Sănătate

Drogurile fac ravagii printre tineri. Cazul Vlăduț și nevoia de ”Împreună”

Numărul celor care au ajuns să fie internați în secția Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița cu psihoze, depresie și tentativă suicidală urmare a consumului de droguri s-a triplat în ultimii ani, însă acesta este doar ”vârful icebergului”, a spus șeful Secției Psihiatrie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, medicul Claudia Ștefănescu.

În 2018, când dr. Claudia Ștefănescu prelua șefia Secției Psihiatrie a SCJU, au fost 450 de pacienți cărora li s-a pus diagnosticul dependenți de alcool, 170 dependenți de tutun și 30 de substanțe psihoactive, droguri sau solvenți.

În 2024, s-a ajuns la 525 pacienți dependenți de alcool, 70 de tutun și 80 de substanțe psihoactive, iar în primele 5 luni ale acestui an sunt deja sub tratament 20 de dependenți de alcool și 10 de polidependenți de substanțe psihoactive.

”Fentanilul, spaima americană, creatorul orașelor fantomă” a ajuns la Bistrița

”Sunt doar vârful icebergului, adică pacienți cu patologie psihiatrică asociată: psihoze, depresie și tentativă suicidală. Nu sunt incluși în statistică toți cei care ajung în serviciile de urgență cu intoxicații severe și sunt internați în alte secții și refuză apoi să se adreseze serviciilor de sănătate mintală sau cei care, în disperarea de a ocoli stigma, cer ajutorul serviciilor private. Nu sunt incluși nici ceilalți consumatori, cei mai mulți dintre ei, care încă reușesc să mențină aparențele unei vieți cvasinormale. Menționez că diagnosticele de dependență au fost puse doar atunci când am avut certitudinea existenței probelor biologice pozitive și nu am mizat pe spusele pacienților sau pe ce am constatat noi. Și mai avem o surpriză mare pentru Bistrița, un new-entry, fentanilul, spaima americană, creatorul orașelor fantomă. Am avut două cazuri în ultimele două luni, din păcate transferate la noi în secție de la ATI”, a spus dr. Ștefănescu, vineri, cu ocazia lansării proiectului comunitar ”Împreună”, inițiativă a Asociației Culturale ”Grigore Moisil” condusă de avocatul Liviu Olariu care urmărește promovarea unui stil de viață sănătos în rândul adolescenților și combaterea consumului de droguri, alcool, tutun și jocuri de noroc.

Cazul tulburător al lui Vlăduț (19 ani)

”La 11 ani, elev fiind, copil curios și timid, în pauzele dintre două antrenamente în orele de sport, a primit de la colegii lui mai mari primele stimulente pentru performanță. Nu știa ce sunt, dar i s-a spus că îl vor face mai rezistent și va deveni mai rapid. În următorii 4 ani, consumul a devenit rutina zilnică, o dependență care i-a ocupat mintea și trupul până când adevărul a ieșit la iveală nemaiputând fi ascuns de părinți. Au urmat doi ani de luptă acerbă, consultații, internări, căutarea de locuri disponibile în centre de reabilitare pentru copii, unde nu se putea ajunge fără intervenții serioase, drumuri lungi, speranțedeșarte. Familia s-a văzut neajutorată. Nimeni nu a putut salva un copil cu nevoi de adult. În multiplele încercări de tratament la secția Psihiatrie a Spitalului Bistrița, a urmat în clasa a XII-a eșecul la Bacalaureat, legături rupte de familie și prieteni, despărțirea de iubita care l-a susținut până atunci și toate au lăsat în el urme adânci. După reabilitare, a revenit la școală în clasa a XII-a, iar în primele luni părea că totul se reașază pe un făgaș de normalitate: note bune, dar tentația nu dispare. Evită cristalele care l-au distrus, comandă de pe internet substanțe așa-zis mai safe, apoi revine dependența , halucinațiile, friga, dereglarea somnului, reîncep internările. Săptămâna trecută, în ultima lui clipă de luciditate, a acceptat, din nou, o internare într-un centru de reabilitare de la București. Din păcate, nu a rezistat, a fugit după numai acum. Acum e într-un salon din Secția Psihiatrie și, din păcate, rescrie povestea care se zbate între suferință și speranță. Suntem Împreună pentru Vlăduț și pentru toți ca el, pentru mamele lor care mă întreabă la fiecare externare: Eu ce fac cu copilul meu, unde merg mai departe?”, a spus dr. Claudia Ștefănescu.

Se pune la cale înființarea unei echipe multidisciplinare mobile

Psihiatrul Ancuța Hordoan, directorul Centrului de Sănătate Mintală Bistrița, care a primit și misiunea de a prelua activitățile fostului centru antidrog, a spus la rândul ei: ”În ultimii ani noi, la Bistrița, pe lângă partea de consult psihiatric, am dezvoltat și partea de consiliere și am format grupuri de ergoterapie și terapie ocupațională: meloterapie, art-terapie, activități de stimulare cognitivă. În luna decembrie a anului trecut, am primit în responsabilitate și prevenția în domeniul adicțiilor. În acest moment așteptăm o metodologie clară în ce privește modul în care aceste atribuții să fie puse în practică. Avem nevoie de formare, de specialiști, de protocoale să putem funcționa. În ce privește consumatorii de substanțe, la noi vin doar cei trimiși de lege, de instanță sau de Serviciul de Probațiune. Este o prăpastie, un vid între ceeea ce se întâmplă în Secția Psihiatrie și ce ajunge la noi, un serviciu de zi. Cu sprijinul Spitalului de Urgență, încercăm să identificăm un spațiu și să extindem activitatea Centrului de Sănătate Mintală, să punem bazele unei echipe multidisciplinare mobile ca să fim de ajutor cât mai mult în comunitate și să identificăm un spațiu ca să fie funcțional un Centru de sănătate mintală pentru minori. Vedem cât de mare este nevoia zi de zi. Nu vrem să rămânem doar spectatori, ci încercăm să stabilim parteneriate, colaborări și să fim cât mai activi”.

Stil de viață sănătos”, o nouă materie care va fi studiată la liceu

În discuții a intervenit, prin videotelefon, și ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, care a salutat inițiativa Asociației ”Grigore Moisil”, în special latura educativă.

”Am cerut o strategie națională pentru un stil de viață sănătos, care va fi finalizată în următoarele săptămâni sau luni, o strategie elaborată de Centrul național pentru un stil de viață sănătos, cofondat de Academia Română și UBB, care va fi un ghid național pentru ceea ce încercăm să facem în domeniu. În planurile cadru pentru învățământul liceal am propus o disciplină care să se numească Stil de viață sănătos, care să acopere problemele majore: dependență, fumat, alcool, sex neprotejat. Această disciplină o văd opțională în prima fază, unele unități vor fi obligatorii în cadrul disciplinei Consiliere și orientare”, a spus David.

Președintele Asociației ”Grigore Moisil” avocatul Liviu Olariu a explicat că proiectul ”Împreună” urmărește promovarea unui stil de viață sănătos în rândul adolescenților și combaterea consumului de droguri, alcool, tutun și jocuri de noroc. Proiectul își propune să mobilizeze întreaga comunitate bistrițeană — părinți, profesori, profesioniști în sănătate, autorități locale și tineri — într-un efort comun de a oferi sprijin și soluții concrete pentru provocările cu care se confruntă adolescenții.

Deja, s-a făcut o cercetare sociologică în parteneriat cu Universitatea ”Babeș-Bolyai” și CJRAE Bistrița-Năsăud în rândurile a 1.538 de liceeni din județ, în urma căreia s-au obținut date esențiale despre stilul lor de viață și alegerile pe care le fac.

Cercetarea și-a propus să evalueze: consumul de alcool, tutun, droguri și utilizarea jocurilor de noroc, nivelul de educație pentru sănătate și prevenție, gradul de presiune socială și influența mediului școlar și familial, resursele psiho-emoționale ale elevilor și sprijinul perceput din partea adulților

Rezultate preliminare arată că un procent îngrijorător de liceeni au declarat că au avut contact cu substanțe interzise sau au fost expuși la ele în mediul școlar. Mulți tineri percep un nivel scăzut de implicare a adulților în prevenirea comportamentelor de risc. Accesul facil la alcool și tutun a fost remarcat de un număr semnificativ de respondenți.

Rezultatele cercetării au fost folosite pentru generarea de scurtmetraje educaționale, realizate de liceeni, ca răspuns creativ și educativ la temele abordate, fundamentele campaniei de conștientizare și adaptarea programului german REBOUND, care își propune să consolideze competențele psihosociale ale tinerilor și să dezvolte o competență de risc fundamentată.

Prin acest program, se urmărește creșterea rezilienței emoționale și a capacității de a lua decizii sănătoase, formarea de abilități sociale (comunicare, empatie, gestionarea stresului), educație prin media – utilizarea de filme, jocuri de rol și exemple reale, promovarea unui stil de viață sănătos și echilibrat și reducerea consumului experimental sau regulat de substanțe nocive.

Programul se derulează în cadrul orelor de dirigenție, consiliere psihopedagogică sau în proiecte extracurriculare, include 12-15 sesiuni interactive, cu teme precum: Cum să spun „NU” fără să pierd prieteni, Presiunea de grup și cum o gestionăm, Ce înseamnă o petrecere fără alcool, Cum ne afectează fumatul sau drogurile mintea și corpul.

Elevii vizionează scurtmetraje educaționale (precum cele realizate în cadrul proiectului „Împreună” din Bistrița), urmate de discuții ghidate. De altfel, chiar la evenimentul de lansare au fost prezentate și trei scurtmetraje realizate de liceeni din Bistrița sub îndrumarea regizorului Sebastian Linke de la Media Colada (Germania).

Filmele, intitulate ”Petrecăreții”, ”La nivel înalt” și ”Călătorie”, vor fi utilizate ca suport de curs în cadrul programului REBOUND .

4 comentarii

  • Lăudabile eforturile societății civile pentru a diminua efectele consumului de droguri .Numai că până când instituțiile de forță ale statului român nu vor băgă la pușcărie de la 15 ani in sus pe traficanți și pe dealeri totul va rămâne la nivel de bune intenții și discuții.Că tot ne plăcea prin Bistrița cum e civilizația in Singapore…acolo traficanții ai privilegiul să aleagă intre ștreang și glonț.

    61
    2
  • Observatie:

    “În 2024, s-a ajuns la 525 pacienți dependenți de alcool, 70 de tutun și 80 de substanțe psihoactive”.

    Pentru 80 de consumatori am ajuns sa facem evenimente si sa cerem inasprirea legilor, lucru cu care sunt total de acord.

    Dar cand vedem 525 de pacienti internati pentru dependenta de alcool, de 6 ori mai multi, de ce nu zice nimeni, nimic?
    525 doar la noi in judet si totusi nimeni nu cere ca macar sa se reduca sau sa se interzica reclamele la alcool, ca de interzicerea alcoolului nici nu poti deschide subiectul. Dar toti cunoastem cel putin un caz care s-a distrus din cauza alcoolului.
    Cum putem fi atata de obisnuiti cu nenorocirea asta? Suntem ignoranti sau desensibilizati? Oricare ar fi, cred ca zice multe despre cum (nu) intelegem noi adictiile ca societate.

    Orice scuza va vine in minte pentru a justifica consumul de alcool, sa stiti ca asa gandeste si o persoana care consuma alte substante: “eu iau doar din cand in cand, ca sa ma simt bine”, “eu nu am o problema, ma pot lasa oricand”, “aia-s oameni slabi/prosti, mie nu mi se poate intampla”.

    Chiar daca sunt scuze valide, asta nu schimba faptul ca o mare parte a populatiei sufera din cauza alcoolului si a felului in care este reglementat. Direct prin dependenta si bolile aferente, dar si indirect prin accidente, violenta, vandalism, etc.
    Daca alcoolul n-ar fi atat de puternic inradacinat in cultura noastra, ar fi fost declarat ilegal instant, fiind cel putin la fel de daunator ca multe din substantele pentru care toata societatea e indignata acum.

    25
    2
    • Se pare ca ați comentat dupa ce ați citit articolul în diagonală. Adicțiile despre care se discuta nu se referă doar la droguri. Citiți vă rog întregul articol…

      5
      9
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.