euro? poate directorul…sau profesori cu gradul I, vechime peste 20 de ani si gradatie de merit…un profesor cu 6-7 ani la catedra ia in mana in jur de 200 de euro..ceea ce mi se pare o bataie de joc. Normal ca fiecare incearca sa se descurce pe langa…job-uri suplimentare…meditatii…ce poate…nu vad cum altfel ar supravietui.
are dreptate Laura, salariile sunt mult mai mici decat isi imagineaza cei din afara sistemului. sunt cativa profesori in fiecare scoala, poate inainte de pensionare, care reusesc sa atinga pragul acesta de aprox. 2000 lei, dar majoritatea, tineri fiind, trebuie sa se multumeasca doar cu jumatate suma respectiva, sau putin peste. Le opreste tot avantul si parcursul logic, social, familial si oricare alta natura care ar fi vrut sa-l aiba, daca nu au alta sustinere materiala, gen matusi, bunici, soti si sotii cu salarii normale, mosteniri, etc
Da,are dreptate Laura.Am 36 de ani vechime,gradul I din 1989,iar salariul este de 2000 lei.E drept ca nu am gradatie de merit.Cei tineri in sistem iau cam 1000 de lei.Asta pentru corecta informare a unora.
sunt director cu 8 ani vechime si in luna august am incasat un salariu de 1300 de lei. Halal! Dar sunt director …..
Ce exact spus -„filiale pe casa scarii”! In legatura cu profesorii care dau meditatii ca sa mai scoata un ban-foarte cinstit,acestia o fac in afara orelor de program,pe cand multe alte categorii isi primesc”alocatia” in timpul orelor de program,in spatiul statului, eventual cu instrumentele statului.Cate ore sau luni ar trebui sa munceasca un dascal, in afara programului, neglijandu-si familia, ca sa primeasca ceea ce altii „primesc „,la locul de munca,in timp record? Vi se pare ca sunt de condamnat? Si inca ceva. Am mers, odata,in fata a doi elevi,cam de clasa a X-a,a XI-a;unul din ei ii spunea celuilalt: „Ce invatat? Daca nu m-ar trimite mama la meditatii…..”
cu 10000 de lei salar un profesor cu gradul 2 si cu 200 de lei platiti pe naveta,cu plecare de la ora 6 de acasa si pe la ora 15 -16 cand ajunge acasa,cu 20-25 de copii intr-o clasa ,cu 5-6 ore predare intr-o zi nu cred ca mai ai chef de meditatii…dar unii gen ilustru M-P,care ne conduc aceasta tara ,gandesc la fel…prea multi bani pentru niste amarati de dascali care trebuie sa fie bine imbracati,decent,sa nu supere cumva genialii nostri copii,sa nu ai deranjeze,sa nu le de-a prea multe teme acasa,sa nu ai streseze,dar obligatoriu trebuie sa ai faca genii,altfel vor fi repercursiuni drastice care vor merge pana la excluderea din invatamant sau cu taieri drastice din imensul lor salar..
Am stat de vorbă şi eu la repartiţii cu nişte tineri profesori, în primii ani de muncă, dar care erau deja la capătul puterilor. Cei mai mulţi nu au avut vacanţă. Au învăţat pentru noi concursuri de titularizare/suplinire, pentru definitivat sau grade şi, cu toate acestea, tot nu au găsit posturi pe care să se fixeze. I-am întrebat dacă şi-au făcut planuri pentru viaţă. Ce planuri? Nu aveau idee dacă vor avea bani de facturi. Ce dress code, ce bucurie de a te afla în faţa copiilor? Doar umilinţă, vise frânte. În mod normal, aceşti tineri aflaţi la început de carieră ar trebui să fie plini de optimism, motivaţi, nu să stea să culeagă resturi de ore de la „pretransferuri” şi alte aranjamente făcute în timpul anului şcolar, de fiecare dată altele.
Pretransferul nu este un „aranjament”, ci este un drept al dascălilor titulari de a se muta pe un post care le convine. E bine de ştiut că profesorii se fixează pe ce posturi pot, după care se transferă sau se detașează mai aproape de casă.
Aranjamentele şi mizeriile se fac cu art.253. Acolo se pot rezolva piloşii şi „cei cu facultăți făcute în scara blocului”, tot felul de analfabeți care pătrund din ce în ce mai des în învățământ.
Corect este: repercusiuni.
Pentru Cristiana Sabau
Uita-te in dictionar si vezi „pantalon”vis-a-vis „pantaloni” si nu mai face atat pe atotstiutoare!!!!!!!
Eu m-am uitat, dumneavoastră?
PANTALÓN ~i m. mai ales la pl. Obiect de îmbrăcăminte, mai ales bărbătească, care acoperă partea de la brâu în jos a corpului, învelind fiecare picior în parte. /
Uita-te bine am scris un pantalon nu pantaloni (pl).Era vorba despre o singura pereche.Daca vrei putem scrie unde ai facut scoala.Nu cred ca esti in masura sa inveti pe altii sa scrie.
Văd ce aţi scris şi aţi scris greşit pentru că exprimarea corectă este „o pereche de pantaloni”. Puteţi scrie ce vreţi, dar exprimaţi-vă corect, nu ţâfnos. Nu mă impresionează.
In ultimul timp, am auzit pe la cunostinte si la televizor :”Ma imbrac in pijamale”>Ori pijamaua este o imbracaminte de dormit,formata din doua piese,ca si costumul.Nu spunem:ma imbrac in costume.
poate vrea domnul sa mearga profesorii la ore cu un pantalon si un picior gol:)))
domnul mihai, se spune: ~m-am imbracat in pantaloni~, nu ,- m-am imbracta in pantalon~.
e mai greu cu unele substantive la plural…
M(u)ihăiță P(l)op cel „înalt la sfat”:
Aşa îmbrac-o pe „mămica” sau pe „soțioara” ta ( după caz), iar tu puneți pe cap o căciuliță grosuță, să nu-ți dea mintea ascuțită pe afară.
Vă treziți toți „obscurii” să dați sfaturi şi indicații prețioase dascălilor.
Dar tu, Mihai Pop, unde ai făcut școala, ce studii te recomandă să îți dai cu părerea în domeniul în care doamna Cistiana Sabău chiar are motive să dea verdicte, nu doar păreri? Și ce frustrări ascunzi, de arunci cu noroi în profesori?
Mihai Pop,
Predau de 13 ani. Salarul meu e de 1000lei(atat aduc eu acasa). Nu mi-am cumparat haine in ultimii ani din motive…financiare. Mi-am cumparat cateva carti in schimb(nu-ti imagina ca sunt multe), deoarece am nevoie de material pentru a pregati orele. Daca imi cumpar aceste carti de care am nevoie, haine o sa-mi cumpar…la pensionare, cand o sa-mi creasca leafa. Dar nu sunt pesimista, peste cativa ani(vreo 4-5) o sa-mi creasca salarul cu 5%. Am uitat sa mentionez Mihai ca imi permit sa-mi cumpar carti deoarece parintii imi cumpara mancare in fiecare zi,(asa ca mai economisesc ceva). Insa nu e normal sa fii intretinut de parinti. Am insa si colegi care nu au acest suport din partea parintilor. Nu-i nimic, mai intra pe la second hand, doar nu trebuie sa uite de tinuta decenta.
NU toti profesorii predau romana si matematica Mihai, asa ca ale mele colege care au predat geografie, istorie, muzica, religie si alte materii mai putin cerute la examene au luat drumul Italiei, Spaniei, etc, pentru ca nu reuseau sa-si plateasca chiria. Asa ca au venit alti colegi, dar si parte dintre acestia au luat drumul strainatatii deoarece avand copii nu au reusit sa se intretina. Ma intreb cum supravietuiesc colegii si colegele care au in grija un copil si un salar de 1000lei. Eu nu-mi dau seama cum 2 persoane(mama si fiica/fiu) reusesc sa se descurce in aceste conditii avand in vedere ca pe un copil trebuie sa-l hranesti corespunzator, sa-i cumperi cele necesare pentru scoala, sa-i cumperi vestimentatie. Ma indoiesc ca dupa ce platesc cheltuielile, mancarea si altele pentru copii, aceste mamici(dacali) mai raman cu ceva din leafa pentru a merge la ‘shopping’. Iar daca nu ai azit MIhai (eu am auzit), copiii te ‘scaneaza’ de sus pana jos. Citez: ,,Ati vazut ce naspa se imbraca d-l invatator”, ,,Nu are bani sau de ce se imbraca asa”, lista expresiilor copiilor poate continua, am auzit mai multe, dar ma opresc aici.
Va multumesc,Cristiana Sabau ,pentru articol. Minunat si la obiect!
Ai spus ca un profesor castiga 500 de euro. Ce zici de 1200 lei cu gradatie de merit, grad II, titular si 7 ani vechime, in functia de profesor metodist la Casa Corpului Didactic. Mi-e mila de copiii care vor trece pe langa dascali.
Pentru d-l metodist de la Casa Corpului Didactic
Recunosti mesajul de mai jos? Oare nu-ti apartine?
„Bun. Sa-nteleg ca incepe campania. S-au in cel mai bun caz incep sa apara atacurile nefondate. Parerea mea este ca numai specialistii pot sa-si de-a cu parerea despre acest domeniu vast: invatamantul. Domnule Stelian Dolha! Aveti ceva in comun cu aceata entitate foarte complicata pentru dumneavoastra? S-au sunte-ti un specialist de care n-a auzit nici macar ISJBN? Daca este asa o sa mai apelam la dumneavoastra. Daca nu asteptam noi, cei care ne tocim mintile si coatele pentru a face un viiitor mai bun copilului tau si copiilor din intreaga tara putina intelegere si rabdare. In viitorul apropiat o sa vedeti ca lucrurile vor intra pe fagasul normal si copilul tau ca si al meu ca si al celorlalti cetateni vor invata intr-un sistem de educatie performant care le va aduce la final un trai mai bun in Romania.” (sursa – facebook)
Daca ti-ai recunoscut acest mesaj, poate apelezi la un potential cursant al institutiei pe care TU ti-o afisezi pe ecuson, sa te ajute sa-l corectezi.
Nu vreau sa ma gandesc ce programe de formare veti propune voi, echipa de la CCD, pentru noi cei care in urma cu cativa ani intram cu multa incredere in aceasta institutie. Am beneficiat de programe de formare gratuite, ne-au condus formatori profesionisti, eram respectati, Anul trecut insa,…, nimic. Inscrieri, telefoane, amanari, dar… nici un curs din oferta voastra la care m-am inscris nu s-a organizat!.
Inteleg acum de ce! Aveati doar 1200 lei salariu cu tot cu GRADATIE DE MERIT!!!!
Dar, constat ca avand asa merite, interesul invatamantului a fost sa va detaseze din nou acolo!
Intersul celor de la ISJ o fi fost ( oare nu ne dam seama de ce?), dar interesul invatamanatului cu siguranta nu!
De fapt, daca ma gandesc mai bine , poate detasarea ta e chiar in interesul invatamantului! Elevii nu sunt cu nimic vinovati sa te aiba profesor la clasa. Ei nu pot avea optiuni! ..sa aleaga „S-AU” nu serviciile tale!
Noi, tinerii dascali da! Am ales deja!
Multumesc Cristisna,pentru adevarul dureros,poate vor citi si cei care chiar pricep,!!!in rest,…la fotbal si invatamant „priceputi”sunt cu carul….
Poate 500 de euro iei înainte de pensie, după ce nu cu mult inainte scapi de ultimele calificări sau examene. Sau daca vorbim de un profesor universitar, cu cel puțin 5 ani experiență, poate ajungem la 500 euro 🙂 Ca dacă ar fi 500 euro pentru un profesor de rand, m-as întoarce și eu în tara! PS: în Norvegia profesorii se îmbracă cam cum le „trăzneste” prin cap!
Asa o fi, dar nu cred ca vin in costum de baie in fata clasei. A te imbraca decent inseamna ca respecti institutia si oamenii de acolo. Respectul se dobandeste, nu se impune. Dumneavoastra ati accepta sa va consulte un medic in maieu de corp, plin de tatuaje si piercinguri? Am dubii. La fel, cred ca daca la copilul dvs la clasa ar apare un astfel de profesor care arata, cum zic oamenii, ca „scapat de la inchisoare”, probabil v-ati agita intai si dupa aia ati vedea daca e bun de ceva sau nu. Am avut si la facultate profe care veneau indecent imbracate. Una avea porecla „Tzitzi-Bucutza”. Ghiciti de la ce parti ale corpului venea porecla. Si da, era data in sens peiorativ, persoana avand in jur de 60 de ani..
Dress code…? Dar de sedinte publice interminabile, suturi in fund si palme date dascalilor? Astea de ce nu le au mai marii in vizor? Pana acum 2 saptamani priveam cu entuziasm catre viitor, dar am simtit pe propriia mea piele ce inseamna sa fii mintit in fata, pe munca si drepturile tale!
N-am cititit niciodata un articol in care sa ma regasesc mai mult . Cuvant cu cuvant ati scris exact ce simt. Luni, voi incepe clasa I cu 36 de elevi ,pentru ca un inspector care n-a coborat in viata lui din birou sa vina intr-o scoala, a dat suplimentari de locuri ,fara numar. Ce daca legea spune ca numarul maxim de elevi este 25, ei fac ce vor. Nu le pasa .
E vina noastra ca acceptam. De ce nu refuzati sa intrati la clasa? Minimul este de 15. se puteau face doua clase. Eu daca as fi pusa in aceasta situatie, as invita profesorul in locul meu la catedra.
Care 500 de euro salariu? Poate după ce ai toate gradele și 25 de ani vechime! Însă pe cei mai tineri? Îi descurajăm și le spunem că sunt destui pensionari care să predea și nu avem nevoie de serviciile lor! Am pățit-o pe pielea mea. Așa că…. Vorbe și iar vorbe și nu se rezolvă nimic. Până la urmă am ajuns la concluzia că noi suntem de vină că suportăm toate umilințele fără a protesta. Ne merităm soarta!
Frumos scris! E surprins adevarul. O singura corectie as face. Salariul acela de 500 de euro… cate cadre didactice il au? Eu, acum 2 ani, cu 10 ani vechime si cu definitivatul luat aveam APROAPE 1000 de lei in mana. Am plecat cu regret din invatamant, regret ca imi parasesc elevii, dar cu incredere ca intr-o zi Dumnezeu ma va ajuta sa ajung iar printre copii. Dupa ce mi-am dat demisia din cauza salariului care nu-mi oferea un trai decent (eram titulara) am intrat intr-o depresie puternica. Desi aveam un loc de munca mai bine platit si timp mai mult pentru copilul meu, plangeam zi si noapte. Am fost un invatator bun, copiii ma iubeau si veneau cu placere la scoala iar parintii erau multumiti. Conteaza ca citesc o gramada de carti despre inteligenta emotionala, educatie prin empatie, despre psihologia copilului? Indiferent cate as cunoaste, salariul in invatamant ar ramane mult sub nivelul celui care mi-ar permite sa-i ofer copilului meu cele necesare. Momentan, am gasit ceva mai bine platit in invatamantul particular, ca n-am renuntat la gandul ca intr-o zi voi face meseria care imi place si ma defineste. Sunt satula de conducatorii nostri care isi maresc salariile de la nu stiu cate mii de lei ca nu le ajung. Ca sa-mi dau gradul 2 trebuia sa scot din buzunar multi bani pe care nu-i aveam si as fi primit la salariu vreo 50 de lei in plus. In primavara anului 2013, fetita mea a fost bolnava rau. Am avut nevoie de medicamente. Salariul de invatator de atunci, 1000 de lei, nu mi-ar fi permis sa-i cumpar nimic. Cel putin, in urma cu 13 ani, cand am intrat in invatamant, nu erau atatea foi de scris in van. In ultimii ani ni se cereau asa de multe incat nu aveam timp sa ma mai gandesc la copiii mei asa cum faceam in primii ani de invatamant. Parca nu mai aveam timp sa-i cunosc suficient, sa gasesc cai de a ajunge la sufletelul lor. Pe mine sistemul m-a invins si nu-i adnmir pe cei care sunt buni in ceea ce fac si mai rezista inca. Doar mi-e mila de ei. Am prietene in invatamant si le simt asa de impovarate! Acum 13 ani, pana si vacantele treceau cu greu pentru mine! Mi-as dori, cumva, sa simt iar entuziasmul de atunci cand eram inca un copil la mama acasa si banii mei nu contau prea mult. Acum, insa, am un copil si vreau sa simta aceeasi siguranta pe care o simteam eu cand eram mica. Salariul din invatamant nu-mi permitea sa platesc nici macar mancarea si facturile din timpul iernii.
A uitat sa mentioneze ca suntem obligati sa facem si cursuri care costa foarte mult pentru a obtine acele credite. Am fost mustruluita grozav de CA ca nu am niciun curs cu credite. desi nu a existat an fara sa fac cursuri de perfectionare. Ce conta ca eu nu am primit mita electorala de 700 lei, ca am salariul de 1185 si doi copii in intretinere? Mi-e rusine ca am ajuns sa mi fie sprijin parintiii mei pensionari, cand ar fi trebuit sa fie invers.
Majoritatea acelor cursuri sunt facute doar pentru ca cineva sa castige foarte multi bani. De multe ori sunt pierdere de timp, te alegi cu foarte putin pentru cat ai platit sau nici macar nu trebuie sa le frecventezi. Platesti ca sa obtii creditele.
Dress code pentru profesori? Da, cu siguranta. Am vazut o profesoara cu catalogul sub brat care avea decolteul demn de Moulin Rouge iar alta cu pantaloni atat de stramti incat i se ghicea toata anatomia inghinala.
Ati uitat ce inseamna decent? NU inseamna de lux, de mare firma, etc. Inseamna sa nu ai organe genitale la vedere, sa nu ai decolteu (valabil si la barbati), fusta mini, fund expus, sani expusi, sa nu ai simboluri religioase mari si expuse ostentativ, sa nu ai simboluri interzise (sigur v-ati scandaliza daca ar aparea un profesor cu o zvastica imensa pe haina).
Am avut profesoare care veneau indecent imbracate si nu din cauze financiare, ci pentru ca asa au ales ele sa se imbrace.
Din DEX: DECÉNT, -Ă, decenți, -te, adj. Cuviincios, pudic. – Din fr. décent, lat. decens, -ntis.
Sursa: DEX ’09 (2009) .
Si in engleza:
de-cent [dee-suh nt]
adjective
1. conforming to the recognized standard of propriety, good taste, modesty, etc., as in behavior or speech.
2. respectable; worthy:
a decent family.
3. adequate; fair; passable:
a decent wage.
4. kind; obliging; generous:
It was very decent of him to lend me his watch.
5. suitable; appropriate:
She did not have a decent coat for the cold winter.
6. of fairly attractive appearance:
a decent face.
7. Informal. wearing enough clothing to appear in public.
Ce scrie la 1 si 7? Scrie cumva Gucci, Prada, Givenchy, Ralph Lauren, Gant, Burberry, Brooks Brothers? Nu, nici pomeneala, scrie fix ce am zis: fara chestii ostentative, cotroversate sau obscene.
Tata, cat a activat ca profesor de matematica la liceu, se ducea la scoala cu costum, camasa, cravata. Iarna cu o geaca ce se asorta cu costumul (deci non-sport). Nici una din piesele de imbracaminte nu sunt de mare firma. Era decent? Bineinteles ca da. Era de lux? Evident nu. Era elegant? Da, dar nu la modul mers la black-tie event. Nu inteleg, deci, care e problema cu decenta, mai ales la doamne. Ce? Daca nu vii in tinuta de seara la servici esti indecenta sau cum?
Poti sa te imrbaci decent si cu bani putini, se gasesc atatea lucruri la magazinele SH si in piete. Educatie sa ai… ca preppy/decent poti sa fii si fara haine scumpe.
Vai. 2 minusuri/degete rosii. Se vede ce calitate de oameni citesc aici. Aceasta regula era de cand eram eu in scoala. Tot ce vreau sa va mai zic e ca nu poti pretinde de la eleve sa fie decente daca tu insati vii la ore imbracata ca o fufa de pe centura sau din bordel. Nu ati inteles nimic, nici din reguli, nici din comentariul meu. Cine vrea sa se imbrace cum il trazneste sa se duca la stana. In nici o scoala cat de cat ok din occident nu vin profesorii imbracati de discoteca. Trist..
Ma intreb daca dumneavoastra va imbracati de la SH… Nu? Atunci de ce vi se pare normal ca un profesor sa o faca? Va simtiti cumva mai presus?
Inca o dovada ca nu ati inteles. Nu am zis sa o faca. Am zis doar ca daca cineva are posibilitati extraordinar de reduse e si aia o optiune. Si la SH sunt haine indecente in teanc… Depinde ce alegi. Am mentionat-o ca variant ca toata lumea tipa de bani, nu de stil. In plus, sunt zeci de magazine unde sunt articole de imbracaminte pana in 30 de lei bucata. Ca sa nu mai spun ca un articol se poate ingriji si repara astfel incat sa dureze mai mult. In fine.. daca si la tara trebuie sa vii la scoala la 4 ace inseamna ca ai alte prioritati decat sa ii inveti ceva pe elevi. Toti va legati de pret, de SH sau non-SH, dar nu vreti sa vedeti adevarata problema. Hainele SH pot fi sterilizate prin fierbere, tratare cu clor, expunere la UV (inclusive lampile ieftine din bazar). Dorinta sa ai, ca variante sa fii decent si curat exista. In fine, cand o sa fiu eu parinte pe cuvant de onoare ca o sa fac reclamatie daca ii vine profesoara la clasa cu sanii afara si fundul la vedere.
După 5 ani de muncă în învățământ, mi-am pierdut entuziasmul. Hârțogării multe şi inutile, nopți albe petrecute acasă pentru a realiza nu numai hârțogăriile, ci şi materialele pentru orele la clasă. Stres suplimentar când auzi de inspecții şi Aracip, plus presiunea din partea celor de la conducere să-ți termini hârțogăriile cât mai repede, ba chiar să le ai pe toate din anii trecuți. Oboseala îşi spune cuvântul. Vacanța de vară nici nu o mai simți, dacă ai examene de dat, îți iei gândul de la plecarea la mare sau la munte. De fapt, cu banii primiți nici nu îți permiți un concediu frumos într-o stațiune turistică. Ai altele pe cap. Nici nu am auzit de profesori care să apuce măcar o dată să viziteze alte țări. Puțini sunt aşa norocoşi. Entuziasmul dispare datorită unui sistem prost dirijat, iar cerințele sunt mari. Bun. Profesorii au obligații, dar drepturile lor cine le respectă? Sincer, eu mai rămân un pic în învățământ ca să pot beneficia de indemnizația pentru
creşterea copilului. Doar pentru noua ființă din mine
am mai rămas. Nu vreau ca pe viitor să rămân cu salariul de profesor şi să ajung la disperare că nu am ce-i oferi copilului.
Sunt un om tânăr ce avea speranțe la catedră. Acum sunt alt om. Un om care vrea schimbări în sistem, o viață mai bună.
Nu mai am ce căuta într-un domeniu în care nu mi se împlinesc nevoile şi care nu-mi asigură un trai decent.
Este o viață trăită la limită.
Un profesor nu ar putea face față cu salariul lui la cheltuieli dacă nu ar avea ajutorul altui membru al familiei.
Anul acesta mă uitam la colegii din şcoală. Aceleaşi fețe.
Niciun profesor nou, tânăr, optimist şi dornic să lucreze.
Vor fi din ce în ce mai puțini tineri dornici să fie la catedră. Se vor orienta spre locuri de muncă mai bine plătite.
Măcar ei au ştiut de la bun început unde e mai bine.
Noi încă mai visăm.
Ori rămânem şi acceptăm sclavia asta mascată, ori plecăm.
De ce ne sacrificăm pentru copiii altora? De ce rămânem şi ne lăsăm umiliți? Am colege care-mi povesteau că abia au bani pentru copiii lor pentru că aveau cheltuieli cu materialele pentru elevi.
Eu nu am de gând ca pe viitor să mai dau bani la clasă, prefer să-i ofer copilului meu ce are nevoie.
În viața de zi cu zi, trebuie să mai pui piciorul în prag şi să te gândeşti mai mult la familia ta, să-i dedici mai mult timp… în loc să o ignori din cauza hârțogăriilor, cursurilor, examenelor şi timpului alocat pentru a asigura copiilor altora materiale de lucru. Un pic de egoism nu strică. Mai multă demnitate nu strică.
Foarte exact si bine informat articolul, dar si comentariul lui Phoenix.Am 25 de ani vechime la catedra si am ajuns sa gandesc si sa actionez ” egoist” , adica sa-i asigur fiicei mele si familiei ce se poate, si nu sunt dispusa sa sponsorizez scoala din salariul meu, sa fac cursuri pe banii mei , sa cumpar materiale pe banii mei, sa petrec sambetele si duminicile fie la cursuri fie plimband copiii altora in timp ce familia mea asteapta sa mai ajung si acasa ( am facut asta un timp, cand eram mai boboaca in sistem, dar m-am lecuit repede). Banii mei trebuie sa aduca mancare acasa, sa plateasca facturi, nu sa sustina sistemul de invatamant. Dar am colegi care uita de sine, uita de proprii lor copii ca sa le cumpere materiale copiilor altora , unii dintre acestia plimbandu-se cu parintii in vacante in tari straine. Cred ca nu trebuie sa ne invete cineva sa ne gandim si la noi . Si nici postura de apostol sau martir al neamului nu tine de foame, si nici sa ne ridice cineva statui .
Si atunci ce propuneti sa facem? Sa ne resemnam ca pana acum? GREVA este unica solutie! Degeaba scriem articole frumoase, degeaba ne dam de ceasul mortii pe internet, degeaba ne lamentam. Fara greva, fara unitate si hotarare, nu vom face nimic. Absolut nimic!
nu mi se pare normal să mi se impună cum să mă îmbrac. un om care își alege această meserie știe cum trebuie să se îmbrace,cum să vorbească și cum să se adreseze cu cei din jurul lor sau ar trebui să știe toate aceste lucruri.cu un salariu de 995 ,după 13 ani de învățământ nu te poți îmbrăca cum vor alții…………dar am reușit prin ținuta și prezența mea să fiu respectată de cei din jurul meu.
Plangeti de mila profesorilor,ce performante au ?! Ce studii au?!Stiti cati dintre ei sunt pusi politic?Aproape toti.Mai nou de doi ani domnii profesorii au inventat ong-urile la scoli pt a tot stoarce bani de la parintii copiilor ,domnii profesori au numai masini de ultima generatie prin parcarile scolilor,domnii profesori mai toti au urmat factultati de tot rahatul ,domnii profesori nu stiu sa scrie sa citeasaca si sa se exprime romaneste corect,domnii profesorii au norma de lucru maxim 17 ore pe saptamana ,adica maxim 90 de ore pe luna .Iar salariul lor in jur de 1500 lei pana la 2500 depinde de vechime gradatie , majoritatea au si salariu de merit.. Pe vremuri dascalul muncea circa 8 h, zilnic dar se si vedeau rezultatele,copii care urmau atunci liceul.sunt mai instruiti ca cei care au absolvit facultatea acum,iar cei care au absolvit liceul acum, sunt semi analfabeti.Deci dascalii de acum nu cred in ruptul capului ca-si merita nume de dascali si nici salariul. Iar ca incheiere va rog sa observati ca majoritate dascalilor femeii,sunt fie sotii de preoti,fie sotii de politisti sau politicieni..trage-ti concluzii
Habar n-ai! Cine are masini, ultima generatie? Eu n-am. De ce ne faci prosti pe toti? Ca peste tot,sunt si uscaturi,dar asta nu inseamna ca suntem toti la fel. Nu mai generaliza! Au intrat in sistem oameni mai slab pregatiti ,poate, dar nu chiar toti, din cauza salariului de mizerie. Ca profesor debutant, cu studii serioase,la stat, sora mea, ca e mai mica decat mine, are salariul cat al vanzatoarei de langa blocul meu. Asa ca…despre ce vorbim?!
Spui doar niste aberatii. Tot sistemul de invatamant il bagi in aceeasi oala. Norma minima a unui profesor/ sapt este de 18 ore. Acestea nu le „faci” in 2 zile. O zi de scoala poate insemna 6 ore consecutive de curs, sau 2-3 ore cu pauza tot de cate 2-3 ore. Ce inseamna pauza pentru un profesor? Pregatirea unor fise de lucru, teste, corectari, etc.
Intradevar, tara asta a ajuns intr-un punct in care mai bine de jumatate de absolventii de facultati (doritori sa intre in invatamant) nu merita sa-si fi terminat studiile. Din cauza salariilor mizerabile, adevaratii „fauritori de oameni” nu se inghesuie sa ocupe aceste posturi. Un debutant nu inseamna 1 AN VECHIME!!! Un profesor cu 9-10 ani vechime si GRADUL II castiga 1200 lei/luna.. si asta cu tot cu sporul de vechime. E suficient? As fi tare bucuroasa sa fie in stare fiecare „comentator” sa tina in frau 5 copii agitati si fara bun simt, nu 20-30 cat sunt nevoiti profesorii din ziua de azi.
Parintii din ziua de azi nu-s in stare sa controleze un copil de 5 ani timp de 5 minute….
Fiecare e liber la o opinie, dar sa nu exageram totusi si sa generalizam!
Domnule, draga, va inteleg frustrarea. E clar ca nenorocitii de dascali pe care i-ati avut nu au fost in stare sa va invete sa scrieti corect! Prin urmare, criticile d-voastra sunt pe deplin justificate.
alta comparatie nu ai gasit mai omule?! ai mari framantari, cauta si te gaseste pe tine si dupa aceea poarta grija altora. numai bine itri doresc.
Calculati salariul dascalilor. Sper sa se poata vizualiza link-ul. http://salarii.bestbigdeal.com/index.php
Ingrozitor! Din ce vad, salarile profesorilor nu sunt mici, mici ar insemna sa fie minim 2000 de lei, astea sunt salarii umilitoare, bataie de joc la adresa lor.
Profesorii ar trebui sa aiba minim 2000 de lei net, iar cei cu grade si cu performante sa poata ajunge pe la 10.000 de lei net, altfel vorbim degeaba despre crestearea calitatii si performanta.
Nu prea avem variante. A astepta ca statul sa rezolve, eu zic ca e neproductiv. Ar trebui sa luam exemplul celor cu liceul crestin si sa ne implicam si noi. Nu sa facem o scoala crestina, nici sa nu construim nimic nou, ci sa facem o fundatie care sa sprijine invatamantul din municipiu. Sa poata fi platiti suplimentar profesorii care fac performanta si sa se rezolve problema cu dotarile. La fel, am putea ajuta si copiii care doresc sa invete, dar parintii nu-si permit. Numai prin educatie putem evolua. Sunt sigur ca ar fi destui dispusi sa doneze lunar. Eu as dona cu mare drag, daca as sti ca pot ajuta la rezolvarea acestor probleme.
Erata:
In comentariul anterior am scris „salarile” din cauza vitezei.
De asemenea, am putea sprijini Palatul Copiilor (parca asa se numeste acuma), astfel incat copiii sa poata avea activitati extrascolare educative, care sa le stimuleze creativitatea si sa le cultive hobbyurile. Cladirea para una parasita, banuiesc ca nici activitati pre multe nu se desfasoara acolo. Chiar daca sunt activitati, banuiesc ca sunt pe nivel de avarie.
Oare nu putem zeci de mii de locuitori sa sprijinim niste lucruri atat de importante pentru comunitate?
Salariile profesorilor trebuie stabilite in functie de salariile celor care lucreaza in sectorul privat. Salariul minim brut pe economie e de 1250 lei, salariul mediu brut pe economie e in jur de 2500 lei. In tarile UE profesorii nu castiga mai mult ca un zidaii, electricienii, mecanicii auto adica salariul mediu brut pe economie.
Eu nu zic sa nu castige mai mult zidarii si electricienii, eu zic doar ca nu se mai poate continua asa in ce-i priveste pe profesori. Daca statul nu face nimic, atunci am putea lua noi initiativa si sa incercam sa facem ceva pentru ei.
Mie nu mi se pare normal ca un profesor sa nu isi permita sa inchirieze un apartament cu 2 camere. La salariile care sunt, pentru un profesor e un lux sa stea singur intr-o garsoniera. pana si garsoniera trebuie sa o imparta cu cineva ca sa poata plati. E o aberatie.
Electrician si zidar poate sa fie oricine, profesor nu. Tocmai datorita salariilor, s-a ajuns sa poata fi oricine profesor, asta datorita faptului ca cei buni nu mai sunt interesati, iar cei buni, care totusi intra in sistem, dupa ce vad cat de mult este apreciata munca lor, le piere orice chef si orice interes.
Fara a fi bine platiti, calitatea va tot scadea in mod constant.
Trebuie sa ne stabilim prioritatile.
Daca nu vom rezolva aceste probleme, atunci copiii nostri vor ajunge toti zidari si vor castiga mai mult sau la fel cat castiga profesorii. Sau, in cel mai rau caz, vor ingrosa randurile diasporezilor si se vor ocupa cu curatatul substantelor maronii.