Actualitate

Reprezentaţie simbolică la Bistriţa în Săptămâna Patimilor: 70 de actori refac ”Drumul Crucii”

Reprezentaţia simbolică ”Drumul Crucii”, proiect lansat acum nouă ani şi în care sunt implicaţi aproximativ 70 de actori, ajunge în premieră la Bistriţa luni 6 aprilie, în Săptămâna Patimilor, şi le va aminti celor care vor asista la spectacolul de stradă de cele 14 opriri ale lui Iisus Hristos şi de răstignire.

Drumul Crucii 15 afisPrimăria Bistriţa, Centrul Cultural Municipal ”George Coşbuc”, Protopopiatul Ortodox Bistriţa şi Asociaţia ”Drumul Crucii”  organizează luni 6 aprilie, în Săptămâna patimilor, spectacolul de stradă ”Drumul Crucii”, reprezentaţie care redă într-o manieră artistică şi păstrând filonul istoric, cele 14 opriri pe care Iisus le-a făcut până la crucificare.

Evenimentul va începe de la ora 17.00 şi se va desfăşura pe traseul str. Andrei Mureşanu (Apollo) – strada Crinilor – Palatul Administrativ – Biserica Ortodoxă de la Coroana – pietonalul Liviu Rebreanu, unde va fi reconstituită scena răstignirii. Cei peste 70 de actori, profesionişti şi amatori, vor interpreta rolurile soldaţilor, ale bocitoarelor, intenţia lor fiind aceea de a recrea atmosfera de acum 2.000 de ani.

Participă: artiştii Asociaţiei Beneva Bucureşti, Cristian Pomohaci, Corul de Cameră Appassionata şi Corala Andrei Mureşanu.

”În Bistriţa este primul an în care vine ”Drumul Crucii” ca spectacol independent de stradă în săptămâna Paştelui, prin aceasta căutând să reamintească trecătorilor câteva din simbolurile Creştinismului. Nu se face propagandă niciunei biserici, ci se vorbeşte prin imagini doar despre Iisus şi creştinism. Sunt momente de mare dramatism şi emoţii deosebite care ne transpun într-o altă perioadă istorică. Suferinţele lui Iisus sunt aduse în faţa publicului aşa cum s-au petrecut faptele atunci. Personaje, atitudini, costume realizate de peste 70 de actori, vor aduce la Bistriţa atmosfera Ierusalimului de altă dată. Este un moment unic şi cu îndemn la meditaţie”, informează Centrul Cultural Municipal.

Acest proiect are la bază societatea din prezent: goana oraşului, a pregătirilor pentru masa festivă de Paşte, oraşul sufocat, fără amintirea suferinţei şi fără bucuria Învierii. Acesta este urbanul cotidian în care iniţiatorul Daniel Leş, interpretul rolului Iisus Hristos, şi-a pus întrebarea: ”Ce s-ar întâmpla dacă Iisus ar trece acum printre noi purtându-şi crucea?”. Daniel Leş este ceramist şi lucrează după o metodă veche de mii de ani, fiind îndrumat în această artă de tatăl său, Ioan Leş. Artistul spune despre el că este ”o bucată de lut pe care Dumnezeu încă o modelează”.

Paştele ortodox va fi celebrat anul acesta în 12 aprilie, cel catolic fiind o săptămână mai devreme, în 5 aprilie.

15 comentarii

 • violenta religioasa gratuita. ăștia cu marșurile religioase i-au întrecut in destrăbălare si pe aia de la gay parade. sper doar sa nu participe copii la aceste circuri macabre

  • Serioos? Dar la Halloween pot participa copii? Ala nu e un circ macabru? De fete de zombie si oameni cu cutite in cap nu le e frica nu?

  • Nu ti-ai luat tratamentul, nene… Fuguta la nenea doctorul, sa ti-l dea, si nu-ti uita cardul de sanatate, sa ti-l treaca in dosarul electronic (ca nu se stie cand te loveste din nou criza)

 • Dan Les si” Drumul Crucii ” au mai fost cu prestația respectiva pe străzile Bistriței in urma cu ceva ani. E bine venit un astfel de eveniment .

 • Eu nu inteleg un singur lucru. Intr-o lume in care toleranta fata de tot e ridicata in rang si esti catalogat ca retardat daca nu tolerezi si accepti toate ineptiile, ajungem sa nu toleram crestinismul, respectiv cea mai mare sarbatoare a crestinilor, simbolul iertarii si a iubirii. In schimb apaludam din urechi cand e vorba de cu Mos Craciun, Halloween si Valentine’s Day. Crestinismul si Biserica au fost tot timpul atacate, nu e nimic nou. Pana la urma daca te opresti pe drum pentru fiecare caine care latra nu ajungi nicaieri….

 • Adrian drag eu cred ca poti intelege daca citesti Biblia.Sunt vremurile din urma .Ne asteptam la prigoana razboaie ura si tot ce scrie Biblia ca va fii la sfarsitul vremurilor …..

  • Intradevar, se apropie sfârșitul vremurilor pentru hoții din Bor :)))) Voi trebuia sa dispareți odată cu evul mediu. Doar apetența prostimii pt minciuni spuse frumos v-a prelungit existenta, din păcate pentru civilizație.
   Sunteți noaptea mintii, vindeți cadavre si bozgoane.. măscărici si păcălici din Bor.

 • Bai maimuta evoluata, mai lasane cu comentarile tale antiCrestinism etc etc, deja furi curent. Mutate in Olanda ca aia sunt atei si lasane pe noi in pace. Antihristule si satanistule ce esti. Asa ar trebui sati pui nicknameul nu turanator. Inchidete in casa fara net si lasa pe oameni nui mai aburii cu prostiile tale.

  • Apropo de mutat, nene, te asteapta baietii cu cazare si tratament (gratuite) pe strada Victor Babes nr 43 (daca bantui prin Cluj)sau pe strada Somesului nr. 1 (daca bantui prin Bistrita).

 • Bai maimuta evoluata, mai lasane cu comentarile tale antiCrestinism etc etc, deja furi curent. Mutate in Olanda ca aia sunt atei si lasane pe noi in pace. Antihristule si satanistule ce esti. Asa ar trebui sati pui nicknameul nu turanator. Inchidete in casa fara net si lasa pe oameni nui mai aburii cu prostiile tale.

 • si pe vremea bunicilor mei au existat oameni credinciosi dar nu sau dat in spectacol,isi aminteau in fiecare zi de existenta lui Iisus Mesia si de ranile lui pe care le cauzau pacatele lor,nu doar o singura data pe an si-acum ne-o amintim ca spectator?-cu ce sunt eu mai bun decat un criminal,el a ucis odata,iar eu il ucid in fiecare zi prin greselile mele pe cel ce m-a rascumparat prin moartea lui

 • Pai daca ai presimtiri, inseamna ca nici tu nu sti de ce parte esti (a stiintei sau a religiei) mai degraba de partea religiei pt ca cei cu stiinta nu cred in presimtiri, ei au nevoie de dovezi „clare”. Parerea mea personala este ca esti pierdut undeva intre cele doua si prin prisma faptului ca ai avut ceva necazuri in trecut banuiesc, in loc sa alegi calea dreapta cea spre rugaciune si credinta, ATENTIE nu BOR, la-i ales pe satana. Sa vb rau de BOR e ideea ta ,dar sa vb rau de crestinism sau credinta, deja o iei rau pe aratura

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.